Tragiczna pomyłka w szpitalu w Krakowie. Co wiemy o śmierci dziecka?
Katarzyna Szulik

Tragiczna pomyłka w szpitalu w Krakowie. Co wiemy o śmierci dziecka?

Trzymiesięczna dziewczynka przebywająca w szpitalu im. Stefana Żeromskiego w Krakowie zmarła w ostatni piątek po podaniu jej niewłaściwej kroplówki. Za tragiczną w skutkach pomyłkę prawdopodobnie odpowiada pielęgniarka, a przyczyny zdarzenia badają policja i prokuratura.

Zgodnie z ustaleniami reporterów radia RMF FM, pielęgniarka miała podać dziewczynce chlorek sodu, jednak do kroplówki, prawdopodobnie w wyniku niedopatrzenia, trafił chlorek potasu. Nie wiadomo, w jaki sposób doszło do zamiany, ponieważ obie ampułki były opisane, choć zgodnie ze słowami pielęgniarki, znajdowały się w identycznych opakowaniach.

Serce dziewczynki stanęło

Dziecko zmarło w wyniku zatrzymania akcji serca, a śledczy pracują nad ustaleniem, jak dokładnie doszło do tragedii. Najbardziej prawdopodobne jest, że wywołało ją przedawkowanie chlorku potasu, który podany w zbyt dużej dawce prowadzi do zatrzymania krążenia. Mimo podjęcia bardzo szybkiej akcji reanimacyjnej, dziewczynki nie udało się uratować.

Szpital prosi o rozwagę

Zarówno rodzice dziecka, jak i pielęgniarka, która podała jej lek, znajdują się pod opieką psychologa. Przedstawiciele szpitala proszą o powstrzymanie się od ferowania wyroków przed zakończeniem śledztwa, ponieważ przed wskazaniem winnych trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim, lek, który ma zostać podany pacjentowi, musi zostać sprawdzony dwuetapowo – przez pielęgniarkę wydającą lek ze składu oddziału oraz tę, która bezpośrednio go podaje. Przyczyną tragicznej pomyłki mogło być również przemęczenie pielęgniarki, ale także błąd w opisie dawki lub opakowania. Drugi czynnik wykluczyły ustalenia dziennikarzy radia – z ich informacji wynika, że ampułka była opisana w sposób prawidłowy.

Polecane dla Ciebie

Pielęgniarka pracowała bez zarzutów

Rzecznik szpitala Anna Górska podkreślała, że pielęgniarka, która podała dziecku kroplówkę, jest wykwalifikowana, ceniona i pracuje w zawodzie od dwóch lat, więc argumentem przeciwko niej nie powinien być brak doświadczenia. Na czas postępowania została zawieszona w wykonywaniu swoich obowiązków. Obecnie sprawa znajduje się pod lupą prokuratury, a szpital prowadzi osobne, wewnętrzne dochodzenie w tej sprawie.

Co różni chlorek sodu od chlorku potasu?

Lekarze twierdzą, że chlorek potasu jest substancją bardzo często omyłkowo podawaną w farmakoterapii. Chlorek sodu jest zasadniczo nieszkodliwy dla organizmu. Substancja o symbolu NaCl znana jest lepiej jako sól fizjologiczna i jest najważniejszym elektrolitem płynu pozakomórkowego, pozwalającym utrzymać prawidłową homeostazę organizmu. Podanie go zapobiega odwodnieniu między innymi po biegunkach, ale też zabiegach chirurgicznych.

Chlorek potasu (KCl) jest niezbędny dla zachowania prawidłowej pracy serca, jednak może być podany po badaniu mającym na celu ustalenie poziomów potasu w organizmie, dzięki czemu można uregulować jego zawartość. Substancja ta jest też podawana profilaktycznie w razie niewydolności nerek oraz cukrzycy i pozwala utrzymać równowagę wodno-elektrolitową.

Przedawkowanie chlorku potasu grozi zaburzeniami rytmu serca, a w skrajnych przypadkach zatrzymaniu jego akcji, do czego najprawdopodobniej doszło w szpitalu im. Żeromskiego w Krakowie.

Źródła: Nowiny24, TVN24.pl, Parenting.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij