Mniszek lekarski — właściwości prozdrowotne i zastosowanie Mniszka pospolitego
Krzysztof Słomiak

Mniszek lekarski — właściwości prozdrowotne i zastosowanie Mniszka pospolitego

W świecie roślin zdarza się, że chwast może okazać się wspaniałą rośliną leczniczą. Nasi przodkowie dość intensywnie badali wszystko, co wiąże się z roślinami powszechnie występującymi na łąkach i polach. W ten sposób do grupy roślin wykorzystywanych w lecznictwie dołączył Mniszek lekarski, przez wielu nazywany mleczem polnym.

Rośliny mają zdolność rozprzestrzeniania się na coraz to nowe i większe tereny, wykorzystując swoje zdolności adaptacyjne. Mistrzem w tym jest nasz bohater, który przez dzieci jest nazywany latawcem. Dmuchnięcie w przekwitły kwiat, potrafi bowiem ponieść nasiona tej rośliny w daleką podróż i rozwijać się na nowych obszarach. Roślina ta jest do tego stopnia ekspansywna, że potrafi zając w bardzo szybkim okresie czasu bardzo duże przestrzenie. Z tego względu nie jest pożądana przez rolników. Z drugiej strony sok oraz ziele mniszka lekarskiego wykorzystywane są jako surowce lecznicze. Warto się przyjrzeć ich działaniu.

Surowiec roślinny

Mniszek lekarski (pospolity) jest wieloletnią byliną powszechnie występującą w Europie. W Polsce traktowany jest jako chwast i szkodnik pól. W lecznictwie ziele mniszka otrzymuje się z zebranych wiosną nadziemnych części mniszka lekarskiego, wysuszonych w zacienieniu i w lekkim przewiewie. Wszystkie części rośliny mają biały sok mleczny. Choć cała roślina wykazuje właściwości oczyszczające organizm człowieka z toksyn i złogów oraz wzmacniające, to na szczególne uznanie zasługują jej korzenie i łodygi. To właśnie korzenie i łodygi mniszka lekarskiego są najczęściej wykorzystywane do produkcji naturalnych preparatów leczniczych. Dodatkowo z kwiatów można wykonać napar.  Produkt ten od dawna znany jest w medycynie ludowej i wykorzystywany do poprawienia stanu zdrowia.

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest surowcem zawierającym wiele składników czynnych, które wywołują działanie lecznice. Związki czynne wchodzące w skład mniszka lekarskiego to przede wszystkim gorzkie w smaku laktony seskwiterpenowe, z których głównym składnikiem jest glukozyd kwasu taraksynowego. Dodatkowo znaleźć w nim można kwasy fenolowe i polifenole. Ponadto zawiera on sterole, sole potasowe, trójterpeny i inulinę. Związki te działają oczyszczająco oraz odtruwająco na organizm. Wykazują zdolność tworzenia połączeń ze szkodliwymi produktami przemiany materii wykazując działanie podobne do antyoksydacyjnego.

Syrop z mniszka

Preparaty z mniszka lekarskiego, w tym syrop z mniszka, wykazują działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Zwiększają wydzielanie żółci w wątrobie oraz ułatwiają przepływ żółci w przewodach żółciowych. Dodatkowo mniszek poprawia trawienie oraz poprzez wpływ na trzustkę powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi (łagodne nasilenie wydzielania insuliny). Poprzez wpływ na nerki mniszek lekarski wykazuje działanie moczopędne. W ten sposób usuwane są szkodliwe produkty przemiany materii, co objawia się pośrednim działaniem odtruwającym. Właściwości antyoksydacyjne przejawiają się w hamowaniu powstawania wolnych rodników na poziomie komórkowym. Surowiec stosowany zewnętrznie na skórę wspomaga jej regenerację oraz przyspiesza procesy gojenia. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Okład ze świeżego soku z mniszka lekarskiego działa przeciwwirusowo. Stosowany jest bezpośrednio na brodawki i kurzajki, powodując ich zamieranie i odpadnięcie (przy długotrwałym stosowaniu). Działanie to jest podobne do Glistnika jaskółczego ziela.

Zastosowanie mniszka lekarskiego

Ze względu na swoje właściwości Mniszek lekarski znajduje zastosowanie w terapii wielu chorób. Jego działanie jest określane jako łagodne, więc zastosowanie to ma charakter raczej wspomagający. 

Choroby dotyczące układu pokarmowego:
•    zastój żółci,
•    zaburzenia trawienia,
•    brak apetytu.

Zewnętrznie – choroby skóry:
•    zakażenia grzybicze i bakteryjne,
•    problemy skórne – działanie regulujące,
•    brodawki, kurzajki.

Działanie wspomagające:
•    reumatyzm,
•    dna moczanowa,
•    początkowe stadium cukrzycy,
•    skąpomocz.

Mniszek lekarski wykazuje szerokie spektrum korzystnych działań. Nie wolno zapominać o działaniach niepożądanych, które mogą się pojawić po użyciu każdego produktu leczniczego. Ze w względu na bogaty skład surowiec ten należy stosować po konsultacji z lekarzem.

Nie zaleca się stosowania mniszka lekarskiego osobom, które cierpią na choroby nerek, niedrożność dróg żółciowych i jelit oraz kamicę żółciową. Dodatkowo nie powinien być stosowany w ciąży i okresie karmienia piersią.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

    Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij