Fleksitarianizm to najlepsza dieta?
Katarzyna Szulik

Fleksitarianizm to najlepsza dieta?

Jeść czy nie jeść mięsa? Takie pytania zadają sobie również lekarze, mając na uwadze nasze zdrowie. Z najnowszych badań wynika, że najlepsza pod tym względem jest „trzecia droga” – fleksitarianizm, czyli dieta zakładająca sporadyczne uzupełnianie diety wegetariańskiej daniami mięsnymi.

Wiele dotychczasowych badań udowadnia, że osoby będące na diecie wegetariańskiej mają statystycznie niższą masę ciała od mięsożerców. Oznacza to, że są w mniejszym stopniu zagrożeniu otyłością, czego nie zmieniają takie czynniki, jak siedzący tryb życia czy zaawansowany wiek. 

Mniej mięsa, więcej zdrowia

Naukowcy z Universidad de Navarra w Hiszpanii zauważyli bezpośrednią zależność między ilością spożywanego mięsa i zwiększonym ryzykiem otyłości. Z ich badań wynika, że prawdopodobieństwo otyłości wzrastało o 15 proc. w grupie 20 proc. spośród osób jedzących najwięcej mięsa, czyli średnio 200 gramów na dobę. Z kolei w grupie, w której jedzono je najrzadziej (niecałe 150 g na dobę) było ono o niemal połowę niższe w porównaniu z najbardziej „mięsożerną” grupą. Badanie pokazało także, że osoby jedzące mniej mięsa mają ogólnie zdrowszą dietę, bogatszą w owoce, warzywa i orzechy, co także przekłada się na lepszą kondycję fizyczną. 

Wspomniane wyżej wnioski wyciągnięto na podstawie analizy nawyków żywieniowych 16 tys. osób, zbieranych na przestrzeni 10 lat. 

Wołowina na cenzurowanym

Przechodząc na dietę fleksitariańską trzeba brać pod uwagę także to, jakiego rodzaju mięso decydujemy się pozostawić w diecie. Badania prowadzone na Uniwersytecie Harvarda pokazują, że najbardziej zgubne dla naszego zdrowia jest mięso czerwone, które może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci nawet spożywane w niewielkich ilościach. Do takich wniosków doszli naukowcy pod przewodnictwem doktora Mingyang Songa, po analizie danych na temat zwyczajów żywieniowych u 130 tys. osób w średnim wieku 49 lat na przestrzeni kilkunastu lat. 

Po wykluczeniu dodatkowych czynników, takich jak palenie papierosów, niska aktywność fizyczna, nadużywanie alkoholu i otyłość zaobserwowano, że zwiększanie udziału białek roślinnych w diecie może niwelować ryzyko przedwczesnej śmierci. Wzrost ich spożycia o zaledwie 3 proc. pozwala zmniejszyć to prawdopodobieństwo o 10 procent, natomiast zwiększając spożycie białek zwierzęcych o 2 proc. ryzyko przedwczesnego zgonu rośnie o 8 procent. 

Wnioski naukowców są jasne – powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców, równocześnie minimalizując spożycie mięsa. Dodatkowo, wybierając to ostatnie warto postawić raczej na drób i ryby niż wieprzowinę czy wołowinę. 

Powiązane produkty

Roślinnie i zdrowo

Kolejnym krokiem po fleksitarianizmie może być wegetarianizm, a następnym weganizm, zakładający całkowitą eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Przez lata stricte roślinnej diecie towarzyszyły kontrowersje, jednak obecnie uważa się, że jest ona nie tylko bezpieczna, ale też korzystna dla zdrowia, jeśli komponujemy ją z rozsądkiem. Musi być dobrze zbilansowana, a w przypadku całkowitej rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego, uzupełniana suplementami z witaminą B12. Przed przejściem na stricte roślinną dietę warto skonsultować się ze specjalistą, który pomoże stworzyć racjonalny plan żywienia. 

Źródło: Medexpress.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij