tajska sałatka z papai z konikiem polnym
Maria Brzegowy

Entomofagia – co to takiego? Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Entomofagia, czyli odżywianie się owadami, to dla jednych bariera psychiczna nie do pokonania, a dla innych regularny posiłek lub smakowita przekąska. Jak się okazuje taka żywność jest cennym źródłem białka i wielu innych biologicznie aktywnych składników.

W związku z globalnym wzrostem ludności stale poszukuje się nowych sposobów na wyżywienie całej populacji. Wśród pomysłów wymienia się entomofagię, czyli po prostu – jedzenie robaków. Czym jest entomofagia? Czy jedzenie owadów jest zdrowe?

Entomofagia – czym jest?

Wyrażenie „entomofagia” ma pochodzenie greckie: éntomon oznacza „owada”, natomiast phageĩn „jeść”. Uważa się, że jaja, larwy, poczwarki czy dorosłe postaci wybranych owadów były spożywane przez ludzi już od czasów prehistorycznych. Szacuje się, że aktualnie owady stanowią część typowej diety dla co najmniej 2 miliardów ludzi na świecie. Ocenia się, że w tym celu wykorzystywane jest więcej niż 1900 rozmaitych gatunków owadów. Do największych konsumentów owadów należą mieszkańcy m. in. Chin, Japonii, Tajlandii oraz Meksyku. 

Wykorzystanie owadów – produkty i potrawy z „robaków”

W gastronomii owady wykorzystuje się najczęściej w całości, po uprzedniej obróbce termicznej (smażenie, blanszowanie, schładzanie, suszenie) lub mechanicznej (rozdrobnienie, sproszkowanie). W takiej postaci stanowią bazę rozmaitych past, ale też izolatów białkowych, tłuszczowych, batonów proteinowych, jak również pełnych produktów i potraw, np. mąki czy chrupek.

Powiązane produkty

Entomofagia a ekologia

Jak już powiedziano na samym początku, szacuje się, że w 2050 roku globalna populacja wyniesie ok. 9 miliardów ludzi, co spowoduje znaczący wzrost zapotrzebowania na żywność. Coraz częściej więc dyskutuje się nad koniecznością opracowania alternatywnego modelu diety. Jednym z nich może być entomofagia. Włączenie owadów do menu człowieka wydaje się być właściwą ideą m.in. ze względów środowiskowych. Ich hodowla nie wymaga bowiem dużej ilości miejsca, a ponadto wiąże się ze stosunkowo niewielką produkcją gazów cieplarnianych i amoniaku oraz z mniejszym wykorzystaniem wody.

Dodatkowym aspektem przemawiającym na jej korzyść jest fakt, że owady mogą być karmione odpadami organicznymi, zmniejszając tym samym zanieczyszczenie środowiska. 

Czy jedzenie owadów jest zdrowe? Czy warto spróbować jadalnych robaków?

W kontekście walorów zdrowotnych znaczna część owadów jadalnych może śmiało uzupełnić codzienny jadłospis człowieka. Tkanki owadów dostarczają m.in. białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wybranych składników mineralnych (zwłaszcza cynku, żelaza i wapnia) oraz witamin (w tym kwas pantotenowy, biotyna i ryboflawina). Jedzenie owadów wiąże się także ze stosunkowo niskim ryzykiem przenoszenia chorób odzwierzęcych na człowieka.

Analiza tkanek owadów jadalnych wykazała, że średnia wartość energetyczna różnych gatunków waha się w granicach od ok. 329 do 597 kcal na 100 g suchej masy. Jeszcze większą kaloryczność stwierdza się w przypadku chrząszczy – może to być nawet 714 kcal w 100 g suchej masy! Owady rzeczywiście stanowią więc ciekawą propozycję pod względem zaspokojenia (w pewnym zakresie) potrzeb energetycznych organizmu.

Zagrożenia związane ze spożyciem owadów wynikają głównie z ich potencjalnej alergenności, zanieczyszczenia mikrobiologicznego i chemicznego czy też obecności substancji antyodżywczych. Niezmiennie jednym z głównych problemów związanych z entomofagią jest bariera psychiczna człowieka, która powstrzymuje go od sięgniecie po nowe, „prymitywne”, nierzadko obrzydzające go pożywienie.

Jadalne owady/robaki w Polsce i na świecie

Wśród najczęściej spożywanych na świecie owadów znajdują się te należące do rzędów:

  • Coleoptera (chrząszcze, 31%);
  • Lepidoptera (motele i ćmy, 18%);
  • Hymenoptera (pszczoły, osy, mrówki, 14%);
  • Orthoptera (koniki polne, szarańcza, świerszcze, 13%);
  • Hemiptera (pluskwiaki, 10%).  
Stosunkowo często odnotowują się również spożycie: termitów (3%), ważek (3%) i muchówek (2%).
  1. K. Mroczek, Alternatywne i egzotyczne źródła białka zwierzęcego w kontekście racjonalnego wykorzystania zasobów środowiska, „Polish Journal of Sustainable Development”, nr 24 (1) 2020.
  2. N. Szeja Entomofagia – aspekty żywieniowe i psychologiczne, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”, nr 68 (3) 2019.
  3. Ł. Sokołowski 2017. Entomofagia w świetle regulacji dotyczących nowej żywności – wybrane aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego”, nr 1 (20) 2017.
  4. J. Zarzyńska, R. Zabielski . Entomofagia – jedzmy owady?, „Życie weterynaryjne”, nr 95 (3) 2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to zestaw, który nierozłącznie kojarzy się z psem. O ile wybór smyczy jest rzeczą drugorzędną, tak nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. Jest to rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być za luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl