10 faktów o miodzie potwierdzonych naukowo
Paulina Trofimiec

10 faktów o miodzie potwierdzonych naukowo

Kubuś Puchatek codziennie jadł miód i nigdy ani nie zachorował, ani się nie zestarzał, zawsze był w dobrym humorze, a jego urok osobisty rósł wprost proporcjonalnie do liczby spożywanych baryłek. Miód to cudowny pokarm nie tylko w bajkach. W realnym świecie ma równie magiczne moce, które potwierdzają naukowcy.

Odżywcza bomba

Pszczoły potrafią wyprodukować około 300 rodzajów miodu. To nektar, który zbierają, jest odpowiedzialny za tę różnorodność. Głównym składnikiem miodu są oczywiście węglowodany (fruktoza i glukoza, czyli cukry proste). Ale medyczne i odżywcze właściwości wynikają z obecności białek, witamin (choć jest ich w miodzie niewiele), aminokwasów, minerałów i kwasów organicznych. Czysty miód zawiera także flawonoidy, polifenole, alkaloidy, glikozydy nasercowe. Związki te odpowiedzialne są za antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i antykancerogenne właściwości. Supercukier, cukier, który uzdrawia – nazywajcie miód, jak chcecie. 

Do rany przyłóż

Miód to najstarszy znany ludzkości środek leczący rany, który nawet dziś sprawdza się tam, gdzie współczesne medykamenty wysiadają. Liczne badania potwierdziły, że ze względu na przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości miód świetnie sprawdza się w przypadku ran ciętych i oparzeń. Przyspiesza proces naprawy tkanek i ziarninowanie. Dzięki właściwościom odżywczym wzmacnia organizm, co może wpłynąć na ograniczenie stanu zapalnego i silniejszą odpowiedź immunologiczną. Uwaga: aplikowany na ranę może nieco szczypać, ze względu na kwasowy odczyn.

Miód na infekcje grzybicze

Nie jeść miodu w trakcie infekcji grzybiczych – mówi jedna z głównych zasad diety przeciwgrzybiczej. Dodatkowy cukier w ciele nie jest rzeczywiście pomocny, natomiast cukier na ciele? Miód powstrzymuje namnażanie się różnych szczepów grzybiczych, w tym często atakujących drożdżaków Candida, a także tych odpowiedzialnych za powstawanie łupieżu. Wystarczy zaaplikować miód na zmienione chorobą miejsce.

Na pomoc żołądkowi

Picie miodu może pomóc w przypadku chorób układu pokarmowego o podłożu bakteryjnym. Zaczynając od tych najbardziej popularnych – miód wykazuje pozytywne działanie w przypadku biegunki zakaźnej zarówno u dzieci jak i dorosłych oraz przy zapaleniu żołądka i jelit o podłożu bakteryjnym i wirusowym.

Podany doustnie jako roztwór elektrolitowy skracał czas choroby prawie o połowę w porównaniu do klasycznych metod, czyli podawania glukozy, elektrolitów i antybiotyków. Inne badania pokazały wrażliwość wielu bakterii, np. Helicobacter pylori, na działanie miodu.

Wniosek jest prosty – leczenie wielu schorzeń jelitowo-żołądkowych wywołanych bakteriami i wirusami, np. zapalenia błony śluzowej żołądka czy wrzodów, może być efektywnie wspomagane przez picie miodu.

Miód na serce

Antyoksydanty obecne w miodzie, takie jak flawonoidy, polifenole oraz witamina C, mogą być powiązane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Miód poszerza światło naczyń krwionośnych, a tym samym pomaga obniżyć ciśnienie. Zmniejsza również prawdopodobieństwo tworzenia się zakrzepów. Dodatkowo w miodzie występują duże ilości potasu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego.

Pierwsza pomoc w przeziębieniu

Pierwsza pomoc w trakcie przeziębienia – herbata z miodem, imbir z miodem, czosnek z miodem. Wszyscy bardzo dobrze znamy te smaki. Miód pijemy, gdy boli gardło, męczy kaszel i gorączka. Te babcine metody są potwierdzone naukowo. Miód ma działanie przeciwzapalne. Jak wykazały jedne z badań – wspomaga leczenie nocnych napadów kaszlu i ułatwia zasypianie u dzieci z zapaleniem górnych dróg oddechowych.

Miód na długowieczność

Miód to świetny antyoksydant. Antyoksydacyjne działanie miodu jest silnie powiązane z obecnością fenoli. Stąd potwierdzone naukowo przekonanie, że ciemne miody (np. gryczany) są lepsze, ponieważ zawierają więcej związków odpowiedzialnych za ograniczenie stresu oksydacyjnego. Jednak warto pamiętać, że różne miody stosowane są do różnych schorzeń i nie warto ograniczać się tylko do gryczanego.

Z przymrużeniem oka

Miód używany jest na całym świecie w leczeniu różnych okulistycznych schorzeń. Znajduje zastosowanie w przypadku zapalenia powiek, rogówki, spojówki czy mechanicznych urazów.

Badania wykazały, że aplikacja miodu na powierzchnię powieki przyniosła korzyści w przypadku 85 proc. pacjentów ze 102 badanych. Miód redukował zaczerwienienie, swędzenie i przyspieszał likwidację bakterii.

Zdrowe jelita, lepsza odporność

Niektóre rodzaje miodu działają jak prebiotyki. Wprawdzie miód niemal w całości składa się z cukrów prostych, ale już niewielka ilość oligosacharydów o właściwościach prebiotycznych ma pozytywny wpływ na organizm. Oligosacharydy selektywnie stymulują wzrost pałeczek mlekowych, głównie z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Zwiększenie populacji tych bakterii ogranicza liczebność drobnoustrojów patogennych. Dlatego miód wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu flory bakteryjnej w jelitach. Zdrowa flora bakteryjna to nie tylko gwarancja dobrego samopoczucia, ale też silnej odporności. W okresie zwiększonych zachorowań warto wzbogacić dietę o naturalne probiotyki. Na listę trzeba dodać również kiszonki i produkty mleczne.

Miód to najstarsze lekarstwo na świecie

Korzystając z miodu jako lekarstwa, sięgasz do medycznej tradycji tak odległej, że niemal trudno uwierzyć, że wtedy istniały pszczoły. Człowiek korzystał w miodu 8000 lat temu, co jest potwierdzone w malowidłach naskalnych epoki kamienia. Starożytni Egipcjanie, Asyryjczycy, Chińczycy, Grecy i Rzymianie aplikowali miód na rany i traktowali go jako lek na dolegliwości jelitowe. W medycznych księgach egipskich miód wspomniany jest 500 razy – niemal każdy ówczesny lek zawierał miód w połączeniu z winem i mlekiem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij