Słownik badań lekarskich

Albuminy

Podstawowe informacje

Encyklopedia leków
Kardiologia
Diagnostyka laboratoryjna
Choroby wewnętrzne
Angiologia

Albuminy – białka proste będące głównymi białkami występującymi w osoczu krwi – stanowią około 60% wszystkich zawartych w nim białek. Występują też w mleku i w białku jaja kurzego. Są produkowane w wątrobie.

Są niezbędne dla utrzymania prawidłowego ciśnienia onkotycznego krwi, co zapobiega powstawaniu obrzęków. Inną ich rolą jest transport niektórych hormonów, kwasów tłuszczowych, barwników żółciowych, leków, wiązanie i transport dwutlenku węgla oraz działanie buforujące pH. Zmiana poziomu albumin w osoczu prowadzi do zaburzenia procesów filtracji i przenikania wody przez ściany naczyń krwionośnych. Powoduje to zakłócenia w powstawaniu moczu, chłonki i płynu zewnątrzkomórkowego.
Prawidłowy poziom albuminy we krwi ludzkiej wynosi od 3,5 do 5,0 g/dL.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij