NIK: opieka zdrowotna w Polsce jest na fatalnym poziomie
Katarzyna Szulik

NIK: opieka zdrowotna w Polsce jest na fatalnym poziomie

Najwyższa Izba Kontroli oceniła jakość opieki zdrowotnej w Polsce na podstawie analizy doświadczeń około 300 tys. pacjentów. Wnioski nie pozostawiają złudzeń – pacjenci zamiast fachowej i rzetelnej opieki otrzymują zdawkowe diagnozy, a lekarze nie podejmują niemal żadnych działań sprzyjających profilaktyce schorzeń. Nie tylko nie badają tego, co mogliby we własnym zakresie, ale też bardzo rzadko kierują pacjentów na badania specjalistyczne.

Lekarz POZ, zgodnie z jego tytułem, powinien być pierwszym kontaktem osoby poszukującej pomocy w kwestiach zdrowotnych. Wizyta ma pomóc nie tylko w zdiagnozowaniu schorzenia i zaleceniu odpowiedniej terapii, ale również w wykryciu innych potencjalnych zagrożeń zdrowotnych i zapobieżeniu im w porę. Lekarz pierwszego kontaktu powinien więc zwracać uwagę na kondycję pacjenta, jego wagę i szkodliwe nawyki oraz pomagać w ich zmianie, co pozwoli uniknąć znacznie poważniejszych chorób  w przyszłości.

Praktyka daleka od oczekiwań

Wspomniana wyżej teoria w dużej mierze rozmija się z praktyką wizyt, podczas których lekarze zazwyczaj ograniczają się do badania pod kątem konkretnej dolegliwości. Wśród bolączek podstawowej opieki zdrowotnej w polskim wydaniu, raport NIK wytyka między innymi słabą komunikację na linii pacjent - lekarz, zbyt rzadkie kierowanie na badania profilaktyczne oraz ogólny brak ciągłości opieki nad pacjentem. Lekarze bardzo rzadko (jeśli w ogóle) rozmawiają z pacjentami o zagrożeniach związanych z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca czy cukrzyca. Standardem nie jest również mierzenie czy ważenie podczas wizyty, oferowanie pomocy w rzuceniu palenia czy dawanie wskazówek w sprawie zmiany diety.

W efekcie liczba osób otyłych i chorujących na cukrzycę wciąż rośnie, a choroby układu krążenia stanowią najczęstszą przyczynę zgonów w Polsce – odpowiadają za aż 45 proc. przypadków śmierci. Wprawdzie porady z zakresu profilaktyki chorób układu krążenia są wyceniane osobno, co powinno zachęcać do ich udzielania, jednak liczba osób, które z nich korzystają systematycznie maleje.

Jesteśmy w ogonie Europy

Opieka zdrowotna w Polsce jest oceniania źle nie tylko przez instytucje lokalne – na tle Europy również wypadamy fatalnie. Z Europejskiego Konsumenckiego Indeksu Zdrowia (EHCI), którego wyniki przedstawiono w lutym tego roku wynika, że Polska zajęła jedno z ostatnich miejsc pod względem jakości opieki zdrowotnej. Uplasowaliśmy się na 31 lokacie z 37, zdobywając zaledwie 511 punktów na 1000 możliwych. Co więcej, w przeciwieństwie do większości krajów ujętych w badaniu, Polska nie zwiększyła poprzedniego wyniku, ale po raz kolejny straciła punkty.

Najgorzej oceniono nas pod względem dostępności do opieki medycznej i wyników leczenia. Przy przyznawaniu punktów w tych dziedzinach pod uwagę wzięto między innymi czas oczekiwania na wizytę u specjalisty, tomografię czy rozpoczęcie leczenia po wystawieniu diagnozy nowotworowej. Zdaniem ekspertów tego stanu rzeczy nie można tłumaczyć wyłącznie niedofinansowaniem leczenia, ale też złą organizacją opieki medycznej, która sprawia, że środki są rozdysponowane niezgodnie z aktualnymi potrzebami.

Powiązane produkty

Brak czasu (czy chęci?)

Lekarze tłumaczą wspomniane wnioski dobrze znanym argumentem braku czasu, który ma wynikać ze zbyt dużego obciążenia biurokracją. Kiepska ocena ich pracy zapewne nie  powstrzyma lekarzy POZ przed odmową przedłużania kontraktów w Nowym Roku, co w styczniu 2015 r. doprowadziło do niemal dwutygodniowego paraliżu przychodni.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna/Newsweek.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij