
Jakie właściwości ma korzeń lukrecji? Czy spożywanie czarnej lukrecji może być groźne dla zdrowia?
Czy zjedzenie ulubionego cukierka może doprowadzić do śmierci? Okazuje się, że tak. We wrześniu ofiarą nadmiernego spożycia czarnej lukrecji padł 54-letni mężczyzna z Massachusetts. W jaki sposób lukrecja może zagrażać naszemu zdrowiu?
Lukrecja – zastosowanie medyczne
Lukrecja (łac. Glycyrrhiza) ma długą historię stosowania w medycynie wschodniej oraz zachodniej. Z korzenia tej rośliny ekstrahowana jest słodka, aromatyczny substancja czynna, o której zwykło się mawiać, że ma szerokie właściwości zdrowotne. Nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych na to, że lukrecja jest skuteczna w leczeniu wszystkich schorzeń, na które ma być pomocnym środkiem.
Czym grozi przedawkowanie czarnej lukrecji?
Odnotowano wiele innych przypadków przedawkowania lukrecji. Wśród nich można wymienić między innymi z historię 10-letniego chłopca, u którego wystąpiło wysokie ciśnienie krwi oraz napady padaczkowe po jedzeniu dużej ilości czarnej lukrecji w ciągu kilka miesięcy. Objawów nadciśnienia doświadczyła też kobieta pijąca osiem filiżanek lukrecjowej herbaty dziennie.
Natomiast mężczyzna z Massachusetts podczas wizyty w restauracji stracił przytomność, badania diagnostyczne wykazały bardzo niski poziom potasu w organizmie, następnego dnia zmarł w szpitalu z powodu zatrzymania akcji serca. Ustalono, że pacjent jadł codziennie przez trzy tygodnie półtorej paczki cukierków z lukrecji. Przypadek ten opisano dokładniej w „New England Medicine Journal”.
Powinniśmy mieć na uwadze, że to czy dany składnik stanie się trucizna, zależy przede wszystkim od przyjętej dawki. W przypadku czarnej lukrecji jest to zdaniem WHO 100 mg, a według raportu FDA maksymalnie 57 g dziennie, przez maksymalnie 2 tygodnie.
Duże ilości lukrecji mogą zakłócać działanie aldosteronu, który jest uwalniany przez nadnercza. Hormon ten odpowiada za kontrolę równowagi elektrolitowej w organizmie, zwiększając wchłanianie sodu przez nerki oraz wydalanie potasu wraz z moczem. Kwas lukrecjowy, który zawiera ekstrakt z korzenia lukrecji, może powodować tzw. pseudoaldosteronizm, z czym wiąże się z zatrzymywanie płynów w wyniku zwiększonego poziomu sodu, co podnosi ciśnienie krwi, obciąża serce i płuca. Z kolei, powstający przy tym niski poziom potasu, może powodować nieprawidłową pracę serca w postaci arytmii.
Na rynku funkcjonuje już bardziej bezpieczna forma suplementu – deglicyryzowany wyciąg z lukrecji (Deglycyrrhizinated licorice, DGL), pozbawiony składnika aktywnego. Zamiennik ma na celu uniknięcia powikłań związanych z przedawkowanie kwasu lukrecjowego.
Lukrecja a interakcje z lekami
Ekstrakt z czarnej lukrecji może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i suplementami diety, dlatego trzeba stosować go umiejętnie i rozważnie.
Na 254. spotkaniu The American Chemical Society przedstawiło wyniki eksperymentu, który dowodzi, że suplement diety na bazie ekstraktu z czarnej lukrecji, przyjmowany przez kobiety w okresie menopauzalnym, koliduje z metabolizmem leków. Lukrecja zawiera fitoestrogeny, które mogą nasilać działanie leków, w związku z tym, nie nie powinna być stosowana wraz z hormonalną terapią zastępczą oraz lekami antykoncepcyjnymi.
Kto nie powinien jeść lukrecji?
Każdy, kto ma problemy z sercem i nerkami, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę lub zaburzenia gospodarki elektrolitowej, nie powinien w ogóle jeść czarnej lukrecji bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Kobiety w ciąży również powinny unikać tego składnika, ponieważ może być szkodliwe dla płodu i wpływać negatywnie na rozwijający się mózg dziecka.