
Miód wielokwiatowy
O właściwościach miodu wielokwiatowego decydują rośliny, z których został pozyskany. Łagodna w smaku i wyjątkowo słodka odmiana wiosenna o jasnej, złocistej barwie jest cennym źródłem cukrów prostych, czemu zawdzięcza wyjątkowo przyjemny smak oraz zdolność do dodawania energii i wigoru osobom przemęczonym oraz anemikom. Miód wielokwiatowy w letniej wersji o wyrazistym smaku i ciemniejszej barwie jest bogaty w enzymy, biopierwiastki, związki zwalczające drobnoustroje oraz krzem, który wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca.
Podobnie jak wiele innych odmian, miód wielokwiatowy wspomaga nie tylko układ sercowo-naczyniowy, ale również funkcjonowanie wątroby, ponieważ sprzyja jej działaniu detoksykującemu. Warto jeść go także w stanach ogólnego osłabienia oraz w przypadku infekcji dolnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma oskrzelowa.
Niezależnie od typu, miód wielokwiatowy przyczynia się do złagodzenia przebiegu alergii u osób uczulonych na pyłki, głównie ze względu na to, że sam je zawiera. Z tego powodu podawany alergikowi w niewielkich ilościach stymuluje produkcję przeciwciał pomocnych w zwalczaniu uczulenia. Naukowcy dowiedli, że przy właściwiej kuracji aż w 90% przypadków udaje się złagodzić lub całkowicie wyeliminować alergię.
Właściwości i smak miodu wielokwiatowego sprawiają, że polubią go również dzieci. Jest zdrowszą alternatywą dla zwykłego cukru, dlatego warto słodzić nim herbatę lub jogurty, a także dodawać do deserów zamiast bitej śmietany czy czekolady bądź karmelu.