Czosnek wspomaga pamięć, wpływając na skład flory jelitowej
Katarzyna Szulik

Czosnek wspomaga pamięć, wpływając na skład flory jelitowej

Badanie naukowców z Uniwersytetu w Louisville sugeruje, że jedzenie czosnku może pomóc hamować postępujące z wiekiem zmiany w mikrobiomie jelitowym, powiązane z problemami z pamięcią i pogorszeniem zdrowia kognitywnego. Wspomniane właściwości tej rośliny wynikają z obecności siarczku allilu wśród jego składników.

Zespół uczonych z Uniwersytetu w Louisville zapragnął lepiej zrozumieć sposób, w jaki mikrobiom jelitowy zmienia się wraz z wiekiem i wpływa na inne problemy zdrowotne powiązane z upływem czasu. U osób starszych zróżnicowanie to maleje, co przekłada się na pogorszenie jakości zdrowia w sferze neurodegeneracyjnej. Takie zjawisko skutkuje zarówno zwiększonym ryzykiem demencji, jak i Alzheimera oraz Parkinsona. Istnienie tej relacji stanowi wiedzę powszechną, lecz wciąż nie jest jasne, w jaki sposób zmiany w zespole mikroorganizmów jelitowych wiążą się z pogorszeniem zdolności kognitywnych u osób starszych. 

Wpływ czosnku na skład flory jelitowej i wspomaganie pamięci

Naukowcy zidentyfikowali siarczek allilu obecny w czosnku jako składnik mogący hamować niekorzystne zmiany w mikrobiomie. Aby to sprawdzić, podawali go dwuletnim myszom, których wiek w latach ludzkich odpowiadał przedziałowi między 59 a 69 rokiem życia. Ich stan zdrowia został porównany do dwóch grup kontrolnych — gryzoni w wieku 4 i 24 miesięcy, którym nie podawano siarczku allilu. Starsze myszy miały lepszą pamięć krótkotrwałą, długotrwałą i przestrzenną oraz zdrowszą mikrobiotę od zwierząt w tym samym wieku, które nie były poddane suplementacji.

Dalsze badania udowodniły, że zredukowana ekspresja genów czynnika natriuretycznego pochodzącego z neuronów (NDNF) w mózgach starszych myszy, nie przyjmujących składnika czosnku odpowiada za pogorszenie ich zdolności kognitywnych. Gryzonie, które spożywały siarczek allilu wykazywały wyższe poziomy ekspresji genów NDNF. Wspomniany czynnik został odkryty przez naukowców z Uniwersytetu w Louisville i jest właściwy dla konsolidacji pamięci krótkoterminowej i długoterminowej. 

Uczeni zaobserwowali również, że wówczas, gdy myszy karmiono siarczkiem allilu, w świetle jelita produkowany był gazowy siarkowodór. Ten gaz działa jako molekuła przekazująca informacje dotyczące tego, co zapobiega rozwojowi stanu zapalnego w jelitach. W związku z tym badacze wierzą, że poprzez poprawę stanu mikrobioty jelitowej, siarczek allilu jest w stanie zapobiec defektom pamięci charakterystycznym dla wieku podeszłego. Aby lepiej zrozumieć to zjawisko, konieczne są dalsze badania, aczkolwiek przy wyborze probiotyków warto zwracać uwagę na te, które mają w składzie czosnek. 

Prozdrowotne właściwości czosnku

Badania naukowców z USA dodają kolejną pozycję do długiej listy prozdrowotnych zalet rośliny z rodziny cebulowatych, która była stosowana jako lek już przez starożytnych Egipcjan, Babilończyków, Greków, Rzymian oraz Chińczyków. 

Za prozdrowotne właściwości czosnku odpowiadają przede wszystkim zawarte w nim siarczany, zwłaszcza allicyna, która działa przez krótki czas, tuż po pocięciu lub zmiażdżeniu świeżych ząbków. Wspomaga układ immunologiczny w przypadku infekcji. 

Analizy prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że codzienna suplementacja tego warzywa redukowała liczbę zachorowań na przeziębienie aż o 63% w porównaniu z grupą kontrolną. Ten sam suplement był w stanie znacząco zmniejszyć długość już trwającej choroby ze standardowych 5 dni do zaledwie 1,5 dnia, a więc o około 70%. 

Kolejną sferą zdrowia, której służy czosnek jest układ sercowo-naczyniowy. Kilka badań prowadzonych między innymi przez naukowców z Indii oraz Rosji pokazało, że suplementy go zawierające przyczyniają się do redukcji wysokiego ciśnienia krwi u osób, u których jest ono podwyższone. Analizujący to samo zagadnienie naukowcy z Arabii Saudyjskiej stwierdzili, że od 600 do 1500 mg ekstraktu czosnkowego odpowiada skutecznością popularnemu lekowi na nadciśnienie w okresie 24-tygodniowego stosowania. W każdym przypadku ilość spożywanego warzywa powinna być spora, by móc osiągnąć efekt terapeutyczny. 

Polecane dla Ciebie

Czosnek dobry dla sportowców

Jedzenie czosnku może obniżać poziom cholesterolu, co wykazali między innymi badacze z University of Oxford oraz University of Guelph w Kanadzie. Skuteczność tej kuracji zachodzi u pacjentów, których cholesterol znajdował się na stosunkowo wysokim poziomie w chwili rozpoczęcia leczenia. 

Niektóre badania sugerują, że po tę roślinę powinni sięgać sportowcy. Już w starożytności przypisywano jej właściwości poprawiające sprawność fizyczną — starogreccy olimpijczycy jedli ją podczas przygotowań do igrzysk. Wiedzy na ten temat dostarcza analiza prowadzona przez naukowców z Udaipur Medical College. Wynika z niej, że u osób chorych na serce, które spożywały czosnek przez 6 tygodni zaobserwowano spadek rytmu serca o 12% i zwiększoną wydolność sportową.

Kolejnym nietypowym działaniem tego warzywa jest oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Taką tezę postawili uczeni z Iranu, którzy sprawdzili efekty czosnkowej kuracji na grupie pracowników fabryki produkującej baterie samochodowe, co wiązało się z ich nadmierną ekspozycją na ołów. Jedzenie tej rośliny obniżało stężenie ołowiu w krwi tych ludzi o 19%, a także łagodziło objawy zatrucia, takie jak bóle głowy czy wysokie ciśnienie krwi. 

Jak widać, prozdrowotne właściwości czosnku są wszechstronne, a jego świetny smak jest kolejnym argumentem za włączeniem go do diety.

  1. A. Bordia, P. Jain, S.K. Verma et al., Effect of garlic (Allium sativum) oil on exercise tolerance in patients with coronary artery disease, ,,Indian Journal of Physiology and Pharmacology”, nr 49 (1) 2005.
  2. A.J. Adler, B.J. Holub, Effect of garlic and fish-oil supplementation on serum lipid and lipoprotein concentrations in hypercholesterolemic men, ,,Am J Clin Nutr”, nr 65 (2) 1997.
  3. A. Neil, C. Silagy, Garlic as a lipid lowering agent-a meta-analysis, ,,J R Coll Physicians London”, nr 28 (1) 1994.
  4. Could eating garlic reduce aging-related memory problems? Experimental Biology meeting, ,,EurekAlert!” [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/eb-ceg032819.php, [dostęp:] 11.04.2019.
  5. I.A. Sobenin, O.N. Demidova, T. Gorchakova et al., Lipid-lowering effects of time-released garlic powder tablets in double-blinded placebo-controlled randomized study, ,,Journal of Atherosclerosis Thrombosis”, nr 15 (6) 2008.
  6. M. Balali-Mood, M, S. Kianoush, S.R. Mousavi et al., Comparison of therapeutic effects of garlic and d-Penicillamine in patients with chronic occupational lead poisoning, ,,Basic Clin Pharmacol Toxicol”, nr 110 (5) 2012.
  7. P. Josling, Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey, ,,Advances in Therapy”, nr 18 (4) 2001.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij