
Kwasy omega-3 chronią przed astmą dzieci ze specyficznym wariantem genów
Czy dieta dziecka wpływa na ryzyko astmy?
Naukowcy z Queen Mary University w Londynie, we współpracy z University of Bristol i University of Southampton oraz Karolinska Institutet w Szwecji, zbadali czy dieta w dzieciństwie ma związek z astmą u dzieci. W tym celu wykorzystali bazę danych, która śledziła stan zdrowia ponad 4000 dzieci urodzonych na początku lat 90. Przeanalizowali, jak wypada spożycie przez nich dwóch rodzajów długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 – EPA i DHA. Następnie postanowili prześledzić występowanie nowych przypadków zdiagnozowanej astmy u osób w wieku 11-14 lat.
Chociaż nie można jeszcze z całą pewnością stwierdzić, że jedzenie większej ilości ryb zapobiegnie późniejszej astmie u dzieci, to naukowcom udało się zidentyfikować prawdopodobny mechanizm.
Kwasy EPA i DHA muszą być pozyskiwane z pokarmem, ponieważ ludzki organizm ich nie produkuje. Ich bogatymi źródłami są tłuste ryby – łososie, makrele, sardynki czy śledzie. Wiadomo, że te kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne. Ponieważ astma jest chorobą zapalną dróg oddechowych, oznacza to, że większe spożycie może zapobiegać astmie poprzez zmniejszenie zapalenia dróg oddechowych.
Leki naśladujące kwasy tłuszczowe omega-3 – wyniki wstępnych badań
W leczeniu astmy stosuje się leki w postaci inhalatorów, które wprowadzają agonistów receptorów beta do dróg oddechowych. Powoduje to rozluźnienie mięśni dróg oddechowych i umożliwia pacjentowi swobodne oddychanie. Uczeni z Uniwersytetu w Glasgow, Graeme Milligan i Andrew Tobin przeprowadzili eksperyment, którego celem było sprawdzenie, czy syntetyczne prototypy leku, które aktywują receptor wolnego kwasu tłuszczowego, będą działać tak samo dobrze, jak agoniści receptorów beta przy otwieraniu dróg oddechowych.
Kolejna część badań polegała na sprawdzeniu, czy te związki również działają skutecznie w stanie podobnym do astmy, który wywołano u zwierząt laboratoryjnych. Myszy były poddane działaniu czynników, które zwykle generują u dzieci objawy chorobowe, czyli dymu papierosowego i ozonu zanieczyszczającego powietrze. Naukowcy dokonali podobnych obserwacji jak poprzednio. Myszy, które miały receptory wolnego kwasu tłuszczowego, „otworzyły” drogi oddechowe pod wpływem działania prototypowego leku. Nie miał on wpływu na myszy, które nie miały wyspecjalizowanych receptorów.
Polecane dla Ciebie
Czy podobny mechanizm występuje u ludzi?
Naukowcy z Glasgow podjęli próbę wykazania, że receptor wolnych kwasów tłuszczowych IV klasy jest również obecny w płucach człowieka. Dowiedli, że receptor wolnego kwasu tłuszczowego był obecny w próbkach tkanek z ludzkich płuc, a leki, które aktywują ten receptor były w stanie rozluźnić ludzkie płuca i drogi oddechowe, podobnie jak miało to miejsce w mysim modelu.
Naukowcy zamierzają kontynuować prace i sprawdzić skuteczność takiej terapii w tkankach dróg oddechowych u pacjentów cierpiących na astmę, przewlekłą obturacyjną chorobę płuc lub inne powiązane choroby.