Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli
Maria Brzegowy

Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli

Choć spożycie soli w Polsce maleje, wciąż jednak jest dwukrotnie za duże. Przeciętny Polak zjada prawie 11 g soli dziennie, zarówno tej dodanej wprost z solniczki, jak i „ukrytej” w produktach spożywczych i gotowych potrawach. Nadmiar soli w diecie wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, m.in. zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Gdzie można znaleźć największą ilość soli?

Polacy solą za dużo

Choć instytucje zdrowotne zalecają spożycie soli nie większe niż 5 g dziennie (ok. płaskiej łyżeczki), mało kto stosuje się do tej zasady, Najwięcej, bo aż 16 g dziennie przyjmują ludzie starsi, wśród nich panuje bowiem przekonanie, że dobry posiłek musi być solidnie posolony. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wszystkie smaki odczuwają oni słabiej, stąd impuls do przeprawiania. 

Za dużo soli spożywają także dzieci. Z badań Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że problem ten dotyczy aż… 90% maluchów do 3. roku życia. W tym wypadku nie można jednak winić najmłodszych – to przede wszystkim dorośli są odpowiedzialni za przekazywanie tych złych nawyków.

Dostępne dane statystyczne obejmują tylko gospodarstwa domowe, zatem rzeczywiste spożycie soli może być znacznie większe. Coraz częściej korzystamy z  restauracji i barów, gdzie tracimy kontrolę nad tym co i jak jest doprawiane.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, sól w naszej diecie pojawia się pod dwoma postaciami – jako ta „czysta” sypana przez nas wprost z solniczki, oraz jako tzw. sól ukryta, dodana na etapie produkcji wyrobu. Na jakie produkty powinniśmy zwrócić uwagę?

Produkty i dania przesolone – czyli 10 źródeł dostarczających największych ilości soli

1.    Słone przekąski
Numer jeden jeśli chodzi o źródło soli. Chipsy, paluszki, krakersy, snacki, smakowe chrupki, a nawet z pozoru zdrowe orzechy, które często producent dosala. W dodatku, po ich spożyciu zazwyczaj mocno chce nam się pić - niestety, większość sięga wtedy po gazowany napój.

2.    Wędliny 
Do ich przygotowania zużywa się naprawdę sporych ilości soli. Nie wierzysz? Przygotuj swoją własną, chociażby pieczony w rękawie kawałek mięsa. Z łatwością można w ten sposób przekonać się ile soli potrzeba do uzyskania zbliżonego smaku.

3.    Konserwy 
Żywność puszkowana to kolejna pozycja na liście największych dostawców soli. Nie dość, że mocno słona, to i w zasadzie pozbawiona wartości odżywczych. 

4.    Kiszonki
Niestety, choć dzięki obecności bakterii probiotycznych są pożądane w naszej diecie, warto pamiętać, że dostarczają również sporych ilości soli. Sól jako konserwant jest dodawana też do wszelkich wek i przetworów. Zalecamy więc rozwagę – zarówno podczas ich przetwarzania, jak i podczas konsumpcji.

Soląc, „ukrywamy” naturalny smak produktów i całych posiłków. Sól lepiej zastąpić naturalnymi przyprawami i ziołami, ale wcześniej – sprawdzić czy podczas gotowania nasza potrawa nie nabrała już właściwego smaku.

5.    Marynaty
Większość marynat zawiera w swoim składzie sól. Różnica pomiędzy tą domową, a kupioną w sklepie jest taka, że producent dodaje jej zdecydowanie za dużo.

6.    Zupki w proszku
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć jak mało natury znajduje się w takim daniu. Obok nich, „świetnym” źródłem soli są jeszcze inne dania błyskawiczne, czyli wszystkie wyroby takie jak gulasz-instant, potrawki, makarony ze sosem, gotowe zestawy lunchowe, sałatki, „śledziki na raz”.

7.    Wędzonki – ryby, kiełbasy
W procesie wędzenia również używa się dużych ilości soli. Niezależnie od tego czy był stosowany dym wędzarniczy czy specjalna zalewa, wędzonek powinieneś unikać.

Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, w tym głównie zawałów serca i udarów mózgu. Za dużo soli w diecie to także większe ryzyko rozwoju raka żołądka i przełyku, a nawet kamicy nerkowej i osteoporozy.

8.    Bulionetki, maggi, vegeta
Wydaje Ci się, że doprawiasz czymś innym niż sól? Nic bardziej mylnego. Wymienione przyprawy zawierają ją w swoim składzie i to niestety całkiem sporo. Najlepiej będzie jeśli sięgniesz po naturalne przyprawy oraz zioła.

9.    Pieczywo, makarony
Tak. Do ich wypieku / produkcji również potrzebna jest sól. Zresztą, usiądź na spokojnie i zastanów się – czy istnieje jakakolwiek potrawa do której sam nie dodawałbyś choćby odrobinę soli? Niestety, chyba nie. Ta przyprawa jest obecna nawet w …

10.    … słodkich wypiekach, ciastach, ciasteczkach, deserach
Dodaje się ją podczas ubijania piany z białek. Podczas smażenia naleśników i zagniatania kruchego ciasta na ciasteczka. Czyli w zasadzie wszędzie i zawsze! Nieważne, że ostateczny smak potrawy jest słodki. 

Do mniej słonego smaku można łatwo się przyzwyczaić! Początkowo potrawy będą smakowały Ci mniej (albo wcale), ale z czasem zaakceptujesz tę różnicę. Stanowczo wyjdzie Ci ona na zdrowie!

Piśmiennictwo
1.    Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, https://www.nauka.gov.pl/polska-nauka/eksperci-spada-spozycie-soli-w-polsce-ale-nadal-jest-dwukrotnie-za-duze.html 
2.    Raport http://www.mniejsoli.pl/ 
3.    Stolarz-Skrzypek K., Kawecka-Jaszcz K., Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego, Postępy Nauk Medycznych, 2009, 1, s. 34-38

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij