Chałwa i jej właściwości
Sylwia Stwora

Chałwa i jej właściwości

Niezwykle smaczna i bardzo kaloryczna – chałwa to smakołyk, który w nadmiarze może odbić się niekorzystnie na sylwetce. Jednak od czasu do czasu można bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na słodką chwilę przyjemności, bowiem chałwa to skarbnica witamin i dobroczynnego kwasu linolowego.

Historia chałwy sięga czasów dawnego Babilonu, ale za jej ojczyznę uznaje się Indie. Pierwotnie podstawowym składnikiem była masa karmelowa i miazga z nasion sezamu (aktualnie tak wyrabia się ją w Iranie, Turcji czy krajach śródziemnomorskich). Jednak wraz z rozpowszechnianiem na różne części globu, powstały jej liczne odmiany. Przykładowo, w Rosji i na Ukrainie do produkcji używa się nasion maku, słonecznika czy orzechów, a do masy dodaje się do bakalie, olejki aromatyczne itp. Z kolei w Indiach można spotkać się ze smakołykiem na bazie gotowanej w mleku marchewki wzbogaconej przyprawami.

Chałwa może mieć konsystencję półpłynną lub kruchą. W 100 gramach kryje się od 500 do 700 kcal, co przy częstym raczeniu się tym smakołykiem sprzyja tyciu. Jednak nie warto uparcie od niej stronić, nawet będąc na diecie. Dlaczego?

Chałwa dostarcza całą gamę witamin – od witaminy A (dba o dobry stan skóry i wzrok) przez te z grupy B (odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni) po witaminę E (witamina młodości, wspomaga pracę układu odpornościowego) i H, czyli B7 (bierze udział w produkcji hemoglobiny, dba o wygląd skóry, włosów i paznokci). Do tego dochodzi jeszcze witamina T, uczestnicząca w produkcji płytek krwi.

Prozdrowotne właściwości chałwy wynikają też z obecności kwasu linolowego występującego w nasionach sezamu. Dba on o odpowiedni poziom cholesterolu, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Co ciekawe, w chałwie znajdziemy również wapń, magnez oraz proteiny w ilości większej niż w mleku.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij