Dieta przy złamaniach kości – jak powinna wyglądać, aby kości zrastały się szybciej? - portal DOZ.pl
Dieta przy złamaniach kości – jak powinna wyglądać, aby kości zrastały się szybciej?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta przy złamaniach kości – jak powinna wyglądać, aby kości zrastały się szybciej?

Dieta pełni istotną rolę w czasie rekonwalescencji po złamaniach. Bogata w składniki odżywcze, które biorą udział w odbudowaniu tkanki kostnej, pomoże przyśpieszyć zrost kości. Wśród nich znajdują się m.in. wapń i witamina D. Co zatem jeść, aby kości szybciej zrastały się po złamaniu?

Odżywianie odgrywa dominującą rolę w zachowaniu zdrowego szkieletu, zarówno w osiągnięciu najwyższej gęstości kości, od lat niemowlęcych do około dwudziestego-trzydziestego roku życia, jak i w utrzymaniu zdrowia kości przez resztę dorosłego życia. Zbilansowana dieta, która pokrywa dzienne potrzeby kaloryczne oraz wymagane dzienne spożycie wapnia i witaminy D, jest kluczowym czynnikiem w osiągnięciu szczytowej masy kości podczas przejścia od niemowlęctwa do dorosłości i zmniejszeniu tempa utraty masy kostnej u osób starszych. W razie złamań pozwala na zrośnięcie się kości – jest więc także szczególnie ważna w razie występującej kontuzji.

Rola diety w wzmacnianiu kości po złamaniu

Niskie spożycie wapnia z dietą powoduje pobranie go z kości, co zmniejsza ich masę i wytrzymałość. W sytuacji, kiedy kość jest złamana, konieczne jest odbudowanie tkanki kostnej. Bez odpowiedniej ilości wapnia w diecie będzie to znacznie utrudniony i wydłużony proces. Rekomendowane dzienne spożycie wapnia dla osób dorosłych to 1000 mg na dzień, u osób starszych (kobiety powyżej 50. roku życia i mężczyźni powyżej 70. roku życia) to 1200 mg. 

Dieta na złamanie kości powinna pokryć minimum dobowego zapotrzebowania na wapń, a najlepiej jeszcze większą jego ilość. Jeśli z powodu alergii czy nietolerancji nie możesz go spożywać w wystarczających ilościach, konieczna może być suplementacja.

Aby mineralizacja i odbudowa kości zachodziła poprawnie, konieczne jest także spożycie innych składników mineralnych: fosforu oraz magnezu. Obydwa minerały wchodzą w skład tkanki kostnej i są niezbędne do prawidłowego procesu zrastania kości. Fosfor jest konieczny do odbudowy kości, zmniejsza wydalanie wapnia z moczem, ale nie powinno się spożywać go więcej niż wapnia, ponieważ może też zmniejszać jego wchłanianie. Magnez jest potrzebny do odpowiedniego metabolizmu wapnia, pośrednio wpływa też na mineralizację kości.

Składnikiem, bez którego organizm nie byłby w stanie przyswoić wapnia jest witamina D3. Szczególnie narażeni na niedobór witaminy D3 są ludzie starsi, u których jej synteza skórna znacząco się zmniejsza, a ryzyko złamań jest znacznie większe. W związku z tym, że z żywnością nie da się dostarczyć jej w odpowiednich ilościach, konieczna jest ekspozycja na słońce w okresie wiosenno-letnim, a często także suplementacja witaminą D3

Bardzo ważne jest spożycie odpowiednich ilości białka – jest ono niezbędne do wchłaniania wapnia, a co za tym idzie także do syntezy kolagenu i innych białek tworzących tkankę kostną. Witamina C zwiększa syntezę kolagenu, witamina K jest potrzebna do tworzenia białka osteokalcyny – jednego z głównych składników tkanki kostnej, a karotenoidy działają przeciwutleniająco i zapobiegają utracie masy kostnej. 

Dieta po złamaniach powinna także dostarczać odpowiedniej ilości cynku, manganu, boru, miedzi, witamin z grupy B – jako składników, których niedobór może wiązać się z gorszym stanem kośćca.

Dieta na zrost kości – produkty dozwolone i niedozwolone

Produkty, które powinny pojawiać się w diecie w jak największej liczbie posiłków, aby dostarczyć białka i wapnia, to chudy nabiał i mięso, ryby, produkty roślinne wzbogacone w wapń. U osób na diecie wegańskiej konieczny jest wzrost konsumpcji roślin strączkowych, aby zwiększyć spożycie tego makroskładnika. Może też być konieczne wprowadzenie suplementacji wapniem. Wapno w produktach roślinnych można znaleźć w nasionach chia, maku, sezamu, tofu i suchych nasionach roślin strączkowych oraz zielonolistnych warzywach. Warto sięgnąć po wszystkie te produkty w diecie na zrastanie kości, nawet jeśli spożywamy nabiał.

Aby wzmocnić kości, dieta powinna być jak najbardziej różnorodna – spożycie zielonolistnych warzyw, pomarańczowych, czerwonych i fioletowych warzyw oraz owoców dostarczy dużych ilości witaminy K, przeciwutleniaczy, karotenoidów oraz witaminy C. Te niezbędne mikroelementy znajdziesz w rybach i owocach morza, nasionach i orzechach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych, suchych nasionach roślin strączkowych. Racjonalne komponowanie posiłków, trzymając się założeń piramidy żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, pozwoli na uzupełnienie wszystkich niezbędnych składników.

W diecie przy złamaniu kości ograniczać powinno się spożycie sodu (soli) – zmniejsza on przyswajanie wapnia. Unikać należy więc produktów marynowanych, wędzonych, wędlin i przetworów mięsnych, żywności przetworzonej (fastfoodów) i garmażeryjnej, chipsów, słonych przekąsek i dosalania potraw. W produktach tych znajduje dużo fosforu, który pomimo że jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości, w zbyt dużych ilościach bardzo ją utrudnia. Odpowiednią ilość fosforu dostarcza się organizmowi już w samym nabiale.

Aby kości szybciej się zrosły, warto zmniejszyć także ilość wypijanej kawy i mocnej herbaty. Jest to szczególnie istotne w czasie posiłków dostarczających wapnia i magnezu – będą one zmniejszać ich wchłanianie z przewodu pokarmowego.

Polecane dla Ciebie

Co jeść po złamaniu? Przykładowy jadłospis

Śniadanie: Makowa owsianka na mleku krowim lub sojowym z suszonymi owocami, cynamonem.
II śniadanie: Koktajl z zielonych liści (szpinak, jarmuż, natka pietruszki), pomarańczy, miodu, nasion chia. Garść orzechów włoskich.
Lunch: Twarożek z kolorowymi paprykami, natką pietruszki, kiełkami brokuła i razowym pieczywem.
Obiad: Łosoś pieczony w sezamie z warzywami (papryka, brokuł, marchew, cebula, ziemniaki) marynowanymi w oliwie i papryce w proszku.
Kolacja: Galaretka z nóżek wołowych lub ryby z sokiem z cytryny, natką pietruszki, sałatką z pomidorów skropionych oliwą z oliwek oraz razowym pieczywem.

  1. J.-P. Bonjour, Protein Intake and Bone Health,"International Journal for Vitamin and Nutrition Research", nr 81 (23) 2011.
  2. J. Higgs, E. Derbyshire, K. Styles, Nutrition and osteoporosis prevention for the orthopaedic surgeon, "EFORT Open Reviews", nr 2 (6) 2017.
  3. A. Karpouzos, E. Diamantis, P. Farmaki, S. Savvanis, T. Troupis, Nutritional Aspects of Bone Health and Fracture Healing, "Journal of Osteoporosis", nr 1–10 2017.
  4. S. Sahni,  K. M. Mangano, R. R. McLean, M. T. Hannan, D. P. Kiel, Dietary Approaches for Bone Health: Lessons from the Framingham Osteoporosis Study, "Current Osteoporosis Reports", nr 13 (4) 2015.
  5. L. Tian, X. Yu, Fat, Sugar, and Bone Health: A Complex Relationship, "Nutrients",  nr 9 (5) 2017.
  6. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk,  "ncbi.nlm.nih.gov" [online], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218748/, [dostęp:] 30.03.2020.
  7. Bone Health and Osteoporosis: A Report of the Surgeon General, "ncbi.nlm.nih.gov" [online], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45523/, [dostęp:] 30.03.2020. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta w anemii z niedoboru żelaza

    Anemia z niedoboru żelaza występuje w różnych okresach życia, zarówno u niemowląt, dzieci, jak i u dorosłych. Dowiedz się więcej, jakie są jej przyczyny oraz w jaki sposób dieta może pomóc w jej leczeniu.

  • 5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem

    Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądały apetycznie, smakowały gościom i jednocześnie nie szkodziły ich zdrowiu?

  • Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?

    Głównym celem diety przy nadkwaśności jest neutralizacja i ograniczenie wydzielania soku żołądkowego. W ten sposób odpowiednie żywienie przy nadkwasocie żołądka łagodzi jej nieprzyjemne dolegliwości takie jak pieczenie, zgagę czy ból w klatce piersiowej. Jakie produkty mogą okazać się pomocne, a których należy unikać w nadkwaśności?  

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Nordic walking – zalety i technika „chodzenia z kijkami”

    Nordic walking to forma aktywności fizycznej, która polega na szybkim marszu ze specjalnymi kijkami. Ten rodzaj sportu został wymyślony przez Finów i początkowo stanowił rodzaj całorocznego treningu dla biegaczy narciarskich. Podczas uprawiania nordic walking zaangażowanych zostaje wiele grup mięśniowych, naprzemienne, przeciwległe wymachy kończyn mobilizują do pracy niemal całe ciało. Jak powinna wyglądać prawidłowa technika chodzenia z kijkami?

  • Kasza jęczmienna – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Kto powinien włączyć ją do swojego menu?

    Kasza jęczmienna – znana od lat jako składnik krupniku lub dodatek do dań głównych. Ceni się ją nie tylko za delikatny smak, ale także za dobroczynne właściwości dla naszego organizmu. Kasza jęczmienna to źródło beta-glukanów, które wykazują korzystny wpływ na poziom złego cholesterolu (LDL) czy utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? 

  • Dieta na płaski brzuch – jak powinna wyglądać? Wskazówki dietetyczne dla kobiet i mężczyzn

    Płaski brzuch to obiekt pożądania większości z nas. Szukamy więc specjalnych diet, sięgamy po „cudowne” specyfiki i podejmujemy się określonych ćwiczeń fizycznych w nadziei, że uda się nam wyszczuplić tę konkretną partię ciała. Tymczasem dieta na płaski brzuch tak naprawdę nie istnieje – trudno „miejscowo” odchudzić się samą dietą. Można natomiast zastosować pewne zasady, które pozwolą nam zachować zdrowie i ładną sylwetkę ogółem, co przysłuży się poprawie wyglądu również i naszego brzucha. 

  • Zerwany mięsień – co robić?

    Zerwanie mięśnia objawia się m. in. nagłym bólem, utratą siły mięśniowej i tym samym pozbawieniem kontroli nad mięśniem. To znacznie groźniejszy uraz niż naderwanie czy naciągnięcie mięśnia. Jak je od siebie odróżnić? Jak długo goi się zerwany mięsień? Jak wygląda jego rehabilitacja?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij