Krzewy herbaciane, czyli napary z różnych stron świata

Nieuchronnie zbliżające się chłodne, jesienne wieczory skłaniają nas do spożywania większej ilości ciepłych napojów. Najczęściej sięgamy po popularne kakao czy też herbatę. Napary z krzewów herbacianych, które ostatnimi czasy cieszą się coraz większą popularnością, wydają się być niemal idealną propozycją. Co takiego zawierają w swoim składzie i jak są produkowane? Czy napary mogą być spożywane przez dzieci i czy yerba mate może zastąpić nam kawę?

Trochę podstaw

Napary z krzewów herbacianych często są wybierane ze względu na swój różniący się od ''codziennej herbaty'' smak i aromat. Każdy z nich zawierają w swoim składzie wiele składników mineralnych oraz witamin wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Sposób ich parzenia często nie różni się od zaparzania zwykłej herbata. Tylko który wybrać ?

Rodzaje naparów

Yerba Mate:

Wytwarzana z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguriensis). Napar ma zielonobrązową barwę, w smaku jest cierpki i aromatyczny. W krajach Ameryki Południowej picie yerby oraz jej przygotowywanie jest formą kultu, celebrowanego rytuału. Yerba Mate zawiera kofeinę oraz teobrominę - substancje działające pobudzająco. Napar poprawia koncentrację oraz likwiduje objawy zmęczenia i znużenia. Ponadto zawiera witaminy: A, B1, B2, C oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, sód, potas, wapń, krzem, siarka, fosfor oraz magnez. Mate poprawia pracę jelit, ma działanie moczopędne oraz wspomaga przemianę materii przez co jest polecana osobom odchudzającym się. Osoby chorujące na nadkwasotę, wrzody żołądka bądź dwunastnicy powinny unikać spożywania naparu.

Rooibos:

Wytwarzany z suszonych, pociętych liście i małych gałązek z czerwonokrzewu (Aspalathus linearis), rosnącego w południowej Afryce. Rooibos nie zawiera kofeiny oraz garbników. Rooibos m.in. obniża ciśnienie krwi, relaksuje, hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz chroni błonę śluzową żołądka. Zawiera znaczną ilość składników mineralnych: żelazo, magnez, mangan, wapno, miedź, potas, cynk oraz fluor. W naparze są także flawonoidy, które odpowiadają za poprawę nastroju oraz kwercetynę.

Honeybush:

Produkowany z suszu z listków, młodych łodyżek i kwiatów występującego w południowej Afryce miodokrzewu (Cyclopia intermedia bądź Cyclopia subterata). Napar ma słodkawy smak o żółtoczerwonym zabarwieniu oraz wyraźny miodowy i orzeźwiający zapach. Podobnie jak rooibos napar nie zawiera kofeiny oraz garbników. Jego właściwości są zbliżone do naparu z rooibos.

Lapacho:

Inne nazwy, pod którymi występuje to: Tacheebo, Herbata Inków, Pau d`Arco, Ipe Roxo. Wytwarzany z drobno pociętej kory (Tecome lapacho), drzewa rosnącego w Andach. Napar pobudza trawienie i poprawia pracę jelit. Wzmacnia oraz odtruwa organizm, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo a także przeciw wirusowo ( zwalcza wirusy m.in. opryszczki). Ponadto zawiera: żelazo, potas, jod, miedź, fluor, magnez, selen, cynk oraz mangan. 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus