Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych – właściwości, działanie i przeciwwskazania
Maria Brzegowy

Herbatka z kopru włoskiego dla niemowląt i dorosłych – właściwości, działanie i przeciwwskazania

W średniowieczu używano kopru włoskiego w kuchni jako przyprawy oraz środka łagodzącego na wzdęcia i inne problemy gastryczne. Obecnie, za sprawą popularności fitoterapii, ponownie zyskuje on na znaczeniu. Do czego może się nam przydać koper?

Mniej soli, więcej ziół

W czasach, w których sól była towarem dosyć drogim i deficytowym, kuchnia polska obfitowała w szereg różnych ziół. Używano ich nie tylko jako przypraw, ale i jako środków łagodzących rozmaite dolegliwości. I tak przykładowo podczas bólu zęba płukano jamę ustną szałwią, do tłustych potraw – dla lepszego ich trawienia – dodawano majeranek, tymianek oraz macierzankę, a w przypadku występowania wzdęć polecano napary z mięty, kminku oraz właśnie kopru włoskiego.

Ponieważ sól stanowiła niegdyś dość drogi towar, gospodynie sięgały po mnóstwo ziół, które dodawały do potraw, a także leczyły nimi przeróżne dolegliwości. Również i dziś poleca się zastępowanie soli naturalnymi przyprawami – wraz z ziołami znalazły się one nawet w uaktualnionej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

Koper włoski (Foeniculum vulgare var. azoricum Mill.), zwany też fenkułem włoskim, to dwuletnia roślina zielna pochodząca z obszarów śródziemnomorskich, co już na starcie może sugerować szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości – model diety śródziemnomorskiej jest bowiem uznawany za najlepszy na świecie. Koper uprawia się w wielu krajach Azji oraz Europy, ale również w Polsce. Nie jest on jednak u nas zbyt popularny – częściej bowiem kojarzymy ten ogrodowy, którego używamy jako dodatku do naszych tradycyjnych polskich potraw. Tymczasem jest to już inna roślina.

Koper włoski – właściwości

Do celów leczniczych wykorzystuje się owoce kopru oraz jego olejek. Aby najpełniej móc wykorzystać jego właściwości, zbiorów dokonuje się we wrześniu. Dojrzałe owoce zawierają do 6% oleju eterycznego, flawonoidy (czyli przeciwutleniacze ważne dla naszego zdrowia), białko oraz cukry.

Zdaniem św. Hildegardy „koper włoski nie szkodzi żadnemu człowiekowi jedzony na surowo. W każdej postaci spożyty uszczęśliwi człowieka, nada on skórze ładnego koloru i przyjemnego zapachu, wspomaga też trawienie”.

Działanie kopru włoskiego

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, koper włoski odznacza się szeregiem ważnych i potwierdzonych korzystnych dla nas właściwości. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Koper włoski prawdopodobnie działa:

  • rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego (działanie przydatne w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych żołądka i jelit);
  • wiatropędnie (jak wyżej);
  • moczopędnie;
  • wykrztuśnie, zwiększając objętość wydzieliny oskrzelowej, równocześnie zmniejszając również jej gęstość, co będzie miało istotne znaczenie podczas infekcji w obrębie dróg oddechowych;
  • przeciwdrobnoustrojowo, np. na rozwój grzybów;
  • leczniczo podczas infekcji dróg moczowych;
  • hipotensyjnie (czyli obniżająco na za wysokie ciśnienie tętnicze krwi).

Herbatka z kopru włoskiego może złagodzić dolegliwości bólowe, gdy po tłustym posiłku dopadły nas wzdęcia i nadmierna produkcja gazów. Preparaty na bazie kopru mogą również stanowić dobrą alternatywę dla środków stosowanych podczas częstych infekcji dróg moczowych oraz przy problemach z odkrztuszeniem zalegającej w drogach oddechowych gęstej wydzieliny. Jak zawsze jednak przypominamy – wszelkie kuracje, gdy dotyczy nas już konkretna jednostka chorobowa, należy konsultować z lekarzem.

Wykorzystanie kopru włoskiego w przemyśle oraz w kuchni

Koper włoski wykorzystuje się do przygotowywania znanej nam dobrze herbatki, jako dodatek np. podczas kiszenia ogórków, a także do wyrobu tzw. miodu koprowego. W przemyśle spożywczym olejek koprowy jest także używany do aromatyzowania wódek oraz wyrobów cukierniczych. W kosmetyce przygotowuje się preparaty na bazie korzenia kopru włoskiego służące do leczenia trudno gojących się ran. Ciekawostką może być również fakt, że w medycynie ludowej zarówno ziele jaki i owoc uważano za afrodyzjak, a także jako środek łagodzący w trakcie menstruacji, pojawienia się klimakterium, a nawet przyspieszający poród. Oczywiście brak wiarygodnych badań w tym kierunku wnosi o rozsądek podczas wybierania ziół podczas wymienionych wyżej sytuacji.

Koper włoski to nie tylko niezbędny dodatek podczas kiszenia ogórków. To również surowiec do wyrobu miodu oraz środek aromatyzujący wódki i wyroby cukiernicze.

Herbatka z kopru włoskiego na kolki i laktację? Niekoniecznie

Pomimo częstego polecania herbatki z kopru w trakcie laktacji, np. w przypadku występowania kolki u maluchów, jej podawanie im (oraz matce) jest przeciwwskazane. Oznacza się je nawet jako zioło o wysokim ryzyku podczas karmienia piersią. Koper włoski nie pobudza też laktacji. Zgodnie ze stanowiskiem ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) nie należy podawać go dzieciom młodszym niż 4 lata.

Oczywiście trzeba pamiętać, że koper włoski to nie ten koperek, który dodajemy do młodych ziemniaków czy dipu tzatziki. Ten, stanowiąc wartościowy element naszej diety, spokojnie można serwować milusińskim.

Kolka niemowlęca to niedojrzałość układu pokarmowego u maluszka – nie istnieje wiarygodny i skuteczny preparat na jej pozbycie się. Również i koper włoski do picia na niewiele się zda – wręcz będzie przeciwwskazany. Jedyna rada to cierpliwość i próby łagodzenia jej objawów np. poprzez masaż brzuszka czy noszenie. Zwykle mija po pierwszych kilku miesiącach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij