×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Bakterie jelitowe mogą zmniejszać negatywny wpływ przetwarzanej żywności na organizm

Komponując swoją dietę, powinniśmy unikać żywności przetworzonej, jednak na co dzień nie sposób wyeliminować ją całkowicie. W minimalizacji jej negatywnego wpływu na organizm mogą pomóc bakterie jelitowe, co odkryli naukowcy z Washington University School of Medicine. Mowa o konkretnym szczepie bakterii zdolnym do neutralizacji jednego z najbardziej szkodliwych związków chemicznych zawartych w przetworzonej żywności. 

Spożywanie zbyt dużych ilości żywności wysokoprzetworzonej powadzi do otyłości, cukrzycy i insulinooporności, za którymi podążają również schorzenia układu sercowo–naczyniowego, nowotwory (w  tym rak piersi) czy stwardnienie rozsiane. Choroby związane z dietą bogatą w te produkty są powszechne w społeczeństwach Zachodu i wiążą się z  dużą dostępnością żywności przetworzonej, więc poszukiwanie sposobów obniżenia ich szkodliwości jest jak najbardziej racjonalne. 

Strzeż się fruktoselzyny

Naukowcy z Washington University School of Medicine odkryli, że w walce z toksynami znajdującymi się w żywności przetworzonej mogą pomóc bakterie ze szczepu Colinsella intestnalis. Są one w stanie rozłożyć fruktoselzynę, czyli związek chemiczny w dużej mierze odpowiadający za szkodliwość dań tego typu.  Powstaje ona w procesie przetwarzania żywności, gdy aminokwasy reagują z cukrami w warunkach wysokiej temperatury, co skutkuje wydzielaniem się zaawansowanych produktów końcowych glikacji. Wysokie poziomy fruktoselzyny stwierdza się między innymi we krwi osób z cukrzycą i miażdżycą. 

Bakteria gotowa do walki

Do wniosków na temat nowego sposobu walki z fruktoselzyną doprowadził eksperyment na myszach, którym przeszczepiano ludzką mikrobiotę, a następnie karmiono żywnością przetworzoną. Flora części z nich zawierała bakterie ze szczepu Collinsella intestinalis i właśnie u tych myszy zauważono lepszą zdolność do rozkładu fruktoselzyny na nieszkodliwe produkty uboczne. Co więcej, u tych samych zwierząt zaobserwowano także wzrost liczby wspomnianych bakterii towarzyszący przyjmowaniu większych ilości żywności przetworzonej. To może sugerować, że jelita wypracowują własny mechanizm obronny w obliczu zagrożenia ze strony toksyn. 

Szansa na zdrowszą żywność

Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie pozwoli na tworzenie mniej szkodliwej żywności przetworzonej i dzięki niemu uzyskają większą wiedzę na temat tego, w jaki sposób żywność przetworzona wpływa na ludzką florę jelitową. To może otworzyć drogę do nowych leków i terapii mogących zapobiec negatywnym skutkom spożywania żywności wysokoprzetworzonej. Zanim jednak do tego dojdzie, konieczna jest kontynuacja badań na ludziach w warunkach klinicznych. 

Długa lista zagrożeń

Prowadzenie badań w tym zakresie jest kluczowe, ponieważ naukowcy odkrywają coraz to nowe zagrożenia płynące ze spożywania przetworzonej żywności.

Wiadomo, że ich negatywny wpływ na organizm wynika z wysokich stężeń cukru, tłuszczu i soli przy równoczesnym niedoborze witamin i błonnika. Jak pokazały wspomniane badania, zwiększenie spożycia przetworzonej żywności o 10 proc. prowadzi do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo–naczyniowego o nawet 13 proc.

Z kolei jedzenie więcej niż 4 porcji przetworzonej żywności dziennie zwiększało ryzyko śmierci z powodu chorób z nią powiązanych o 62 proc., a każda kolejna porcja podnosiła wspomniane ryzyko o 18 proc.

Badania były wyłącznie obserwacyjne i nie wskazywały na ciąg przyczynowo–skutkowy między spożywaniem przetworzonej żywności a zagrożeniem dla zdrowia, niemniej próba uczestników była na tyle duża, że można mówić o wiarygodności wyników. Badanie pokazało także, że każdy wzrost udziału w diecie zdrowych produktów, skutkujący redukcją przetworzonych, w sposób istotny wpływał na obniżenie ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych. To dowodzi, że komponując codzienną dietę powinno się skupiać na włączeniu w nią jak największych ilości nieprzetworzonych produktów, co pozwoli zachować zdrowie na dłużej. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. A. R. Wolf, D. A. Wesener, J. Cheng i in., Bioremediation of a Common Product of Food Processing by a Human Gut Bacterium, Published: October 01, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/j.chom.2019. 
  2. A. Sandoiu, Gut bacteria may counter the harmful effects of processed foods, "medicalnewstoday.com"[online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/326682.php#1, [dostęp:] 21.10.2019 r.
  3. B. Srour, L. K. Fezeu, E. Kesse–Guyot i in., Ultra–processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet–Santé), "BMJ" 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451.
  4. A. Rico–Campà, M. A. Martínez–González, I. Alvarez i in., Association between consumption of ultra–processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study, "BMJ" 2019; l1949 DOI: 10.1136/bmj.l1949.
  5. M. A. Lawrence, P. I. Baker, Ultra–processed food and adverse health outcomes, "BMJ" 2019; l2289 DOI: 10.1136/bmj.l2289.
  6. BMJ, New evidence links ultra–processed foods with a range of health risks: Policies that limit ultra–processed food intake are urgently needed, say researchers "sciencedaily.cpm" [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190529221040.htm, [dostęp:] 21.10.2019 r.

Podziel się: