Skarb z Maroka - argania żelazna

Olej arganowy jest nazywany „płynnym złotem” i zaliczany do jednych z droższych olejów na świecie, głównie ze względu na jego ograniczoną dostępność (wyłącznie tereny Maroko) oraz pracochłonny proces pozyskiwania.

Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa. Posiada czerwone zabarwienie. Rozróżnia się dwa typy oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy - kosmetyczny.

Dlaczego olej arganowy jest taki cenny?

Olej arganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (80%), głównie kwasy omega-6 i omega-9. Poza tym zawiera dużą dawkę witaminy E (tokoferolu). Ilość witaminy E w oleju arganowym jest wyższa aniżeli w oliwie z oliwek. Jest to olej o silnych własnościach antyoksydacyjnych. Właściwości te wynikają bezpośrednio z wysokiej zawartości witaminy E oraz związków fenolowych (kwas ferulowy) i karotenoidów występujących w postaci żółtych ksantofili. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu się powłok skórnych, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej przeciwdziała procesom starzenia się skóry, wpływając korzystnie na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie, odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych. 

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce

Jest to olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca.

Olej arganowy polecany jest również w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.

Jest to olej szybko wchłaniający się w skórę. Obecność kwasu oleinowego sprzyja penetracji w głąb skóry składników aktywnych naturalnie obecnych w oleju, jak i tych dodanych w formach kosmetycznych wykorzystujących olej arganowy.

Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy, szyi i dekoltu stosowany jest samodzielnie. Wystarczy niewielką ilość specyfiku nanieść na skórę i delikatnie wklepywać do całkowitego wchłonięcia.

Jako dwufazowy nawilżacz w połączeniu z żelem hialuronowym. Do żelu hialuronowego należy dodać kilka kropli olejku, zmieszać delikatnie  aby uzyskać jednorodną konsystencję kosmetyku i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę. Zawartość olejku w tym prostym kosmetyku możemy regulować sobie sami, w zależności od rodzaju i potrzeb cery. W przypadku cery tłustej dodajemy mniejszą ilość olejku, w przypadku cery suchej większą.

Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę.

Odrobinę oleju można też dodać do kremu do twarzy. Zwiększa to walory i właściwości pielęgnacyjne preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów  umożliwia lepsze  nakładanie preparatu na skórę. w tym celu należy nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę.

Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów. Preparat można stosować  zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania.  Należy nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami. Następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać. Uwaga! Olejek należy używać oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.

Jako maska do włosów. W  suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej. Następnie należy zawinąć włosy w foliowy czepek i / lub ręcznik. Maskę należy trzymać na włosach przez od półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem. 

Olej arganowy a medycyna

Olej arganowy posiada również znaczące właściwości wykorzystywane w lecznictwie. Ten cudowny płynny produkt obniża poziom cholesterolu w organizmie, poprawia krążenie, działa dezynfekująco, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie oraz wspomaga naturalną odporność. Spożywając podstawową ilość oleju arganowego codziennie zapewniamy sobie trwałość własnego zdrowia, uznawając zasadę lepiej zapobiegać niż leczyć.

 


Artykuł jest pracą przeglądową. Literatura źródłowa, na podstawie której opracowano powyższą publikację dostępna jest u autora

 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus