obfite śniadanie na drewnianym stole
Arkadiusz Dąbek

Obfite śniadanie zmniejsza głód, ale nie wpływa na utratę wagi

Istnieje wiele mitów dotyczących tego w jakich porach najlepiej jeść posiłki i jak może to wpłynąć na wagę ciała lub po prostu zdrowie człowieka. Badacze nie od dzisiaj zastanawiają się, jak to możliwe, że pora dnia determinuje przyswajalność czy dystrybucję energii pochodzącej z jedzenia.

Mówi się, że śniadanie należy jeść na król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. To pierwszemu posiłkowi, jaki spożywamy w ciągu dnia, przypisuje się najważniejszą rolę w dobowym planie dietetycznym. Według najnowszy doniesień naukowych obfite śniadanie zmniejsza nasz głód, niemniej nie wpływa tak naprawdę na utratę wagi.

Jak wyglądał eksperyment?

Do badania włączono zdrowe (oprócz problemów z masą ciałą) osoby z nadwagą lub otyłością. Celem było skontrolowanie ich diety i obserwacja tempa metabolizmu przez pewien czas. Badaniem objęto 16. mężczyzn i 14 kobiet. Każdy uczestnik został losowo przydzielony do przestrzeganie „porannej” albo „wieczornej” diety przez okres czterech tygodni. Plan żywieniowy był zbilansowany, tj. zakładał spożycie w 30% białka, 35% węglowodanów i 35% tłuszczów. Po czterech tygodniach stosowania określonego typu diety każdy uczestnik rotował do kolejnej grupy. W ten sposób każdy z nich był także swoją własną kontrolą. Eksperyment trwał łącznie 16 tygodni.

Co udało się udowodnić?

Rezultaty eksperymentu sprawdzano kilku etapowo, w tym m.in. sprawdzając bilans energetyczny – mierzony na podstawie analizy masy ciała. Wyniki badań potwierdziły, że wydatki energetyczne i całkowita utrata masy ciała były takie same w przypadku diety „porannej”, jak i „wieczornej”. Badani stracili nieco ponad 3 kg w każdym czterotygodniowym cyklu. Mierzono także inne parametry, takie jak subiektywna ocena apetytu, badanie poziomu glikemii na czczo czy skład ciała. Warto podkreślić, że uczestnicy eksperymentu zgłaszali, że będąc w grupie „porannej” nieco lepiej kontrolowali swój apetyt, czując się bardziej syci przez resztę dnia. Naukowcy podkreślają, że może to być bardzo przydatne w normalnym życiu, szczególnie wśród osób, które próbują zrzucić nadmiar kilogramów lub chcą zachować wygląd swojej sylwetki na dłużej.

Polecane dla Ciebie

Wyniki badania a kwestia postu przerywanego

Johnstone – badacz zaangażowany w projekt powiedział, że ten rodzaj eksperymentu można zastosować do badania przerywanego postu (zwanego również jedzeniem w ograniczonym czasie, oknem żywieniowym czy dietą IF, ang. Intermittent fasting), aby pomóc określić najlepszą porę dnia na spożywanie kalorii dla osób stosujących ten rodzaj diety.

Dowiedz się więcej i przeczytaj artykuł o tym, czym jest dieta GAPS?

Czym jest post przerywany?

Post przerywany to taki model żywienia, który zakłada spożywanie posiłków w określonych momentach doby, czy tzw. oknach czasowych. Nie je się kilka lub kilkanaście godzin każdego dnia, a kiedy następuje moment zmiany – spożywa się kalorie bez większych ograniczeń. Post może trwać także nie kilka godzin a kilka dni. Nie ma również jednej metody poszczenia. Istnieje kilka modeli postu przerywanego, np. ADF (ang. Alternate-Day Fasting) – to całodniowe poszczenie na przemian z dniami, w których spożywamy kalorie w dowolnej ilości; ADMF (ang. Alternate-Day Modified Fasting), czyli w dni postne spożywa się 60% mniej kalorii niż w dni bez postu; IER (ang. Intermittent Energy Fasting) – ograniczenie kalorycznoiści diety w dni postne; najbardziej popularny sposób, czyli TRF (ang. Time-Restricted Feeding) – post czasowy, w którym następuje skrócenie czasu spożywania posiłków od 8 do 10 godzin dziennie (najczęściej 16 godzin postnych i 8 godzin, w których można jeść).

Korzyści, na jakie zwraca się uwagę w przypadku postu przerywanego to przede wszystkim utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi, obniżenie poziomu stresu oksydacyjnego, redukcję wagi czy danie przewodowi pokarmowemu odpowiedniego czasu na regenerację.

1. Front-loading calories early in the day reduces hunger but does not affect weight loss, Science daily [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220909120808.htm [dostęp:] 11.09.2022 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czy raka trzustki można wykryć trzy lata przed postawieniem diagnozy?

    Ból brzucha, nudności, zaburzenia gospodarki węglowodanowej, znacząca utrata masy ciała, chudnięcie czy szybkie uczucie sytości – to jedne z najczęstszych objawów raka trzustki. Guz ten należy do jednego z najbardziej agresywnych typów nowotworów. Opublikowane kilka dni temu wyniki badań angielskich naukowców, w których wzięto pod uwagę dane dotyczące aż 10 milionów mieszkańców Anglii, dają nadzieję, że wykrycie choroby będzie możliwe dużo wcześniej niż ma to miejsce obecnie.

  • Przewlekły stres wywołuje objawy zespołu jelita drażliwego

    Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Jej objawy to przede wszystkim bóle brzucha, zmiana częstości wypróżnień (biegunki, zaparcia) oraz wzdęcia. Naukowcy z Japonii przeprowadzili badania z udziałem gryzoni, aby lepiej zrozumieć powiązanie stresu psychicznego z symptomami IBS.

  • Nanoplastik uszkadza komórki wątroby i płuc

    Nie jest jeszcze w pełni jasne, jak nanoplastik wpływa na ludzki organizm, zatem naukowcy nieustannie szukają odpowiedzi na to pytanie. Niedawno odkryli, że zakłóca on procesy metaboliczne komórek wątroby i płuc. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „Environmental Science & Technology”.

  • Czy enterowirusy mogą mieć związek z cukrzycą typu 1?

    W najnowszej metaanalizie sugeruje się, że enterowirusy mogą sprzyjać zachorowaniu na cukrzycę typu 1. Dlaczego? Sprawdzamy.

  • Łysienie telogenowe jest możliwe także u dzieci

    Łysienie telogenowe, czyli nadmierne wypadanie włosów na skutek np. stresu czy infekcji, dotyczy zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Które dokładnie czynniki powodują przerzedzenie włosów? Czy przyczyny łysienia telogenowego u dzieci różnią się od przyczyn u dorosłych?

  • Czy post przerywany wpływa na kobiece hormony?

    Sposób odżywiania wpływa na wiele aspektów związanych ze zdrowiem człowieka. Może wspomagać lub dodatkowo obciążać na przykład gospodarkę hormonalną organizmu. Na takie wahania narażone są głównie kobiety. Co udało się udowodnić w najnowszym badaniu, w którym przeanalizowano wpływ postu przerywanego na zmiany w stężeniach hormonów kobiet w okresie przed- i pomenopauzalnym?

  • Czy i ile pestycydów spożywamy wraz z jedzeniem owoców? Polskie badanie

    Czy obecność pestycydów w warzywach i owocach jest istotnym problemem? Jaki mają wpływ na zdrowie? Sprawdzamy wyniki polskiego badania.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij