
Jakie właściwości ma korzeń lukrecji? Czy spożywanie czarnej lukrecji może być groźne dla zdrowia?
Lukrecja – zastosowanie medyczne
Lukrecja (łac. Glycyrrhiza) ma długą historię stosowania w medycynie wschodniej oraz zachodniej. Z korzenia tej rośliny ekstrahowana jest słodka, aromatyczny substancja czynna, o której zwykło się mawiać, że ma szerokie właściwości zdrowotne. Nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych na to, że lukrecja jest skuteczna w leczeniu wszystkich schorzeń, na które ma być pomocnym środkiem.
Czym grozi przedawkowanie czarnej lukrecji?
Odnotowano wiele innych przypadków przedawkowania lukrecji. Wśród nich można wymienić między innymi z historię 10-letniego chłopca, u którego wystąpiło wysokie ciśnienie krwi oraz napady padaczkowe po jedzeniu dużej ilości czarnej lukrecji w ciągu kilka miesięcy. Objawów nadciśnienia doświadczyła też kobieta pijąca osiem filiżanek lukrecjowej herbaty dziennie.
Natomiast mężczyzna z Massachusetts podczas wizyty w restauracji stracił przytomność, badania diagnostyczne wykazały bardzo niski poziom potasu w organizmie, następnego dnia zmarł w szpitalu z powodu zatrzymania akcji serca. Ustalono, że pacjent jadł codziennie przez trzy tygodnie półtorej paczki cukierków z lukrecji. Przypadek ten opisano dokładniej w „New England Medicine Journal”.
Powinniśmy mieć na uwadze, że to czy dany składnik stanie się trucizna, zależy przede wszystkim od przyjętej dawki. W przypadku czarnej lukrecji jest to zdaniem WHO 100 mg, a według raportu FDA maksymalnie 57 g dziennie, przez maksymalnie 2 tygodnie.
Duże ilości lukrecji mogą zakłócać działanie aldosteronu, który jest uwalniany przez nadnercza. Hormon ten odpowiada za kontrolę równowagi elektrolitowej w organizmie, zwiększając wchłanianie sodu przez nerki oraz wydalanie potasu wraz z moczem. Kwas lukrecjowy, który zawiera ekstrakt z korzenia lukrecji, może powodować tzw. pseudoaldosteronizm, z czym wiąże się z zatrzymywanie płynów w wyniku zwiększonego poziomu sodu, co podnosi ciśnienie krwi, obciąża serce i płuca. Z kolei, powstający przy tym niski poziom potasu, może powodować nieprawidłową pracę serca w postaci arytmii.
Na rynku funkcjonuje już bardziej bezpieczna forma suplementu – deglicyryzowany wyciąg z lukrecji (Deglycyrrhizinated licorice, DGL), pozbawiony składnika aktywnego. Zamiennik ma na celu uniknięcia powikłań związanych z przedawkowanie kwasu lukrecjowego.
Lukrecja a interakcje z lekami
Ekstrakt z czarnej lukrecji może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i suplementami diety, dlatego trzeba stosować go umiejętnie i rozważnie.
Na 254. spotkaniu The American Chemical Society przedstawiło wyniki eksperymentu, który dowodzi, że suplement diety na bazie ekstraktu z czarnej lukrecji, przyjmowany przez kobiety w okresie menopauzalnym, koliduje z metabolizmem leków. Lukrecja zawiera fitoestrogeny, które mogą nasilać działanie leków, w związku z tym, nie nie powinna być stosowana wraz z hormonalną terapią zastępczą oraz lekami antykoncepcyjnymi.
Kto nie powinien jeść lukrecji?
Każdy, kto ma problemy z sercem i nerkami, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę lub zaburzenia gospodarki elektrolitowej, nie powinien w ogóle jeść czarnej lukrecji bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Kobiety w ciąży również powinny unikać tego składnika, ponieważ może być szkodliwe dla płodu i wpływać negatywnie na rozwijający się mózg dziecka.