Co zamiast kawy? Odkryj 10 pobudzających produktów
Anna Posmykiewicz

Co zamiast kawy? Odkryj 10 pobudzających produktów

Każdy z nas wstając rano – zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy na dworze jest ciemno i zimno – potrzebuje napędu i energii, aby przetrwać długi dzień pracy. Dlatego zwykle sięgamy po filiżankę gorącej i pachnącej kawy. Czy jednak kawa na pewno da nam energię potrzebną na przetrwanie całego dnia? Prawda jest taka, że wypicie kawy zapewnia nam dużą dawkę energii, ale… na krótko. Dlaczego tak się dzieje?

Zawarta w kawie kofeina rzeczywiście na krótką chwilę poprawia nam samopoczucie, ale po dłuższej chwili doprowadza tez do spadku poziomu glukozy w krwi. A kiedy poziom cukru zaczyna spadać, zamiast zastrzyku energii do pokonywania trudów dnia dopadają nas senność i zmęczenie. Poza tym picie kawy w nadmiarze niekorzystnie wpływa na pracę naszego żołądka. Są też osoby, które po prostu nie lubią smaku kawy – wydaje im się gorzka, kwaśna i niesmaczna. Czym zatem możemy zastąpić kawę? Jakie inne produkty zapewnią nam energię na długi dzień pracy?

Yerba mate

Jest to napój, który przyrządza się z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Może być pity zarówno na gorąco, jak i na zimno – wtedy działa niezwykle orzeźwiająco; można go również mieszać z sokiem pomarańczowym. Yerba mate ma działanie pobudzające, dodaje nam dużej ilości siły i energii do spędzenia całego dnia w pracy. Poza tym korzystnie działa na naszą pamięć i koncentrację, przyspiesza przemianę materii i pozytywnie wpływa na pracę naszego serca. Yerba mate ma bardzo specyficzny smak, dlatego też po pierwszym wypiciu tego napoju możemy nie być do niego w pełni przekonani. Jednak nie powinniśmy się od razu zniechęcać –zwykle po każdej kolejnej wypitej porcji smakuje coraz bardziej.

Ostre przyprawy

Któż z nas nie lubi ostrej papryki, cynamonu czy też goździków? Większość z nas lubi te przyprawy, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Tymczasem przyprawy te nie tylko dodają nam energii i nakręcają nas do działania, ale również bardzo korzystnie działają na odporność naszego organizmu. Poza tym są po prostu smaczne i dodają smaku różnym potrawom.

Korzeń imbiru

Dodany do gorącej herbaty, zwykle w połączeniu z cytryną, będzie działał rozgrzewająco i pobudzająco. Poza tym imbir bardzo dobrze wpływa też na naszą pamięć; ułatwia zapamiętywanie oraz kojarzenie różnych faktów. Ten rodzaj „pobudzacza” naszego organizmu sprawdzi się przede wszystkim w czasie długich zimowych dni i wieczorów.

Zielona herbata

Ten napój znają chyba wszyscy, jednak na pewno nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego dobroczynnych właściwości – a jest ich wiele. Zielona herbata pobudza nasz organizm do działania. Jeśli jest pita regularnie, działa też korzystnie na nasz układ krążenia i pracę serca, obniżając ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwnowotworowo. Należy pamiętać o tym, żeby zaparzać zieloną herbatę we właściwy sposób – trzeba ją parzyć przez maksymalnie 2-3 minuty, w innym razie straci ona swoje właściwości.

Ziarna kakaowca

Zawierają w swym składzie dobroczynne pierwiastki: miedź, cynk, chrom, magnez i żelazo. Dlatego też z jednej strony napełniają nasz organizm energią, a z drugiej – podnoszą odporność naszego organizmu. A przede wszystkim są smaczne – któż z nas nie lubi bowiem wypić kubka gorącego kakao lub zjeść kilku kawałków gorzkiej czekolady?

Korzeń żeń-szenia

Znakomicie wpływa na naszą pamięć i koncentrację, pomaga w nauce oraz w zapamiętywaniu i kojarzeniu różnego rodzaju faktów. Dodaje energii i pobudza do działania. Można go pić w postaci herbatek lub zażywać kapsułki czy tabletki z jego wyciągiem.

Guarana

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zawiera ona trzy razy więcej kofeiny niż kawa. Dlatego daje nam znacznie więcej energii; dzięki niej niejednokrotnie jesteśmy w stanie przetrwać nawet najbardziej męczący dzień. Guarana jest bazą wszelkiego rodzaju napojów energetycznych; można ją również przyjmować w postaci tabletek lub pić w postaci bardzo smacznych herbatek.

Sok z buraka

Być może nie jest on zbyt dobry w smaku (choć są i tacy, którzy twierdzą, że jest pyszny), to jednak jest on bardzo zdrowy. Rozszerza bowiem nasze naczynia krwionośne, dzięki czemu reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zawiera mnóstwo cennych witamin i pierwiastków; można powiedzieć, że jest to prawdziwa bomba witaminowa. Dlatego po wypiciu szklanki soku z buraka od razu poprawia nam się samopoczucie i mamy znacznie więcej energii do działania i wykonywania codziennych obowiązków.

Smoothie z trawy pszenicznej

To coraz bardziej popularny koktajl, który ceniony jest przede wszystkim wśród osób lubiących zdrowy styl życia. Poza tym, że trawa pszeniczna dodaje nam energii, to również wpływa korzystnie na metabolizm naszego organizmu, oczyszcza go z toksyn, a także dodaje blasku naszej zmęczonej cerze.

Sproszkowany korzeń maca

Przez niektórych nazywany jest peruwiańskim superfood. Dodaje ogromnej ilości energii, łagodzi stany zapalne i korzystnie wpływa na pracę narządów wewnętrznych naszego organizmu. Łyżeczkę sproszkowanego korzenia warto dodawać do koktajli czy po prostu do codziennych posiłków – bomba energetyczna gwarantowana! 

Widzimy więc, że istnieje sporo zamienników dla popularnej i znanej wszystkim kawy. Dlatego warto zastanowić się, czy nie lepiej dodawać sobie codziennej energii w zdecydowanie zdrowszy sposób.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony trening elektrostymulacji mięśniowej?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu go wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są głównie:  spalanie tkanki tłuszczowej, budowa masy mięśniowej, redukcja cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij