Co jeść po porodzie? Zdrowa dieta dla mam
Łukasz Stelmaszczyk

Co jeść po porodzie? Zdrowa dieta dla mam

Poród dziecka jest zakończeniem około dziewięciomiesięcznego okresu ciąży i jednocześnie rozpoczęciem dużo dłuższego procesu, jakim jest macierzyństwo i wychowywanie dziecka. W głowie młodej mamy pojawiają się setki pytań. Jedno z nich brzmi: co jeść po porodzie, by zdrowo odżywić i siebie, i dziecko?

Kobiety, które przed porodem nie zastanawiały się nad tym, co powinna zawierać zdrowa dieta dla mam, na pewno zadają sobie takie pytanie tuż po nim. Na to pytanie po porodzie najlepiej odpowie personel szpitalny: położne, lekarze czy dietetyk szpitalny. Warto też poszukać rzetelnych informacji na sprawdzonych portalach internetowych czy w poradnikach książkowych.

Co jeść po porodzie? W trosce o dziecko

W przypadku karmienia piersią po porodzie trzeba wyeliminować z diety wszystko, co może zaszkodzić dziecku! I tak zdrowa dieta dla mam nie powinna zawierać w dużych ilościach produktów mogących wywoływać alergię u dziecka, takich jak jaja, czekolada, orzechy, soja czy ryby - trzeba po prostu zachować umiar przy spożywaniu tych produktów, ale nie trzeba zupełnie eliminować ich z diety. Podczas karmienia piersią należy unikać niektórych owoców takich jak truskawki, poziomki i owoce cytrusowe, które również mogą przyczynić się do powstania alergii u dziecka. Na czas karmienia należy z diety wyeliminować alkohol, bardzo mocną herbatę, mocną kawę, słodkie i gazowane napoje, konserwy czy fast foody. Należy starać się unikać produktów ciężkostrawnych, mogących powodować wzdęcia: potraw smażonych, kapusty, grochu, grzybów itp.

Co jeść po porodzie? Warzywa i dobre tłuszcze

Podczas karmienia piersią należy jeść takie rzeczy jak chude i dobrej jakości mięso.

Zdrowa dieta dla mam nie powinna zawierać tłuszczów trans lub chociaż w znacznym stopniu je ograniczać. Zamiast nich warto sięgać po oliwę z oliwek, olej słonecznikowy czy raz na jakiś czas jeść tłuste ryby (np. łososia). Śmiało można jeść pieczywo razowe i kasze.

W zdrowej diecie dla mam powinno znaleźć się dużo warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych, ze względu na mniejszą zawartość cukru. Mamy powinny dużo pić. Odczuwanie pragnienia jest sygnałem od organizmu, że jest już w niewielkim stopniu odwodniony, dlatego trzeba pić na zapas, aby nie dopuścić do odczuwania pragnienia.

Co jeść po porodzie? Waga pod kontrolą

Każda kobieta chciałaby po porodzie wrócić do wagi sprzed ciąży, ale o odchudzaniu mamy mogą zacząć myśleć dopiero wtedy, gdy ich dziecko ma przynajmniej pół roku, a najlepiej wtedy, gdy już pierwsze urodziny ma za sobą.

Zdrowa dieta dla mam powinna być przede wszystkim zbilansowana. Aby schudnąć, mamy powinny jeść po porodzie mało, ale często - pięć, sześć posiłków dziennie. Dzięki temu dostarczają organizmowi małe dawki energii, które nie są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej, tylko na bieżąco wykorzystywane przez organizm.

Kobiety, które przed ciążą miały nadwagę lub w czasie ciąży przybyły za dużo - więcej niż 16-18 kg1 - mogą pod okiem specjalisty stosować dietę o trochę obniżonej kaloryczności. Działanie takie spowoduje, że organizm do produkcji energii będzie wykorzystywać tkankę tłuszczową. Należy bezwzględnie pamiętać, że bezpieczne odchudzanie to proces powolny. Aby uniknąć efektu jo-jo, nie należy chudnąć więcej niż 1 kg na tydzień. Trzeba też pamiętać, że karmienie piersią to również wydatek energetyczny dla organizmu, i to całkiem spory - dlatego przy planowaniu jadłospisu należy zasięgnąć rady specjalisty, który uwzględni to w dziennym zapotrzebowaniu na kalorie.

Mamy karmiące mlekiem sztucznym mogą o odchudzaniu pomyśleć wcześniej - jak tylko przestaną karmić, a jeśli z jakichś względów nie karmiły w ogóle, od razu po zakończeniu okresu połogu.

Co jeść po porodzie? Sześć złotych zasad

Po pierwsze, jedz mniej, za to częściej - cztery do pięciu posiłków dziennie, koniecznie o stałych porach. Po drugie, staraj się, aby głównym źródłem energii były wartościowe węglowodany, takie jak kasze, ryż, warzywa, pieczywo razowe czy makarony pełnoziarniste. Po trzecie, w każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa, a w większości owoce. Po czwarte, posiłki powinny być bogate w żelazo (szpinak i inne warzywa zielone). Po piąte, dieta ma być urozmaicona (chude mięso, ryby, produkty mleczne, warzywa, owoce, kasze, ryż itd.), zaś po szóste - należy dużo pić (woda, herbaty owocowe, około 2 litrów dziennie) – należy jednak zachować umiar w picu kawy, czarnej i zielonej herbaty. Tak w wielkim skrócie można odpowiedzieć na pytanie, co jeść po porodzie.

Należy pamiętać, że okres karmienia piersią może trwać długo, dlatego od czasu do czasu można zrobić sobie przerwę od dość rygorystycznej diety i zjeść np. czekoladę czy pizzę -w umiarkowanych ilościach i nie zbyt często taki posiłek nie powinien zaszkodzić ani mamie, ani dziecku, a na pewno poprawi samopoczucie.

Co jeść po porodzie? Suplementy dla mam

Okres tuż po ciąży, czyli połóg, oraz okres karmienia to czas, w którym mamy powinny dostarczać do organizmu wiele ważnych składników. Poza zbilansowaną dietą warto pomyśleć o suplementach diety stworzonych specjalnie dla mam karmiących. Zawierają one mikro- i makroelementy, które potrzebne są zarówno mamie, jak i dziecku. Suplementy powinny też rozważyć mamy, które nie karmią piersią, bowiem ciąża to okres, kiedy rezerwy organizmu niektórych mikroelementów zostają wykorzystane.

Źródło: 
https://ciaza.mp.pl/przebiegciazy/73282,zasady-odzywiania-ciezarnych

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – najważniejsze zasady

    Układ hormonalny kontroluje funkcje fizjologiczne organizmu – zapewnia jego homeostazę, pełni rolę regulacyjną i odpowiada za nasze samopoczucie. Czy sposób, w jaki się odżywiamy, może mieć wpływ na jego działanie? Jak powinna wyglądać dieta w przypadku pojawienia się określonych zaburzeń hormonalnych? Sprawdźmy! 

  • Dieta przemysłowa – czym jest i kiedy się ją stosuje?

    Gdy żywienie dietą tradycyjną nie jest możliwe bądź wystarczające, można rozważyć włączenie tzw. diety przemysłowej podawanej albo w sposób doustny, albo za pośrednictwem specjalnie wytworzonego dostępu sztucznego do przewodu pokarmowego. Dieta przemysłowa – czym jest, jakie są jej rodzaje i u których pacjentów będzie wskazana? 

  • Szkodliwe połączenie potraw – jakich składników nie łączyć ze sobą? Zasady prawidłowego łączenia pokarmów

    Pomidor nie lubi ogórka. Brokuły zniweczą nasze starania podczas przygotowania świeżo złowionej ryby. A wypita do kolacji rozgrzewająca herbata – zapewne zwiększy ryzyko osteoporozy. Czy aby na pewno? Czy określone połączenia potraw naprawdę mogą nam tak zaszkodzić? Jak powinno się konstruować posiłki, aby były one dla nas bezpieczne, zdrowe i w dodatku przysłużyły się sylwetce? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij