nakładanie kwasu pirogronowego na twarz
Joanna Orzeł

Kwas pirogronowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

Kwas pirogronowy to składnik, który będzie pomocny w walce z zaskórnikami, łojotokiem i trądzikiem. Jakie ma właściwości i jak działa na skórę? Co warto wiedzieć przy wyborze kosmetyków z kwasem pirogronowym? Odpowiadamy.

Słowo „kwas” z pewnością większości z nas kojarzy się z laboratorium chemicznym, próbówkami lub poparzeniami chemicznymi wywoływanymi przez owe substancje wylane na skórę. Jednak wybrane kwasy, używane ostrożnie, w odpowiednim stężeniu i przez profesjonalistę są jednymi z najbardziej efektywnych i efektownych składników używanych w zabiegach kosmetologicznych. Mają działanie złuszczające, normalizujące, regulujące wydzielanie sebum, nawilżające czy stymulujące głębokie warstwy skory do produkcji kolagenu i włókien elastycznych. Można powiedzieć, że działają cuda w walce z trądzikiem, zmarszczkami, plamami skórnymi czy bliznami. Pośród wielu dostępnych na rynku kwasów aktualnie najpopularniejsze są kwasy hydroksylowe (alfa – AHA, beta – BHA oraz poli – PHA). Specjaliści dysponują również innymi odmianami tych cennych składników aktywnych. Jednym z nich jest kwas pirogronowy.

Kwas pirogronowy – czym jest?

Kwas pirogronowy to małocząsteczkowy kwas organiczny. W cząsteczce zawiera trzy atomy węgla i w swojej budowie jest podobny do jednego z najpopularniejszych przedstawicieli kwasów AHA – kwasu mlekowego. Nie jest jednak hydroksykwasem, a alfa-ketokwasem.

Kwas pirogronowy jest jednym z metabolitów powstających w naszym organizmie w trakcie naturalnych przemian biochemicznych. Występuje również w wielu produktach spożywczych jak owoce (np. jabłka) czy produktach ich fermentacji (np. ocet).

Kwas pirogronowy – właściwości, działanie i efekty

Obecność grup karboksylowej i karbonylowej w cząsteczce tego kwasu sprawia, że jest kwasem mocniejszym niż wspomniany wcześniej kwas mlekowy. W zależności od głębokości penetracji kwas pirogronowy wykazuje inne właściwości i działanie.

Jak działa kwas pirogronowy? Na poziomie naskórka działa seboregulująco, bakteriostatyczne (głównie dzięki znaczącemu obniżeniu pH w miejscu aplikacji) komedolityczne (złuszczająco), redukuje także rogowacenie ujść mieszków włosowych.

Mała cząsteczka kwasu pirogronowego sprawia, że ma on zdolność przenikania w głębsze warstwy skóry i stymulacji zawartych w niej struktur do syntezy kolagenu. W wysokich stężeniach (np. 50%) penetruje skórę szybko i prowadzi do złuszczenia zewnętrznej jej warstwy – naskórka.  

Regularnie stosowany kwas pirogronowy zmniejszy oznaki starzenia, poprawi strukturę skóry i jej nawilżenie, rozjaśni przebarwienia, a także nada jej świetlistości.

Polecane dla Ciebie

Dla kogo kwas pirogronowy? Na co pomoże?

Kwas pirogronowy jest składnikiem aktywnym, który regeneruje skórę i poprawia jej aparycję. Aplikacja preparatów z tym składnikiem aktywnym pomoże w walce z nadmiernie wydzielanym sebum, zaskórnikami i łojotokiem.

Dodatkowo działanie antybakteryjne sprawia, że kwas pirogronowy jest sprzymierzeńcem osób walczących z trądzikiem. Kolejne działania to złuszczanie naskórka, poprawienie kolorytu, wygładzenie i redukcja blizn. Tym samym ten kwas przychodzi w sukurs w walce ze starzeniem skóry i o nadanie jej zdrowego wyglądu.

Kuracja z kwasem pirogronowym jest też często zalecana osobom borykającym się z okołomieszkowym rogowaceniem naskórka.

Kwas pirogronowy – kiedy i jak stosować?

Kwas pirogronowy jest składnikiem aktywnym, który może być stosowany samodzielnie w domowym zaciszu, jak i w profesjonalnym gabinecie przez wyspecjalizowanego kosmetologa lub dermatologa.  

Jeżeli decydujemy się na samodzielne używanie kwasu, należy postępować zgodnie z wytycznymi producenta umieszczonymi na opakowaniu lub w ulotce dołączonej do wybranego przez nas produktu. Kwas pirogronowy jest obecny w składzie peelingów chemicznych, żeli do twarzy, kremów czy toników dostępnych w drogeriach i aptekach na dziale z dermokosmetykami.

Pamiętajmy, że przed pierwszą aplikacją należy wykonać tzw. test płatkowy, który da nam odpowiedź czy jesteśmy uczuleni na którykolwiek ze składników aktywnych wybranego kosmetyku. W preparatach dostępnych dla przeciętnego konsumenta, ze względu na bezpieczeństwo stosowania, stężenie kwasu pirogronowego nie będzie wysokie (przykładowo 10%).  

Wyższe stężenia (nawet 50%) są dostępne dla przeszkolonych specjalistów i pod żadnym pozorem nie powinny być używane na własną rękę. Jeżeli decydujemy się na zabieg złuszczania stężonymi kwasami, warto wybrać zaufany gabinet, gdyż nieodpowiednia aplikacja może doprowadzić do głębokich poparzeń chemicznych powodujących epidermolizę (oddzielanie się naskórka od skóry właściwej z powstaniem pęcherzy). Z tego powodu warto zapoznać się z ogólnymi zasadami wykonywania takiego zabiegu.  

Zaleca się, aby peeling chemiczny z kwasem pirogronowym aplikować na czas nie dłuższy niż 2 minuty, zwłaszcza przy pierwszej aplikacji. Obowiązkowym etapem zabiegu jest neutralizacja skóry odpowiednim odczynnikiem chemicznym – dwuwęglanem (wodorowęglanem sodu). Zabieg taki zaleca stosować się w kilku seriach w odstępie około dwutygodniowym. Każdy dyskomfort zgłaszany przez osobę, która poddawana jest zabiegowi stanowi przesłankę do jego wcześniejszego zakończenia.  

Bez względu na to, czy zabieg z kwasem przeprowadza specjalista, czy wykonujemy peeling sami w domu, w trakcie kuracji należy bezwzględnie chronić skórę przed działaniem promieniowania słonecznego – stosować preparaty o wysokiej wartości SPF

Na co zwracać uwagę przy zakupie kosmetyków z kwasem pirogronowym?

Wybierając preparat z kwasem pirogronowym, powinniśmy zwrócić uwagę na rodzaj dermokosmetyku. Na rynku dostępne są peelingi, toniki, żele zwierające ten składnik aktywny. Wybierzmy taki, który będzie najwygodniejszy do wprowadzenia do naszej codziennej pielęgnacji. Warto pochylić się nad składem preparatu i ocenić, czy nie zawiera innych składników, na które jesteśmy uczuleni lub których z powodów osobistych nie powinniśmy stosować. W przypadku ostatnio niezwykle popularnych kosmetyków typu zrób to sam – DIY postępujmy zawsze zgodnie z zaleceniami producenta. Nie zwiększajmy stężenia składnika aktywnego na własną rękę, gdyż może to prowadzić do bolesnych i trudnych w leczeniu poparzeń. 

Kwas pirogronowy – przeciwwskazania, skutki uboczne

Kwas pirogronowy mimo wielu pozytywnych efektów nie może być stosowany przez każdego. Pierwszym przeciwwskazaniem jest alergia na ten składnik aktywny lub inny składnik preparatu zawierającego wybrany kwas.

Kolejne przeciwwskazania to stany zapalne skóry, atopowe zapalenie skóry, opryszczka, łuszczyca, rany, odbyte w okresie dwóch miesięcy zabiegi chirurgiczne w miejscu aplikacji. Kwas pirogronowy nie może być stosowany w trakcie ciąży i podczas laktacji. Ze względu na zwiększenie podrażnień skóry nie może być również łączony z terapią retinoidami.

Nie zaleca się wykonywania kuracji z kwasem pirogronowym w okresie letnim, ze względu na zwiększoną czułość skóry na działanie promieniowania słonecznego.
  1. M.P.  De Padova, A. Tosti, Pyruvic Acid, [w:] A. Tosti, P. Grimes, M. De Padova, Color Atlas of Chemical Peels. Springer, Berlin, Heidelberg 2011  
  2. J. Klonowska, Epidermoliza jako powikłanie po peelingu 45% kwasem pirogronowym. Opis przypadku, „Kosmetologia Estetyczna”, nr 4 (7) 2018.
  3. T.D. Griffin, E.J. Van Scott, Use of pyruvic acid in the treatment of actinic keratoses: a clinical and histopathologic study, „Cutis”, nr 47 (5) 1991.
  4. I. Ghersetich i in., Pyruvic acid peels for the treatment of photoaging, „Dermatologic Surgery”, nr 30 (1) 2004.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wymodeluj swoje ciało przed sylwestrem!

    Sylwester to czas, gdy żegnamy się ze Starym Rokiem, a witamy z Nowym. Wszyscy pragną, aby Nowy Rok przyniósł same sukcesy w każdej dziedzinie życia. Kobiety chcą się wtedy czuć wyjątkowe i piękne, dlatego przygotowują się do zabawy sylwestrowej w szczególny sposób.

  • Przygotuj się na Sylwestra! 5 zasad, o których trzeba pamiętać

    Nadchodzi nowy rok! Przed nami szampańska zabawa do białego rana i… syndrom dnia następnego? Niekoniecznie! Co zrobić, aby sylwestrowa zabawa nie zakończyła się wcześniej niż byśmy tego chcieli? Oto 5 zasad, o których trzeba pamiętać.

  • Uroda na święta – szybkie zabiegi kosmetyczne przed świętami. Które warto wykonać?

    Święta to czas, kiedy chcemy się czuć wyjątkowo. Dbanie o siebie w tym okresie nie musi jednak oznaczać wielogodzinnego pobytu w gabinecie kosmetycznym, liczą się tu bowiem nawet drobne zabiegi, które możemy wykonać samodzielnie, gdy tylko znajdziemy chwilę dla siebie. 

  • Makijaż sylwestrowy – co warto mieć pod ręką?

    Wraz z nieuchronnym zbliżaniem się do końca roku kalendarzowego na pierwszy plan wychodzą wszelkiego rodzaju tematy związane z Sylwestrem, w tym m.in. ubiór, fryzura czy właśnie makijaż. Na co postawić przy sylwestrowym make-upie? Brokat, cyrkonie czy smokey eye? Poniżej kilka przydatnych rad, jak się najlepiej przygotować do nadchodzącej gorączki sylwestrowej nocy. 

  • Jak przygotować się do Sylwestra?

    Sylwester to wydarzenie, które pozwala nam na huczne zamknięcie pewnego etapu w naszym życiu. Dlatego też, niezależnie od tego, czy spędzamy tę noc w kameralnym gronie, czy też bierzemy udział w zorganizowanym bankiecie, ważne jest, abyśmy czuli się dobrze sami ze sobą. Zadbajmy więc o to, żeby przygotować się do tego ostatniego wieczoru w roku najlepiej jak potrafimy. Pamiętajmy, że Sylwester to przede wszystkim czas beztroskiej zabawy do białego rana, podczas której królują fantastyczne kreacje i nie mniej fantastyczne makijaże.

  • Jak odbudować barierę hydrolipidową skóry? Czy uszkodzona może powodować nasilenie trądziku?

    Uszkodzona bariera hydrolipidowa jest przyczyną wystąpienia szeregu problemów skórnych. Do zaburzeń w warstwie hydrolipidowej skóry może doprowadzić niewłaściwa pielęgnacja. Zaburzona bariera hydrolipidowa objawia się przesuszeniem skóry, któremu towarzyszy uczucie ściągnięcia, a czasem nawet pieczenia i świądu. Jak odbudować uszkodzoną barierę hydrolipidową?

  • Jakie właściwości ma olej konopny w kosmetykach? Jak działa na skórę?

    Olej konopny stosowany na skórę wykazuje właściwości regenerujące i odżywcze. Jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Może znaleźć się w kosmetykach do każdego typu skóry. Dzięki swoim właściwościom odżywczym, natłuszczającym i nawilżającym sprawdzi się np. w pielęgnacji cery suchej. Stosując oleje w połączeniu z nawilżającymi kremami i serami, np. jako okluzja („domknięcie” procesu pielęgnacji), można się spodziewać pozytywnych efektów w postaci elastycznej, nawilżonej i promiennej skóry.

  • Jak pielęgnować skórę z niedoskonałościami?

    Nie tylko młodzież zmaga się z problemami z cerą. Zatkane pory, nadmiar sebum, zaskórniki czy wągry potrafią spędzić sen z powiek również dorosłym. Gładka i pozbawiona niedoskonałości skóra to cel, do którego warto dążyć. Istnieje wachlarz możliwości zadbania o cerę. Co może wpływać na tworzenie się niedoskonałości? Jak dobrać kosmetyki, które odpowiedzą na potrzeby skóry? Odkryj wskazówki pomocne przy planowaniu codziennej pielęgnacji.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij