Zdrowe odżywianie. Podstawowe zasady
Ewa Gąsecka

Zdrowe odżywianie. Podstawowe zasady

Coraz więcej wiemy o zdrowym odżywianiu. Niestety w natłoku wiadomości, artykułów, reklam i chwytliwych haseł czasami trudno nam wyłuskać to, co najważniejsze. Przeczytaj poniższe zasady i uporządkuj swoje wiadomości.

Urozmaicenie posiłków – zapewnia przyjmowanie różnorodnych minerałów i witamin i daje największą szansę na to, że nie będzie ich niedoborów. Zbyt monotonne jedzenie powoduje zachcianki na produkty których nie powinniśmy jeść w nadmiarze, co może prowadzić do nadwagi.

Każdy posiłek powinien zawierać białko

Codziennie potrzebujemy określonej ilości białka, które organizm wykorzystuje jako budulec, do produkcji hormonów, enzymów, krwinek, nabłonka itp.

Najbardziej wartościowe jest białko zwierzęce, zawarte w nabiale, mięsie, rybach, jajkach.

Bardzo dobrym źródłem białka są także warzywa strączkowe, bez tych produktów osoby które z różnych powodów nie jedzą produktów zwierzęcych, nie mogły by prawidłowo funkcjonować.

Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce

Warzywa to jedyny rodzaj pokarmu, który zdrowy człowiek, zarówno szczupły  jak i otyły może jeść bez ograniczeń. Codziennie powinny być w jadłospisie zarówno warzywa zielone jak i żółto – czerwone.

Osoby które nie lubią warzyw powinny  traktować je jako lekarstwo -  udowodnione jest ich działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zawierają również bezcenny błonnik, który daje uczucie sytości oraz umożliwia prawidłową pracę jelit.

Polecane dla Ciebie

Tłuszcze roślinne kontra zwierzęce

Należy zmniejszać ilość tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, ale nie należy całkowicie wyłączać tłuszczu z diety. Aby prawidłowo funkcjonować organizmowi trzeba dostarczyć pewnych gatunków kwasów tłuszczowych zawartych w dużych ilościach w olejach roślinnych oraz w rybach morskich.

Natomiast najbardziej niezdrowe tłuszcze to te zawierające kwasy tłuszczowe trans. Najwięcej jest ich w margarynach twardych, tzw. tłuszczu cukierniczym zawartym w kupowanych kruchych ciastkach, paluszkach, chipsach a także w nieświeżych tłuszczach używanych niekiedy w punktach gastronomicznych do smażenia frytek, pączków itp.

Duży nacisk należy położyć na kupowanie żywności jak najmniej przetworzonej, uniknie się wówczas nadmiernej ilości środków chemicznych dodawanych np. w celu przedłużenia ich trwałości lub poprawy smaku. Im bardziej przetworzony produkt, tym mniej ma najwartościowszych składników odżywczych, utraconych w trakcie obróbki lub celowo usuniętych w celu przedłużenia trwałości.

Ograniczać cukier

Unikać słodyczy, dodatku cukru w pokarmach. Bardzo dużo cukru jest w napojach słodzonych (w szklance coli, oranżady itp. jest 5 łyżeczek cukru). Warto pić dużą ilość wody i innych napojów niesłodzonych (herbaty, zioła, soki warzywne).

Cenny nabiał

Jeść nabiał – co najmniej 2 porcje dziennie. 1 porcja to 1 szklanka mleka lub jego przetworów. Wybierać różne produkty, szczególnie polecam jogurty, maślankę, kefiry, twarożki. Wapń zawarty w produktach mlecznych jest najlepiej przyswajalny.

Mniej czasem znaczy więcej

Pamiętać o zasadzie „ mniej czasem znaczy więcej” – lepiej kupić i zjeść mniejszą ilość produktu o wyższej jakości niż więcej czegoś kiepskiej jakości i smaku.

Jeść 3 posiłki większe i 1-2 mniejsze o mniej więcej stałej porze. Nie zapominać o śniadaniu. Panuje powszechne przekonanie, że pora ostatniego posiłku to godzina 18.00. Nie jest ono prawdziwe - kolacja powinna być zjedzona najpóźniej 3 godziny przed snem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lekka jak piórko. Skuteczne odchudzanie

    Nie wszyscy rozumiemy w taki sam sposób, czym jest skuteczne dieta. Czy nie powtarzamy ciągle tych samych błędów chudnąc i tyjąc na przemian? Może błąd tkwi w naszym myśleniu? Dowiedz się, jak ustrzec się porażki w odchudzaniu.

  • Dlaczego warto jeść śniadania?

    Wielu z nas ma problem ze zjedzeniem śniadania, albo przez brak czasu, albo nie mają rano apetytu. Czy można pominąć ten posiłek? Poznaj opinię dietetyka.

  • Podjadanie kontra odchudzanie

    Zdarza się, że mamy nadwagę, mimo że jemy nieduże, nietłuste, raczej zdrowe posiłki. Co jest najczęstszą przyczyną takiego stanu rzeczy ? Przeczytaj i przeanalizuj swoje nawyki, czy nie dotyczy to także Ciebie!

  • Dlaczego tyjemy zimą?

    Wiele osób zauważa, że późna jesień i zima nie jest łatwym okresem do odchudzania. Tłumaczymy sobie, że w tym okresie mniej się ruszamy i potrzebujemy kalorii do ogrzania organizmu, stąd te 2-3 kilogramy więcej w marcu. Czy rzeczywiście taka jest rzeczywistość?

  • Czym są probiotyki i prebiotyki?

    Coraz częściej w szczególnych sytuacjach zdrowotnych lekarze zalecają nam dostarczenie organizmowi probiotyków i prebiotyków, czy to w postaci żywności je zawierającej, czy w postaci preparatów które można kupić w aptece. Co oznaczają te nazwy i jakie maja znaczenie dla zdrowia człowieka? Dowiedz się więcej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij