Włosi najzdrowsi na świecie
Katarzyna Szulik

Włosi najzdrowsi na świecie

Agencja Bloomberg przygotowała ranking oceniający zdrowie narodowe według określonych wskaźników. Bloomberg Global Health Index uwzględnia między innymi długość życia, stan zdrowia psychicznego, negatywne konsekwencje wynikające z palenia tytoniu, jakość żywności czy dane na temat ciśnienia krwi i zatrucia środowiska. Według wyliczeń najzdrowszym narodem na świecie są Włosi, wyprzedzając inne kraje słynące z długowieczności. Polska zajęła 39 miejsce w tym rankingu. Jako powód wysokiej lokaty Włochów w zestawieniu podaje się m.in. dietę śródziemnomorską.

Bloomberg Global Health Index to ranking obejmujący swym zasięgiem 163 kraje świata. Włochy, zajmujące w nim tym razem pierwsze miejsce, sukces według mediów zawdzięczają świeżej wysokojakościowej żywności oraz diecie śródziemnomorskiej. Dziennik Corriere della Sera podkreśla, że Włosi swą dobrą kondycję utrzymują mimo trudności wynikających z kryzysu gospodarczego. Wysoka lokata w rankingu oznacza, że naród odznacza się wspomnianą wcześniej wysoką jakością żywności, ponadprzeciętną długością życia, dobrą kondycją zdrowia psychicznego oraz stosunkowo niskim odsetkiem osób palących tytoń i cierpiących na wysokie ciśnienie krwi. Jako pozytywny czynnik prozdrowotny wśród mieszkańców Włoch określono także wskaźnik konsumpcji alkoholu oraz spadek liczby dzieci otyłych. Tendencję wzrostową ma natomiast odsetek osób uprawiających sport. Co ciekawe, Włochy w rankingu wyprzedziły kraje, które znane są długowieczności. Warto wspomnieć tutaj między innymi o Islandii, Szwecji, Japonii, Singapurze, a także Szwajcarii, Hiszpanii, Luksemburgu, Francji, Niemczech i Danii.

Zbawienna dieta śródziemnomorska

Wypowiadający się w raporcie ekspert do spraw żywienia z uniwersytetu w Waszyngtonie Adam Drewnowski przekonuje, że receptą na zdrowie jest dieta śródziemnomorska, a zwłaszcza dostęp do świeżych produktów, owoców i ryb. Zalety tego sposobu odżywiania poruszyli także prof. Wiktor B. Szostak i Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie na łamach publikacji "Dieta śródziemnomorska w chorobach sercowo-naczyniowych i cukrzycy". Jak mówią, wiele badań potwierdza, że stosowanie diety śródziemnomorskiej sprzyja wysokiej oczekiwanej długości życia i rzadszemu występowaniu chorób przewlekłych. Sposób odżywania stosowany przez Włochów ma także właściwości przeciwmiażdżycowe oraz antynowotworowe. Podstawą diety są świeże warzywa, owoce, ryby, białe mięso i niewielka ilość mięsa czerwonego, umiarkowana ilość nabiału i jajek, a z tłuszczów zalecana jest oliwa z oliwek. Prócz tego warto pamiętać o włączeniu do diety orzechów, a z alkoholu zalecane jest w niewielkiej ilości wino (najlepiej wytrawne, podawane do posiłków w celu poprawy trawienia). Idealnym dopełnieniem kuchni śródziemnomorskiej będą przyprawy, a przede wszystkim świeże zioła. W diecie tej wyklucza się niektóre produkty, popularne zwłaszcza w rodzimych potrawach. Należy do nich między innymi śmietana, wszelkie mączne zasmażki oraz zwyczaj smarowania pieczywa.

Źródła: Rynek Zdrowia, Onet Biznes, Kobieta Onet, Polki

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – najważniejsze zasady

    Układ hormonalny kontroluje funkcje fizjologiczne organizmu – zapewnia jego homeostazę, pełni rolę regulacyjną i odpowiada za nasze samopoczucie. Czy sposób, w jaki się odżywiamy, może mieć wpływ na jego działanie? Jak powinna wyglądać dieta w przypadku pojawienia się określonych zaburzeń hormonalnych? Sprawdźmy! 

  • Dieta przemysłowa – czym jest i kiedy się ją stosuje?

    Gdy żywienie dietą tradycyjną nie jest możliwe bądź wystarczające, można rozważyć włączenie tzw. diety przemysłowej podawanej albo w sposób doustny, albo za pośrednictwem specjalnie wytworzonego dostępu sztucznego do przewodu pokarmowego. Dieta przemysłowa – czym jest, jakie są jej rodzaje i u których pacjentów będzie wskazana? 

  • Szkodliwe połączenie potraw – jakich składników nie łączyć ze sobą? Zasady prawidłowego łączenia pokarmów

    Pomidor nie lubi ogórka. Brokuły zniweczą nasze starania podczas przygotowania świeżo złowionej ryby. A wypita do kolacji rozgrzewająca herbata – zapewne zwiększy ryzyko osteoporozy. Czy aby na pewno? Czy określone połączenia potraw naprawdę mogą nam tak zaszkodzić? Jak powinno się konstruować posiłki, aby były one dla nas bezpieczne, zdrowe i w dodatku przysłużyły się sylwetce? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij