Chili - przyspieszacz metabolizmu
Sylwia Stwora

Chili - przyspieszacz metabolizmu

Niestety, nawet jeśli jako dziecko, nastolatka, a potem młoda kobieta cieszyłaś się świetnym metabolizmem, musisz przygotować się na to, że po przekroczeniu 25 roku życia zacznie on zwalniać. Jeśli nie chcesz mieć problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, zacznij stosować w kuchni paprykę chili.

Ostra zawodniczka

Charakterystyczny, ostry smak chili zawdzięcza kapsaicynie, dzięki której jest także jednym z najlepszych naturalnych spalaczy tłuszczu.

Dlaczego?

Piekące uczucie pojawiające się po zjedzeniu potrawy z dodatkiem świeżych strączków papryki czy po użyciu jej w postaci sproszkowanej przyprawy podwyższa temperaturę ciała. Intensyfikacja procesów zwiększających produkcję ciepła przekłada się na większą liczbę spalanych kalorii, równocześnie aktywując enzymy odpowiadające za rozpad komórek tłuszczowych. Ponadto, uruchomiony zostaje proces zwany lipolizą, w czasie którego są one rozbijane na cząstki mogące przeniknąć do krwiobiegu, gdzie są zamieniane w energię.

Jeśli zatem masz problemy z metabolizmem, koniecznie zacznij dodawać do potraw pikantne warzywo, które podkręci tempo przemiany materii, a przez to zmniejszy ryzyko odkładania tkanki tłuszczowej. Przy okazji chili zmniejsza łaknienie, czyli jesteś mniej narażona na nagłe ataki wilczego głodu.

Zachowaj umiar

Jednak warto pamiętać, że chili w nadmiarze zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić. Następstwem zbyt dużej ilości pikantnej papryki w codziennej diecie może być podrażnienie błon śluzowych.

Reakcje alergiczne

Jeśli dotychczas nie stosowałaś chili, zanim na dobre włączysz je do swojego jadłospisu, upewnij się, że ostra przyprawa nie wywołuje u Ciebie reakcji alergicznych. W tym celu stopniowo dodawaj ją do potraw i sprawdzaj, czy na skórze nie pojawia się np. uczulenie. Gdy po tygodniu lub dwóch regularnego stosowania chili nic się nie będzie działo, możesz dalej korzystać z jej odchudzających właściwości.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij