
Dieta bezglutenowa niewskazana jako sposób na odchudzanie
W ostatnich kilku latach dieta bezglutenowa stała się jednym z najbardziej popularnych trendów żywieniowych. Nieomal w każdym sklepie można znaleźć zamienniki produktów zbożowych. Coraz częściej stosują ją osoby, które na eliminację glutenu decydują się z własnej woli, bez wskazań medycznych, a więc celiakii czy alergii pokarmowej. I choć przez pewien czas badacze obwiniali gluten nie tylko za dolegliwości układu pokarmowego, ale i bóle głowy czy osłabienie koordynacji ruchowej, to hipotezy w większości nie zostały potwierdzone. Obecnie bardziej popularne jest za to stwierdzenie „ograniczaj, ale nie wykluczaj”.
W czym tkwi gluten?
Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach żyta, jęczmienia czy pszenicy. Naturalnie bezglutenowymi produktami są ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, kukurydza, maniok, soczewica, orzechy oraz mięso, owoce i warzywa. Bezglutenowe są także produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Całkowicie zabroniona w diecie bezglutenowej jest wspomniana wcześniej pszenica, w tym orkisz, jęczmień, żyto i zwykły nieoczyszczony owies. Prócz oczywistych wyrobów glutenowych, wiele ze stosowanych na co dzień produktów może go zawierać w ilościach śladowych. W grupie ryzyka znaleźć można kukurydziane płatki śniadaniowe zawierające słód jęczmienny, z pozoru bezglutenowe mąki pochodzące z produkcji niecertyfikowanej, wędliny, konserwy rybne i mięsne, ale też jogurty, gotowe sosy i sałatki z majonezem. Niepewne są także mieszanki przypraw, ketchup, zupy w proszku, a nawet wybrane preparaty na odchudzanie.
Bez wskazań medycznych niezdrowo
Doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zaznacza, że diety eliminacyjne same w sobie nie są korzystne dla organizmu. Według niej, dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez tych, którzy wyraźnie otrzymali takie zalecenie od lekarza gastroenterologa. Wybór diety bezglutenowej jako metoda na zgubienie zbędnych kilogramów może okazać się zgubny. Wszystko to na skutek wysokiego przetworzenia produktów stosowanych w tym modelu żywieniowym. Co więcej, wyroby bezglutenowe dostępne w sklepach często zamiast glutenu zawierają tłuszcz, a to znacznie zwiększa ich kaloryczność. Ekspertka dodaje, że w ten sposób zastępowane jest białko, czyli gluten, a dodatkowy tłuszcz zostanie potraktowany przez organizm jako substancja zapasowa i odłoży się jako tkanka tłuszczowa. Naukowcy wskazują również, że najbardziej korzystne dla organizmu jest sugerowanie się niedawno zaktualizowaną piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Dla przypomnienia – idealny model żywieniowy to przewaga warzyw i owoców, następnie produktów zbożowych, kolejno nabiału, mięsa i ryb, tłuszczy oraz przypraw.
Źródła: Celiakia, Rynek Zdrowia, Radio Olsztyn, Dietetica