Wpływ cukru na rozwój mózgu – istnieje związek między nadmiarem sacharozy w diecie a pamięcią - portal DOZ.pl
Wpływ cukru na rozwój mózgu – istnieje związek między nadmiarem sacharozy w diecie a pamięcią
Justyna Piekara

Wpływ cukru na rozwój mózgu – istnieje związek między nadmiarem sacharozy w diecie a pamięcią

Wysokie spożycie napojów słodzonych cukrem w okresie dojrzewania może wpływać na rozwój mózgu i powodować zaburzenia uczenia się i pamięci w wieku dorosłym. Zmiany w składzie bakterii w jelitach mogą być kluczem do zrozumienia, dlaczego tak się dzieje.

Wysokie spożycie cukru negatywnie wpływa na procesy poznawcze

Podczas gdy poprzednie badania wiązały dietę wysokocukrową z próchnicą zębów, otyłością i chorobami serca, a także ograniczeniem funkcji poznawczych, mniej wiadomo o jej wpływie na rozwój umysłowy. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Georgia we współpracy z grupą badawczą University of Southern California wykazało, że codzienne spożywanie napojów słodzonych cukrem w okresie dojrzewania wpływa na pracę mózgu i sprawia, że w wieku dorosłym mogą pojawić się problemy z zapamiętywaniem. Wyniki eksperymentu zostały opublikowane w „Translational Psychiatry”.

Naukowcy posłużyli się modelem zwierzęcym. Młodocianym szczurom podawano normalną karmę i 11% roztwór cukru, porównywalny z dostępnymi w handlu słodkimi napojami. Kiedy zwierzęta dorosły, naukowcy przetestowali ich wspomnienia dwiema różnymi metodami. Jedna metoda testowała pamięć związaną z obszarem mózgu zwanym hipokampem – regionem mózgu istotnym dla uczenia się i zapamiętywania. Druga metoda testowała funkcję pamięci kontrolowaną przez region zwany korą okołowęchową.

Szczury, które spożywały cukier we wczesnym okresie życia miały upośledzoną epizodyczną pamięć kontekstową. Wiązało się to z ograniczoną zdolnością rozróżniania, że przedmiot jest nowy w określonym kontekście, z czym szczury, którym nie podano cukru, były w stanie sobie poradzić. Okazało się, że spożycie cukru we wczesnym okresie życia wpływa negatywnie na funkcjonowanie mechanizmów uczenia się, które są zależne od hipokampa. Nie ma natomiast wpływu na pamięć rozpoznawczą zwierząt.

Już wcześniej naukowcy donosili, że wysokie spożycie cukru może wywoływać stan zapalny w mózgu, prowadząc do problemów z pamięcią. Badanie z 2016 roku opublikowane w „Behavioural Brain Research” wykazało, że markery zapalne były obecne w hipokampie szczurów karmionych dietą wysokocukrową. Na szczęście przejście na dietę bogatą w produkty o niskim indeksie glikemicznym, ograniczenie cukru oraz suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 i kurkuminy pomaga odwrócić ten stan i poprawić pamięć.

Parabacteroides – bakterie jelitowe skorelowane z upośledzeniem funkcji poznawczych

Badanie jest pierwszym, które pokazuje, jak specyficzna zmiana mikrobiomu jelitowego może zmienić funkcję określonego obszaru mózgu.

Dodatkowe analizy wykazały, że wysokie spożycie cukru doprowadziło do podwyższonego poziomu pewnych bakterii w mikrobiomie jelitowym. Chcąc zidentyfikować mechanizm, za pomocą którego bakterie mogą wpływać na procesy pamięciowe, naukowcy przeprowadzili kolejny eksperyment. Przeszczepili bakterie Parabacteroides wyhodowane w laboratorium do jelit dorastających szczurów, które piły tylko wodę. Zwierzęta te nie radziły sobie dobrze zarówno w zadaniach pamięciowych zależnych od hipokampa, jak i niezależnych od hipokampa.

Autorka badania, Emily Noble stwierdziła, że „cukier we wczesnym okresie życia zwiększył poziom Parabacteroides, a im wyższy jest ich poziom, tym gorzej zwierzęta radziły sobie z tym zadaniem”. Obecność tych bakterii wywoływała pewne deficyty poznawcze. Zdaniem badaczki potrzebne są dalsze prace, aby lepiej zidentyfikować określone ścieżki sygnalizacji jelitowo-mózgowej. 

”Możliwe, że im więcej tej bakterii, tym bardziej negatywnie wpływa na substraty neuronalne, które są zaangażowane w neurokognicję” – dodaje Scott Kanoski z University of Southern California, który jest współautorem badania. Wcześniejsze badania na myszach potwierdziły, że tzw. dieta zachodnia bogata w tłuszcze nienasycone i tłuszcze zmienia przepuszczalność jelit i sprawia, że mózg jest bardziej podatny na toksyny wytwarzane przez bakterie jelitowe.

Polecane dla Ciebie

Badania molekularne

Wyniki tego badania potwierdzają bezpośredni związek, na poziomie molekularnym, między mikrobiomem jelitowym a funkcjonowaniem mózgu. 

W trzecim etapie naukowcy zbadali aktywność genów w hipokampie. Porównali szczury, które piły słodzony napój, z tymi, które piły tylko wodę oraz ze zwierzętami, którym przeszczepiono bakterie jelitowe. Aktywność genów zmieniła się z u szczurów, które spożywały napoje słodzone, jak i u szczurów, którym przeszczepiono Parabacteroides. Geny, na które miało to wpływ, kontrolują przekaźnictwo neuronalne i wewnętrznie wysyłane sygnały molekularne.

  1. E. E. Noble, C. A. Olson, E. Davis, Gut microbial taxa elevated by dietary sugar disrupt memory function, „Translational Psychiatry” 2021, [online] https://doi.org/10.1038/s41398-021-01309-7, [dostęp:] 14.03.2021.
  2. M. Martin, Missing link between dietary sugar and memory impairment may be in the gut, “academictimes.com” [online], https://academictimes.com/missing-link-between-dietary-sugar-and-memory-impairment-may-be-in-the-gut/, [dostęp:] 14.03.2021.
  3. J. Fuhrman, Negative impact of sugar on the brain, “verywellmind.com” [online] https://www.verywellmind.com/how-sugar-affects-the-brain-4065218, [dostęp:] 14.03.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij