Dieta bezglutenowa niewskazana jako sposób na odchudzanie
Katarzyna Szulik

Dieta bezglutenowa niewskazana jako sposób na odchudzanie

Stosowanie diety eliminacyjnej jako metody na zredukowanie masy ciała nie jest zdrowe dla organizmu. Eksperci wskazują, że popularne w ostatnich czasach usunięcie z diety glutenu nie tylko nie przyczyni się do utraty wagi, ale również może spowodować jej wzrost.

W ostatnich kilku latach dieta bezglutenowa stała się jednym z najbardziej popularnych trendów żywieniowych. Nieomal w każdym sklepie można znaleźć zamienniki produktów zbożowych. Coraz częściej stosują ją osoby, które na eliminację glutenu decydują się z własnej woli, bez wskazań medycznych, a więc celiakii czy alergii pokarmowej. I choć przez pewien czas badacze obwiniali gluten nie tylko za dolegliwości układu pokarmowego, ale i bóle głowy czy osłabienie koordynacji ruchowej, to hipotezy w większości nie zostały potwierdzone. Obecnie bardziej popularne jest za to stwierdzenie „ograniczaj, ale nie wykluczaj”. 

W czym tkwi gluten?

Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach żyta, jęczmienia czy pszenicy. Naturalnie bezglutenowymi produktami są ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, kukurydza, maniok, soczewica, orzechy oraz mięso, owoce i warzywa. Bezglutenowe są także produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Całkowicie zabroniona w diecie bezglutenowej jest wspomniana wcześniej pszenica, w tym orkisz, jęczmień, żyto i zwykły nieoczyszczony owies. Prócz oczywistych wyrobów glutenowych, wiele ze stosowanych na co dzień produktów może go zawierać w ilościach śladowych. W grupie ryzyka znaleźć można kukurydziane płatki śniadaniowe zawierające słód jęczmienny, z pozoru bezglutenowe mąki pochodzące z produkcji niecertyfikowanej, wędliny, konserwy rybne i mięsne, ale też jogurty, gotowe sosy i sałatki z majonezem. Niepewne są także mieszanki przypraw, ketchup, zupy w proszku, a nawet wybrane preparaty na odchudzanie.   

Bez wskazań medycznych niezdrowo

Doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zaznacza, że diety eliminacyjne same w sobie nie są korzystne dla organizmu. Według niej, dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez tych, którzy wyraźnie otrzymali takie zalecenie od lekarza gastroenterologa. Wybór diety bezglutenowej jako metoda na zgubienie zbędnych kilogramów może okazać się zgubny. Wszystko to na skutek wysokiego przetworzenia produktów stosowanych w tym modelu żywieniowym. Co więcej, wyroby bezglutenowe dostępne w sklepach często zamiast glutenu zawierają tłuszcz, a to znacznie zwiększa ich kaloryczność. Ekspertka dodaje, że w ten sposób zastępowane jest białko, czyli gluten, a dodatkowy tłuszcz zostanie potraktowany przez organizm jako substancja zapasowa i odłoży się jako tkanka tłuszczowa.  Naukowcy wskazują również, że najbardziej korzystne dla organizmu jest sugerowanie się niedawno zaktualizowaną piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Dla przypomnienia – idealny model żywieniowy to przewaga warzyw i owoców, następnie produktów zbożowych, kolejno nabiału, mięsa i ryb, tłuszczy oraz przypraw. 

Źródła: Celiakia, Rynek Zdrowia, Radio Olsztyn, Dietetica 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij