W dobie współczesnych metod uprawy i produkcji żywności, owoce i warzywa sezonowe możemy wykorzystywać w swojej kuchni przez okrągły rok. Jednak pomidory, truskawki czy szczypiorek zakupione w miesiącach jesienno - zimowych nie cieszą się uznaniem konsumentów. Większość tych produktów jest zwykle pozbawiona oryginalnego smaku i aromatu, za to pełna środków ochrony roślin i konserwantów, bez których niemożliwe byłoby ich wyhodowanie. Jak korzystać z dobrodziejstw owoców i warzyw poza sezonem bez konieczności zakupu tych sztucznie wspomaganych? Świetną alternatywą dla nich są mrożonki.
Historia mrożenia żywności sięga czasów prehistorycznych. Ówcześni mieszkańcy używali śniegu oraz lodu do przechowywania upolowanej zdobyczy. Jak pokazują badania, zamrażanie jedzenia opóźnia procesy psucia się produktów spożywczych poprzez m.in. zapobieganie namnażaniu się w nich mikroorganizmów oraz zmniejszanie aktywności enzymów biorących udział w tych procesach.
Im krócej przebiega proces mrożenia, tym lepsza jest jakość produktu.
Zamrażanie jest metodą konserwowania żywności polecaną również ze względu na fakt, że tylko w niewielkim stopniu zmienia wartość odżywczą produktu. Zwykle produkt zamrożony cechuje się obniżoną o 15-20% zawartością witaminy C w porównaniu z produktem tradycyjnym, ale niezależnie od tego, produkty poddane mrożeniu bezpośrednio po zbiorze odznaczają się wysoką wartością odżywczą, wręcz porównywalną do ich świeżych odpowiedników. W przypadku mięsa i ryb straty składników odżywczych są raczej śladowe bo proces mrożenia nie powoduje w tych produktach obniżenia ilości białka, witaminy A i D czy składników mineralnych. Zauważalne różnice mogą pojawić się dopiero na etapie rozmrażania, kiedy to z produktu może dojść do utraty płynu zawierającego m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz sole mineralne.
W domowych warunkach zamrożone produkty spożywcze można bez obaw przechowywać od 3 do 12 miesięcy, bez pogorszenia ich jakości. Należy tylko pamiętać aby temperaturę wewnątrz zamrażalnika utrzymywać na poziomie -18 st.C i niżej, a w odróżnieniu od lodówki – jej zawartość układać ciasno, dzięki czemu urządzenie będzie pracować sprawnie.
Piśmiennictwo: