Żywienie w chorobie refluksowej przełyku

Refluks żołądkowo-przełykowy jest to zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Powodem tego stanu rzeczy może być nieprawidłowa czynność dolnego zwieracza, który tworzy przegrodę między przełykiem a żołądkiem lub obniżone ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, powodujące jego niewydolność.

Zarzucanie treści żołądkowej obserwuje się zazwyczaj po spożyciu obfitego tłustego posiłku lub po wypiciu wina. Jeżeli objaw ten występuje rzadko i krótko, wówczas przewód pokarmowy oczyszcza się szybko i nie występują dolegliwości – zjawisko to nazywamy refluksem fizjologicznym. Natomiast jeżeli dojdzie do uszkodzeń w błonie śluzowej pod wpływem długo zalegającej kwaśnej treści – mówimy wówczas o chorobie refluksowej – refluks żołądkowo-przełykowy patogenny.

Przyczyny refluksu żołądkowo-przełykowego

  • choroby tkanki łącznej,
  • ciąża (zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej i treść żołądka jest wypychana),
  • opóźnione oczyszczanie przełyku,
  • uszkodzenie mechanizmów obronnych przełyku,
  • utrudnione opróżnianie żołądka (zwężenie odźwiernika, operacje na żołądku, itp.),
  • różne rodzaje pożywienia – tłuste i bardzo ostro doprawione potrawy: kawa, alkohol,
  • palenie tytoniu

Objawy

  • kwaśne odbijania,
  • uczucie zgagi
  • zarzucanie kwaśnej treści do przełyku,
  • ból i pieczenie w nadbrzuszu,
  • bolesne połykanie, nudności, wymioty

Powikłania

  • zwężenie przełyku,
  • krwawienia z przewodu pokarmowego, krwotok,
  • trudności w połykaniu,
  • przełyk Baretta – zmiana nowotworowa
  • ból przypominający zawał serca,
  • zapalenie oskrzeli, płuc, dychawica oskrzelowa (w przypadku, gdy treść żołądkowa dotrze do układu oddechowego)
O powikłaniach choroby refleksowej żołądka świadczą krwiste wymioty, ciemne stolce, niedokrwistość, spadek masy ciała, problemy w przełykaniu.

Leczenie zachowawcze

  • Nie wykonywać pracy w pozycji zgiętej
  • Nie zakładać ciasnej bielizny, odzieży
  • W czasie snu głowę układać wyżej
  • Unikać skłonów, nie leżeć po posiłkach
  • Zrezygnować z palenia papierosów
  • Unikać potraw i napojów nasilających objawy choroby

Zalecenia żywieniowe

  1. Zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego – mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety, woda gazowana, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, napoje alkoholowe, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, pikantne, solone, smażone, pieczone.
  2. Zwiększyć ilość białka pełnowartościowego w diecie z mleka, twarogu, jaj, drobiu ryb i mięsa. Białko wiąże nadmiar kwasu solnego, jednak niewskazane jest mleko w większych ilościach, ponieważ wpływa na zwiększenie wydzielania gastryny, która pobudza czynność wydzielniczą żołądka.
    Dużo mleka → dużo gastryny → dużo soku żołądkowego.
  3. W diecie powinny znajdować się tłuszcze lekkostrawne – masło, śmietanka, oleje roślinne. Spożycie tych produktów powinno być umiarkowane, aby zapobiec zwiększeniu stężenia cholesterolu. Najlepiej podawać w stanie surowym do gorących potraw. Tłuszcze działają hamująco na wydzielanie kwasu solnego, zmniejszają również motorykę żołądka.
  4. Do produktów hamujących wydzielanie soku żołądkowego należą również słabe roztwory cukru.
  5. Należy ograniczyć błonnik, czyli wykluczyć z diety pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, surowe warzywa i owoce.
  6. Potrawy powinny mieć konsystencję papkowatą, ponieważ długie przeżuwanie wzmaga wydzielanie żołądkowe.
  7. Posiłki spożywać regularnie, w niewielkich objętościach, o jednakowych porach dnia.
  8. Temperatura posiłków powinna być umiarkowana (niezbyt gorące ani zimne), aby nie podrażniać przełyku.
  9. Korzystne jest łączenie herbaty, kawy, soków owocowych i warzywnych z mlekiem, jak również picie wód leczniczych z dużą zawartością soli wapnia o pH alkalicznym.
  10. Płyny rozcieńczają sok żołądkowy, dlatego należy zwiększyć dobowe spożycie do 3 litrów.

Sposób przyrządzania potraw

  1. Gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu.
  2. Zupy i sosy podprawiać zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, lub mąki i wody.

Przykładowy jadłospis w chorobie refluksowej

Śniadanie I

Kasza manna z mlekiem, bułka czerstwa pszenna z masłem i polędwicą, gotowany przecier z jagód, herbata ziołowa z cukrem

Śniadanie II

Czerstwa angielka z masłem, jajko na miękko, mus z pieczonego jabłka, rozcieńczony wodą sok winogronowy

Obiad

Rosół jarski z makaronem, ziemniaki gotowane puree, pulpet drobiowy, sos koperkowy, buraczki oprószane z masłem, kompot truskawkowy (owoce przetarte przez sito)

Podwieczorek

Jogurt z miksowanym bananem

Kolacja

Ryba gotowana z warzywami, chleb pszenny czerstwy, masło, listek sałaty masłowej, słaba lekko słodzona herbata

 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus