Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm
Katarzyna Szulik

Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm

Komponując swoją dietę, powinniśmy unikać żywności przetworzonej, jednak na co dzień nie sposób wyeliminować ją całkowicie. W minimalizacji jej negatywnego wpływu na organizm mogą pomóc bakterie jelitowe, co odkryli naukowcy z Washington University School of Medicine. Mowa o konkretnym szczepie bakterii zdolnym do neutralizacji jednego z najbardziej szkodliwych związków chemicznych zawartych w przetworzonej żywności. 

Spożywanie zbyt dużych ilości żywności wysokoprzetworzonej powadzi do otyłości, cukrzycy i insulinooporności, za którymi podążają również schorzenia układu sercowo–naczyniowego, nowotwory (w  tym rak piersi) czy stwardnienie rozsiane. Choroby związane z dietą bogatą w te produkty są powszechne w społeczeństwach Zachodu i wiążą się z  dużą dostępnością żywności przetworzonej, więc poszukiwanie sposobów obniżenia ich szkodliwości jest jak najbardziej racjonalne. 

Strzeż się fruktoselzyny

Naukowcy z Washington University School of Medicine odkryli, że w walce z toksynami znajdującymi się w żywności przetworzonej mogą pomóc bakterie ze szczepu Colinsella intestnalis. Są one w stanie rozłożyć fruktoselzynę, czyli związek chemiczny w dużej mierze odpowiadający za szkodliwość dań tego typu.  Powstaje ona w procesie przetwarzania żywności, gdy aminokwasy reagują z cukrami w warunkach wysokiej temperatury, co skutkuje wydzielaniem się zaawansowanych produktów końcowych glikacji. Wysokie poziomy fruktoselzyny stwierdza się między innymi we krwi osób z cukrzycą i miażdżycą. 

Bakteria gotowa do walki

Do wniosków na temat nowego sposobu walki z fruktoselzyną doprowadził eksperyment na myszach, którym przeszczepiano ludzką mikrobiotę, a następnie karmiono żywnością przetworzoną. Flora części z nich zawierała bakterie ze szczepu Collinsella intestinalis i właśnie u tych myszy zauważono lepszą zdolność do rozkładu fruktoselzyny na nieszkodliwe produkty uboczne. Co więcej, u tych samych zwierząt zaobserwowano także wzrost liczby wspomnianych bakterii towarzyszący przyjmowaniu większych ilości żywności przetworzonej. To może sugerować, że jelita wypracowują własny mechanizm obronny w obliczu zagrożenia ze strony toksyn. 

Szansa na zdrowszą żywność

Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie pozwoli na tworzenie mniej szkodliwej żywności przetworzonej i dzięki niemu uzyskają większą wiedzę na temat tego, w jaki sposób żywność przetworzona wpływa na ludzką florę jelitową. To może otworzyć drogę do nowych leków i terapii mogących zapobiec negatywnym skutkom spożywania żywności wysokoprzetworzonej. Zanim jednak do tego dojdzie, konieczna jest kontynuacja badań na ludziach w warunkach klinicznych. 

Długa lista zagrożeń

Prowadzenie badań w tym zakresie jest kluczowe, ponieważ naukowcy odkrywają coraz to nowe zagrożenia płynące ze spożywania przetworzonej żywności.

Wiadomo, że ich negatywny wpływ na organizm wynika z wysokich stężeń cukru, tłuszczu i soli przy równoczesnym niedoborze witamin i błonnika. Jak pokazały wspomniane badania, zwiększenie spożycia przetworzonej żywności o 10 proc. prowadzi do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo–naczyniowego o nawet 13 proc.

Z kolei jedzenie więcej niż 4 porcji przetworzonej żywności dziennie zwiększało ryzyko śmierci z powodu chorób z nią powiązanych o 62 proc., a każda kolejna porcja podnosiła wspomniane ryzyko o 18 proc.

Badania były wyłącznie obserwacyjne i nie wskazywały na ciąg przyczynowo–skutkowy między spożywaniem przetworzonej żywności a zagrożeniem dla zdrowia, niemniej próba uczestników była na tyle duża, że można mówić o wiarygodności wyników. Badanie pokazało także, że każdy wzrost udziału w diecie zdrowych produktów, skutkujący redukcją przetworzonych, w sposób istotny wpływał na obniżenie ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych. To dowodzi, że komponując codzienną dietę powinno się skupiać na włączeniu w nią jak największych ilości nieprzetworzonych produktów, co pozwoli zachować zdrowie na dłużej. 

  1. A. R. Wolf, D. A. Wesener, J. Cheng i in., Bioremediation of a Common Product of Food Processing by a Human Gut Bacterium, Published: October 01, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/j.chom.2019. 
  2. A. Sandoiu, Gut bacteria may counter the harmful effects of processed foods, "medicalnewstoday.com"[online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/326682.php#1, [dostęp:] 21.10.2019 r.
  3. B. Srour, L. K. Fezeu, E. Kesse–Guyot i in., Ultra–processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet–Santé), "BMJ" 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451.
  4. A. Rico–Campà, M. A. Martínez–González, I. Alvarez i in., Association between consumption of ultra–processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study, "BMJ" 2019; l1949 DOI: 10.1136/bmj.l1949.
  5. M. A. Lawrence, P. I. Baker, Ultra–processed food and adverse health outcomes, "BMJ" 2019; l2289 DOI: 10.1136/bmj.l2289.
  6. BMJ, New evidence links ultra–processed foods with a range of health risks: Policies that limit ultra–processed food intake are urgently needed, say researchers "sciencedaily.cpm" [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190529221040.htm, [dostęp:] 21.10.2019 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Cholestaza ciążowa – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

    Cholestaza zwykle pojawia się w III trymestrze ciąży, a jej pierwszym objawem jest świąd skóry. Czym jest cholestaza ciążowa i jaki ma wpływ na mamę oraz dziecko? W jaki sposób ją rozpoznać i leczyć? Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej, u której doszło do zastoju żółci? 

  • Adrenalina – jaka jest funkcja w organizmie? Czym skutkuje nadmierna ekspozycja na działanie hormonu?

    Adrenalina, czyli tzw. hormon przetrwania, mobilizuje organizm do szybkiego reagowania w przypadku zagrożenia. Powoduje zauważalny wzrost siły i wydajności, a także zwiększoną świadomość w sytuacjach stresowych. Nadmierna ekspozycja na adrenalinę może jednak szkodzić zdrowiu. Dowiedz się, jakie są skutki nadprodukcji tego hormonu. W jaki sposób wykorzystywany jest w medycynie? 

  • Biegunka podróżnych – objawy, leczenie, zapobieganie

    Podczas podróży uważaj na to, co jesz i pijesz, jeżeli nie chcesz nabawić się „klątwy Montezumy”. Biegunka jest najczęstszą chorobą podróżnych. Według szacunków CDC dotyka 10 milionów ludzi każdego roku. Kto jest najbardziej zagrożony infekcją chorobotwórczymi drobnoustrojami? W których miejscach na świecie istnieje największe ryzyko doświadczenia biegunki podróżnych?

  • Pieczenie, upławy i swędzenie kobiecych okolic intymnych? – to może być infekcja pochwy. Jak zabiegać i leczyć stany zapalne?

    Upławy, pieczenie i swędzenie okolic intymnych to nie tylko uporczywe i często nawracające przypadłości, ale także objawy infekcji, która jeśli jest zaniedbana, może doprowadzić do niepłodności. Infekcje okolic intymnych mogą przydarzyć się kobiecie w każdym wieku, przed porodem, w trakcie ciąży i w połogu. Czy istnieje jedna uniwersalna odpowiedź na pytanie – jak skutecznie wyleczyć i zapobiegać zakażeniom pochwy? Otóż nie, nie istnieje. Można jednak postępować zgodnie z pewnymi wskazówkami, dzięki którym nawet w oparciu o domowe sposoby na infekcje intymne możliwe jest złagodzenie tych najbardziej dokuczliwych objawów. Więcej infmacji na ten temat znajduje się w niniejszym artykule.

  • Szczepionka przeciw grypie oparta na technologii mRNA. Rozpoczęły się badania kliniczne nad nowymi preparatami

    Obecnie szczepionki przeciw grypie zmniejszają ryzyko zachorowania o 40–60%. Moderna postawiła sobie za cel stworzenie preparatu o lepszej skuteczności i z początkiem lipca rozpoczęła badania kliniczne nad nowym produktem, preparatem przeciw grypie sezonowej, która wykorzystuje technologię mRNA. Według prognoz ma on być bardziej skuteczny niż dotychczasowe szczepionki.

  • Suche utonięcia – czym są? W jaki sposób objawia się zespół post-immersyjny?

    Z pozoru niegroźne zachłyśnięcie się płynem, może być niezwykle niebezpieczne, czego potwierdzeniem mogą być dane statystyczne, które wskazują, że około 15% wszystkich utonięć stanowią tzw. suche utonięcia, do których wystarczy naprawdę niewielka ilość wody. Dry drowning definiowane jest jako problem z oddychaniem, występujący po dostaniu się wody do dróg oddechowych. Jak chronić dziecko przed groźnym obrzękiem płuc oraz co robić, kiedy po zabawie w wodzie zauważymy, że nasze dziecko jest wyjątkowo apatyczne i osłabione? Odpowiedzi znajdują się w poniższym artykule.

  • Sparaliżowany po udarze mężczyzna „przemówił” dzięki nowatorskiej neuroprotezie mowy

    Problemy z mową i komunikacją po udarze występują często w przypadku tego urazu mózgu. Anartria, czyli zespół zaburzeń oddechowo-fonacyjno-artykulacyjnych występujący właśnie w tym przypadku jest wywołany uszkodzeniami ośrodków i/lub dróg unerwiających aparat mowy. Przez wiele lat problem ten był nierozwiązywalny, a metody komunikacji osoby chorej opierały się jedynie na literowaniu. Obecne rozwiązanie polega na generowaniu płynnych komunikatów, które pozwalają na tworzenie całych zdań w oparciu o 50 słów. Na czym polega nowatorska metoda  z wykorzystaniem neuroprotezy? Odpowiedź znajduje się w artykule.

  • Czym jest zespół Ushera? Badanie niemieckich naukowców daje nowe spojrzenie na patologię choroby

    Zespół Ushera to choroba dziedziczona genetycznie od obojga rodziców. Oznacza to, że zarówno matka, jak i ojciec przekazują dziecku po jednej kopii wadliwego genu, co tylko w takiej konfiguracji będzie skutkowało wystąpieniem tzw. głuchoto-ślepoty. Obecny stan wiedzy nie pozwala na doraźne leczenie tej choroby z użyciem środków farmakologicznych, a jedynie kompensacje wady słuchu z użyciem implantu ślimakowego. Najnowsze wyniki badań naukowych pozwalają jednak dostrzec światełko w tunelu, ponieważ jak donoszą niemieccy naukowcy, właśnie odkryto patologiczny mechanizm molekularny, prowadzący do rozwoju choroby, a to w przyszłości może pozwolić na opracowanie skutecznej metody leczenia zespołu Ushera, z wykorzystaniem np. terapii genowej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij