kobieta trzyma talerz ze zdrowym posiłkiem
Arkadiusz Dąbek

Indeks POLA – polskie narzędzie do oceny właściwości immunomodulujących diety

Zespół naukowców z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie pod kierownictwem dr. Pawła Jagielskiego opracował indeks (wskaźnik), dzięki któremu można ocenić, czy dana osoba dostarcza wraz ze spożywanymi produktami żywnościowymi składników, które biorą udział w prawidłowym działaniu układu odpornościowego. Czym dokładnie jest indeks POLA i do kogo jest skierowany?

Indeks POLA – czym jest?

Przyjmuje się, że niektóre składniki pokarmowe mogą wchodzić w interakcje zarówno z układem immunologicznym organizmu, jak i jego mikrobiotą w jelitach. W tym uproszczonym mechanizmie wspomniane składniki niejako modulują odpowiedź immunologiczną, co w efekcie przekłada się na odporność organizmu na różne infekcje, w tym także COVID-19.

Indeks POLA pozwala oszacować, jaki potencjał immunomodulujący ma dieta danej osoby oraz pomaga wskazać osoby, u których w diecie występują niedobory składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowej pracy układu odpornościowego.  

Zespół naukowców przyznał, że inspiracją do stworzenia projektu badawczego była pandemia koronawirusa. Celem wcześniejszych analiz w dobie dynamicznego wzrostu zakażeń było znalezienie ochrony przeciwko patogenowi – a w przypadku projektu badaczy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego – znalezienie odpowiedzi na pytanie, jak zachowania żywieniowe, aktywność fizyczna oaz skład mikrobioty jelitowej wpływają na ryzyko zachorowania na COVID-19. Ich analiza zakończyła się wnioskiem, że zbilansowana dieta jest skutecznym środkiem zmniejsza ryzyka zachorowań u zdrowych i aktywnych fizycznie nieotyłych młodych osób. Dzięki kontynuacji projektu badacze opracowali wskaźnik POLA.

Sprawdź na DOZ.pl: Preparaty na odporność

Indeks POLA a wskaźnik DII

Wskaźnik DII (ang. Dietary Inflammatory Index) jest bardzo zbliżony do indeksu POLA, jednak mierzy on potencjał zapalny diety, bez brania pod uwagę interakcji pomiędzy poszczególnymi składnikami żywności.

W obliczaniu DII wykorzystuje się  średnie spożycie konkretnych składników żywności i ich całkowity efekt pro- oraz przeciwzapalny. Indeks POLA ma za zadanie wskazać zachowania żywieniowe, które będą przyczyniać się do optymalnego działania układu odpornościowego.

Indeks POLA – do kogo jest skierowany?

Naukowcy przyznają, że indeks jest skierowany m.in do lekarzy i dietetyków, którzy będą mogli wskazywać pacjentom kierunek zmian żywieniowych, wpływający na działanie układu immunologicznego. Zmiany te będą mogły dotyczyć np. ilości lub jakości spożywanych produktów.

Powiązane produkty

Indeks POLA – jak się go oblicza?

Indeks bazuje na 15 składnikach żywieniowych i na ilości zjadanych warzyw, owoców i orzechów. Wśród składników są to np. witaminy A, E, D, C, B, składniki mineralne (m.in. cynk lub żelazo), błonnik, a także prekursory kwasów omega-3 i omega-6.

Indeks jest wyliczany na podstawie pięciu dzienników żywieniowych. Suma uzyskanych punktów klasyfikuje pacjenta do jednej z trzech grup:

  • BIM – żywienie zapewniające optymalne działanie układu odpornościowego,
  • UBIM – żywienie z elementami niekorzystnej immunomodulacji,
  • HUBIM – żywienie w znacznym stopniu osłabiające działanie układu immunologicznego.

Skuteczność indeksu POLA

Naukowcy sprawdzali skuteczność indeksu POLA NA grupie 95 osób, u których nie występowały choroby współistniejące. Osoby te stosowały dietę tradycyjną bądź wegetariańską. Badani byli oceniani pod kątem ryzyka zachorowania na COVID-19.

Wyniki analizy jasno wskazywało na to, że osoby, których dieta została korzystniej oceniana – wg indeksu POLA – miały ok. 80% niższe ryzyko zachorowania niż osoby, których dieta została sklasyfikowana w grupie HUBIM.

Ze względu na to, że wskaźnika POLA był oceniania głównie w kontekście COVID-19, potrzeba dalszych badań, by móc go wykorzystywać w praktyce klinicznej.

  1. K. Czechowicz, Polscy naukowcy opracowali narzędzie do oceny właściwości immunomodulujących diety, naukawpolsce.pl [online]  https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94309%2Cpolscy-naukowcy-opracowali-narzedzie-do-oceny-wlasciwosci-immunomodulujacych [dostęp:]
  2. P. Jagielski, D. Wnęk, E. Łuszczki i in., Proposition of a New POLA Index to Assess the Immunomodulatory Properties of the Diet and Its Relationship with the Gut Microbiota, Using the Example of the Incidence of COVID-19 in a Group of People without Comorbidities, Nutrients, nr 14 (20) 2022.
  3. P. Jagielski, E. Łuszczki, A. Micek i in., Associations of Nutritional Behavior and Gut Microbiota with the Risk of COVID-19 in Healthy Young Adults in Poland, Nutrients, nr 14 (2) 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij