Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli
Maria Brzegowy

Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli

Choć spożycie soli w Polsce maleje, wciąż jednak jest dwukrotnie za duże. Przeciętny Polak zjada prawie 11 g soli dziennie, zarówno tej dodanej wprost z solniczki, jak i „ukrytej” w produktach spożywczych i gotowych potrawach. Nadmiar soli w diecie wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, m.in. zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Gdzie można znaleźć największą ilość soli?

Polacy solą za dużo

Choć instytucje zdrowotne zalecają spożycie soli nie większe niż 5 g dziennie (ok. płaskiej łyżeczki), mało kto stosuje się do tej zasady, Najwięcej, bo aż 16 g dziennie przyjmują ludzie starsi, wśród nich panuje bowiem przekonanie, że dobry posiłek musi być solidnie posolony. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wszystkie smaki odczuwają oni słabiej, stąd impuls do przeprawiania. 

Za dużo soli spożywają także dzieci. Z badań Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że problem ten dotyczy aż… 90% maluchów do 3. roku życia. W tym wypadku nie można jednak winić najmłodszych – to przede wszystkim dorośli są odpowiedzialni za przekazywanie tych złych nawyków.

Dostępne dane statystyczne obejmują tylko gospodarstwa domowe, zatem rzeczywiste spożycie soli może być znacznie większe. Coraz częściej korzystamy z  restauracji i barów, gdzie tracimy kontrolę nad tym co i jak jest doprawiane.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, sól w naszej diecie pojawia się pod dwoma postaciami – jako ta „czysta” sypana przez nas wprost z solniczki, oraz jako tzw. sól ukryta, dodana na etapie produkcji wyrobu. Na jakie produkty powinniśmy zwrócić uwagę?

Produkty i dania przesolone – czyli 10 źródeł dostarczających największych ilości soli

1.    Słone przekąski
Numer jeden jeśli chodzi o źródło soli. Chipsy, paluszki, krakersy, snacki, smakowe chrupki, a nawet z pozoru zdrowe orzechy, które często producent dosala. W dodatku, po ich spożyciu zazwyczaj mocno chce nam się pić - niestety, większość sięga wtedy po gazowany napój.

2.    Wędliny 
Do ich przygotowania zużywa się naprawdę sporych ilości soli. Nie wierzysz? Przygotuj swoją własną, chociażby pieczony w rękawie kawałek mięsa. Z łatwością można w ten sposób przekonać się ile soli potrzeba do uzyskania zbliżonego smaku.

3.    Konserwy 
Żywność puszkowana to kolejna pozycja na liście największych dostawców soli. Nie dość, że mocno słona, to i w zasadzie pozbawiona wartości odżywczych. 

4.    Kiszonki
Niestety, choć dzięki obecności bakterii probiotycznych są pożądane w naszej diecie, warto pamiętać, że dostarczają również sporych ilości soli. Sól jako konserwant jest dodawana też do wszelkich wek i przetworów. Zalecamy więc rozwagę – zarówno podczas ich przetwarzania, jak i podczas konsumpcji.

Soląc, „ukrywamy” naturalny smak produktów i całych posiłków. Sól lepiej zastąpić naturalnymi przyprawami i ziołami, ale wcześniej – sprawdzić czy podczas gotowania nasza potrawa nie nabrała już właściwego smaku.

5.    Marynaty
Większość marynat zawiera w swoim składzie sól. Różnica pomiędzy tą domową, a kupioną w sklepie jest taka, że producent dodaje jej zdecydowanie za dużo.

6.    Zupki w proszku
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć jak mało natury znajduje się w takim daniu. Obok nich, „świetnym” źródłem soli są jeszcze inne dania błyskawiczne, czyli wszystkie wyroby takie jak gulasz-instant, potrawki, makarony ze sosem, gotowe zestawy lunchowe, sałatki, „śledziki na raz”.

7.    Wędzonki – ryby, kiełbasy
W procesie wędzenia również używa się dużych ilości soli. Niezależnie od tego czy był stosowany dym wędzarniczy czy specjalna zalewa, wędzonek powinieneś unikać.

Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, w tym głównie zawałów serca i udarów mózgu. Za dużo soli w diecie to także większe ryzyko rozwoju raka żołądka i przełyku, a nawet kamicy nerkowej i osteoporozy.

8.    Bulionetki, maggi, vegeta
Wydaje Ci się, że doprawiasz czymś innym niż sól? Nic bardziej mylnego. Wymienione przyprawy zawierają ją w swoim składzie i to niestety całkiem sporo. Najlepiej będzie jeśli sięgniesz po naturalne przyprawy oraz zioła.

9.    Pieczywo, makarony
Tak. Do ich wypieku / produkcji również potrzebna jest sól. Zresztą, usiądź na spokojnie i zastanów się – czy istnieje jakakolwiek potrawa do której sam nie dodawałbyś choćby odrobinę soli? Niestety, chyba nie. Ta przyprawa jest obecna nawet w …

10.    … słodkich wypiekach, ciastach, ciasteczkach, deserach
Dodaje się ją podczas ubijania piany z białek. Podczas smażenia naleśników i zagniatania kruchego ciasta na ciasteczka. Czyli w zasadzie wszędzie i zawsze! Nieważne, że ostateczny smak potrawy jest słodki. 

Do mniej słonego smaku można łatwo się przyzwyczaić! Początkowo potrawy będą smakowały Ci mniej (albo wcale), ale z czasem zaakceptujesz tę różnicę. Stanowczo wyjdzie Ci ona na zdrowie!

Piśmiennictwo
1.    Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, https://www.nauka.gov.pl/polska-nauka/eksperci-spada-spozycie-soli-w-polsce-ale-nadal-jest-dwukrotnie-za-duze.html 
2.    Raport http://www.mniejsoli.pl/ 
3.    Stolarz-Skrzypek K., Kawecka-Jaszcz K., Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego, Postępy Nauk Medycznych, 2009, 1, s. 34-38

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij