Rooibos – dlaczego warto pić herbatę z czerwonokrzewu? - portal DOZ.pl
Rooibos – dlaczego warto pić herbatę z czerwonokrzewu?
Joanna Orzeł

Rooibos – dlaczego warto pić herbatę z czerwonokrzewu?

Rooibos wnosi na rynek napojów nie tylko powiew świeżości, ale również posiada liczne prozdrowotne właściwości. Napar z tej niepozornej, napakowanej antyoksydantami afrykańskiej rośliny warta jest uwagi każdego, kto dba o zdrowie i/lub lubi być trendy. Jakie dokładnie właściwości lecznicze ma herbata Rooibos? Jak prawidłowo ją zaparzać i na co zwracać uwagę przy zakupie? 

Rooibos – charakterystyka 

Pod nazwą Rooibos znajdziemy południowoafrykańską roślinę oraz napar (herbatę) przyrządzony z jej wysuszonych części. Roślina o łacińskiej nazwie Aspalathus linearis jest endemiczna dla południowej Afryki. Porasta wyłącznie mały, górski fragment tego kontynentu. Z jednego krzewu pozyskuje się od 110–220 g herbaty. Zbierane są liście oraz czubki łodyg. Surowiec roślinny, najczęściej bezpośrednio po zbiorze, poddaje się procesowi fermentacji, który nadaje suszowi oraz naparowi charakterystyczny czerwono-brązowy kolor. Mniej popularny jest Rooibos zielony (niefermentowany), jednak i taka odmiana jest handlowo dostępna.  

Rooibos – skład 

Napar z czerwonokrzewu afrykańskiego zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Są za nie odpowiedzialne wszelkie substancje aktywne zawarte w tej niepozornej roślinie. Zaliczamy do nich polifenole, flawonoidy oraz inne substancje pomagające naszemu organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Substancje takie nazywany antyoksydantami. Nic zatem dziwnego, że w dobie walki ze wszechobecnym zanieczyszczeniem powietrza, które jest jedną z głównych przyczyn stresu oksydacyjnego powodującego nadmierną produkcję wolnych rodników w naszych organizmach, sięgamy po żywność funkcjonalną. Pomaga ona naszemu ciału zwalczać nadmiar wolnych rodników dzięki zawartości antyoksydantów właśnie.  

Najpopularniejsza z całej grupy antyoksydantów zawartych w herbacie Rooibos jest aspalatyna, która – według aktualnego stanu wiedzy – została oznaczona wyłącznie w Aspalathus linearis. Inne substancje o dużym znaczeniu zawarte zarówno w roślinie, jak i w jej naparze to: kwercetyna, orientyna, luteolina, izokwercytryna, izoorientyna, rutyna, witeksyna oraz chryzoeriol. To właśnie ich synergistyczne działanie wpływa na właściwości antyoksydacyjne oraz lecznicze tego afrykańskiego specyfiku.  

Rooibos charakteryzuje się niską zawartością garbników, co może być ważne dla osób zwracających szczególną uwagę na gospodarkę żelaza w organizmie. Nie zawiera kofeiny (inne alkaloidy oznaczono na śladowych poziomach). Jest zatem dobrą alternatywą dla tych, którzy ograniczają jej spożycie w ciągu dnia. Między innymi z tego powodu po Rooibos chętnie sięgają kobiety w ciąży oraz mamy karmiące.

Herbata z czerwonokrzewu wypita przed snem nie zadziała pobudzająco jak kawa czy tradycyjna herbata.  

Polecane dla Ciebie

Rooibos – właściwości lecznicze 

Badania nad właściwościami naparów z Rooibos są prowadzone przez naukowców z całego świata. W głównej mierze skupiają się na najpopularniejszej właściwości tej specyficznej herbaty – zdolności do zmiatania wolnych rodników. Co ciekawe, wyższe właściwości tego typu wykazują napary sporządzone z suszu, który nie był poddany fermentacji. Wiele wyników wskazuje na to, że regularne picie Rooibos może pomóc nam od wewnątrz zwalczyć lub złagodzić stres oksydacyjny. Jest to ważne, gdyż zbyt wysoki poziom wolnych rodników może być powodem wielu chorób, zwłaszcza tych zaliczanych do chorób cywilizacyjnych (np. miażdżyca, zawał serca, udar mózgu czy choroba wieńcowa). Oczywiście, właściwości zdrowotne herbaty z czerwonokrzewu nie zastąpią zdrowego trybu życia, jednak mogą go dobrze uzupełniać.  

Trwają również badania nad innymi własnościami leczniczymi Rooibos. Obiecujące wyniki analiz in vitro oraz in vivo przedstawiono w kontekście właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwcukrzycowych czy antymutagennych. W badaniach przeprowadzonych na szczurach wykazano pozytywny wpływ naparów Rooibos fermentowanego na gospodarkę lipidową. Z tego powodu może on mieć dobry wpływ na odchudzanie. Inne badania wykazały właściwości kardiochronne tej rośliny. 

Ze względu na fakt, że analiza właściwości Rooibos trwa stosunkowo krótko, mało jest badań klinicznych przeprowadzonych na grupach ochotników zdrowych i chorych. Niemniej jednak popularność afrykańskiej rośliny sprawia, że raporty na temat jej właściwości są stałym elementem ogólnoświatowych doniesień naukowych. 

Rooibos –  przeciwwskazania 

W ogólnym ujęciu herbata Rooibos jest napojem, który nie ma większych przeciwwskazań do stosowania. Jest na tyle bezpieczna dla naszego zdrowia, że obok mleka i wody jest jednym z niewielu napojów, które możemy zaserwować niemowlętom już od pierwszego roku życia.  

Uwagę w przypadku tej herbaty powinny zwrócić osoby, które przyjmują antybiotyki. W badaniach wykazano możliwość zwiększenia działania bakteriobójczego niektórych antybiotyków (ciprofloksacyna, erytromycyna, gentamycyna, penicylina G, tetracyklina, amfoterycyna B i nystatyna) oraz zwiększenie toksyczności w przypadku nystatyny. 

Niektóre składniki aktywne Rooibos mogą stymulować produkcję estrogenów. Z tego powodu sugeruje się unikanie naparów osobom zmagającym się z problemami zależnymi od gospodarki hormonalnej organizmu jak np. rak piersi. 

Herbata Rooibos – którą wybrać i gdzie kupić?

Wzrastająca popularność herbaty z czerwonokrzewu sprawia, że jest ona dostępna niemalże w każdym sklepie z żywnością. Znajdziemy ją także w sklepach zielarskich, ze zdrową i ekologiczną żywnością oraz w aptekach. Cena Rooibos jest porównywalna do ceny klasycznej herbaty czarnej lub herbaty zielonej

Na sklepowych półkach znajdziemy Rooibos sypany oraz zamknięty w torebkach ekspresowych, zarówno solo, jak i połączony z różnymi dodatkami smakowymi (np. suszem owocowym, płatkami kwiatów lub cynamonem). Podobnie jak herbata (czarna lub zielona) Rooibos doczekał się formy gotowej do spożycia, czyli butelkowanej herbaty typu „ice tea”. Na taką postać powinny być uczulone osoby liczące na wspomożenie procesu odchudzania, gdyż często zawiera ona spora dawkę cukru. 

Herbata Rooibos – jak parzyć? Co można do niej dodawać? 

Z Rooibos postępujemy podobnie jak z herbatą lub kawą. Zalewanym susz gorąca wodą i parzymy przez około 5 minut. Następnie pozostaje jedynie rozkoszować się gotową herbatą. Można spożywać ją jako napój ciepły lub z dodatkiem lodu i cytryny przygotować orzeźwiającą formę.  

Dzięki temu, że ma łagodny aromat, Rooibos łatwo łączyć z innymi dodatkami pozwalającymi uzyskać interesujące mieszanki smakowe. Cytrusy, maliny, imbir, cynamon, kardamon czy goździki świetnie uzupełnią nie tylko właściwości smakowe, ale i prozdrowotne. Miód, cukier czy mleko dodawane do klasycznej herbaty z herbatą Rooibos również sprawdzą się świetnie.    

Jeżeli zastanawiasz się, jaka forma herbaty Rooibos będzie dla Ciebie najlepsza, to odpowiedź jest prosta. Taka, którą będziesz pić z przyjemnością i dzięki której dostarczysz sobie porcję antyoksydantów każdego dnia.  

  1. M. Sarnowska, A. Gawron-Gzella, Rooibos (Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren)– substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne, "Postępy Fitoterapii", nr 17 (3) 2016. 
  2. J. Orzeł i in., Modeling of the total antioxidant capacity of rooibos (Aspalathus linearis) tea infusions from chromatographic fingerprints and identification of potential antioxidant markers, "Journal of Chromatography A", nr 1366 2014. 
  3. E. Joubert i in., Occurrence and sensory perception of Z-2-(β-d-glucopyranosyloxy)-3-phenylpropenoic acid in rooibos (Aspalathus linearis), "Food Chemistry", nr 136 (2) 2013. 
  4. M. G. Hertog i in., Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study, "Lancet", nr 342 (8878) 1993.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?

    Higiena rąk należy do głównych środków ochronnych podczas epidemii wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Dokładne i systematyczne mycie dłoni pomaga w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa z Wuhan, a także zmniejsza szanse na jego wniknięcie do organizmu. Jak przygotować samodzielnie w domu żel antybakteryjny lub płyn do dezynfekcji? Podpowiadamy. 

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?

    Bakuchiol to związek pochodzenia naturalnego, pozyskuje się go z rośliny zwanej bakuchi. Dotychczas udowodniono, że wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje się m.in. w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Często określa się go mianem roślinnego retinolu, ale czy słusznie? Czym bakuchiol różni się od retinolu i kiedy warto go stosować? Podpowiadamy. 

  • Skwalan – jakie ma właściwości? Jak go stosować?

    Skwalan to substancja, która ma zadatki na zdobycie tytułu idealnego składnika pielęgnacyjnego. Cenne właściwości wykorzystywane w produktach kosmetycznych łączy bowiem z biokompatybilnością ze skórą ludzką, co wpływa na komfort i bezpieczeństwo użycia. Czym jest skwalan i jak go stosować? Poznajmy go bliżej. 

  • Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?

    Bisabolol to związek, który znajdziemy w składzie wielu kosmetyków o szerokim zakresie zastosowania. Skąd pochodzi? Jakie ma właściwości? Kiedy warto po niego sięgać? Zapraszamy do lektury.

  • Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?

    Jednym ze składników stosowanych zewnętrznie, a chętnie wybieranych przez specjalistów jest kwas azelainowy. Ma podobne do nadtlenku benzoilu właściwości, ale działa łagodniej i jest lepiej tolerowany. Jego cena jest stosunkowo niska. Łączony głównie z terapią różnych odmian trądziku, ale także używany jako peeling czy środek pomagający rozjaśnić przebarwienia. Jakie właściwości decydują o jego wysokiej skuteczności? Jak często go stosować? Ile procent kwasu azelainowego znajdziemy w kremie bez recepty? Czy jest bezpieczny w ciąży i podczas karmienia piersią? Czy można go łączyć z innymi składnikami aktywnymi?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij