Dieta bezglutenowa niewskazana jako sposób na odchudzanie - portal DOZ.pl
Dieta bezglutenowa niewskazana jako sposób na odchudzanie
Katarzyna Szulik

Dieta bezglutenowa niewskazana jako sposób na odchudzanie

Stosowanie diety eliminacyjnej jako metody na zredukowanie masy ciała nie jest zdrowe dla organizmu. Eksperci wskazują, że popularne w ostatnich czasach usunięcie z diety glutenu nie tylko nie przyczyni się do utraty wagi, ale również może spowodować jej wzrost.

W ostatnich kilku latach dieta bezglutenowa stała się jednym z najbardziej popularnych trendów żywieniowych. Nieomal w każdym sklepie można znaleźć zamienniki produktów zbożowych. Coraz częściej stosują ją osoby, które na eliminację glutenu decydują się z własnej woli, bez wskazań medycznych, a więc celiakii czy alergii pokarmowej. I choć przez pewien czas badacze obwiniali gluten nie tylko za dolegliwości układu pokarmowego, ale i bóle głowy czy osłabienie koordynacji ruchowej, to hipotezy w większości nie zostały potwierdzone. Obecnie bardziej popularne jest za to stwierdzenie „ograniczaj, ale nie wykluczaj”. 

W czym tkwi gluten?

Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach żyta, jęczmienia czy pszenicy. Naturalnie bezglutenowymi produktami są ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, kukurydza, maniok, soczewica, orzechy oraz mięso, owoce i warzywa. Bezglutenowe są także produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Całkowicie zabroniona w diecie bezglutenowej jest wspomniana wcześniej pszenica, w tym orkisz, jęczmień, żyto i zwykły nieoczyszczony owies. Prócz oczywistych wyrobów glutenowych, wiele ze stosowanych na co dzień produktów może go zawierać w ilościach śladowych. W grupie ryzyka znaleźć można kukurydziane płatki śniadaniowe zawierające słód jęczmienny, z pozoru bezglutenowe mąki pochodzące z produkcji niecertyfikowanej, wędliny, konserwy rybne i mięsne, ale też jogurty, gotowe sosy i sałatki z majonezem. Niepewne są także mieszanki przypraw, ketchup, zupy w proszku, a nawet wybrane preparaty na odchudzanie.   

Bez wskazań medycznych niezdrowo

Doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie zaznacza, że diety eliminacyjne same w sobie nie są korzystne dla organizmu. Według niej, dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez tych, którzy wyraźnie otrzymali takie zalecenie od lekarza gastroenterologa. Wybór diety bezglutenowej jako metoda na zgubienie zbędnych kilogramów może okazać się zgubny. Wszystko to na skutek wysokiego przetworzenia produktów stosowanych w tym modelu żywieniowym. Co więcej, wyroby bezglutenowe dostępne w sklepach często zamiast glutenu zawierają tłuszcz, a to znacznie zwiększa ich kaloryczność. Ekspertka dodaje, że w ten sposób zastępowane jest białko, czyli gluten, a dodatkowy tłuszcz zostanie potraktowany przez organizm jako substancja zapasowa i odłoży się jako tkanka tłuszczowa.  Naukowcy wskazują również, że najbardziej korzystne dla organizmu jest sugerowanie się niedawno zaktualizowaną piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. Dla przypomnienia – idealny model żywieniowy to przewaga warzyw i owoców, następnie produktów zbożowych, kolejno nabiału, mięsa i ryb, tłuszczy oraz przypraw. 

Źródła: Celiakia, Rynek Zdrowia, Radio Olsztyn, Dietetica 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świąteczne menu dla osób z chorobami układu pokarmowego

    W święta Bożego Narodzenia dieta lekkostrawna pacjenta z chorobą układu pokarmowego może stać się nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie jest ona jednak tak restrykcyjna jakby się wydawało. W trzeciej części naszego świątecznego cyklu podpowiemy Wam co wybierać aby nie wyrządzić szkody swojemu żołądkowi.

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

  • Odnowa biologiczna – wskazania, efekty, zabiegi wykorzystywane w bioregeneracji. Odnowa biologiczna w sporcie

    Odnowa biologiczna (bioregeneracja) to szereg działań, których celem jest poprawa lub utrzymanie dobrej kondycji psycho-fizycznej organizmu. W tym celu wykorzystuje się właściwości naturalnych czynników i warunków środowiskowych. Odnowa biologiczna obejmuje metody fizykalne (np. masaż czy hydroterapię), ale także właściwą dietę, odpowiednia dawkę snu czy walkę z nadmiernym stresem. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij