Oczyszczanie skóry olejami (OCM)
Urszula Krzesiak

Oczyszczanie skóry olejami (OCM)

Sięgając obecnie po kosmetyki do oczyszczania skóry (twarzy, ciała), oprócz oczywistych ich wyznaczników w postaci składu i właściwości, kierujemy się również aktualną modą, bieżącymi trendami w zakresie pielęgnacji, bardziej zaawansowanymi technologiami produkcji (nowymi, innowacyjnymi rozwiązaniami recepturowymi), wiedzą na temat konkretnego producenta, czy też opiniami znajomych. Powoduje to, że często stajemy przed dylematem, czy dany produkt jest dla nas właściwy i czy sprawdzi się w codziennej pielęgnacji. Z uwagi na to, że wybór tych środków jest ogromny i ciągle pojawia się coś nowego, warto czasem pomyśleć o powrocie do sprawdzonych, tradycyjnych metod, wzbogaconych rzecz jasna o nowoczesną, fachową wiedzę z dziedziny kosmetologii. Jedną z nich jest właśnie oczyszczanie skóry olejami.

Oczyszczanie skóry olejami (z ang. Oil Cleansing Method, w skrócie OCM) to metoda polegająca na myciu twarzy naturalnymi olejami. Metoda ta może służyć zarówno do demakijażu, jak i codziennego oczyszczania twarzy, zastępując przy tym użycie ogólnie dostępnych środków myjących (mydełka, żele, mleczka, toniki). Do jej zalet niewątpliwie należy dogłębnie oczyszczona i gładka skóra oraz nienaruszony płaszcz lipidowy (zwykłe środki czystości pozbawiają skórę jej naturalnej warstwy ochronnej, przez co staje się ona matowa i przesuszona; taka odwodniona skóra broni się wydzielając większe ilości sebum). OCM opiera się zatem na założeniu, że tłuszcz rozpuszcza tłuszcz. Do oczyszczania i demakijażu skóry należy używać wyłącznie dobrej jakości naturalnych olejów (bez parafiny), które są bezpieczne dla naszej skóry (metoda może być stosowana nawet przez osoby z cerą łojotokową i trądzikową, trzeba tylko odpowiednio skomponować skład mieszanki). Dodatkowym atutem OCM jest to, że oleje nie zawierają substancji drażniących, np. alkoholu, SLS, SLES, parabenów czy barwników, przywracają właściwe ph skóry i są wydajne w stosowaniu.

Podstawowa mieszanka składa się z oleju rycynowego i oleju bazowego. Olej rycynowy jest najbardziej zbliżony do naszego sebum pod względem struktury i konsystencji, stąd też wymieniany jest w składzie jako pierwszy. Olej rycynowy odgrywa zatem znaczącą rolę w procesie oczyszczania, możemy go zakupić w dowolnej aptece lub sklepie zielarskim (powinien być zamknięty w ciemnej, szklanej buteleczce, aby nie stracił swoich właściwości odżywczych).

Trzeba przy tym pamiętać, aby nie stosować na skórę czystego oleju rycynowego, gdyż może to doprowadzić do jej przesuszenia.

Każda mieszanka olejów powinna być dostosowana indywidualnie do naszych potrzeb. Do składnika głównego (oleju rycynowego) dobrze jest dodać maksymalnie dwa, trzy wybrane oleje (nie ma potrzeby stosowania większej ilości), przy czym w wyborze tym należy się kierować typem naszej cery. Oleje bazowe w mieszance powinny być dobierane właśnie pod kątem rodzaju skóry, wyznacznikiem jest tu konsystencja danego oleju. Skóra tłusta wymaga olejów lekkich, np. ze słodkich migdałów, pestek winogron, pestek malin, pestek truskawek, konopi, krokosza bawarskiego, dzikiej róży. Na skórę suchą możemy aplikować oleje cięższe, np. arganowy, kokosowy, z orzechów makadamia.

W zależności od typu naszej skóry, przyrządzamy mieszankę w następujących proporcjach:

  • Skóra sucha: 10% oleju rycynowego + 90% oleju bazowego
  • Skóra normalna i mieszana: 20% oleju rycynowego + 80% oleju bazowego
  • Skóra tłusta: 30% oleju rycynowego + 70% oleju bazowego

Podział olejów bazowych z uwzględnieniem rodzaju skóry:

  • Skóra tłusta: olej jojoba, olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej z konopi, olej z bawełny, olej z dzikiej róży, olej z nasion wiesiołka, olej z rokitnika.
  • Skóra trądzikowa: olej z krokosza barwierskiego, olej z drzewa herbacianego, olej z czarnuszki, olej laurowy, olej tamanu.
  • Skóra normalna: olej z awokado, olej ze słodkich migdałów, olej z pestek granatu.
  • Skóra dojrzała i sucha: olej migdałowy, olej arganowy, olej kokosowy, olej różany, olej z kiełków pszenicy, olej z pestek winogron, olej z ogórecznika, olej z awokado.
  • Skóra naczynkowa: olej z orzechów laskowych, olej z kocanki.

Instrukcja wykonania demakijażu skóry (krok po kroku):

  • Rozetrzyj olejek w dłoniach i nałóż go na suchą lub zwilżoną wodą skórę.
  • Masuj skórę kolistymi ruchami.
  • Zmocz ręcznik w ciepłej wodzie i nałóż go na twarz – pod wpływem temperatury pory się rozszerzą i łatwiej będzie wniknąć substancjom odżywczym w głąb skóry.
  • Odczekaj jeszcze chwilę, po czym wypłucz ręcznik, zmocz ponownie i powtórz czynność.
  • Na koniec zetrzyj ręcznikiem nadmiar oleju z twarzy (nie trzyj mocno skóry).
  • Wypłucz ręcznik w zimnej wodzie i wytrzyj skórę – zamkniesz w ten sposób pory.

Metoda OCM jest fajnym rozwiązaniem dla kobiet prowadzących aktywny tryb życia, które chcą mieć pewność, że sięgają po dobre jakościowo produkty, a do tego pragną zaoszczędzić czas i pieniądze na źle dobranych kosmetykach. Zapewnia ona jednocześnie skuteczny demakijaż (nawet w przypadku produktów wodoodpornych – tusze do rzęs, cienie do powiek, kredki), nawilżenie i odżywienie skóry, przywracając jej jędrność, gładkość i witalność, a tym samym skutecznie opóźniając procesy starzenia (z uwagi na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witamin).

Polecane dla Ciebie

  • Nacomi, olej arganowy, nierafinowany, 50 ml

    olejek, suchość, trądzik, zmarszczki, blizny, cellulit, rozstępy, stan zapalny, bez konserwantów, bez olejów mineralnych, bez parabenów, bez sztucznych barwników, dla kobiet w ciąży, dla wegan, dla wegetarian, produkt naturalny

    18.99 zł
  • Nacomi, olej rokitnikowy, 50 ml

    olejek, egzema, łupież, odmrożenia, oparzenie, stan zapalny, suchość, wiotkość skóry, wypadanie włosów, zmarszczki, bez konserwantów, bez olejów mineralnych, bez parabenów, bez sztucznych barwników, dla wegan, dla wegetarian, produkt naturalny

    20.99 zł
  • Nacomi, olej jojoba, nierafinowany, 50 ml

    olejek, alergia, egzema, łupież, łuszczyca, rozstępy, trądzik, dla kobiet w ciąży, dla wegan, dla wegetarian, produkt naturalny, bez konserwantów, bez olejów mineralnych, bez parabenów, bez sls, bez sztucznych barwników

    21.99 zł
  • Nacomi, olej marula, 50 ml

    olejek, przebarwienia, rozstępy, suchość, trądzik, zmarszczki, bez parabenów, bez sztucznych barwników, dla kobiet w ciąży, dla wegan, dla wegetarian, produkt naturalny, bez konserwantów, bez olejów mineralnych

    42.99 zł

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Oparzenia słoneczne – pierwsza pomoc

    Oparzenie słoneczne to nasilony rumień skóry, połączony z uczuciem pieczenia, a nierzadko i pęcherzami, pojawiający się po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Skóra, zamiast zostać opalona, staje się czerwona i wrażliwa na dotyk. Sezon urlopowy w pełni, ale beztroskie plażowanie może skończyć się dla skóry boleśnie już po pierwszym dniu urlopu. Jak zapobiegać oparzeniom słonecznym oraz jak radzić sobie, gdy wystąpią?

  • Filtry w okularach przeciwsłonecznych. Jak działają i dlaczego powinny być dobrej jakości?

    Są nieodłącznym atrybutem każdego słonecznego dnia. Najczęściej sięgamy po nie latem, jednak w ciągu całego roku powinniśmy mieć je przy sobie, aby chronić nasze oczy przed działaniem promieni słonecznych. Mowa oczywiście o okularach przeciwsłonecznych, które – oprócz pełnienia funkcji dodatku do stylizacji – powinny stanowić barierę chroniącą jeden z naszych zmysłów: wzrok. Podobnie jak przy zakupie ubrań, butów, żywności czy kosmetyków zwracamy uwagę na ich jakość, tak i w przypadku wyboru okularów słonecznych powinniśmy dobrać takie, które będą odpowiednie do naszych potrzeb nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim jakościowym.

  • Kwas kojowy i jego zastosowania w kosmetologii, kosmetyce i medycynie

    Kwas kojowy (5-hydroksy-2-(hydroksymetylo)-4H-pirano-4-on) jest związkiem chemicznym naturalnego pochodzenia. Jest produkowany przez wiele gatunków grzybów i bakterii. Można go znaleźć w sfermentowanych produktach kuchni azjatyckiej – np. w sosie sojowym, paście miso czy winie ryżowym. Znany jest głównie ze względu na swoje działanie rozjaśniające. Ta niewielka cząsteczka chemiczna wykazuje także szereg innych ciekawych właściwości, dzięki którym znalazła o wiele szersze zastosowane praktyczne.

  • Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?

    Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży, znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem, powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.  

  • Blizny po ospie – jak im zapobiec? Co na nie stosować?

    Blizny po ospie – czy można im zapobiec? Co stosować, aby pozbyć się nieestetycznych dziur lub plam po ospie? Podpowiadamy, co robić, aby ich uniknąć, a także wskazujemy, które preparaty będą pomocne w ich rozjaśnieniu i spłyceniu.  

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym jest dokładnie, jakie ma działanie i jak wykorzystać te właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej. 

  • Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?

    Kaolin to drobnokrystaliczny minerał ilasty stosowany w lecznictwie i – z czego jest najbardziej znany – w kosmetyce. Glinka to nazwa kaolinu spopularyzowana właśnie w tej dziedzinie. Czym dokładnie jest glinka, jakie ma właściwości i jak ją zastosować? Zapraszamy do lektury. 

  • PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?

    Glikol polietylenowy (PEG) to składnik wielu produktów kosmetycznych oraz leków. To, jaką pełnią funkcję, zależy od ich budowy. W poniższym artykule przybliżamy PEG, a w zasadzie PEG-i – rodzinę glikoli polietylenowych, które ze względu na swoje właściwości towarzyszą nam na co dzień. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij