tajska sałatka z papai z konikiem polnym
Maria Brzegowy

Entomofagia – co to takiego? Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Entomofagia, czyli odżywianie się owadami, to dla jednych bariera psychiczna nie do pokonania, a dla innych regularny posiłek lub smakowita przekąska. Jak się okazuje taka żywność jest cennym źródłem białka i wielu innych biologicznie aktywnych składników.

W związku z globalnym wzrostem ludności stale poszukuje się nowych sposobów na wyżywienie całej populacji. Wśród pomysłów wymienia się entomofagię, czyli po prostu – jedzenie robaków. Czym jest entomofagia? Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Entomofagia – czym jest?

Wyrażenie „entomofagia” ma pochodzenie greckie: éntomon oznacza „owada”, natomiast phageĩn „jeść”. Uważa się, że jaja, larwy, poczwarki czy dorosłe postaci wybranych owadów były spożywane przez ludzi już od czasów prehistorycznych. Szacuje się, że aktualnie owady stanowią część typowej diety dla co najmniej 2 miliardów ludzi na świecie. Ocenia się, że w tym celu wykorzystywane jest więcej niż 1900 rozmaitych gatunków owadów. Do największych konsumentów owadów należą mieszkańcy m. in. Chin, Japonii, Tajlandii oraz Meksyku. 

Wykorzystanie owadów – produkty i potrawy z „robaków”

W gastronomii owady wykorzystuje się najczęściej w całości, po uprzedniej obróbce termicznej (smażenie, blanszowanie, schładzanie, suszenie) lub mechanicznej (rozdrobnienie, sproszkowanie). W takiej postaci stanowią bazę rozmaitych past, ale też izolatów białkowych, tłuszczowych, batonów proteinowych, jak również pełnych produktów i potraw, np. mąki czy chrupek.

Powiązane produkty

Entomofagia a ekologia

Jak już powiedziano na samym początku, szacuje się, że w 2050 roku globalna populacja wyniesie ok. 9 miliardów ludzi, co spowoduje znaczący wzrost zapotrzebowania na żywność. Coraz częściej więc dyskutuje się nad koniecznością opracowania alternatywnego modelu diety. Jednym z nich może być entomofagia. Włączenie owadów do menu człowieka wydaje się być właściwą ideą m.in. ze względów środowiskowych. Ich hodowla nie wymaga bowiem dużej ilości miejsca, a ponadto wiąże się ze stosunkowo niewielką produkcją gazów cieplarnianych i amoniaku oraz z mniejszym wykorzystaniem wody.

Dodatkowym aspektem przemawiającym na jej korzyść jest fakt, że owady mogą być karmione odpadami organicznymi, zmniejszając tym samym zanieczyszczenie środowiska. 

Czy jedzenie owadów jest zdrowe? Czy warto spróbować jadalnych robaków?

W kontekście walorów zdrowotnych znaczna część owadów jadalnych może śmiało uzupełnić codzienny jadłospis człowieka. Tkanki owadów dostarczają m.in. białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wybranych składników mineralnych (zwłaszcza cynku, żelaza i wapnia) oraz witamin (w tym kwas pantotenowy, biotyna i ryboflawina). Jedzenie owadów wiąże się także ze stosunkowo niskim ryzykiem przenoszenia chorób odzwierzęcych na człowieka.

Analiza tkanek owadów jadalnych wykazała, że średnia wartość energetyczna różnych gatunków waha się w granicach od ok. 329 do 597 kcal na 100 g suchej masy. Jeszcze większą kaloryczność stwierdza się w przypadku chrząszczy – może to być nawet 714 kcal w 100 g suchej masy! Owady rzeczywiście stanowią więc ciekawą propozycję pod względem zaspokojenia (w pewnym zakresie) potrzeb energetycznych organizmu.

Zagrożenia związane ze spożyciem owadów wynikają głównie z ich potencjalnej alergenności, zanieczyszczenia mikrobiologicznego i chemicznego czy też obecności substancji antyodżywczych. Niezmiennie jednym z głównych problemów związanych z entomofagią jest bariera psychiczna człowieka, która powstrzymuje go od sięgniecie po nowe, „prymitywne”, nierzadko obrzydzające go pożywienie.

Jadalne owady/robaki w Polsce i na świecie

Wśród najczęściej spożywanych na świecie owadów znajdują się te należące do rzędów:

  • Coleoptera (chrząszcze, 31%);
  • Lepidoptera (motele i ćmy, 18%);
  • Hymenoptera (pszczoły, osy, mrówki, 14%);
  • Orthoptera (koniki polne, szarańcza, świerszcze, 13%);
  • Hemiptera (pluskwiaki, 10%).  
Stosunkowo często odnotowują się również spożycie: termitów (3%), ważek (3%) i muchówek (2%).
  1. K. Mroczek, Alternatywne i egzotyczne źródła białka zwierzęcego w kontekście racjonalnego wykorzystania zasobów środowiska, „Polish Journal of Sustainable Development”, nr 24 (1) 2020.
  2. N. Szeja Entomofagia – aspekty żywieniowe i psychologiczne, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, nr 68 (3) 2019.
  3. Ł. Sokołowski 2017. Entomofagia w świetle regulacji dotyczących nowej żywności – wybrane aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 1 (20) 2017.
  4. J. Zarzyńska, R. Zabielski . Entomofagia – jedzmy owady?, „Życie weterynaryjne”, nr 95 (3) 2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Żywienie medyczne seniora – co to jest? Na co zwrócić uwagę?

    Wraz z wiekiem oraz w przebiegu różnego rodzaju schorzeń nasz organizm staje się podatny na niedobory minerałów i witamin. Z tego powodu w wieku podeszłym niezwykle istotne jest zadbanie o zbilansowaną i zdrową dietę, która uzupełni te niedobory i dostarczy organizmowi niezbędną ilość energii. Jak powinno wyglądać żywienie seniorów?

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

  • Czy kot domowy powinien wychodzić na dwór?

    Kot domowy to jedno z najbardziej tajemniczych i fascynujących zwierząt, które towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć dzisiaj postrzegany jest głównie jako zwierzę domowe, zachował swoje drapieżne instynkty, które niejednokrotnie stają się wyzwaniem – zarówno dla jego opiekunów, jak i dla lokalnych ekosystemów. Jakie są korzenie jego współpracy z człowiekiem i jakie zagrożenia wiążą się z jego swobodnym wypuszczaniem?

  • Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

    Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  • Jak się przygotować do sylwestra? Twarz, ciało i... nawodnienie

    Sylwestrowa noc to wyjątkowa okazja, by z radością pożegnać stary rok i przywitać nowy. Aby zabawa była udana, a poranek 1 stycznia okazał się łaskawszy, warto pamiętać o kilku zasadach i wprowadzić je w życie jeszcze przed szampańską imprezą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Jak skutecznie chronić pupila przed pasożytami? Praktyczne porady

    Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia naszych pupili. Zarażenie nimi może prowadzić do groźnych chorób, a nawet do stanów zagrażających życiu – szczególnie u młodych zwierząt. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o profilaktykę, regularne odrobaczanie oraz ochronę przed pchłami i kleszczami.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.