Kasztanowiec w profilaktyce i leczeniu żylaków

Kasztanowiec zwyczajny to drzewo pochodzące z Półwyspu Bałkańskiego. Obecnie uprawiane jest w Polsce oraz innych krajach europejskich, przede wszystkim jako drzewo ozdobne. Lecznicze właściwości kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum L.) są wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej jak i konwencjonalnej. Dodatkowo jest on jednym z najpopularniejszych składników aktywnych występujących w kosmetykach.

Kasztanowiec w ziołolecznictwie

W ziołolecznictwie z kasztanowca zwyczajnego wykorzystuje się składniki aktywne pozyskiwane z:

  • kory młodych gałązek – (flawonoidy, związki kumarynowe, garbniki i saponiny trójterpentynowe, eskulina),
  • kwiatów – (flawonoidy (rutyna, kwercytyna, astragalina, izokwercytyna), garbniki, kumaryny, fenolokwasy),
  • niedojrzałych owoców (glikozydy kumarynowe, flawonoidy, saponiny),
  • nasion (związki kumarynowe, escyna, fenolokwasy, flawonoidy, garbniki, skrobia, cukry),
  • oraz liści (witamina K, kwas foliowy, rutyna i witamina C).

Escyna – cenny składnik

W kosmetyce najczęściej stosuje się wyciągi z nasion i owoców kasztanowca, ze względu na występowanie escyny. Jest to mieszanina saponin triterpenowych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwobrzękowym oraz wzmacniającym naczynia krwionośne.

Głównymi jej zadaniami są: zapobieganie rozkładowi kwasu hialuronowego (głównego spoiwa śródbłonka naczyń) przez hamowanie enzymu hialuronidazy oraz zmniejszenie aktywności hydroliz powodujących destrukcję naczyń, dzięki czemu substancja ta zwiększa odporność naczyń włosowatych na pękanie oraz zapobiega obrzękom.

Ponadto escyna działa przeciwzapalnie, zapobiega zakrzepom żylnym, przyspiesza wchłanianie krwiaków pourazowych i chroni przed ich powstawaniem.

Pielęgnacja twarzy

Kasztanowiec zwyczajny ze względu na właściwości wzmacniające naczynka krwionośne wykorzystuje się głównie w kosmetykach do pielęgnacji cery naczynkowej, wrażliwej oraz przy trądziku różowatym. Stosowany jest również do pielęgnacji cery tłustej ze skłonnością do trądziku pospolitego, ponieważ zmniejsza wydzielanie łoju, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz przyspiesza gojenie się ran i zmian trądzikowych.

W preparatach do pielęgnacji cer dojrzałych wykazuje właściwości nawilżające i ujędrniające – hamuje aktywność enzymu hialuronidazy, odpowiedzialnego za rozkład kwasu hialuronowego w skórze.

Kasztanowiec zwyczajny nie tylko uszczelnia naczynia włosowate, ale także oczyszcza i matuje skórę oraz wykazuję działanie ochronne przed promieniowaniem słonecznym. Najczęściej stosowany jako składnik aktywny żeli do mycia twarzy, mleczek do demakijażu, toników, kremów do twarzy oraz maseczek. W kremach pod oczy ze względu na jego działanie drenujące i przeciwobrzękowe, wprowadza się go w celu zmniejszenia cieni oraz tzw. worków pod oczami.

Pielęgnacja ciała

Kasztanowiec znalazł także zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Aplikowany przy cellulicie wodnym poprawia mikrokrążenie oraz usuwa nadmiar wody nagromadzonej w tkankach. Bardzo często występuje w żelach chłodzących do pielęgnacji „zmęczonych” nóg ze skórą skłonną do rozszerzonych i kruchych naczyń krwionośnych oraz tzw. pajączków naczyniowych.

Pozostałymi kosmetykami, w których znajdziemy wyciąg z kasztanowca są: szampony i odżywki do włosów przetłuszczających się z łojotokowym zapaleniem skóry, płyny do higieny intymnej oraz kosmetyki do pielęgnacji skóry po opalaniu.

Przy cerach naczynkowych, uczuciu zmęczonych nóg i cellulicie wodnym, oprócz pielęgnacji skóry odpowiednimi kosmetykami, warto przyjmować suplementy diety bogate w wyciąg kasztanowca  zwyczajnego, aby kompleksowo wpłynąć na wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawę krążenia oraz zmniejszenie obrzęków.

Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus