
Czosnek wspomaga pamięć, wpływając na skład flory jelitowej
Zespół uczonych z Uniwersytetu w Louisville zapragnął lepiej zrozumieć sposób, w jaki mikrobiom jelitowy zmienia się wraz z wiekiem i wpływa na inne problemy zdrowotne powiązane z upływem czasu. U osób starszych zróżnicowanie to maleje, co przekłada się na pogorszenie jakości zdrowia w sferze neurodegeneracyjnej. Takie zjawisko skutkuje zarówno zwiększonym ryzykiem demencji, jak i Alzheimera oraz Parkinsona. Istnienie tej relacji stanowi wiedzę powszechną, lecz wciąż nie jest jasne, w jaki sposób zmiany w zespole mikroorganizmów jelitowych wiążą się z pogorszeniem zdolności kognitywnych u osób starszych.
Wpływ czosnku na skład flory jelitowej i wspomaganie pamięci
Naukowcy zidentyfikowali siarczek allilu obecny w czosnku jako składnik mogący hamować niekorzystne zmiany w mikrobiomie. Aby to sprawdzić, podawali go dwuletnim myszom, których wiek w latach ludzkich odpowiadał przedziałowi między 59 a 69 rokiem życia. Ich stan zdrowia został porównany do dwóch grup kontrolnych — gryzoni w wieku 4 i 24 miesięcy, którym nie podawano siarczku allilu. Starsze myszy miały lepszą pamięć krótkotrwałą, długotrwałą i przestrzenną oraz zdrowszą mikrobiotę od zwierząt w tym samym wieku, które nie były poddane suplementacji.
Dalsze badania udowodniły, że zredukowana ekspresja genów czynnika natriuretycznego pochodzącego z neuronów (NDNF) w mózgach starszych myszy, nie przyjmujących składnika czosnku odpowiada za pogorszenie ich zdolności kognitywnych. Gryzonie, które spożywały siarczek allilu wykazywały wyższe poziomy ekspresji genów NDNF. Wspomniany czynnik został odkryty przez naukowców z Uniwersytetu w Louisville i jest właściwy dla konsolidacji pamięci krótkoterminowej i długoterminowej.
Uczeni zaobserwowali również, że wówczas, gdy myszy karmiono siarczkiem allilu, w świetle jelita produkowany był gazowy siarkowodór. Ten gaz działa jako molekuła przekazująca informacje dotyczące tego, co zapobiega rozwojowi stanu zapalnego w jelitach. W związku z tym badacze wierzą, że poprzez poprawę stanu mikrobioty jelitowej, siarczek allilu jest w stanie zapobiec defektom pamięci charakterystycznym dla wieku podeszłego. Aby lepiej zrozumieć to zjawisko, konieczne są dalsze badania, aczkolwiek przy wyborze probiotyków warto zwracać uwagę na te, które mają w składzie czosnek.
Prozdrowotne właściwości czosnku
Badania naukowców z USA dodają kolejną pozycję do długiej listy prozdrowotnych zalet rośliny z rodziny cebulowatych, która była stosowana jako lek już przez starożytnych Egipcjan, Babilończyków, Greków, Rzymian oraz Chińczyków.
Analizy prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że codzienna suplementacja tego warzywa redukowała liczbę zachorowań na przeziębienie aż o 63% w porównaniu z grupą kontrolną. Ten sam suplement był w stanie znacząco zmniejszyć długość już trwającej choroby ze standardowych 5 dni do zaledwie 1,5 dnia, a więc o około 70%.
Kolejną sferą zdrowia, której służy czosnek jest układ sercowo-naczyniowy. Kilka badań prowadzonych między innymi przez naukowców z Indii oraz Rosji pokazało, że suplementy go zawierające przyczyniają się do redukcji wysokiego ciśnienia krwi u osób, u których jest ono podwyższone. Analizujący to samo zagadnienie naukowcy z Arabii Saudyjskiej stwierdzili, że od 600 do 1500 mg ekstraktu czosnkowego odpowiada skutecznością popularnemu lekowi na nadciśnienie w okresie 24-tygodniowego stosowania. W każdym przypadku ilość spożywanego warzywa powinna być spora, by móc osiągnąć efekt terapeutyczny.
Czosnek dobry dla sportowców
Niektóre badania sugerują, że po tę roślinę powinni sięgać sportowcy. Już w starożytności przypisywano jej właściwości poprawiające sprawność fizyczną — starogreccy olimpijczycy jedli ją podczas przygotowań do igrzysk. Wiedzy na ten temat dostarcza analiza prowadzona przez naukowców z Udaipur Medical College. Wynika z niej, że u osób chorych na serce, które spożywały czosnek przez 6 tygodni zaobserwowano spadek rytmu serca o 12% i zwiększoną wydolność sportową.
Kolejnym nietypowym działaniem tego warzywa jest oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Taką tezę postawili uczeni z Iranu, którzy sprawdzili efekty czosnkowej kuracji na grupie pracowników fabryki produkującej baterie samochodowe, co wiązało się z ich nadmierną ekspozycją na ołów. Jedzenie tej rośliny obniżało stężenie ołowiu w krwi tych ludzi o 19%, a także łagodziło objawy zatrucia, takie jak bóle głowy czy wysokie ciśnienie krwi.
Jak widać, prozdrowotne właściwości czosnku są wszechstronne, a jego świetny smak jest kolejnym argumentem za włączeniem go do diety.