
Zioła oczyszczające – 5 najlepszych wyborów
Toksyny definiuje się jako "substancje wytwarzane przez organizmy żywe, mające właściwości trujące dla innego organizmu". I tak pierwotnie człowiek narażony był na działanie toksyn wytwarzanych np. przez komary czy inne owady, trujące rośliny czy nawet ryby. Tymczasem toksyny, które zagrażają nam w dużo większym stopniu, są naszym własnym wytworem i pochodzą z szeroko rozumianej działalności człowieka. Powstają m.in. ze spalania śmieci czy odpadów przemysłu. Wskutek użytkowania samochodów do atmosfery dostają się spaliny i cząstki stałe będące skutkiem ubocznym spalania w silnikach Diesla. Podczas jazdy ścierają się też gumowe opony samochodów, a drobiny, tak samo jak spaliny i cząstki stałe dostają się do powietrza, którym oddychamy. Toksyny powstają również w wyniku “ulepszania" żywności. Już na etapie masowych upraw czy hodowli stosuje się substancje, które wprawdzie chronią plony i zwierzęta, skracają czas wzrostu i zwiększają płody rolne i produkcję zwierząt, ale też przedostają się do roślin i zwierząt, a zatem ostatecznie do naszego organizmu.
Na przykład w ziemniakach na 794 zbadane próbki w 264 stwierdzono aktywne pestycydy - w tym takie, których w ogóle w uprawie tego warzywa nie wolno stosować w Unii Europejskiej. Wykryto w nich takie związki jak profam lub chloroprofam, które mają działanie rakotwórcze i wywołują uszkodzenia układu nerwowego. Podobne wyniki uzyskano, badając sałatę czy kapustę. Przykłady ponadnormatywnych dawek pestycydów w produktach spożywczych można niestety mnożyć.
Niewątpliwie sposób odżywiania i tryb życia mają ogromny wpływ na kumulowanie się toksyn w organizmie. Im więcej przetworzonej żywności, pokarmów ubogich w witaminy, minerały i błonnik, jedzenia tłustego i słonego, tym więcej toksyn. Brak aktywności fizycznej, stres, nawet nadmiar zażywanych leków i zanieczyszczenie powietrza sprawiają, że w organizmie zaczynają zbierać się toksyny i związki, które wpływają na pogarszanie się stanu zdrowia, spadek odporności i chroniczne zmęczenie.
Zioła oczyszczające – kiedy po nie sięgać?
Początkowo nasz organizm sprawnie radzi sobie ich wydalaniem. Za oczyszczanie organizmu odpowiedzialne są wątroba i nerki. Jeśli funkcjonują prawidłowo, to małe dawki toksyn są sprawnie usuwane.
Kiedy poziom toksyn wzrasta do takiego stopnia, że wątroba i nerki nie są w stanie nadążyć z ich wydalaniem, zaczynają się pojawiać różne dolegliwości. Pierwszym symptomem nagromadzenia się toksyn w organizmie są zaburzenia trawienia. Układ pokarmowy pracuje mniej wydajnie, pojawiają się zaparcia i kłopoty z trawieniem. Treść pokarmowa zaczyna zalegać w jelitach, w końcu podrażniając błonę śluzową. W efekcie może to skutkować bólami brzucha, biegunkami czy zaburzeniami wchłaniania składników pokarmowych. Ponieważ toksyny usuwane są również przez skórę, to nagromadzenie się toksyn w organizmie spowoduje widoczne problemy z cerą. Może pojawić się większa niż normalnie ilość wyprysków, przebarwienia na skórze, łuszczące się plamy czy grzybica. Również pot będzie miał bardziej nieprzyjemny zapach. Pojawi się brak równowagi energetycznej objawiający się chronicznym zmęczeniem. Nawet przespanie 8 godzin w nocy nie przyniesie odpoczynku i nadal będziemy odczuwać znużenie i brak sił do działania. Jeśli zauważasz któryś z tych objawów, to rozważ oczyszczenie organizmu z toksyn za pomocą najbardziej naturalnego sposobu - ziół.
Oto zioła oczyszczające, które możemy stosować w domowych kuracjach.
Zioła oczyszczające - czystek
Czystek ma silne właściwości detoksykacyjne i jest szczególnie polecany przy kuracjach oczyszczających. Działa moczopędnie i dzięki temu wspomaga nerki w intensywnym wypłukiwaniu szkodliwych substancji. Picie naparu z czystka poprawia też równowagę flory bakteryjnej, przez co wspiera jelita i układ pokarmowy.
Zioła oczyszczające - pokrzywa
Już Hipokrates uważał pokrzywę za leczniczą królową wszelkich ziół. W naszym klimacie to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Współcześni naukowcy dokładnie ją przebadali i są zdumieni bogactwem składników odżywczych oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami. Pokrzywa oczyszcza układ trawienny, wpływa na prawidłową pracę wątroby, żołądka i trzustki. Ma też silne działanie moczopędne i dzięki temu umożliwia pozbycie się z organizmu szkodliwych substancji. W kuracjach oczyszczających organizm najskuteczniejszy będzie sok z pokrzyw - prawdziwa esencja witamin, minerałów i enzymów. Ze świeżej lub suszonej pokrzywy można pić napary. Młode liście warto dodawać do sałatek, twarożku, past na kanapki.
Zioła oczyszczające - ostropest plamisty
Ostropest, zwany również osetem, wspiera przede wszystkim pracę wątroby. Ma silne działanie odtruwające. Zawiera sylimarynę – kompleks flawonolignanów blokujący toksyny gromadzące się w wątrobie, dzięki czemu zapobiega ich szkodliwemu działaniu i działa regenerująco. Ostropest zmniejsza negatywne skutki spożywania alkoholu i niezdrowego odżywiania. Hamuje wchłanianie metali ciężkich, które dostają się do organizmu z wodą i żywnością. Najlepsze działanie oczyszczające mają świeżo zmielone nasiona ostropestu - wystarczy około 30 ziaren, czyli 1-3 łyżeczki dziennie, zmielonych i spożytych do 15 minut po zmieleniu. Można ich dodać do sałatki, pasty na kanapce do muesli. Nasiona nadają się też do żucia saute. Korzystnych efektów można się spodziewać po dwóch-sześciu tygodniach systematycznego stosowania.
Zioła oczyszczające - przetacznik leśny
Jest ziołem wszechstronnie oczyszczającym. Wspomaga oczyszczanie krwi, wątroby, płuc, działa moczopędnie, napotnie, przyspiesza przemianę materii. Tym samym usuwa toksyny przez skórę, wątrobę i nerki. Jednocześnie chroni miąższ wątroby. Żeby zastosować skuteczną kurację oczyszczającą z toksyn, wystarczy dwie łyżeczki ziela przetacznika leśnego zalać dwiema szklankami wrzątku i tak uzyskany płyn pić cztery razy dziennie po pół szklanki.
Zioła oczyszczające - łopian większy
Łopian to nic innego jak "rzep" - kolczaste kuleczki, które dzieci chętnie zrywają na łąkach i przy drogach i dla zabawy przyczepiają do ubrania. Tymczasem przydrożny krzak jest wyjątkowym ziołem! Używany jest zarówno w zachodniej, jak i chińskiej medycynie naturalnej jako zioło odtruwające. Nasiona łopianu są używane głównie w celu usuwania toksyn. To zioło ma wyjątkowe zdolności wspomagania wątroby, układu limfatycznego i skóry w procesie wydalania toksyn. Lignany zawarte w nasionach łopianu posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, cytostatyczne i dodatkowo regulujące gospodarkę hormonalną. Oczyszczenie organizmu z toksyn może nastąpić podczas dwutygodniowej kuracji polegającej na codziennym piciu naparu z korzenia łopianu.