Co jeść po porodzie? Zdrowa dieta dla mam
Łukasz Stelmaszczyk

Co jeść po porodzie? Zdrowa dieta dla mam

Poród dziecka jest zakończeniem około dziewięciomiesięcznego okresu ciąży i jednocześnie rozpoczęciem dużo dłuższego procesu, jakim jest macierzyństwo i wychowywanie dziecka. W głowie młodej mamy pojawiają się setki pytań. Jedno z nich brzmi: co jeść po porodzie, by zdrowo odżywić i siebie, i dziecko?

Kobiety, które przed porodem nie zastanawiały się nad tym, co powinna zawierać zdrowa dieta dla mam, na pewno zadają sobie takie pytanie tuż po nim. Na to pytanie po porodzie najlepiej odpowie personel szpitalny: położne, lekarze czy dietetyk szpitalny. Warto też poszukać rzetelnych informacji na sprawdzonych portalach internetowych czy w poradnikach książkowych.

Co jeść po porodzie? W trosce o dziecko

W przypadku karmienia piersią po porodzie trzeba wyeliminować z diety wszystko, co może zaszkodzić dziecku! I tak zdrowa dieta dla mam nie powinna zawierać w dużych ilościach produktów mogących wywoływać alergię u dziecka, takich jak jaja, czekolada, orzechy, soja czy ryby - trzeba po prostu zachować umiar przy spożywaniu tych produktów, ale nie trzeba zupełnie eliminować ich z diety. Podczas karmienia piersią należy unikać niektórych owoców takich jak truskawki, poziomki i owoce cytrusowe, które również mogą przyczynić się do powstania alergii u dziecka. Na czas karmienia należy z diety wyeliminować alkohol, bardzo mocną herbatę, mocną kawę, słodkie i gazowane napoje, konserwy czy fast foody. Należy starać się unikać produktów ciężkostrawnych, mogących powodować wzdęcia: potraw smażonych, kapusty, grochu, grzybów itp.

Co jeść po porodzie? Warzywa i dobre tłuszcze

Podczas karmienia piersią należy jeść takie rzeczy jak chude i dobrej jakości mięso.

Zdrowa dieta dla mam nie powinna zawierać tłuszczów trans lub chociaż w znacznym stopniu je ograniczać. Zamiast nich warto sięgać po oliwę z oliwek, olej słonecznikowy czy raz na jakiś czas jeść tłuste ryby (np. łososia). Śmiało można jeść pieczywo razowe i kasze.

W zdrowej diecie dla mam powinno znaleźć się dużo warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych, ze względu na mniejszą zawartość cukru. Mamy powinny dużo pić. Odczuwanie pragnienia jest sygnałem od organizmu, że jest już w niewielkim stopniu odwodniony, dlatego trzeba pić na zapas, aby nie dopuścić do odczuwania pragnienia.

Powiązane produkty

Co jeść po porodzie? Waga pod kontrolą

Każda kobieta chciałaby po porodzie wrócić do wagi sprzed ciąży, ale o odchudzaniu mamy mogą zacząć myśleć dopiero wtedy, gdy ich dziecko ma przynajmniej pół roku, a najlepiej wtedy, gdy już pierwsze urodziny ma za sobą.

Zdrowa dieta dla mam powinna być przede wszystkim zbilansowana. Aby schudnąć, mamy powinny jeść po porodzie mało, ale często - pięć, sześć posiłków dziennie. Dzięki temu dostarczają organizmowi małe dawki energii, które nie są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej, tylko na bieżąco wykorzystywane przez organizm.

Kobiety, które przed ciążą miały nadwagę lub w czasie ciąży przybyły za dużo - więcej niż 16-18 kg1 - mogą pod okiem specjalisty stosować dietę o trochę obniżonej kaloryczności. Działanie takie spowoduje, że organizm do produkcji energii będzie wykorzystywać tkankę tłuszczową. Należy bezwzględnie pamiętać, że bezpieczne odchudzanie to proces powolny. Aby uniknąć efektu jo-jo, nie należy chudnąć więcej niż 1 kg na tydzień. Trzeba też pamiętać, że karmienie piersią to również wydatek energetyczny dla organizmu, i to całkiem spory - dlatego przy planowaniu jadłospisu należy zasięgnąć rady specjalisty, który uwzględni to w dziennym zapotrzebowaniu na kalorie.

Mamy karmiące mlekiem sztucznym mogą o odchudzaniu pomyśleć wcześniej - jak tylko przestaną karmić, a jeśli z jakichś względów nie karmiły w ogóle, od razu po zakończeniu okresu połogu.

Co jeść po porodzie? Sześć złotych zasad

Po pierwsze, jedz mniej, za to częściej - cztery do pięciu posiłków dziennie, koniecznie o stałych porach. Po drugie, staraj się, aby głównym źródłem energii były wartościowe węglowodany, takie jak kasze, ryż, warzywa, pieczywo razowe czy makarony pełnoziarniste. Po trzecie, w każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa, a w większości owoce. Po czwarte, posiłki powinny być bogate w żelazo (szpinak i inne warzywa zielone). Po piąte, dieta ma być urozmaicona (chude mięso, ryby, produkty mleczne, warzywa, owoce, kasze, ryż itd.), zaś po szóste - należy dużo pić (woda, herbaty owocowe, około 2 litrów dziennie) – należy jednak zachować umiar w picu kawy, czarnej i zielonej herbaty. Tak w wielkim skrócie można odpowiedzieć na pytanie, co jeść po porodzie.

Należy pamiętać, że okres karmienia piersią może trwać długo, dlatego od czasu do czasu można zrobić sobie przerwę od dość rygorystycznej diety i zjeść np. czekoladę czy pizzę -w umiarkowanych ilościach i nie zbyt często taki posiłek nie powinien zaszkodzić ani mamie, ani dziecku, a na pewno poprawi samopoczucie.

Co jeść po porodzie? Suplementy dla mam

Okres tuż po ciąży, czyli połóg, oraz okres karmienia to czas, w którym mamy powinny dostarczać do organizmu wiele ważnych składników. Poza zbilansowaną dietą warto pomyśleć o suplementach diety stworzonych specjalnie dla mam karmiących. Zawierają one mikro- i makroelementy, które potrzebne są zarówno mamie, jak i dziecku. Suplementy powinny też rozważyć mamy, które nie karmią piersią, bowiem ciąża to okres, kiedy rezerwy organizmu niektórych mikroelementów zostają wykorzystane.

Źródło: 
https://ciaza.mp.pl/przebiegciazy/73282,zasady-odzywiania-ciezarnych

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij