Zadowolona kobieta je śniadanie wzmacniając swój układ odpornościowy
Ewelina Sochacka

Jak niejedzenie śniadań wpływa na układ odpornościowy?

Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych jako jedne z pierwszych potwierdzają związek między niejedzeniem śniadań (poszczeniem okresowym) a spadkiem odporności.

Pomijanie śniadania może osłabić układ immunologiczny

Pomijanie śniadania może mieć niekorzystny wpływ na walkę organizmu z infekcjami oraz może zwiększać ryzyko chorób serca – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku. Prace badawcze, które dotyczyły modeli zwierzęcych, jako jedne z pierwszych wykazały, że omijanie posiłków wywołuje w mózgu reakcję, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe. Wyniki, które koncentrują się na śniadaniu, zostały opublikowane w czasopiśmie „Immunity” i mogą prowadzić do lepszego zrozumienia, jak tego rodzaju post (post przerywany) może wpływać na organizm w dłuższej perspektywie.

Uczeni starali się dowiedzieć, co wpływa na układ odpornościowy – od postu względnie krótkiego, trwającego zaledwie kilka godzin, do ostrzejszego, trwającego 24 godziny. Zbadali dwie grupy myszy – pierwsza spożywała śniadanie od razu po przebudzeniu (śniadanie było ich najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia), a druga grupa nie jadła go w ogóle. Badacze pobrali od gryzoni z obu grup próbki krwi: kiedy myszy się wybudziły (stan wyjściowy), po czterech godzinach, a następnie po ośmiu godzinach. Analizując wyniki, naukowcy zauważyli zdecydowaną różnicę w grupie będącej na czczo, zwłaszcza w zakresie liczby monocytów (zaliczanych do leukocytów), pełniących wiele ważnych funkcji, takich jak np. rozpoznanie miejsca stanu zapalnego w organizmie.

Na etapie początkowym wszystkie myszy miały taką samą ilość monocytów, jednak po czterech godzinach u zwierząt z grupy będącej na czczo liczba krwinek uległa drastycznemu zmniejszeniu, natomiast poziom monocytów w grupie niepozostającej na czczo nie uległ zmianie. Głodówka trwała 24 godziny, po tym czasie przywrócono posiłki. Krwinki znajdujące się w szpiku kostnym w ciągu kilku godzin wróciły do krwiobiegu. Ten wzrost doprowadzał do zwiększenia poziomu stanu zapalnego – zamiast chronić przed infekcją, monocyty uczyniły organizm mniej odpornym na zwalczanie infekcji.

Jakie wady i zalety ma post przerywany?

Post przerywany przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak może również wywoływać niekorzystne efekty uboczne, takie jak: zwiększony głód, pojawiające się bóle głowy, zmęczenie i zmiany nastroju. Istotne jest prawidłowe prowadzenie postu – w innym przypadku może on powodować niedobory składników odżywczych. Post przerywany to termin stosowany do określenia schematów odżywiania, które uwzględniają regularne cykle postu, w trakcie których ludzie konsumują bardzo ograniczoną ilość kalorii lub nie spożywają ich wcale.

Główne zalety stosowania postu przerywanego to:

  • redukcja masy ciała,
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca,
  • obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi,
  • redukcja stresu,
  • lepsza regulacja poziomu cukru we krwi.

Główne wady związane ze stosowaniem postu przerywanego to:

  • problemy trawienne, w tym zaparcia, biegunka, nudności i wzdęcia,
  • częste bóle głowy,
  • silne uczucie głodu i pragnienia,
  • wahania nastroju,
  • uczucie zmęczenia i utraty energii,
  • zaburzenia snu,
  • odwodnienie,
  • występowanie omdleń i zasłabnięć.
Sprawdź preparaty na odporność na DOZ.pl

Powiązane produkty

Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

Dieta wspomagająca układ odpornościowy powinna charakteryzować się różnorodnością. Trzeba jednocześnie pamiętać, że nie istnieje jeden produkt żywieniowy zapewniający dostarczenie do organizmu wszystkich koniecznych do utrzymania zdrowia składników. Wyjątkowo polecane podczas stosowania diety zwiększającej odporność są owoce i warzywa. Wybierajmy produkty sezonowe, gdyż będą zawierały zdecydowanie największą ilość witamin i składników odżywczych. Stanowią one źródło witaminy C, która wspomaga układ immunologiczny i pobudza wytwarzanie interferonu, będącego substancją istotną dla właściwego działania układu odpornościowego. Do produktów spożywczych mających największą zawartość witaminy C zaliczamy: paprykę, brukselkę, kiwi, czarne porzeczki i pietruszkę.

Istotnym elementem diety wpływającym na wzmocnienie ochrony immunologicznej organizmu są nienasycone kwasy tłuszczowe. Redukują stany zapalne i wspierają zwalczanie infekcji. Regularne spożycie tych substancji (razem z odpowiednią dietą lub suplementacją) powoduje wzmocnienie systemu odpornościowego. Do żywności o największej koncentracji kwasów omega-3 należą: tłuste ryby morskie (halibut, śledź, makrela, łosoś), siemię lniane oraz olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie.

Układ odpornościowy do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje też witaminy D3. Podczas wiosny i lata zapotrzebowanie na tę witaminę możemy pokryć poprzez ekspozycję skóry na światło słoneczne. Od września do kwietnia powinniśmy ją uzupełniać, stosując suplementację.

  1. Skipping breakfast may compromise the immune system, ScienceDaily [online] https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230223132816.htm [dostęp:] 14.03.2023.
  2. L. Burgess, The best foods for boosting your immune system, MedicalNewsToday [online] https://www.medicalnewstoday.com/articles/322412 [dostęp:] 14.03.2023.
  3. K. Gunnars, 10 Evidence-Based Health Benefits of Intermittent Fasting, healthline [online] https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting [dostęp:] 14.03.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl