Zadowolona kobieta je śniadanie wzmacniając swój układ odpornościowy
Ewelina Sochacka

Jak niejedzenie śniadań wpływa na układ odpornościowy?

Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych jako jedne z pierwszych potwierdzają związek między niejedzeniem śniadań (poszczeniem okresowym) a spadkiem odporności.

Pomijanie śniadania może osłabić układ immunologiczny

Pomijanie śniadania może mieć niekorzystny wpływ na walkę organizmu z infekcjami oraz może zwiększać ryzyko chorób serca – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku. Prace badawcze, które dotyczyły modeli zwierzęcych, jako jedne z pierwszych wykazały, że omijanie posiłków wywołuje w mózgu reakcję, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe. Wyniki, które koncentrują się na śniadaniu, zostały opublikowane w czasopiśmie „Immunity” i mogą prowadzić do lepszego zrozumienia, jak tego rodzaju post (post przerywany) może wpływać na organizm w dłuższej perspektywie.

Uczeni starali się dowiedzieć, co wpływa na układ odpornościowy – od postu względnie krótkiego, trwającego zaledwie kilka godzin, do ostrzejszego, trwającego 24 godziny. Zbadali dwie grupy myszy – pierwsza spożywała śniadanie od razu po przebudzeniu (śniadanie było ich najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia), a druga grupa nie jadła go w ogóle. Badacze pobrali od gryzoni z obu grup próbki krwi: kiedy myszy się wybudziły (stan wyjściowy), po czterech godzinach, a następnie po ośmiu godzinach. Analizując wyniki, naukowcy zauważyli zdecydowaną różnicę w grupie będącej na czczo, zwłaszcza w zakresie liczby monocytów (zaliczanych do leukocytów), pełniących wiele ważnych funkcji, takich jak np. rozpoznanie miejsca stanu zapalnego w organizmie.

Na etapie początkowym wszystkie myszy miały taką samą ilość monocytów, jednak po czterech godzinach u zwierząt z grupy będącej na czczo liczba krwinek uległa drastycznemu zmniejszeniu, natomiast poziom monocytów w grupie niepozostającej na czczo nie uległ zmianie. Głodówka trwała 24 godziny, po tym czasie przywrócono posiłki. Krwinki znajdujące się w szpiku kostnym w ciągu kilku godzin wróciły do krwiobiegu. Ten wzrost doprowadzał do zwiększenia poziomu stanu zapalnego – zamiast chronić przed infekcją, monocyty uczyniły organizm mniej odpornym na zwalczanie infekcji.

Jakie wady i zalety ma post przerywany?

Post przerywany przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak może również wywoływać niekorzystne efekty uboczne, takie jak: zwiększony głód, pojawiające się bóle głowy, zmęczenie i zmiany nastroju. Istotne jest prawidłowe prowadzenie postu – w innym przypadku może on powodować niedobory składników odżywczych. Post przerywany to termin stosowany do określenia schematów odżywiania, które uwzględniają regularne cykle postu, w trakcie których ludzie konsumują bardzo ograniczoną ilość kalorii lub nie spożywają ich wcale.

Główne zalety stosowania postu przerywanego to:

  • redukcja masy ciała,
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca,
  • obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi,
  • redukcja stresu,
  • lepsza regulacja poziomu cukru we krwi.

Główne wady związane ze stosowaniem postu przerywanego to:

  • problemy trawienne, w tym zaparcia, biegunka, nudności i wzdęcia,
  • częste bóle głowy,
  • silne uczucie głodu i pragnienia,
  • wahania nastroju,
  • uczucie zmęczenia i utraty energii,
  • zaburzenia snu,
  • odwodnienie,
  • występowanie omdleń i zasłabnięć.
Sprawdź preparaty na odporność na DOZ.pl

Powiązane produkty

Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

Dieta wspomagająca układ odpornościowy powinna charakteryzować się różnorodnością. Trzeba jednocześnie pamiętać, że nie istnieje jeden produkt żywieniowy zapewniający dostarczenie do organizmu wszystkich koniecznych do utrzymania zdrowia składników. Wyjątkowo polecane podczas stosowania diety zwiększającej odporność są owoce i warzywa. Wybierajmy produkty sezonowe, gdyż będą zawierały zdecydowanie największą ilość witamin i składników odżywczych. Stanowią one źródło witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny i pobudza wytwarzanie interferonu, będącego substancją istotną dla właściwego działania układu odpornościowego. Do produktów spożywczych mających największą zawartość witaminy C zaliczamy: paprykę, brukselkę, kiwi, czarne porzeczki i pietruszkę.

Istotnym elementem diety wpływającym na wzmocnienie ochrony immunologicznej organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe. Redukują stany zapalne i wspierają zwalczanie infekcji. Regularne spożycie tych substancji (razem z odpowiednią dietą lub suplementacją) powoduje wzmocnienie systemu odpornościowego. Do żywności o największej koncentracji kwasów omega-3 należą: tłuste ryby morskie (halibut, śledź, makrela, łosoś), siemię lniane oraz olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie.

Układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje też witaminy D3. Podczas wiosny i lata zapotrzebowanie na tę witaminę możemy pokryć poprzez ekspozycję skóry na światło słoneczne. Od września do kwietnia powinniśmy ją uzupełniać, stosując suplementację.

  1. Skipping breakfast may compromise the immune system, ScienceDaily [online] https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230223132816.htm [dostęp:] 14.03.2023.
  2. L. Burgess, The best foods for boosting your immune system, MedicalNewsToday [online] https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412 [dostęp:] 14.03.2023.
  3. K. Gunnars, 10 Evidence-Based Health Benefits of Intermittent Fasting, healthline [online] https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting [dostęp:] 14.03.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Związek między temperaturą ciała a depresją

    Leczenie depresji w wielu przypadkach jest długotrwałe i wymaga ogromnego wysiłku. Czasami terapię antydepresyjną można wesprzeć technikami niefarmakologicznymi. Naukowcy właśnie udowodnili, że saunowanie lub gorące kąpiele mogą być w tym pomocne. Dlaczego ogrzanie ciała będzie powodowało obniżenie temperatury organizmu i co to ma wspólnego z depresją?

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

  • Ogromne ryzyko rozwoju demencji u pacjentów po udarze

    Każdego roku około 15 milionów ludzi na całym świecie doznaje udaru mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie przeprowadzili badania, na których podstawie udowodnili, że udar zwiększa ryzyko demencji o 80%, nawet po uwzględnieniu innych czynników ryzyka demencji. W którym momencie po udarze ryzyko demencji jest największe?

  • Popcornowe płuca – co to za choroba?

    Pod tajemniczo brzmiąco nazwą „płuca popcornowe” kryje się rzadka, ale poważna choroba układu oddechowego – zarostowe zapalenie oskrzelików. Jej przyczyną jest najczęściej wdychanie toksycznych oparów, po raz pierwszy zdiagnozowano ją u pracowników fabryki popcornu w Missouri w Stanach Zjednoczonych. Jak przebiega i jakie daje objawy?

  • Polacy umierają przez otyłość. Lekarze nie potrafią ich leczyć

    W Polsce z otyłością zmaga się około 9 milionów dorosłych ludzi. Rocznie z powodu tej choroby i jej powikłań umiera w naszym kraju kilkadziesiąt tysięcy osób. W najnowszym raporcie NIK sprawdził, jak system opieki zdrowotnej radzi sobie z tym problemem - wnioski nie napawają optymizmem.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij