owoce zawierające taniny
Joanna Orzeł

Garbniki – właściwości i zastosowanie

Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

W ogólnym rozumieniu garbniki to substancje służące garbowaniu skóry. Mogą być pochodzenia syntetycznego i naturalnego. Najciekawszą i niosącą najwięcej potencjalnych benefitów dla naszego organizmu jest grupa garbników roślinnych, które nazywane są również taninami. 

Garbniki – czym są?

Garbniki to substancje wykorzystywane w procesie zabezpieczenia naturalnej skóry przed procesami gnilnymi. Powodują między innymi denaturację włókien kolagenowych występujących w naturalnej skórze, dzięki czemu nie ulega ona procesom indukowanym przez działalność drobnoustrojów – jest trwała i zyskuje pożądane właściwości.  

Garbniki naturalne produkowane są przez zwierzęta oraz przez rośliny. Garbniki roślinne nazywane są taninami

Rodzaje i właściwości garbników – w jakich produktach można je znaleźć?

Garbniki klasyfikowane są ze względu na pochodzenie – naturalne (roślinne lub zwierzęce) oraz syntetyczne. Rozróżnia się również garbniki organiczne i nieorganiczne. 

Naturalne garbniki roślinne to pochodne fenoli o wysokich masach cząsteczkowych. Powstają na drodze polimeryzacji kwasów fenolowych i cukrów lub flawonoidów. W zależności od budowy chemicznej dzielone są na garbniki hydrolizujące (np. kwas galusowy) lub skondensowane (hydrolizujące wyłącznie w silnych kwasach, np. epikatechina). Te drugie często występują w niedojrzałych owocach. 

Garbniki dobrze rozpuszczają się w wodzie, etanolu czy acetonie, słabo natomiast w takich rozpuszczalnikach niepolarnych jak etery czy chloroform (czterochlorek węgla).

Garbniki roślinne pełnią funkcję antyseptyczną, zabezpieczają przed roślinożernymi owadami i kręgowcami. Substancje te uniemożliwiają bytowanie pasożytów na powierzchni roślin. W roślinach przechowywane są w specjalnych magazynach nazywanych tanosomami, które zlokalizowane są w każdej części rośliny (korzeń, kora, łodygi czy liście).

Garbniki naturalne występują w wielu gatunkach roślin. Znajdziemy je w spożywanych każdego dnia produktach jak herbata, kawa, rośliny strączkowe, owoce (przykładowo czarna porzeczka, granat, winogrona, truskawki czy borówka czarna), orzechy, gorzka czekolada i kakao. Obecne są również w winie, w którym często odpowiadają za cierpki smak.  

Najwięcej garbników znajdziemy w winach czerwonych, mniej w różowych. W winach białych praktycznie nie występują. To właśnie garbniki umożliwiają długotrwałe przechowywanie win bez utraty ich właściwości.  

Gdzie jeszcze można znaleźć garbniki? To także składniki wielu surowców zielarskich (przykładowo kora dębu, ziele dziurawca, czystek, liście malin czy mniej popularne: rzepik i pięciornik).

Odwiedź Zielarnię na DOZ.pl.

Powiązane produkty

Prozdrowotne działanie garbników (tanin) roślinnych

Taniny wykazują szereg właściwości, dzięki którym doceniane są zarówno przez praktyków medycyny konwencjonalnej, niekonwencjonalnej, jak i szeroko pojętą branżę beauty. 

Stosowane zgodnie z zaleceniami łagodzą podrażnienia, zmniejszają uczucie swędzenia czy pieczenia skóry, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspomagają ogólną odporność organizmu, a nawet wspierają alergików w walce z efektami alergenów. 

Taniny są antyoksydantami, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wiele sfer naszego ciała, zwłaszcza tych, których dobrostan zależy od redukcji stresu oksydacyjnego wywoływanego przez nadmiar wolnych rodników. Wykazano ich właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo, taniny mogą okazać się pomocne przy modyfikacji mikroflory przewodu pokarmowego (jamy ustnej i jelit).

Inne cenione właściwości garbników to działanie ściągające na błony śluzowe czy protekcyjne naczyń krwionośnych, np. przewodu pokarmowego (zapobieganie mikrokrwawieniom).

Nadmierne spożycie garbników – skutki  

Zbyt wysoka podaż garbników w diecie może przyczynić się do problemów zdrowotnych. Substancje te zaburzają wchłanianie z przewodu pokarmowego cennych składników, jak makro- i mikroelementy oraz witaminy. Kolejnym efektem nadmiernej ilości tanin w diecie to ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak niewydolność wątroby i nerek, choroba wrzodowa, zapalenia żołądka i jelit. 

W wyniku trawienia garbników niehydrolizujących (zwłaszcza występujących w owocach niedojrzałych) powstają toksyczne dla organizmu związki chemiczne. 

Garbniki – zastosowanie

Podstawowe zastosowanie garbników to proces wytwarzania naturalnej skóry. Jednak składniki te z powodzeniem wykorzystywane są w innych gałęziach przemysłu. Przykładowo używa się ich do produkcji barwników lub farb podkładowych zapobiegających korozji

Amatorzy akwarystyki stosują specjalnie skomponowane mieszanki garbników na glony pojawiające się w domowych akwariach. 

Wcześniej wspomniane właściwości garbników wykazywane w stosunku do naszego ciała sprawiają, że z chęcią korzysta się z nich w branży kosmetycznej i kosmetologicznej. Garbniki znajdziemy zwłaszcza w preparatach reklamowanych jako naturalne. Stanowią one dodatki do:

  • szamponów do włosów – pełnią w nich funkcję normalizującą pracę gruczołów,  
  • kosmetyków służących do oczyszczania cery – w tych produktach działają nawilżająco, ściągająco lub łagodząco,  
  • kremów, toników czy hydrolatów – odgrywają w nich rolę antyoksydacyjną i nawilżającą.  

Garbniki nierzadko są składnikami preparatów dostępnych na aptecznych pułkach. Wchodzą w skład herbatek do zaparzania (np. na trawienie), maści i żeli (np. na ugryzienia owadów), kremów, past do zębów i suplementów diety. 

Sprawdź na DOZ.pl: Preparaty i leki na trawienie.
  1. B. Borkowski, K. Milkowska, Garbniki, tanoidy i związki pokrewne. Właściwości biologiczne i farmakologiczne, Herba Polonica, nr 43 (3) 1997.
  2. A Stańczyk, U Skolimowska, A Wędzisz, Zawartość garbników w zielonych i czarnych herbatach oraz właściwości antybakteryjne metanolowych wyciągów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 4 2008.
  3. A. Pizzi, Chapter 8 - Tannins: Major Sources, Properties and Applications [w:] Monomers, Polymers and Composites from Renewable Resources, Wydawnictwo Elsevier 2008.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

  • Jak obciąć kotu pazury? Poradnik dla opiekunów

    W popkulturze krążą niezliczone żarty o tym, jak trudne – i nieraz okupione ranami – bywa podanie kotu tabletki czy obcięcie pazurów. Choć koty uważane są za bardzo czyste zwierzęta, które potrafią same zadbać o swoją pielęgnację, warto trochę im w niej pomóc. Ponadto umiejętnie wykonane zabiegi pielęgnacyjne, np. obcinanie kocich pazurów, są doskonałą okazją do zacieśnienia więzi między kotem a opiekunem. I wcale nie muszą oznaczać konieczności wizyty na SOR-ze w celu przyszycia odgryzionej ręki.

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore oraz w podeszłym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to stan, w którym organizm przegrzewa się do tego stopnia, że nie jest w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Na udar cieplny najbardziej narażone są koty podczas upałów ze względu na ich zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, zwłaszcza te aktywne bez względu na pogodę.

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

  • Jak nieczyszczona klimatyzacja wpływa na nasze zdrowie?

    Klimatyzacja, zapewniająca komfort cieplny w upalne dni, stała się powszechnym rozwiązaniem w przestrzeniach mieszkalnych i biurowych oraz w środkach transportu. Coraz częściej podnoszone są jednak kwestie związane z jej wpływem na zdrowie. Jak zaniedbana klimatyzacja wpływa na zdrowie i jak często należy ją czyścić?

  • Lęk separacyjny u kota lub psa. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

    Lęk separacyjny stał się problemem wielu zwierząt i ich opiekunów w okresie popandemicznym. W czasie pandemii COVID-19 zwierzęta przyzwyczaiły się do stałej obecności opiekunów w domu ze względu na ich zdalną pracę czy naukę. W większości przypadków zwierzęta adoptowane lub urodzone w tym okresie nie znały innej rzeczywistości niż ta, w której opiekun ciągle był w zasięgu wzroku. Powrót do normalnego trybu życia był dla sporej części zwierząt szokiem skutkującym rozwojem lęku separacyjnego.

  • Apteczka na sytuacje kryzysowe. Co warto mieć w domu na wypadek nagłych zagrożeń?

    Żyjemy w czasach, w których codzienność bywa nieprzewidywalna, dlatego warto zawczasu przygotować domową apteczkę kryzysową – tak aby w razie potrzeby móc działać spokojnie i bez paniki. Właściwie skompletowane zapasy leków i środków medycznych to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też realna pomoc w sytuacji, gdy dostęp do apteki czy lekarza jest utrudniony.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów zdaje się nie stanowić większego tabu. Co więcej, jest to coś, czemu warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ kał i jego wygląd może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl