Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli
Maria Brzegowy

Słone pułapki - 10 produktów i potraw z największą ilością soli

Choć spożycie soli w Polsce maleje, wciąż jednak jest dwukrotnie za duże. Przeciętny Polak zjada prawie 11 g soli dziennie, zarówno tej dodanej wprost z solniczki, jak i „ukrytej” w produktach spożywczych i gotowych potrawach. Nadmiar soli w diecie wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, m.in. zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Gdzie można znaleźć największą ilość soli?

Polacy solą za dużo

Choć instytucje zdrowotne zalecają spożycie soli nie większe niż 5 g dziennie (ok. płaskiej łyżeczki), mało kto stosuje się do tej zasady, Najwięcej, bo aż 16 g dziennie przyjmują ludzie starsi, wśród nich panuje bowiem przekonanie, że dobry posiłek musi być solidnie posolony. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wszystkie smaki odczuwają oni słabiej, stąd impuls do przeprawiania. 

Za dużo soli spożywają także dzieci. Z badań Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że problem ten dotyczy aż… 90% maluchów do 3. roku życia. W tym wypadku nie można jednak winić najmłodszych – to przede wszystkim dorośli są odpowiedzialni za przekazywanie tych złych nawyków.

Dostępne dane statystyczne obejmują tylko gospodarstwa domowe, zatem rzeczywiste spożycie soli może być znacznie większe. Coraz częściej korzystamy z  restauracji i barów, gdzie tracimy kontrolę nad tym co i jak jest doprawiane.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, sól w naszej diecie pojawia się pod dwoma postaciami – jako ta „czysta” sypana przez nas wprost z solniczki, oraz jako tzw. sól ukryta, dodana na etapie produkcji wyrobu. Na jakie produkty powinniśmy zwrócić uwagę?

Produkty i dania przesolone – czyli 10 źródeł dostarczających największych ilości soli

1.    Słone przekąski
Numer jeden jeśli chodzi o źródło soli. Chipsy, paluszki, krakersy, snacki, smakowe chrupki, a nawet z pozoru zdrowe orzechy, które często producent dosala. W dodatku, po ich spożyciu zazwyczaj mocno chce nam się pić - niestety, większość sięga wtedy po gazowany napój.

2.    Wędliny 
Do ich przygotowania zużywa się naprawdę sporych ilości soli. Nie wierzysz? Przygotuj swoją własną, chociażby pieczony w rękawie kawałek mięsa. Z łatwością można w ten sposób przekonać się ile soli potrzeba do uzyskania zbliżonego smaku.

3.    Konserwy 
Żywność puszkowana to kolejna pozycja na liście największych dostawców soli. Nie dość, że mocno słona, to i w zasadzie pozbawiona wartości odżywczych. 

4.    Kiszonki
Niestety, choć dzięki obecności bakterii probiotycznych są pożądane w naszej diecie, warto pamiętać, że dostarczają również sporych ilości soli. Sól jako konserwant jest dodawana też do wszelkich wek i przetworów. Zalecamy więc rozwagę – zarówno podczas ich przetwarzania, jak i podczas konsumpcji.

Soląc, „ukrywamy” naturalny smak produktów i całych posiłków. Sól lepiej zastąpić naturalnymi przyprawami i ziołami, ale wcześniej – sprawdzić czy podczas gotowania nasza potrawa nie nabrała już właściwego smaku.

5.    Marynaty
Większość marynat zawiera w swoim składzie sól. Różnica pomiędzy tą domową, a kupioną w sklepie jest taka, że producent dodaje jej zdecydowanie za dużo.

6.    Zupki w proszku
Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć jak mało natury znajduje się w takim daniu. Obok nich, „świetnym” źródłem soli są jeszcze inne dania błyskawiczne, czyli wszystkie wyroby takie jak gulasz-instant, potrawki, makarony ze sosem, gotowe zestawy lunchowe, sałatki, „śledziki na raz”.

7.    Wędzonki – ryby, kiełbasy
W procesie wędzenia również używa się dużych ilości soli. Niezależnie od tego czy był stosowany dym wędzarniczy czy specjalna zalewa, wędzonek powinieneś unikać.

Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, w tym głównie zawałów serca i udarów mózgu. Za dużo soli w diecie to także większe ryzyko rozwoju raka żołądka i przełyku, a nawet kamicy nerkowej i osteoporozy.

8.    Bulionetki, maggi, vegeta
Wydaje Ci się, że doprawiasz czymś innym niż sól? Nic bardziej mylnego. Wymienione przyprawy zawierają ją w swoim składzie i to niestety całkiem sporo. Najlepiej będzie jeśli sięgniesz po naturalne przyprawy oraz zioła.

9.    Pieczywo, makarony
Tak. Do ich wypieku / produkcji również potrzebna jest sól. Zresztą, usiądź na spokojnie i zastanów się – czy istnieje jakakolwiek potrawa do której sam nie dodawałbyś choćby odrobinę soli? Niestety, chyba nie. Ta przyprawa jest obecna nawet w …

10.    … słodkich wypiekach, ciastach, ciasteczkach, deserach
Dodaje się ją podczas ubijania piany z białek. Podczas smażenia naleśników i zagniatania kruchego ciasta na ciasteczka. Czyli w zasadzie wszędzie i zawsze! Nieważne, że ostateczny smak potrawy jest słodki. 

Do mniej słonego smaku można łatwo się przyzwyczaić! Początkowo potrawy będą smakowały Ci mniej (albo wcale), ale z czasem zaakceptujesz tę różnicę. Stanowczo wyjdzie Ci ona na zdrowie!

Piśmiennictwo
1.    Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, https://www.nauka.gov.pl/polska-nauka/eksperci-spada-spozycie-soli-w-polsce-ale-nadal-jest-dwukrotnie-za-duze.html 
2.    Raport http://www.mniejsoli.pl/ 
3.    Stolarz-Skrzypek K., Kawecka-Jaszcz K., Ograniczenie spożycia soli kuchennej jako metoda prewencji nadciśnienia tętniczego, Postępy Nauk Medycznych, 2009, 1, s. 34-38

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

  • Szczepienia przed wyjazdem na Sri Lankę i zalecenia zdrowotne przed podróżą

    Podróż na Sri Lankę wiąże się z narażeniem na specyficzne zagrożenia zdrowotne, które są charakterystyczne dla regionów tropikalnych. Przed wyjazdem warto zapoznać się z aktualnymi zaleceniami dotyczącymi szczepień ochronnych, profilaktyki chorób zakaźnych oraz zasad bezpieczeństwa sanitarnego.

  • Koc termiczny, czyli folia życia. Jak i kiedy używać?

    Koc termiczny wygląda jak kawałek cienkiej folii. Z jednej strony jest koloru srebrnego, a z drugiej złotego. Jest jednym z podstawowych elementów pierwszej pomocy w wypadkach. W zależności od sposobu użycia może stanowić ochronę przed nadmiernym wychłodzeniem lub przegrzaniem. Powinien być wyposażeniem każdej apteczki samochodowej, ale warto mieć go przy sobie również w innych okolicznościach – np. podczas wypraw górskich czy wycieczek turystycznych.

  • Higiena uszu psa i kota. Jak wyczyścić pupilowi uszy?

    Uszy to jeden z najważniejszych narządów zmysłu u psa i kota – dzięki nim zwierzęta odbierają dźwięki otoczenia, lokalizują sygnały i czują się bezpiecznie. Jednocześnie uszy są ciągle narażone na zanieczyszczenia, wilgoć i drobnoustroje, co przy braku odpowiedniej pielęgnacji może prowadzić do infekcji. Czyszczenie uszu to ważny element opieki, który wpływa na komfort i zdrowie czworonoga. Poniżej znajduje się praktyczny poradnik – dlaczego należy czyścić pupilowi uszy, jak często to robić, czym i w jaki sposób.

  • Obtarte pięty i stopy od butów – co robić? Skuteczne sposoby na otarcia

    Obtarte pięty do krwi to częsty problem, który może pojawić się na przykład po intensywnych aktywnościach fizycznych czy po założeniu nowych butów. Co robić, jeśli obuwie obciera do krwi? Jak radzić sobie z ranami od butów na stopach i jak im zapobiegać?

  • Jaki jest najzdrowszy owoc? Sprawdź, co warto włączyć do diety

    Owoce to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a korzyści z ich spożycia są nieocenione. Pomimo zmian w sposobie żywienia i świadomości Polaków nadal jemy za mało owoców. O jakie owoce warto zadbać w codziennej diecie i dlaczego? Które owoce są najzdrowsze?

  • Karta EKUZ. Co daje i jak wyrobić Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego?

    Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, znana jako EKUZ, to nieoceniona pomoc dla osób wyjeżdżających za granicę w celach turystycznych, służbowych czy rodzinnych. Dzięki niej można korzystać z publicznej opieki zdrowotnej w innych krajach UE oraz EFTA na podobnych zasadach jak obywatele tych państw. Jak działa EKUZ, co pokrywa i jak ją wyrobić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl