tajska sałatka z papai z konikiem polnym
Maria Brzegowy

Entomofagia – co to takiego? Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Entomofagia, czyli odżywianie się owadami, to dla jednych bariera psychiczna nie do pokonania, a dla innych regularny posiłek lub smakowita przekąska. Jak się okazuje taka żywność jest cennym źródłem białka i wielu innych biologicznie aktywnych składników.

W związku z globalnym wzrostem ludności stale poszukuje się nowych sposobów na wyżywienie całej populacji. Wśród pomysłów wymienia się entomofagię, czyli po prostu – jedzenie robaków. Czym jest entomofagia? Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Entomofagia – czym jest?

Wyrażenie „entomofagia” ma pochodzenie greckie: éntomon oznacza „owada”, natomiast phageĩn „jeść”. Uważa się, że jaja, larwy, poczwarki czy dorosłe postaci wybranych owadów były spożywane przez ludzi już od czasów prehistorycznych. Szacuje się, że aktualnie owady stanowią część typowej diety dla co najmniej 2 miliardów ludzi na świecie. Ocenia się, że w tym celu wykorzystywane jest więcej niż 1900 rozmaitych gatunków owadów. Do największych konsumentów owadów należą mieszkańcy m. in. Chin, Japonii, Tajlandii oraz Meksyku. 

Wykorzystanie owadów – produkty i potrawy z „robaków”

W gastronomii owady wykorzystuje się najczęściej w całości, po uprzedniej obróbce termicznej (smażenie, blanszowanie, schładzanie, suszenie) lub mechanicznej (rozdrobnienie, sproszkowanie). W takiej postaci stanowią bazę rozmaitych past, ale też izolatów białkowych, tłuszczowych, batonów proteinowych, jak również pełnych produktów i potraw, np. mąki czy chrupek.

Powiązane produkty

Entomofagia a ekologia

Jak już powiedziano na samym początku, szacuje się, że w 2050 roku globalna populacja wyniesie ok. 9 miliardów ludzi, co spowoduje znaczący wzrost zapotrzebowania na żywność. Coraz częściej więc dyskutuje się nad koniecznością opracowania alternatywnego modelu diety. Jednym z nich może być entomofagia. Włączenie owadów do menu człowieka wydaje się być właściwą ideą m.in. ze względów środowiskowych. Ich hodowla nie wymaga bowiem dużej ilości miejsca, a ponadto wiąże się ze stosunkowo niewielką produkcją gazów cieplarnianych i amoniaku oraz z mniejszym wykorzystaniem wody.

Dodatkowym aspektem przemawiającym na jej korzyść jest fakt, że owady mogą być karmione odpadami organicznymi, zmniejszając tym samym zanieczyszczenie środowiska. 

Czy jedzenie owadów jest zdrowe? Czy warto spróbować jadalnych robaków?

W kontekście walorów zdrowotnych znaczna część owadów jadalnych może śmiało uzupełnić codzienny jadłospis człowieka. Tkanki owadów dostarczają m.in. białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wybranych składników mineralnych (zwłaszcza cynku, żelaza i wapnia) oraz witamin (w tym kwas pantotenowy, biotyna i ryboflawina). Jedzenie owadów wiąże się także ze stosunkowo niskim ryzykiem przenoszenia chorób odzwierzęcych na człowieka.

Analiza tkanek owadów jadalnych wykazała, że średnia wartość energetyczna różnych gatunków waha się w granicach od ok. 329 do 597 kcal na 100 g suchej masy. Jeszcze większą kaloryczność stwierdza się w przypadku chrząszczy – może to być nawet 714 kcal w 100 g suchej masy! Owady rzeczywiście stanowią więc ciekawą propozycję pod względem zaspokojenia (w pewnym zakresie) potrzeb energetycznych organizmu.

Zagrożenia związane ze spożyciem owadów wynikają głównie z ich potencjalnej alergenności, zanieczyszczenia mikrobiologicznego i chemicznego czy też obecności substancji antyodżywczych. Niezmiennie jednym z głównych problemów związanych z entomofagią jest bariera psychiczna człowieka, która powstrzymuje go od sięgniecie po nowe, „prymitywne”, nierzadko obrzydzające go pożywienie.

Jadalne owady/robaki w Polsce i na świecie

Wśród najczęściej spożywanych na świecie owadów znajdują się te należące do rzędów:

  • Coleoptera (chrząszcze, 31%);
  • Lepidoptera (motele i ćmy, 18%);
  • Hymenoptera (pszczoły, osy, mrówki, 14%);
  • Orthoptera (koniki polne, szarańcza, świerszcze, 13%);
  • Hemiptera (pluskwiaki, 10%).  
Stosunkowo często odnotowują się również spożycie: termitów (3%), ważek (3%) i muchówek (2%).
  1. K. Mroczek, Alternatywne i egzotyczne źródła białka zwierzęcego w kontekście racjonalnego wykorzystania zasobów środowiska, „Polish Journal of Sustainable Development”, nr 24 (1) 2020.
  2. N. Szeja Entomofagia – aspekty żywieniowe i psychologiczne, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, nr 68 (3) 2019.
  3. Ł. Sokołowski 2017. Entomofagia w świetle regulacji dotyczących nowej żywności – wybrane aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 1 (20) 2017.
  4. J. Zarzyńska, R. Zabielski . Entomofagia – jedzmy owady?, „Życie weterynaryjne”, nr 95 (3) 2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czy koktajl kortyzolowy naprawdę działa? Ocena dietetyka

    Koktajl kortyzolowy to jeden z aktualnych trendów żywieniowych obecnych w mediach społecznościowych. Wielu użytkowników popularnego serwisu twierdzi, że regularne picie koktajlu kortyzolowego zmniejsza objawy stresu i zapewnia spokojny, regenerujący sen. Czy koktajl kortyzolowy rzeczywiście działa? Czy jest to tylko kolejna moda, która za chwilę przeminie?

  • Niebezpieczny rytuał Kambo. 40-letnia Polka w poważnym stanie po podaniu jadu żaby

    Rytuał Kambo, polegający na podaniu jadu toksycznej żaby, zyskuje rozgłos jako alternatywna metoda „oczyszczania” organizmu. Specjaliści ostrzegają – to realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Dowodem na to jest ostatni przypadek 40-letniej kobiety z Poznania, która po ceremonii Kambo trafiła do szpitala w ciężkim stanie.

  • Leki na wyjazd zagraniczny – zasady przewozu leków za granicę i wymagane dokumenty

    Przewóz leków za granicę, nawet na własny użytek, wymaga znajomości zarówno przepisów krajowych, jak i międzynarodowych. Niezależnie od formy i rodzaju leku – czy są to preparaty wydawane na receptę, substancje psychotropowe, czy leki w płynie – konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie do transportu. Kluczowe znaczenie mają m.in. oryginalne opakowania, dokumentacja medyczna oraz zgodność z przepisami obowiązującymi w kraju docelowym czy tranzytowym.

  • Czym odstraszać komary i muchy w domu? Skuteczne sposoby

    Obecność komarów i much w domu bywa mocno uciążliwa. Ukąszenia komarów często powodują reakcje alergiczne, z kolei muchy mogą przenosić bakterie, wirusy oraz pasożyty. Jak chronić się przed tymi owadami w domu i w ogrodzie? Które naturalne środki będą skuteczne w odstraszaniu komarów i much?

  • Syntetyczne peptydy pod lupą GIF. Nielegalnie sprzedawane środki zagrożeniem dla zdrowia

    Główny Inspektorat Farmaceutyczny wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym ostrzegają przed zakupem i stosowaniem syntetycznych peptydów oferowanych w Internecie m.in. jako „odczynniki chemiczne do badań analitycznych”. Po substancje te sięgają najczęściej osoby aktywne fizycznie w celu szybkiego przyrostu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej.

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

  • Jak obciąć kotu pazury? Poradnik dla opiekunów

    W popkulturze krążą niezliczone żarty o tym, jak trudne – i nieraz okupione ranami – bywa podanie kotu tabletki czy obcięcie pazurów. Choć koty uważane są za bardzo czyste zwierzęta, które potrafią same zadbać o swoją pielęgnację, warto trochę im w niej pomóc. Ponadto umiejętnie wykonane zabiegi pielęgnacyjne, np. obcinanie kocich pazurów, są doskonałą okazją do zacieśnienia więzi między kotem a opiekunem. I wcale nie muszą oznaczać konieczności wizyty na SOR-ze w celu przyszycia odgryzionej ręki.

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone na nie są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore, w zaawansowanym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to to nic innego jak stan przegrzania organizmu do tego stopnia, iż nie jest on w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Koty są szczególnie narażone na niego podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, szczególnie te aktywne bez względu na pogodę. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl