Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli

Choć spożycie soli w Polsce maleje, wciąż jednak jest dwukrotnie za duże. Przeciętny Polak zjada prawie 11 g soli dziennie, zarówno tej dodanej wprost z solniczki, jak i „ukrytej” w produktach spożywczych i gotowych potrawach. Nadmiar soli w diecie wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, m.in. zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Gdzie można znaleźć największą ilość soli?

Polacy solą za dużo

Choć instytucje zdrowotne zalecają spożycie soli nie większe niż 5 g dziennie (ok. płaskiej łyżeczki), mało kto stosuje się do tej zasady, Najwięcej, bo aż 16 g dziennie przyjmują ludzie starsi, wśród nich panuje bowiem przekonanie, że dobry posiłek musi być solidnie posolony. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wszystkie smaki odczuwają oni słabiej, stąd impuls do przeprawiania. 

Za dużo soli spożywają także dzieci. Z badań Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że problem ten dotyczy aż… 90% maluchów do 3. roku życia. W tym wypadku nie można jednak winić najmłodszych – to przede wszystkim dorośli są odpowiedzialni za przekazywanie tych złych nawyków.

Dostępne dane statystyczne obejmują tylko gospodarstwa domowe, zatem rzeczywiste spożycie soli może być znacznie większe. Coraz częściej korzystamy z  restauracji i barów, gdzie tracimy kontrolę nad tym co i jak jest doprawiane.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, sól w naszej diecie pojawia się pod dwoma postaciami – jako ta „czysta” sypana przez nas wprost z solniczki, oraz jako tzw. sól ukryta, dodana na etapie produkcji wyrobu. Na jakie produkty powinniśmy zwrócić uwagę?

Produkty i dania przesolone – czyli 10 źródeł dostarczających największych ilości soli

1.    Słone przekąski
Numer jeden jeśli chodzi o źródło soli. Chipsy, paluszki, krakersy, snacki, smakowe chrupki, a nawet z pozoru zdrowe orzechy, które często producent dosala. W dodatku, po ich spożyciu zazwyczaj mocno chce nam się pić - niestety, większość sięga wtedy po gazowany napój.

2.    Wędliny 
Do ich przygotowania zużywa się naprawdę sporych ilości soli. Nie wierzysz? Przygotuj swoją własną, chociażby pieczony w rękawie kawałek mięsa. Z łatwością można w ten sposób przekonać się ile soli potrzeba do uzyskania zbliżonego smaku.

3.    Konserwy 
Żywność puszkowana to kolejna pozycja na liście największych dostawców soli. Nie dość, że mocno słona, to i w zasadzie pozbawiona wartości odżywczych. 

4.    Kiszonki
Niestety, choć dzięki obecności bakterii probiotycznych są pożądane w naszej diecie, warto pamiętać, że dostarczają również sporych ilości soli. Sól jako konserwant jest dodawana też do wszelkich wek i przetworów. Zalecamy więc rozwagę – zarówno podczas ich przetwarzania, jak i podczas konsumpcji.

Soląc, „ukrywamy” naturalny smak produktów i całych posiłków. Sól lepiej zastąpić naturalnymi przyprawami i ziołami, ale wcześniej – sprawdzić czy podczas gotowania nasza potrawa nie nabrała już właściwego smaku.

5.    Marynaty
Większość marynat zawiera w swoim składzie sól. Różnica pomiędzy tą domową, a kupioną w sklepie jest taka, że producent dodaje jej zdecydowanie za dużo.

6.    Zupki w proszku
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć jak mało natury znajduje się w takim daniu. Obok nich, „świetnym” źródłem soli są jeszcze inne dania błyskawiczne, czyli wszystkie wyroby takie jak gulasz-instant, potrawki, makarony ze sosem, gotowe zestawy lunchowe, sałatki, „śledziki na raz”.

7.    Wędzonki – ryby, kiełbasy
W procesie wędzenia również używa się dużych ilości soli. Niezależnie od tego czy był stosowany dym wędzarniczy czy specjalna zalewa, wędzonek powinieneś unikać.

Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, w tym głównie zawałów serca i udarów mózgu. Za dużo soli w diecie to także większe ryzyko rozwoju raka żołądka i przełyku, a nawet kamicy nerkowej i osteoporozy.

8.    Bulionetki, maggi, vegeta
Wydaje Ci się, że doprawiasz czymś innym niż sól? Nic bardziej mylnego. Wymienione przyprawy zawierają ją w swoim składzie i to niestety całkiem sporo. Najlepiej będzie jeśli sięgniesz po naturalne przyprawy oraz zioła.

9.    Pieczywo, makarony
Tak. Do ich wypieku / produkcji również potrzebna jest sól. Zresztą, usiądź na spokojnie i zastanów się – czy istnieje jakakolwiek potrawa do której sam nie dodawałbyś choćby odrobinę soli? Niestety, chyba nie. Ta przyprawa jest obecna nawet w …

10.    … słodkich wypiekach, ciastach, ciasteczkach, deserach
Dodaje się ją podczas ubijania piany z białek. Podczas smażenia naleśników i zagniatania kruchego ciasta na ciasteczka. Czyli w zasadzie wszędzie i zawsze! Nieważne, że ostateczny smak potrawy jest słodki. 

Do mniej słonego smaku można łatwo się przyzwyczaić! Początkowo potrawy będą smakowały Ci mniej (albo wcale), ale z czasem zaakceptujesz tę różnicę. Stanowczo wyjdzie Ci ona na zdrowie!

Piśmiennictwo
1.    Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, https://www.nauka.gov.pl/polska-nauka/eksperci-spada-spozycie-soli-w-polsce-ale-nadal-jest-dwukrotnie-za-duze.html 
2.    Raport http://www.mniejsoli.pl/ 
3.    Stolarz-Skrzypek K., Kawecka-Jaszcz K., Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego, Postępy Nauk Medycznych, 2009, 1, s. 34-38


Podziel się: