Miód wielokwiatowy
Sylwia Stwora

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy to prawdopodobnie jedyne źródło pyłków, które nie tylko nie szkodzi, ale wręcz pomaga osobom na nie uczulonym. Wielbiciele łagodnych smaków powinni sięgnąć po jego wiosenną odmianę, natomiast letnia jest wyrazista i szczególnie bogata w składniki prozdrowotne.

O właściwościach miodu wielokwiatowego decydują rośliny, z których został pozyskany. Łagodna w smaku i wyjątkowo słodka odmiana wiosenna o jasnej, złocistej barwie jest cennym źródłem cukrów prostych, czemu zawdzięcza wyjątkowo przyjemny smak oraz zdolność do dodawania energii i wigoru osobom przemęczonym oraz anemikom. Miód wielokwiatowy w letniej wersji o wyrazistym smaku i ciemniejszej barwie jest bogaty w enzymy, biopierwiastki, związki zwalczające drobnoustroje oraz krzem, który wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca.

Podobnie jak wiele innych odmian, miód wielokwiatowy wspomaga nie tylko układ sercowo-naczyniowy, ale również funkcjonowanie wątroby, ponieważ sprzyja jej działaniu detoksykującemu. Warto jeść go także w stanach ogólnego osłabienia oraz w przypadku infekcji dolnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma oskrzelowa.

Niezależnie od typu, miód wielokwiatowy przyczynia się do złagodzenia przebiegu alergii u osób uczulonych na pyłki, głównie ze względu na to, że sam je zawiera. Z tego powodu podawany alergikowi w niewielkich ilościach stymuluje produkcję przeciwciał pomocnych w zwalczaniu uczulenia. Naukowcy dowiedli, że przy właściwiej kuracji aż w 90% przypadków udaje się złagodzić lub całkowicie wyeliminować alergię.

Właściwości i smak miodu wielokwiatowego sprawiają, że polubią go również dzieci. Jest zdrowszą alternatywą dla zwykłego cukru, dlatego warto słodzić nim herbatę lub jogurty, a także dodawać do deserów zamiast bitej śmietany czy czekolady bądź karmelu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij