×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Korzeń lukrecji może pomóc przy stłuszczeniu wątroby

Jedną z wielu negatywnych konsekwencji nadużywania alkoholu jest stłuszczenie wątroby na tle alkoholowym. W poszukiwaniu substancji pomocnych w leczeniu tego schorzenia naukowcy z Korei natrafili na składniki aktywne zawarte w korzeniu lukrecji.

Wcześniejsze badania nad korzeniem lukrecji wykazały jego właściwości przeciwutleniające, pomocne przy leczeniu indukowanego utleniającego uszkodzenia wątroby. Na tej bazie naukowcy z Korei postanowili sprawdzić, czy jest on w stanie pomóc w przypadku stłuszczonej wątroby, korzystając z modelu zwierzęcego.

Wątroba „w ciągu”

Alkoholowe stłuszczenie wątroby jest pierwszym symptomem choroby alkoholowej wątroby polegającej na gromadzeniu znacznych ilości tłuszczu w organie. Na tym etapie postęp choroby można odwrócić, ale nieleczona prowadzi do rozwoju poważniejszej: alkoholowego zapalenia wątroby. Ono natomiast przekształca się w marskość organu, która oznacza zaawansowane stadium choroby alkoholowej wątroby. Na tym etapie uszkodzenia wątroby są znaczne, a część z nich nieodwracalna, co grozi nawet śmiercią.

Lukrecja kontra lipidy

W badaniu uczestniczyły myszy, które przebywały na płynnej diecie alkoholowej przez cztery tygodnie, przy czym jedna z grup dodatkowo otrzymywała ekstrakt z lukrecji. W ten sposób badacze chcieli sprawdzić, czy roślina jest w stanie ochronić wątrobę przed negatywnymi skutkami konsumpcji alkoholu, bazując na markerach stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, charakterystycznych dla stłuszczenia wątroby. U myszy, które nie otrzymywały lukrecji zaobserwowano wysoki poziom akumulacji lipidów, któremu towarzyszyło zwiększenie poziomu składników chemicznych sprzyjających powstawaniu stanu zapalnego oraz zmniejszenie aktywności przeciwutleniaczy. Z kolei u myszy otrzymujących lukrecję udało się zredukować niemal wszystkie negatywne skutki nadużywania alkoholu w odniesieniu do wątroby. Te obserwacje potwierdziły sugerowane wcześniej hepatoprotekcyjne właściwości rośliny, które wynikają z jej przeciwutleniających i przeciwzapalnych właściwości.

Wyniki badania są również dowodem na zdolność lukrecji do ochrony wątroby przed uszkodzeniami, co z kolei można zawdzięczać fitochemikaliom zawartym w roślinie. Szczególną rolę w tej grupie odgrywają kwas glicyryzynowy, likrytyna i likirygenina.

W czym jeszcze pomoże lukrecja?

Ochrona wątroby jest jedną z wielu właściwości prozdrowotnych przypisywanych lukrecji. Choć znamy ją przede wszystkim w formie charakterystycznego czarnego cukierka, w medycynie naturalnej jest cenionym środkiem na kaszel, bóle czy stany zapalne, jak również stosowanym dla kontrolowania wagi. Jej prozdrowotne właściwości wynikają z bogactwa antyoksydantów, którym przypisuje się również działanie przeciwnowotworowe.

Alkohol szkodzi mózgowi

Wśród szeregu negatywnych skutków nadużywania alkoholu, z nowotworami i chorobami układu krążenia na czele, znajduje się także jego negatywny wpływ na mózg. Naukowcy z Portugalii przeprowadzili badania wskazujące, że picie dużych ilości alkoholu w młodości może prowadzić do poważnych zmian w mózgu.

Portugalczycy zaprosili do badania 80 studentów i podzielili ich na dwie grupy – jedną pijąca na akord, a więc duże ilości alkoholu w krótkim czasie, oraz drugą, która nie wykazywała takich zachowań (choć również spożywała alkohol). Następnie wszystkie osoby poddano badaniu aktywności elektrycznej mózgu (EEG), by sprawdzić, czy znacząco różni się w obu grupach. Jak się okazało – u osób, które upijają się w krótkim czasie, zmniejsza się zdolność mózgu do reagowania na bodźce zewnętrzne, a przetwarzanie informacji jest utrudnione. Wszystko to można uznać za wczesne oznaki uszkodzenia mózgu powiązane ze spożywaniem alkoholu. Co więcej, wcześniejsze badania prowadzone na osobach ze zdiagnozowanym alkoholizmem również wykazały bardzo podobne zmiany w aktywności mózgu, co potwierdza udział alkoholu w ich powstawaniu.

Alkoholowy problem Polaków

Zgodnie z danymi z 2012 roku na stłuszczenie i marskość wątroby narażonych jest 12 procent Polaków, którzy alkoholu nadużywają regularnie. We wspomnianej grupie zdecydowanie dominują mężczyźni, ale wśród nadużywających to kobiety obniżają średnią wieku i zawyżają poziom wykształcenia. Ogółem spożywa ponad 80 procent dorosłych Polaków, natomiast w grupie abstynentów znajduje się odpowiednio 10,9% mężczyzn i 25,5% kobiet.

Prawie 12 procent dorosłych Polaków pije alkohol powodując negatywne skutki zdrowotne i społeczne, przy czym w tej grupie znajdują się zarówno osoby nieuzależnione, jak i zdiagnozowani alkoholicy. Problemy z alkoholem zdecydowanie częściej miewają mężczyźni niż kobiety – w pierwszej grupie to ponad 20 procent, a w drugiej zaledwie 3,5 procent. Zdecydowanie odmienne są również społeczne profile pijących. Mężczyźni nadużywający alkoholu najczęściej są starsi, gorzej wykształceni i samotni ze względu na rozwód lub wdowieństwo, natomiast kobiety zazwyczaj są młode, niezamężne i dobrze wykształcone.

Bardzo duże dysproporcje występują również między grupami osób pijących najmniej i najwięcej alkoholu. Do pierwszej zalicza się niemal 50% wszystkich pijących, którzy konsumują w sumie 4,9% całości spożywanego alkoholu. Grupa nadużywających stanowi tylko 7,3% wszystkich konsumentów alkoholu, jednak odpowiada za spożycie 46,1% wszystkich napojów tego typu.

Co gorsza, z alkoholu nie rezygnują nawet kobiety w ciąży, choć zdaniem lekarzy, dla kobiet w tym stanie nie ma bezpiecznej dawki tej używki – nawet kieliszek wina może doprowadzić do poważnych uszkodzeń płodu. Mimo to, jak wskazują badania prowadzone w Polsce, aż 33 procent kobiet sięga po alkohol w ciąży. Co więcej, potencjalnie szkodliwe jest nie tylko spożywanie alkoholu w czasie ciąży, ale też w miesiącach ją poprzedzających, zarówno przez ojca, jak i matkę.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

Herbs.news, Science.news, Polska Agencja Prasowa


Podziel się: