Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych – właściwości, działanie i przeciwwskazania
Maria Brzegowy

Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych – właściwości, działanie i przeciwwskazania

W średniowieczu używano kopru włoskiego w kuchni jako przyprawy oraz środka łagodzącego na wzdęcia i inne problemy gastryczne. Obecnie, za sprawą popularności fitoterapii, ponownie zyskuje on na znaczeniu. Do czego może się nam przydać koper?

Mniej soli, więcej ziół

W czasach, w których sól była towarem dosyć drogim i deficytowym, kuchnia polska obfitowała w szereg różnych ziół. Używano ich nie tylko jako przypraw, ale i jako środków łagodzących rozmaite dolegliwości. I tak przykładowo podczas bólu zęba płukano jamę ustną szałwią, do tłustych potraw – dla lepszego ich trawienia – dodawano majeranek, tymianek oraz macierzankę, a w przypadku występowania wzdęć polecano napary z mięty, kminku oraz właśnie kopru włoskiego.

Ponieważ sól stanowiła niegdyś dość drogi towar, gospodynie sięgały po mnóstwo ziół, które dodawały do potraw, a także leczyły nimi przeróżne dolegliwości. Również i dziś poleca się zastępowanie soli naturalnymi przyprawami – wraz z ziołami znalazły się one nawet w uaktualnionej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

Koper włoski (Foeniculum vulgare var. azoricum Mill.), zwany też fenkułem włoskim, to dwuletnia roślina zielna pochodząca z obszarów śródziemnomorskich, co już na starcie może sugerować szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości – model diety śródziemnomorskiej jest bowiem uznawany za najlepszy na świecie. Koper uprawia się w wielu krajach Azji oraz Europy, ale również w Polsce. Nie jest on jednak u nas zbyt popularny – częściej bowiem kojarzymy ten ogrodowy, którego używamy jako dodatku do naszych tradycyjnych polskich potraw. Tymczasem jest to już inna roślina.

Koper włoski – właściwości

Do celów leczniczych wykorzystuje się owoce kopru oraz jego olejek. Aby najpełniej móc wykorzystać jego właściwości, zbiorów dokonuje się we wrześniu. Dojrzałe owoce zawierają do 6% oleju eterycznego, flawonoidy (czyli przeciwutleniacze ważne dla naszego zdrowia), białko oraz cukry.

Zdaniem św. Hildegardy „koper włoski nie szkodzi żadnemu człowiekowi jedzony na surowo. W każdej postaci spożyty uszczęśliwi człowieka, nada on skórze ładnego koloru i przyjemnego zapachu, wspomaga też trawienie”.

Działanie kopru włoskiego

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, koper włoski odznacza się szeregiem ważnych i potwierdzonych korzystnych dla nas właściwości. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Koper włoski prawdopodobnie działa:

  • rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego (działanie przydatne w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych żołądka i jelit);
  • wiatropędnie (jak wyżej);
  • moczopędnie;
  • wykrztuśnie, zwiększając objętość wydzieliny oskrzelowej, równocześnie zmniejszając również jej gęstość, co będzie miało istotne znaczenie podczas infekcji w obrębie dróg oddechowych;
  • przeciwdrobnoustrojowo, np. na rozwój grzybów;
  • leczniczo podczas infekcji dróg moczowych;
  • hipotensyjnie (czyli obniżająco na za wysokie ciśnienie tętnicze krwi).

Herbatka z kopru włoskiego może złagodzić dolegliwości bólowe, gdy po tłustym posiłku dopadły nas wzdęcia i nadmierna produkcja gazów. Preparaty na bazie kopru mogą również stanowić dobrą alternatywę dla środków stosowanych podczas częstych infekcji dróg moczowych oraz przy problemach z odkrztuszeniem zalegającej w drogach oddechowych gęstej wydzieliny. Jak zawsze jednak przypominamy – wszelkie kuracje, gdy dotyczy nas już konkretna jednostka chorobowa, należy konsultować z lekarzem.

Wykorzystanie kopru włoskiego w przemyśle oraz w kuchni

Koper włoski wykorzystuje się do przygotowywania znanej nam dobrze herbatki, jako dodatek np. podczas kiszenia ogórków, a także do wyrobu tzw. miodu koprowego. W przemyśle spożywczym olejek koprowy jest także używany do aromatyzowania wódek oraz wyrobów cukierniczych. W kosmetyce przygotowuje się preparaty na bazie korzenia kopru włoskiego służące do leczenia trudno gojących się ran. Ciekawostką może być również fakt, że w medycynie ludowej zarówno ziele jaki i owoc uważano za afrodyzjak, a także jako środek łagodzący w trakcie menstruacji, pojawienia się klimakterium, a nawet przyspieszający poród. Oczywiście brak wiarygodnych badań w tym kierunku wnosi o rozsądek podczas wybierania ziół podczas wymienionych wyżej sytuacji.

Koper włoski to nie tylko niezbędny dodatek podczas kiszenia ogórków. To również surowiec do wyrobu miodu oraz środek aromatyzujący wódki i wyroby cukiernicze.

Herbatka z kopru włoskiego na kolki i laktację? Niekoniecznie

Pomimo częstego polecania herbatki z kopru w trakcie laktacji, np. w przypadku występowania kolki u maluchów, jej podawanie im (oraz matce) jest przeciwwskazane. Oznacza się je nawet jako zioło o wysokim ryzyku podczas karmienia piersią. Koper włoski nie pobudza też laktacji. Zgodnie ze stanowiskiem ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) nie należy podawać go dzieciom młodszym niż 4 lata.

Oczywiście trzeba pamiętać, że koper włoski to nie ten koperek, który dodajemy do młodych ziemniaków czy dipu tzatziki. Ten, stanowiąc wartościowy element naszej diety, spokojnie można serwować milusińskim.

Kolka niemowlęca to niedojrzałość układu pokarmowego u maluszka – nie istnieje wiarygodny i skuteczny preparat na jej pozbycie się. Również i koper włoski do picia na niewiele się zda – wręcz będzie przeciwwskazany. Jedyna rada to cierpliwość i próby łagodzenia jej objawów np. poprzez masaż brzuszka czy noszenie. Zwykle mija po pierwszych kilku miesiącach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij