kobieta sprawdza skład produktu w sklepie
Arkadiusz Dąbek

Kobiety na diecie wegetariańskiej bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej?

Badanie ponad 26 tys. Brytyjek w wieku średnim wykazało, że kobiety stosujące dietę wegetariańską miały o 33% wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu z tymi regularnie jedzącymi mięso. Przyjrzyjmy się bliżej najnowszym wnioskom naukowców.

Wegetarianki z podwyższonym ryzykiem złamania biodra

Badania zostało przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu w Leeds. Publikacja ukazała się na łamach „BMC Medicine”. Studia te dotyczyły ryzyka złamania biodra w przypadku osób okazjonalnie spożywających mięso (inaczej: peskatarian), osób jedzących jedynie ryby w ramach mięsa oraz wegetarian. Grupę porównawczą względem wymienionego uszeregowania utworzono z osób regularnie spożywających mięso.

Wśród 26 318 kobiet zaobserwowano 822 przypadki złamania biodra w okresie około 20 lat. Wynik ten stanowił ponad 3% badanej populacji. Po wprowadzeniu korekty dotyczącej czynników takich jak palenie i wiek wegetarianki były jedyną grupą żywieniową z podwyższonym ryzykiem złamania biodra.

Badanie jest jednym z bardzo niewielu studiów porównujących ryzyko złamania biodra w przypadku wegetarian oraz osób jedzących mięso – i co ważne – w którym wystąpienie złamania biodra zostało potwierdzone na podstawie dokumentacji szpitalnej. Naukowcy podkreślają potrzebę dalszych poszukiwań nad dokładnymi przyczynami tego, dlaczego wegetarianki miały większe ryzyko złamania biodra.

Zdrowe i niezdrowe diety wegetariańskie

Według głównego autora badania Jamesa Webstera, przedsięwzięcie naukowe uwypukla możliwe obawy przed ryzykiem złamania biodra przez kobiety będące na wegetariańskiej diecie. Co należy zaznaczyć, ostrzeżenie nie zawiera w sobie komunikatu, aby kobiety bezzwłocznie porzuciły swój sposób odżywiania. Przekaz specjalisty jest bardziej prozaiczny, ważne jest zrozumienie osobistych predyspozycji organizmu oraz tego, jakich składniki odżywczych potrzeba do zrównoważonego stylu życia. Problem według badacza polega na zróżnicowaniu zarówno czynników ludzkich, jak metod odżywiania.

Na co zatem należy zwrócić uwagę? Naukowiec wskazuje, że wegetariańskie diety często odznaczają się niższym spożyciem składników odżywczych związanych ze zdrowiem kości oraz mięśni. Składników te najczęściej znajdujemy obficie w mięsie a także produktach zwierzęcych np. białko, wapń i inne mikroelementy.

W precyzyjnym tłumaczeniu Webster zauważa, że niskie spożycie owych składników odżywczych może prowadzić do obniżenia gęstości mineralnej kości, jak również masy mięśniowej. To z kolei może przyczynić się do zwiększonego ryzyka złamania biodra. Dlatego, podkreśla naukowiec, szczególnie ważne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć czynniki napędzające ryzyko w przypadku wegetarianek. Rodzą się bowiem pytania – czy to niedobory składników odżywczych, czy zarządzanie wagą niosą brzemienne skutki. Odpowiedzi na te zagadnienia pozwolą na lepszą pomoc medyczną.

Sprawdź na DOZ.pl: Witaminy na mocne kości.

Polecane dla Ciebie

Rośnie popularność diet opartych na roślinach

Diety wegetariańskie zyskały w ostatnich latach na popularności. Na przykład badanie YouGov z 2021 roku wykazało, że populacja wegetarian w Wielkiej Brytanii stanowi około 5–7%. Taki sposób odżywiania jest często postrzegany jako zdrowszy. Dotychczasowe ustalenia wskazują, że dieta wegetariańska może zmniejszyć ryzyko kilku chorób przewlekłych – w tym cukrzycy, chorób serca i raka – w porównaniu z dietami bez ograniczeń w zakresie produktów. Poza tym funkcjonuje również ogólnoświatowy postulat wzywający do zmniejszenia spożycia produktów zwierzęcych w celu przeciwdziałania zmianom klimatycznym.

Współautorka badania prof. Janet Cade dopowiada, że złamanie biodra jako problem rozciąga się swoim zasięgiem na cały glob i stanowi wysoki koszt ekonomiczny – powoduje utratę niezależności, obniża jakość życia, a także zwiększa ryzyko innych problemów zdrowotnych. Z relacji badaczki dowiadujemy się, że diety oparte na roślinach były już powiązane ze słabym zdrowiem kości, lecz dotychczas brakowało dowodów na powiązania z ryzykiem złamania biodra. Zatem nowe studia zespołu naukowego stanowią ważny krok w zrozumieniu potencjalnego ryzyka, jakie diety oparte na roślinach mogą nieść w dłuższej perspektywie. Pomagają także odpowiedź na pytanie, co można zrobić w celu złagodzenia ryzyka.

Eksperci wykorzystali dane z UK Women's Cohort Study, aby zbadać możliwe powiązania między dietą a ryzykiem złamania biodra. Grupa kobiet w wieku średnim została utworzona na Uniwersytecie w Leeds, aby zbadać powiązania między dietą a chorobami przewlekłymi, obejmując szeroki zakres różnych wzorców żywieniowych. Informacje o diecie były zbierane za pomocą kwestionariusza częstotliwości jedzenia i zostały zweryfikowane za pomocą 4-dniowego dzienniczka żywieniowego w wyodrębnionej próbie badanej kobiet. W trakcie rekrutacji do badania kohortowego kobiety były w wieku od 35 do 69 lat.

  1. Vegetarian women are at a higher risk of hip fracture, „sciencedaily.com” [online] https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220810210326.htm, [dostęp:] 3.08.2022.
  2. J. Webster, D. C. Grennwood, J. E. Cade, Risk of hip fracture in meat-eaters, pescatarians, and vegetarians: results from the UK Women’s Cohort Study, „BMC Medicine”, nr 20 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Dlaczego wciąż nie ma tabletek antykoncepcyjnych dla mężczyzn?

    Doustne tabletki antykoncepcyjne dla kobiet są używane od lat 60. XX wieku, być może też z tego powodu wciąż pojawia się pytanie – dlaczego nadal nie ma doustnych środków antykoncepcyjnych dla mężczyzn? Pomimo wielu lat obiecujących badań i wyników prób laboratoryjnych wydaje się, że świat nauki nie zbliżył się w sposób znaczący do osiągnięcia tego celu. Dlaczego?

  • Suplementy, które mogą zmniejszyć uczucie lęku – glicynian magnezu, szafran, witamina D (część 1.)

    Suplementy nie zastąpią kompleksowego leczenia zaburzeń lękowych, niemniej istnieją takie, którymi dobrze jest wspierać swój organizm podczas terapii – niezależnie od tego, jaką wybierzemy. Jeśli obserwujemy u siebie poważne objawy lęku, warto skonsultować się z lekarzem, psychologiem lub innym specjalistą, który pomoże opracować indywidualny plan leczenia, w tym ewentualne stosowanie suplementacji. Które suplementy mogą wesprzeć pacjenta w walce z zaburzeniami lękowymi?

  • Karmienie piersią – weganizm nie zmniejsza ilości niektórych składników odżywczych

    Naukowcy twierdzą, że mleko matki będącej na diecie wegańskiej zawiera wystarczającą ilość witaminy B2 i karnityny. Badania przeciwstawiają się wcześniejszym wynikom eksperymentów, które wykazały, że mleko mam weganek nie zawiera niektórych niezbędnych składników odżywczych. Eksperci uważają jednak, że matki na diecie wegańskiej nadal muszą się upewniać, że spożywają odpowiednią ilość kalorii, składników odżywczych oraz witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia niemowlęcia i ich samych.

  • Czy nanokryształy celulozy ochronią nas przed komarami?

    Komary są nosicielami wielu groźnych dla człowieka chorób, dlatego też naukowcy nie ustają w poszukiwaniu sposobów na ograniczenie ich rozprzestrzeniania się. Dostępne na rynku repelenty, choć odstraszają owady, nie mają stuprocentowej skuteczności. Być może już niedługo będziemy mogli korzystać z niezawodnych preparatów na komary zawierających nanokryształy celulozy. Dowiedz się, jak one działają.

  • Niedobór witaminy D związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju długiego COVID-19

    Wyniki najnowszego badania jasno wskazują, że osoby z niskim poziomem witaminy D, będące po hospitalizacji z powodu zakażenia koronawirusem, są bardziej narażone na długi COVID-19 w porównaniu do pacjentów bez niedoboru tej witaminy. Eksperyment został zaplanowany w taki sposób, aby usunąć jak najwięcej nieznanych zmiennych, które mogłyby wpłynąć na efekt końcowy. Dzięki temu wyniki analiz są dużo bardziej wiarygodne niż poprzednie badania prowadzone w tym zakresie. Niekontrolowane zmienne w badaniach nad witaminą D i długotrwałym COVID-19 są trudne do wyjaśnienia.

  • Jakie są alternatywy dla picia kawy?

    Kawa jest dla wielu ludzi pierwszym napojem, po który sięgają zaraz po przebudzeniu. Zdarza się, że kofeina zawarta w kawie wywołuje nerwowość i nadmierne pobudzenie, kłopoty z trawieniem lub bóle głowy, a to tylko początek często wymienianych minusów związanych z piciem tego popularnego napoju. Dla tych osób, które chciałyby spróbować zamienić kawę na coś innego, przygotowaliśmy zestawienie zdrowszych alternatyw.

  • Makroelementy – jaką rolę odgrywają w organizmie człowieka?

    Makroelementy to termin odnoszący się do składników odżywczych, których organizm potrzebuje w większych ilościach, aby funkcjonować prawidłowo. Należą do nich na przykład węglowodany, białka i tłuszcze. Są kluczowymi składnikami diety i pełnią istotne role. Inne ważne dla człowieka makroelementy to: magnez, potas czy wapń.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij