W jaki sposób dieta wpływa na komórki nowotworowe?
To, co jemy i pijemy, może wpływać na nasze zdrowie na wiele sposobów. Naukowcy z Massachusetts Institute of technology (MIT) dowodzą, że interwencje dietetyczne mogą pomóc spowolnić wzrost nowotworów. Według ekspertów przyczynia się do tego niski indeks glikemiczny spożywanych pokarmów.
Ograniczenie kaloryczności posiłków może spowolnić wzrost komórek nowotworowych
Komórki nowotworowe szybko rosną i namnażają się. Potrzebują do tego dużej ilości energii, którą czerpią z glukozy. Dlatego postawiono hipotezę, że diety, które przyczyniają się do zmniejszenia ilości spożywanych węglowodanów (np. dieta ketogeniczna, dieta ograniczająca kaloryczność posiłków), mogą spowolnić wzrost guza nowotworowego.
Uczeni nie wskazują żadnych zaleceń dietetycznych jako potencjalnego lekarstwa na chorobę nowotworową. Podkreślają, że celem ich pracy było lepsze zrozumienie zachodzących procesów biologicznych. Planują dalsze badania, aby dowiedzieć się, w jaki sposób dieta może pomóc pacjentom onkologicznym w walce z chorobą.
Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta podczas chemioterapii.
Jak to wytłumaczyć?
Restrykcyjna dieta sprawia, że guz „głoduje”. Wszelkie deficyty, takie jak np. niedobór lipidów, które są niezbędne do budowy błon komórkowych, uniemożliwiają jego wzrost i upośledzają mechanizmy przystosowawcze. Zdaniem Evana Lina z MIT „ta kombinacja naprawdę przyczynia się do zahamowania wzrostu guzów”.
Komórki mogą produkować własne lipidy, ale konieczne jest utrzymanie równowagi nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do ich przemian niezbędny jest enzym – desaturaza stearoilo-CoA (SCD). Myszy na diecie ketogenicznej czerpały kwasy tłuszczowe z diety, więc nie musiały go wykorzystywać. Z kolei zwierzęta na diecie niskokalorycznej nie mogły pobierać kwasów tłuszczowych z pokarmu, ani wytwarzać własnych lipidów, dlatego wzrost guza postępował w mniejszym tempie.
Związek insuliny z rakiem
Dieta bazująca na produktach spożywczych o niskim indeksie glikemicznym jest zdrowsza pod wieloma względami. Nie tylko obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale także zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Ograniczenie spożycia węglowodanów może znacznie obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi, którym przypisano zdolność promowania wzrostu guza nowotworowego.
Insulina jest też czynnikiem wzrostu. Jej podwyższony poziom powoduje szybszy podział komórek. Choroby metaboliczne charakteryzujące się hiperinsulinemią, takie jak otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu drugiego, powiązano z większą częstością zapadania na nowotwory. Poziom insuliny jest związany z najczęstszymi nowotworami złośliwymi u ludzi, w tym raka jelita grubego, raka żołądka, raka wątroby i układu rozrodczego.
Jak naturalnie obniżyć poziom insuliny we krwi?
Niektóre składniki pokarmowe i suplementy diety mogą naturalnie poprawić metabolizm glukozy i wrażliwość na insulinę, a tym samym wpływać na obniżenie jej poziomu we krwi. Potwierdzono działanie hipoglikemizujące m.in. cynamonu, resweratrolu, octu jabłkowego, oleju rybnego, ekstraktu z zielonej herbaty i ekstraktu z żeń-szenia, karczocha, morwy białej. Dodatkowo obniżeniu stężenia cukru we krwi sprzyjają produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego oraz magnez.