Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm
Katarzyna Szulik

Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm

Komponując swoją dietę, powinniśmy unikać żywności przetworzonej, jednak na co dzień nie sposób wyeliminować ją całkowicie. W minimalizacji jej negatywnego wpływu na organizm mogą pomóc bakterie jelitowe, co odkryli naukowcy z Washington University School of Medicine. Mowa o konkretnym szczepie bakterii zdolnym do neutralizacji jednego z najbardziej szkodliwych związków chemicznych zawartych w przetworzonej żywności. 

Spożywanie zbyt dużych ilości żywności wysokoprzetworzonej powadzi do otyłości, cukrzycy i insulinooporności, za którymi podążają również schorzenia układu sercowo–naczyniowego, nowotwory (w  tym rak piersi) czy stwardnienie rozsiane. Choroby związane z dietą bogatą w te produkty są powszechne w społeczeństwach Zachodu i wiążą się z  dużą dostępnością żywności przetworzonej, więc poszukiwanie sposobów obniżenia ich szkodliwości jest jak najbardziej racjonalne. 

Strzeż się fruktoselzyny

Naukowcy z Washington University School of Medicine odkryli, że w walce z toksynami znajdującymi się w żywności przetworzonej mogą pomóc bakterie ze szczepu Colinsella intestnalis. Są one w stanie rozłożyć fruktoselzynę, czyli związek chemiczny w dużej mierze odpowiadający za szkodliwość dań tego typu.  Powstaje ona w procesie przetwarzania żywności, gdy aminokwasy reagują z cukrami w warunkach wysokiej temperatury, co skutkuje wydzielaniem się zaawansowanych produktów końcowych glikacji. Wysokie poziomy fruktoselzyny stwierdza się między innymi we krwi osób z cukrzycą i miażdżycą. 

Bakteria gotowa do walki

Do wniosków na temat nowego sposobu walki z fruktoselzyną doprowadził eksperyment na myszach, którym przeszczepiano ludzką mikrobiotę, a następnie karmiono żywnością przetworzoną. Flora części z nich zawierała bakterie ze szczepu Collinsella intestinalis i właśnie u tych myszy zauważono lepszą zdolność do rozkładu fruktoselzyny na nieszkodliwe produkty uboczne. Co więcej, u tych samych zwierząt zaobserwowano także wzrost liczby wspomnianych bakterii towarzyszący przyjmowaniu większych ilości żywności przetworzonej. To może sugerować, że jelita wypracowują własny mechanizm obronny w obliczu zagrożenia ze strony toksyn. 

Szansa na zdrowszą żywność

Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie pozwoli na tworzenie mniej szkodliwej żywności przetworzonej i dzięki niemu uzyskają większą wiedzę na temat tego, w jaki sposób żywność przetworzona wpływa na ludzką florę jelitową. To może otworzyć drogę do nowych leków i terapii mogących zapobiec negatywnym skutkom spożywania żywności wysokoprzetworzonej. Zanim jednak do tego dojdzie, konieczna jest kontynuacja badań na ludziach w warunkach klinicznych. 

Długa lista zagrożeń

Prowadzenie badań w tym zakresie jest kluczowe, ponieważ naukowcy odkrywają coraz to nowe zagrożenia płynące ze spożywania przetworzonej żywności.

Wiadomo, że ich negatywny wpływ na organizm wynika z wysokich stężeń cukru, tłuszczu i soli przy równoczesnym niedoborze witamin i błonnika. Jak pokazały wspomniane badania, zwiększenie spożycia przetworzonej żywności o 10 proc. prowadzi do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo–naczyniowego o nawet 13 proc.

Z kolei jedzenie więcej niż 4 porcji przetworzonej żywności dziennie zwiększało ryzyko śmierci z powodu chorób z nią powiązanych o 62 proc., a każda kolejna porcja podnosiła wspomniane ryzyko o 18 proc.

Badania były wyłącznie obserwacyjne i nie wskazywały na ciąg przyczynowo–skutkowy między spożywaniem przetworzonej żywności a zagrożeniem dla zdrowia, niemniej próba uczestników była na tyle duża, że można mówić o wiarygodności wyników. Badanie pokazało także, że każdy wzrost udziału w diecie zdrowych produktów, skutkujący redukcją przetworzonych, w sposób istotny wpływał na obniżenie ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych. To dowodzi, że komponując codzienną dietę powinno się skupiać na włączeniu w nią jak największych ilości nieprzetworzonych produktów, co pozwoli zachować zdrowie na dłużej. 

  1. A. R. Wolf, D. A. Wesener, J. Cheng i in., Bioremediation of a Common Product of Food Processing by a Human Gut Bacterium, Published: October 01, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/j.chom.2019. 
  2. A. Sandoiu, Gut bacteria may counter the harmful effects of processed foods, "medicalnewstoday.com"[online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/326682.php#1, [dostęp:] 21.10.2019 r.
  3. B. Srour, L. K. Fezeu, E. Kesse–Guyot i in., Ultra–processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet–Santé), "BMJ" 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451.
  4. A. Rico–Campà, M. A. Martínez–González, I. Alvarez i in., Association between consumption of ultra–processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study, "BMJ" 2019; l1949 DOI: 10.1136/bmj.l1949.
  5. M. A. Lawrence, P. I. Baker, Ultra–processed food and adverse health outcomes, "BMJ" 2019; l2289 DOI: 10.1136/bmj.l2289.
  6. BMJ, New evidence links ultra–processed foods with a range of health risks: Policies that limit ultra–processed food intake are urgently needed, say researchers "sciencedaily.cpm" [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190529221040.htm, [dostęp:] 21.10.2019 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij