Medycyna wygrywa z gruźlicą
Katarzyna Szulik

Medycyna wygrywa z gruźlicą

Mimo lat walki i upowszechnienia szczepień, gruźlica pozostaje piątą przyczyną zgonów na świecie. Zgodnie z danymi WHO, w 2014 roku zachorowało na nią w sumie 9,6 miliona osób, z czego w Polsce odnotowano 6698. Tegoroczny Dzień Walki z Gruźlicą, obchodzony 24 marca, upłynie pod hasłem „Zjednoczmy się w walce z gruźlicą”.

Prątki gruźlicy mogą zaatakować wiele narządów, ale zdecydowanie najczęściej występują w płucach – w Polsce w 2014 roku aż 94,2 proc. wszystkich zachorowań dotyczyło tego organu. Najbardziej narażone na wystąpienie gruźlicy są osoby w przedziale wiekowym 45-62 i to w tej grupie działania profilaktyczne powinny być szczególnie intensywne. U dzieci i młodzieży (do 19 roku życia) zachorowania są niezwykle rzadkie – w 2014 roku nie przekroczyły w Polsce160 przypadków.

Gruźlica to również choroba męska – dane z Polski pokazują, że zdecydowana większość zarażonych to mężczyźni (4582 na 6698 przypadków w ogóle w roku 2014).

Liczba chorych systematycznie spada

Systematyczne działania na rzecz zwalczenia epidemii gruźlicy dają coraz lepsze efekty. W Polsce na gruźlicę wszystkich postaci w 2014 roku zachorowało o 7,4 proc. osób mniej, niż w roku 2013 i aż od 28,4 proc. w porównaniu z 2004 rokiem. W tym kontekście jasne jest, że kontrowersje wokół szczepionek wpłynęły na liczbę zachorowań tylko w niewielkim stopniu.

Gruźlica to nie problem Europy

Gruźlica to choroba krajów rozwijających się, związana również z biedą. Zarażeniu sprzyjają złe warunki bytowe, niedożywienie, ubóstwo oraz bezrobocie. Najwyższy poziom zachorowalności odnotowuje się w państwach południa Afryki, a także w Chinach, Indiach oraz Indonezji. W Afryce wysoki odsetek chorych wiąże się z dużą liczbą zarażonych wirusem HIV, który aż o 50 razy zwiększa ryzyko zachorowania na gruźlicę. Najmniej chorych jest w Europie Zachodniej, Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii. Choć sytuacja w Polsce się poprawia, wciąż znajdujemy się w grupie europejczyków najczęściej chorujących na gruźlicę. W 2014 roku aż połowa wszystkich przypadków zarażeń na Starym Kontynencie  przypadała na trzy kraje: Polskę, Rumunię oraz Wielką Brytanię.

Polecane dla Ciebie

Chorobę uda się zwalczyć całkowicie?

Mimo to specjaliści przewidują, że jeśli obecna tendencja się utrzyma, za kilkadziesiąt lat gruźlica może na dobrą sprawę zniknąć z Europy. Taką tezę sformułowali uczestnicy Konferencji z okazji Światowego Dnia Gruźlicy, którą zorganizował Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie pod patronatem Głównego Inspektora Sanitarnego. To znak ogromnych postępów w leczeniu, ponieważ  jeszcze około 70 lat temu, tuż po II Wojnie Światowej, gruźlica była główną przyczyną zgonów w Polsce. Wprowadzenie szczepionek i badań przesiewowych w  latach 50. diametralnie odmieniło sytuację, powodując ponad dziesięciokrotny spadek zachorowalności na gruźlicę.

Dziś liczba chorych systematycznie spada, a liczba leków przeciwgruźliczych zwiększa się. Tylko w 2014 roku prace nad ośmioma preparatami znajdowały się w fazie testów klinicznych. Były to zarówno leki zupełnie nowe, jak i stosowane do tej pory, dla których gruźlica jest nowym wskazaniem. Obecnie trwają badania nad kolejnymi piętnastoma szczepionkami, przeznaczonymi dla dorosłych i młodzieży.

Źródło: Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie, Rynek zdrowia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij