Dieta przy złamaniach kości – jak powinna wyglądać, aby kości zrastały się szybciej?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta przy złamaniach kości – jak powinna wyglądać, aby kości zrastały się szybciej?

Dieta pełni istotną rolę w czasie rekonwalescencji po złamaniach. Bogata w składniki odżywcze, które biorą udział w odbudowaniu tkanki kostnej, pomoże przyśpieszyć zrost kości. Wśród nich znajdują się m.in. wapń i witamina D. Co zatem jeść, aby kości szybciej zrastały się po złamaniu?

Odżywianie odgrywa dominującą rolę w zachowaniu zdrowego szkieletu, zarówno w osiągnięciu najwyższej gęstości kości, od lat niemowlęcych do około dwudziestego-trzydziestego roku życia, jak i w utrzymaniu zdrowia kości przez resztę dorosłego życia. Zbilansowana dieta, która pokrywa dzienne potrzeby kaloryczne oraz wymagane dzienne spożycie wapnia i witaminy D, jest kluczowym czynnikiem w osiągnięciu szczytowej masy kości podczas przejścia od niemowlęctwa do dorosłości i zmniejszeniu tempa utraty masy kostnej u osób starszych. W razie złamań pozwala na zrośnięcie się kości – jest więc także szczególnie ważna w razie występującej kontuzji.

Rola diety w wzmacnianiu kości po złamaniu

Niskie spożycie wapnia z dietą powoduje pobranie go z kości, co zmniejsza ich masę i wytrzymałość. W sytuacji, kiedy kość jest złamana, konieczne jest odbudowanie tkanki kostnej. Bez odpowiedniej ilości wapnia w diecie będzie to znacznie utrudniony i wydłużony proces. Rekomendowane dzienne spożycie wapnia dla osób dorosłych to 1000 mg na dzień, u osób starszych (kobiety powyżej 50. roku życia i mężczyźni powyżej 70. roku życia) to 1200 mg. 

Dieta na złamanie kości powinna pokryć minimum dobowego zapotrzebowania na wapń, a najlepiej jeszcze większą jego ilość. Jeśli z powodu alergii czy nietolerancji nie możesz go spożywać w wystarczających ilościach, konieczna może być suplementacja.

Aby mineralizacja i odbudowa kości zachodziła poprawnie, konieczne jest także spożycie innych składników mineralnych: fosforu oraz magnezu. Obydwa minerały wchodzą w skład tkanki kostnej i są niezbędne do prawidłowego procesu zrastania kości. Fosfor jest konieczny do odbudowy kości, zmniejsza wydalanie wapnia z moczem, ale nie powinno się spożywać go więcej niż wapnia, ponieważ może też zmniejszać jego wchłanianie. Magnez jest potrzebny do odpowiedniego metabolizmu wapnia, pośrednio wpływa też na mineralizację kości.

Składnikiem, bez którego organizm nie byłby w stanie przyswoić wapnia jest witamina D3. Szczególnie narażeni na niedobór witaminy D3 są ludzie starsi, u których jej synteza skórna znacząco się zmniejsza, a ryzyko złamań jest znacznie większe. W związku z tym, że z żywnością nie da się dostarczyć jej w odpowiednich ilościach, konieczna jest ekspozycja na słońce w okresie wiosenno-letnim, a często także suplementacja witaminą D3

Bardzo ważne jest spożycie odpowiednich ilości białka – jest ono niezbędne do wchłaniania wapnia, a co za tym idzie także do syntezy kolagenu i innych białek tworzących tkankę kostną. Witamina C zwiększa syntezę kolagenu, witamina K jest potrzebna do tworzenia białka osteokalcyny – jednego z głównych składników tkanki kostnej, a karotenoidy działają przeciwutleniająco i zapobiegają utracie masy kostnej. 

Dieta po złamaniach powinna także dostarczać odpowiedniej ilości cynku, manganu, boru, miedzi, witamin z grupy B – jako składników, których niedobór może wiązać się z gorszym stanem kośćca.

Dieta na zrost kości – produkty dozwolone i niedozwolone

Produkty, które powinny pojawiać się w diecie w jak największej liczbie posiłków, aby dostarczyć białka i wapnia, to chudy nabiał i mięso, ryby, produkty roślinne wzbogacone w wapń. U osób na diecie wegańskiej konieczny jest wzrost konsumpcji roślin strączkowych, aby zwiększyć spożycie tego makroskładnika. Może też być konieczne wprowadzenie suplementacji wapniem. Wapno w produktach roślinnych można znaleźć w nasionach chia, maku, sezamu, tofu i suchych nasionach roślin strączkowych oraz zielonolistnych warzywach. Warto sięgnąć po wszystkie te produkty w diecie na zrastanie kości, nawet jeśli spożywamy nabiał.

Aby wzmocnić kości, dieta powinna być jak najbardziej różnorodna – spożycie zielonolistnych warzyw, pomarańczowych, czerwonych i fioletowych warzyw oraz owoców dostarczy dużych ilości witaminy K, przeciwutleniaczy, karotenoidów oraz witaminy C. Te niezbędne mikroelementy znajdziesz w rybach i owocach morza, nasionach i orzechach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych, suchych nasionach roślin strączkowych. Racjonalne komponowanie posiłków, trzymając się założeń piramidy żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, pozwoli na uzupełnienie wszystkich niezbędnych składników.

W diecie przy złamaniu kości ograniczać powinno się spożycie sodu (soli) – zmniejsza on przyswajanie wapnia. Unikać należy więc produktów marynowanych, wędzonych, wędlin i przetworów mięsnych, żywności przetworzonej (fastfoodów) i garmażeryjnej, chipsów, słonych przekąsek i dosalania potraw. W produktach tych znajduje dużo fosforu, który pomimo że jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości, w zbyt dużych ilościach bardzo ją utrudnia. Odpowiednią ilość fosforu dostarcza się organizmowi już w samym nabiale.

Aby kości szybciej się zrosły, warto zmniejszyć także ilość wypijanej kawy i mocnej herbaty. Jest to szczególnie istotne w czasie posiłków dostarczających wapnia i magnezu – będą one zmniejszać ich wchłanianie z przewodu pokarmowego.

Co jeść po złamaniu? Przykładowy jadłospis

Śniadanie: Makowa owsianka na mleku krowim lub sojowym z suszonymi owocami, cynamonem.
II śniadanie: Koktajl z zielonych liści (szpinak, jarmuż, natka pietruszki), pomarańczy, miodu, nasion chia. Garść orzechów włoskich.
Lunch: Twarożek z kolorowymi paprykami, natką pietruszki, kiełkami brokuła i razowym pieczywem.
Obiad: Łosoś pieczony w sezamie z warzywami (papryka, brokuł, marchew, cebula, ziemniaki) marynowanymi w oliwie i papryce w proszku.
Kolacja: Galaretka z nóżek wołowych lub ryby z sokiem z cytryny, natką pietruszki, sałatką z pomidorów skropionych oliwą z oliwek oraz razowym pieczywem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij