×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Hipoglikemia – jak jej zapobiec?

Hipoglikemia jest stanem, w którym stężenie glukozy we krwi spada poniżej normy. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne podaje, że hipoglikemię rozpoznaje się przy obniżeniu stężenia glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l), występuje ona niezależnie od objawów klinicznych. 

Hipoglikemia – przyczyny i objawy

Najczęstszymi czynnikami wpływającymi na niewłaściwy poziom glikemii są:

  • niewłaściwe odżywianie,
  • zbyt mała lub niewłaściwie dostosowana aktywność fizyczna,
  • nieodpowiednie nawodnienie organizmu,
  • zbyt krótki sen i odpoczynek,
  • stres,
  • używki, alkohol,
  • stan zapalny w organizmie,
  • nadmierna masa ciała,
  • farmakoterapia,
  • wysoka bądź ekstremalnie niska temperatura otoczenia,
  • zastosowanie za dużej dawki leku przeciwcukrzycowego.

Objawy hipoglikemii mogą mieć różne nasilenie, co jest zależne od poziomu glukozy we krwi. Do objawów hiperglikemii należą:

  • drżenie rąk,
  • zaburzenia widzenia,
  • ból brzucha i nudności,
  • nadmierna potliwość,
  • tzw. wilczy głód,
  • osłabienie, senność, splątanie,
  • problemy z koncentracją,
  • zaburzenia równowagi,
  • kołatanie serca,
  • mrowienie wokół ust,
  • drżenie ciała (głównie rąk),
  • uczucie lęku i niepokoju,
  • utrata przytomności.

Zapobieganie epizodom hipoglikemii

Bardzo ważnym aspektem w kontrolowaniu cukrzycy jest zapobieganie występowaniu epizodów hipoglikemii. Chcąc zredukować do maksimum spadki glukozy, należy regularnie oznaczać poziomy glikemii oraz szybko reagować w przypadku sygnałów ostrzegawczych hipoglikemii.

Przy samokontroli cukrzycy należy znać sposoby radzenia sobie głównie ze zbyt niskim poziomem glikemii.
Należy pamiętać również o regularnym spożywaniu posiłków i odpowiednio do nich planować systematyczną aktywność fizyczną. Nieodzownym elementem jest także przyjmowanie leków o wyznaczonych porach dnia wraz z odpowiednim podawaniem zaleconych przez lekarza dawek insuliny. Koniecznie należy kontrolować poziomy glikemii w razie złego samopoczucia. 

Jak tylko poczujesz jeden z objawów zbyt niskiej glikemii, sprawdź i zbadaj jak najszybciej swój poziom glukozy we krwi glukometrem!

Jeżeli wynik na glukometrze potwierdzi niski poziom glikemii, bezzwłocznie wykonaj następujące czynności:

  • wypij 1 szklankę herbaty z 3–4 łyżeczkami cukru lub łyżką stołową miodu, może być także słodki napój/sok,
  • spożyj węglowodany złożone (np. kromkę razowego pieczywa), aby uniknąć ponownie hipoglikemii,
  • poproś, aby druga osoba nadzorowała stan Twojego samopoczucia do ustąpienia zagrożenia,
  • po 20 minutach należy ponownie dokonać pomiaru glikemii na glukometrze, jeżeli poziom nie ulegnie większej zmianie, należy te czynności powtórzyć,
  • jeśli hipoglikemia utrzymuje się w dalszym ciągu, należy skonsultować się z lekarzem. 
Nie należy spożywać produktów, takich jak: czekolada, batony, ciastka, ponieważ zawierają tłuszcz, który będzie opóźniał wchłanianie węglowodanów i jednocześnie będzie powodowała wzrost glikemii. 

Nowoczesny glukometr poinformuje Cię o zaistniałej hipoglikemii poprzez sygnał/alarm, jeżeli wartość glukozy będzie wynosiła poniżej 70 mg/dl. 

Hipoglikemia – pierwsza pomoc!

W sytuacjach, kiedy cukrzyk nagle zasłabnie, należy wykonać następujące działania:

  • Jeśli osoba jest przytomna i wiemy, że jest cukrzykiem, należy w pierwszej kolejności zapytać ją, czy danego dnia jadła i brała swoje leki – insulinę.
  • Gdy osoba jest nieprzytomna, należy zwrócić uwagę na omówione w powyższym artykule objawy hipoglikemii oraz sprawdzić, czy na ręce poszkodowanego nie ma specjalnej opaski informującej o cukrzycy.
  • W przypadku potwierdzenia hipoglikemii, gdy pacjent jest przytomny, należy mu podać szybko wchłaniające się cukry proste – cukier rozpuszczony w wodzie lub słodki napój. 
  • Jeśli chory jest nieprzytomny, należy postępować tak samo, jak w przypadku hiperglikemii – wezwać pogotowie, ułożyć go w pozycji bocznej oraz okryć, żeby uniknąć wychłodzenia.

Wskazówki dla pacjenta!

  1. Noś na ręce identyfikator informujący o cukrzycy – oznacz glikemię przed, w trakcie i po zakończonym wysiłku fizycznym.
  2. Zawsze miej ze sobą słodki produkt na wypadek wystąpienia niedocukrzenia.
  3. Pamiętaj o prawidłowym dobraniu obuwia i skarpetek.
  4. Czas wykonywanych ćwiczeń zwiększaj stopniowo, na początek wystarczy 5–10 minut (najlepiej ćwiczyć 5 x w tygodniu po ok. 30 minut).
  5. W trakcie ćwiczeń pij wodę lub napoje ubogie w kalorie.
  6. Po ćwiczeniach koniecznie sprawdź stopy pod kątem ewentualnych urazów i otarć.
  7. W razie wystąpienia bólu w nodze lub w klatce piersiowej przerwij ćwiczenia i skontaktuj się z lekarzem.
  8. Przed nieplanowanym wysiłkiem fizycznym spożyj dodatkową porcję węglowodanów prostych (20–30 g/ 30 minut wysiłku).
  9. Nie podejmuj wysiłku fizycznego, gdy wartość glikemii jest poniżej 80 mg% (4,4 mmol/l) lub powyżej 250 mg% (13,9 mmol/l) i w przypadku ketonurii.

Podziel się: