Mechanizm zapadania na otyłość wciąż jest nieznany
Katarzyna Szulik

Mechanizm zapadania na otyłość wciąż jest nieznany

Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością alarmują, że otyłość I, II i III stopnia dotyczy już 27% społeczeństwa, a łącznie z nadwagą – około 70% Polaków. Pomimo coraz większej wiedzy na ten temat, nowych sposobów żywieniowych i rozwiniętych metod chirurgicznych, mechanizmy powstawania otyłości wciąż są nie do końca znane. Naukowcy za jedną z przyczyn zachorowań na otyłość postrzegają samoregulację procesów biologicznych.

Doktor habilitowany Mariusz Wyleżoł, kierownik Kliniki Chirurgii Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej w Warszawie, w rozmowie z Rynkiem Zdrowia tłumaczy, że u osoby, która ma tendencję do tycia zachodzi mechanizm homeostazy. To samoregulacja procesów biologicznych, przy której istotne jest monitorowanie poziomu potasu, sodu oraz wapnia. Wiele zjawisk powiązanych z neurohormonalną regulacją przyjmowania pokarmów wyjaśnia się względami psychologicznymi, ponieważ nieznane są mechanizmy spożywania zbyt dużej ilości jedzenia. Doktor Mariusz Wyleżoł dodaje jednak, że w najbliższym czasie będzie wręcz niemożliwe dowiedzenie się w jakim jądrze wydziela się dopamina albo inny neuroprzekaźnik, przez który sięgamy po konkretny produkt spożywczy. Znane są natomiast powody, dla których osoby cierpiące na otyłość olbrzymią mają narastający apetyt – winne jest wydzielanie greliny, czyli 28-aminokwasowego hormonu peptydowego. Jest on wydzielany w żołądku, następnie daje sygnał do mózgu. Za ustępowanie łaknienia odpowiedzialny jest za to peptyd GLP-1, który po dopłynięciu do mózgu daje sygnał, by zakończyć posiłek. Specjaliści dodają jednak, że równowaga biologiczna to jedno, drugie natomiast indywidualne podejście do pacjenta, gdyż każdy przypadek osoby chorej na otyłość jest inny. U jednych niezbędna jest konsultacja psychologiczna, u drugich natomiast wymagana będzie też ingerencja chirurga. 

Niebezpieczna otyłość brzuszna

Choć otyłość w każdej postaci jest niebezpieczna dla zdrowia, nadprogramowa ilość tkanki tłuszczowej wokół talii może grozić nawet przedwczesną śmiercią. Co więcej, dotyczy to również tych, którzy według wskaźnika BMI nie zmagają się z otyłością, ale posiadają sporo tkanki tłuszczowej trzewnej. Według naukowców z Uniwersytetu w Sydney w Australii, ryzyko przedwczesnego zgonu u takich osób jest większe o 22% niż u tych, którzy nadprogramowe ilości tkanki tłuszczowej posiadają w innych miejscach ciała. Większe pokłady tkanki tłuszczowej trzewnej wiążą się bowiem z opornością na insulinę, zwiększone ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz wyższy cholesterol. To wszystko natomiast ma wpływ na powstawanie chorób serca. Dobrym punktem odniesienia czy pacjent zmaga się z otyłością brzuszną jest sprawdzenie stosunku talii do bioder. U kobiet alarmujący jest poziom powyżej 0,85, u mężczyzn 0,90. Przekroczenie tego progu powinno być sygnałem do wprowadzenia działań skutkujących obniżeniem masy ciała. 

Źródła: Rynek Zdrowia, Senior, Polskie Radio 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij