Czy żywność light naprawdę odchudza?
Maria Brzegowy

Czy żywność light naprawdę odchudza?

- Jeśli ten jogurt ma aż 150 kcal, a ten oznakowany jest jako „fit”, to biorę ten drugi! – triumfalnie stwierdzasz podczas zakupów w supermarkecie. Wracasz do domu, sięgasz po produkt i z rozczarowaniem dochodzisz do wniosku, że nie dość, że smaku to on ma minimum, to w dodatku zjadłabyś coś jeszcze. Brzmi znajomo? Porozmawiajmy dziś o tym, czy żywność light faktycznie odchudza.

Czy napis „light” można umieścić na każdym lekkim produkcie?

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), żywność, która może zostać opatrzona podpisem „light”, to żywność, której wartość kaloryczna jest mniejsza od wartości kalorycznej produktu typowego o co najmniej 30%, Produktami niskokalorycznymi możemy z kolei nazwać towary, których 100 g lub 100 ml dostarcza nie więcej niż 40 kcal. Żywność taka, tzw. żywność dietetyczna, w tym również żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego, odgrywa ważną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób przewlekłych niezakaźnych (tzw. cywilizacyjnych) – ale nie zawsze! Trudno przecież wymagać, aby batonik, nawet ten najlżejszy miał działanie terapeutyczne dla cukrzyka. W wyjątkowych przypadkach będzie jednak znacznie lepszym produktem niż jego oryginał. Trzeba tylko wiedzieć w jakich.

Czy ”light” jest tym samym co „fit” i „lekki”?

Żywność oznaczona jako „light” to niestety nie jedyny rodzaj produktów „dietetycznych” dostępnych na półkach sklepowych – i tu zaczyna się prawdziwy problem. Każdy z nas spotkał na pewno towar podpisany jako „lekki”, „fit”, „niskokaloryczny”, „super dietetyczny”, „figura”, ”fitness” etc. Niestety taka żywność może, ale wcale nie musi faktycznie być lekka. Oznaczenia te nie są bowiem regulowane przez żadne przepisy, zatem produkt fit wcale nie musi być lżejszy od oryginału. Czasami wręcz jest dokładnie odwrotnie (Lp. 3 – tabela 1)! Bywa, że na przykład płatki śniadaniowe reklamowane jako super lekkie i idealne na diecie redukcyjnej, kalorycznością niewiele różnią się od tradycyjnego produktu. Czekolada fit dostarcza porównywalną ilość energii, a jogurt dietetyczny, choć w 100g faktycznie zawiera mniej kalorii, to przy większym (i droższym!) opakowaniu finalnie dostarczy ich tyle samo co oryginał – nikt z nas nie oddzieli i nie wyrzuci przecież do kosza „zbędnych” 90 gramów.

Cukier z oryginalnego produktu jest eliminowany na rzecz sztucznych substancji słodzących takich jak aspartam czy acesulfam K – czyli słodzików, które nie posiadają żadnej wartości odżywczej. Warto dodać, że ich smak nie jest całkowicie przez nas akceptowany, posiada wyczuwalny metaliczny charakter, jak również – ich nadmiar może spowodować u niektórych rewelacje żołądkowe.

Tabela 1.

Lp.

PRODUKT REKOMENDOWANY JAKO LEKKI / 100 g

PRODUKT TRADYCYJNY / 100g

% OBNIŻONEJ KALORYCZNOŚCI

1

„X Figura – serek naturalny”

197 kcal

„X Delikatny – serek naturalny”

202 kcal

5

2

„X Camembert Figura”

294 kcal

„X Camembert naturalny”

350 kcal

16

3

„X - orzeszki niesolone light”

604 kcal (!)

„X - orzeszki solone, smażone”

596 kcal

+ 1,3 (!)

4

„X – majonez lekki”

448 kcal

„X – majonez Babuni”

700 kcal

36

5

„X light – jogurt poziomowo-truskawkowy”

60 kcal

„X – jogurt truskawkowy”

97 kcal

38,1

Mózgu nie oszukasz!

Jogurt „light” – ten prawdziwy „light”. Wygląd opakowania niby podobny do tego tradycyjnego, barwa produktu ta sama, a jednak zjadając go czujemy niedosyt. Bywa i tak, że sięgamy po drugie opakowanie rozgrzeszając się, że przecież zjadamy coś ultra lekkiego. Czy ktokolwiek z Was zastanawiał się kiedyś, czy aby przypadkiem finalnie nie zjada wówczas więcej niż gdyby zjadł oryginał? A jest tak bardzo często! Czy nie lepiej zjeść więc tradycyjny produkt, albo nawet samemu go uzdrowić dosypując przykładowo do naturalnego jogurtu porcję owoców? Choć kaloryczność takiego posiłku może przekroczyć wartość energetyczną oryginalnego produktu, zaręczamy Wam, że sytość po jego zjedzeniu (jak również wartość odżywcza!) będzie nieporównywalnie większa.

Po co w ogóle „light”?

Otyłość i nadwaga to globalny problem zdrowotny. W ciągu ostatnich lat, odsetek ludzi z nadmierną masą ciała wzrósł alarmująco. Według statystyk WHO, w 2005 roku problem nadwagi dotyczył aż 1,6 mld ludzi, a otyłości – ponad 40 mln osób dorosłych na całym świecie! W Polsce, nieprawidłową masę ciała (klasyfikowaną jako nadwaga bądź otyłość) ma prawie 60% Polaków. Z kolei w przypadku najmłodszych, według raportu International Obesity Task Force (IOTF) z 2005 r., 155 mln dzieci na świecie w wieku szkolnym ma nadwagę lub jest otyła, z czego 22 mln to dzieci poniżej 5 roku życia! 
W Europie, co 5 dziecko ma nadwagę. Średnio co roku, rozpoznaje się około 400 tys. nowych przypadków nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży.

Wszyscy dobrze wiemy, że za nadwagą idą poważne problemy natury zdrowotnej (sama nadwyżka kilogramów już nim jest), takie jak:

  • cukrzyca typu 2.
  • choroby sercowo-naczyniowe na tle miażdżycy i nadciśnienie tętnicze
  • choroby układu oddechowego (zespół bezdechu nocnego)
  • niektóre nowotwory złośliwe
  • choroby zwyrodnieniowe kości

Nadwaga i otyłość to także problemy natury psychicznej, zwłaszcza wśród dzieci. Kompleksy, izolowanie się od znajomych, nerwica, depresja – wszystko to może być skutkiem nieprawidłowego żywienia i wynikającego z niego złego wyglądu. Żywność dietetyczna jest więc w pewnym sensie odzewem na rosnący problem, ale i też niestety - niezłym biznesem dla większość firm. Idealny środek? Zapewne takowy nie istnieje, ale zawsze należy do niego dążyć. Jak? Czytajmy etykiety! Zawsze i wszędzie, na spokojnie analizujmy dwa, trzy, a nawet i cztery opakowania. Brakuje nam czasu? A czy zdrowie nie jest tego warte?

Otyłość jest szóstym co do ważności czynnikiem ryzyka odpowiedzialnym za liczbę zgonów na świecie! Stosowanie zamienników tradycyjnej żywności może, ale nie musi być elementem profilaktyki otyłości. Nadużywanie odtłuszczonej, lżejszej żywności może być też bowiem przyczyną niedoborów pewnych składników odżywczych, a ponadto – może generować inne problemy natury zdrowotnej.

Literatura:

Cerkaska A., Wybrane aspekty spożywania produktów light, WUM
Materiały własne – M.Brzegowy

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij