Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm
Katarzyna Szulik

Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm

Komponując swoją dietę, powinniśmy unikać żywności przetworzonej, jednak na co dzień nie sposób wyeliminować ją całkowicie. W minimalizacji jej negatywnego wpływu na organizm mogą pomóc bakterie jelitowe, co odkryli naukowcy z Washington University School of Medicine. Mowa o konkretnym szczepie bakterii zdolnym do neutralizacji jednego z najbardziej szkodliwych związków chemicznych zawartych w przetworzonej żywności. 

Spożywanie zbyt dużych ilości żywności wysokoprzetworzonej powadzi do otyłości, cukrzycy i insulinooporności, za którymi podążają również schorzenia układu sercowo–naczyniowego, nowotwory (w  tym rak piersi) czy stwardnienie rozsiane. Choroby związane z dietą bogatą w te produkty są powszechne w społeczeństwach Zachodu i wiążą się z  dużą dostępnością żywności przetworzonej, więc poszukiwanie sposobów obniżenia ich szkodliwości jest jak najbardziej racjonalne. 

Strzeż się fruktoselzyny

Naukowcy z Washington University School of Medicine odkryli, że w walce z toksynami znajdującymi się w żywności przetworzonej mogą pomóc bakterie ze szczepu Colinsella intestnalis. Są one w stanie rozłożyć fruktoselzynę, czyli związek chemiczny w dużej mierze odpowiadający za szkodliwość dań tego typu.  Powstaje ona w procesie przetwarzania żywności, gdy aminokwasy reagują z cukrami w warunkach wysokiej temperatury, co skutkuje wydzielaniem się zaawansowanych produktów końcowych glikacji. Wysokie poziomy fruktoselzyny stwierdza się między innymi we krwi osób z cukrzycą i miażdżycą. 

Bakteria gotowa do walki

Do wniosków na temat nowego sposobu walki z fruktoselzyną doprowadził eksperyment na myszach, którym przeszczepiano ludzką mikrobiotę, a następnie karmiono żywnością przetworzoną. Flora części z nich zawierała bakterie ze szczepu Collinsella intestinalis i właśnie u tych myszy zauważono lepszą zdolność do rozkładu fruktoselzyny na nieszkodliwe produkty uboczne. Co więcej, u tych samych zwierząt zaobserwowano także wzrost liczby wspomnianych bakterii towarzyszący przyjmowaniu większych ilości żywności przetworzonej. To może sugerować, że jelita wypracowują własny mechanizm obronny w obliczu zagrożenia ze strony toksyn. 

Szansa na zdrowszą żywność

Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie pozwoli na tworzenie mniej szkodliwej żywności przetworzonej i dzięki niemu uzyskają większą wiedzę na temat tego, w jaki sposób żywność przetworzona wpływa na ludzką florę jelitową. To może otworzyć drogę do nowych leków i terapii mogących zapobiec negatywnym skutkom spożywania żywności wysokoprzetworzonej. Zanim jednak do tego dojdzie, konieczna jest kontynuacja badań na ludziach w warunkach klinicznych. 

Długa lista zagrożeń

Prowadzenie badań w tym zakresie jest kluczowe, ponieważ naukowcy odkrywają coraz to nowe zagrożenia płynące ze spożywania przetworzonej żywności.

Wiadomo, że ich negatywny wpływ na organizm wynika z wysokich stężeń cukru, tłuszczu i soli przy równoczesnym niedoborze witamin i błonnika. Jak pokazały wspomniane badania, zwiększenie spożycia przetworzonej żywności o 10 proc. prowadzi do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo–naczyniowego o nawet 13 proc.

Z kolei jedzenie więcej niż 4 porcji przetworzonej żywności dziennie zwiększało ryzyko śmierci z powodu chorób z nią powiązanych o 62 proc., a każda kolejna porcja podnosiła wspomniane ryzyko o 18 proc.

Badania były wyłącznie obserwacyjne i nie wskazywały na ciąg przyczynowo–skutkowy między spożywaniem przetworzonej żywności a zagrożeniem dla zdrowia, niemniej próba uczestników była na tyle duża, że można mówić o wiarygodności wyników. Badanie pokazało także, że każdy wzrost udziału w diecie zdrowych produktów, skutkujący redukcją przetworzonych, w sposób istotny wpływał na obniżenie ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych. To dowodzi, że komponując codzienną dietę powinno się skupiać na włączeniu w nią jak największych ilości nieprzetworzonych produktów, co pozwoli zachować zdrowie na dłużej. 

  1. A. R. Wolf, D. A. Wesener, J. Cheng i in., Bioremediation of a Common Product of Food Processing by a Human Gut Bacterium, Published: October 01, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/j.chom.2019. 
  2. A. Sandoiu, Gut bacteria may counter the harmful effects of processed foods, "medicalnewstoday.com"[online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/326682.php#1, [dostęp:] 21.10.2019 r.
  3. B. Srour, L. K. Fezeu, E. Kesse–Guyot i in., Ultra–processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet–Santé), "BMJ" 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451.
  4. A. Rico–Campà, M. A. Martínez–González, I. Alvarez i in., Association between consumption of ultra–processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study, "BMJ" 2019; l1949 DOI: 10.1136/bmj.l1949.
  5. M. A. Lawrence, P. I. Baker, Ultra–processed food and adverse health outcomes, "BMJ" 2019; l2289 DOI: 10.1136/bmj.l2289.
  6. BMJ, New evidence links ultra–processed foods with a range of health risks: Policies that limit ultra–processed food intake are urgently needed, say researchers "sciencedaily.cpm" [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190529221040.htm, [dostęp:] 21.10.2019 r.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Płukanie gardła – jak i czym płukać gardło?

    Płukanie gardła jest jednym z domowych sposobów na łagodzenie nieprzyjemnych objawów infekcji gardła, ale także innych dolegliwości. Płukanki pomagają uśmierzyć ból, zmniejszyć opuchliznę i obrzęk gardła, a także nawilżyć suchą i podrażnioną śluzówkę. Jak i czym płukać gardło? O czym warto pamiętać, stosują płukanki na gardło? 

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Sztuczna inteligencja pozwoli skuteczniej leczyć raka stercza

    W Polsce rak stercza (prostaty) jest najczęstszym nowotworem litym występującym u mężczyzn. Dzięki dofinansowaniu z programu INFOSTRATEG powstaje platforma informatyczna, która ułatwi dokonywanie wyboru terapii onkologicznej dedykowanej pacjentom, u których zostanie zdiagnozowane to schorzenie. Lepsze dopasowanie leczenia wpłynie na poprawę jego efektywności. Narzędzie będzie wykorzystywało algorytmy sztucznej inteligencji.  

  • Dlaczego raz w roku należy wykonywać morfologię?

    Jedną z metod wczesnego wykrywania wielu poważnych chorób jest regularne wykonywanie morfologii krwi. Wynik tego prostego testu może stanowić punkt wyjścia do dalszej diagnostyki, która determinuje przebieg leczenia. W przypadku nowotworów im wcześniej zostanie postawiona właściwa diagnoza, tym skuteczniej będzie można leczyć pacjenta.

  • Choroby nerek – przyczyny, (nie)typowe objawy, leczenie

    Choroby nerek to jedne z bardziej niejednoznacznych chorób. Dając niespecyficzne objawy, utrudniają przypisanie im właśnie do dysfunkcji nerek. Bo dlaczego ból w okolicy lędźwiowej w połączeniu z osłabieniem należy łączyć z dysfunkcją nerek? Jakie są przyczyny i objawy chorych nerek, które badania należy wykonać, aby sprawdzić, czy nerki dobrze funkcjonują i dlaczego można normalnie funkcjonować, mając tylko jedną nerkę? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Selektywne zaburzenie odżywiania – przyczyny, objawy i leczenie wybiórczego jedzenia

    Wielu rodziców czy opiekunów dzieci uważa, że zakres jedzonych przez nie produktów jest zbyt mały i że są one strasznie wybredne. Taką osobę często określa się słowem „fusyt”, co zgodnie z definicją oznacza człowieka wybrednego, który nie wszystko jada, często krzywi się na jedzenie i odmawia konsumpcji oraz ma specyficzne przyzwyczajenia żywieniowe. Większość osób ma jakieś produkty, których nie lubi, a zazwyczaj w młodości ilość rzeczy, których dziecko nie chce jeść jest jeszcze większa. Kiedy należy się martwić taką sytuacją? Kiedy jest to tylko dziecięca wybiórczość, a kiedy poważny problem? 

  • Zapalenie ucha – przyczyny, objawy, leczenie

    Zapalenie ucha może dotyczyć wszystkich części, z których składa się narządu słuchu: ucha zewnętrznego, środkowego oraz wewnętrznego. Schorzenie najczęściej dotyka najmłodszych pacjentów, jednak z zapaleniem ucha mogą się zmagać także dorośli. Objawy, które powinny zaniepokoić to ból ucha, pogorszenie słuchu, wyciek surowiczy lub ropny, zaburzenia równowagi, zawroty głowy, szumy uszne.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij