Przegląd jaj wielkanocnych
Katarzyna Szulik

Przegląd jaj wielkanocnych

Jajka to jeden z symboli Wielkanocy. Tradycyjnie na stołach dominują jaja kurze, ale może w tym roku warto postawić na kacze, gęsie lub przepiórcze?

Jaja kurze

Zacznijmy od jaj kurzych. W ich składzie znajdziemy szereg witamin, w tym A, E, D, K, B2 i B12, a także kwasy omega 3 i 6, fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń i korzystnie wpływającą na wzrok luteinę.

WHO dopuszcza jedzenie 10 jaj w tygodniu, ale trzeba zastrzec, że w tej liczbie zawarte są też jajka znajdujące się w makaronach i innych produktach.

Zgodnie z jednym z żywieniowych mitów, jajka przyczyniają się do powstawiana miażdżycy. To prawda, że zawierają dużo cholesterolu (ok. 200 mg na jajko), ale nie mają dużego wpływu na jego poziom we krwi. Co więcej, jajko kurze zawiera lecytynę rozbijającą cholesterol i cholinę zapobiegającą odkładaniu się tłuszczów w wątrobie. Białko jaja kurzego zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za białko wzorcowe, służące do odmierzania proporcji aminokwasów w produktach spożywczych.

Oznaczenia jaj kurzych

Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej, kurze jaja są oznaczane specjalnym kodem X-YY-AABBCCDD, który teraz rozszyfrujemy. Z naszej, konsumenckiej perspektywy najważniejsze jest „X”, czyli pierwsza wybita na jajku cyfra:

0 – chów ekologiczny: kury biegają na świeżym powietrzu, są karmione ekologicznymi paszami oraz naturalnym pożywieniem (w tym robakami i świeżymi roślinami), a antybiotyki podaje im się w ostateczności;

1 – chów wolno wybiegowy: jak wskazuje nazwa, kury mają dostęp do wolnego wybiegu, mogą opuszczać kurnik;

2 – chów ściółkowy: kury nigdy nie opuszczają hali, ale mogą się swobodnie poruszać i znoszą jaja na swoich grzędach;

3 – chów klatkowy: kury całe życie spędzają w klatkach, często bez możliwości obrócenia się, a ich żywienie jest ściśle kontrolowane.

Nie będziemy rozstrzygać kwestii smaku poszczególnych rodzajów jajek. Wybór pomiędzy jajami z chowu ekologicznego i klatkowego to przede wszystkim zagadnienie etyczne.

Wróćmy do stempla. Po oznaczeniu związanym z chowem, dalej w kolejności mamy „YY”, czyli kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej. Co dość oczywiste, jaja z Polski są oznaczone literami „PL”. Długi ciąg cyfr to po kolei kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry).

Na opakowaniu jaj możemy znaleźć oznaczenia wagowe:

XL – bardzo duże jajka (o wadze 73 g i więcej),

L – jajka duże (63-73 g),

M – jajka średnie (53-63 g),

S – jaka małe (poniżej 53 g).

Na bazarach można dostać jaja bez stempla. Pochodzą one z gospodarstw, które mają mniej niż 50 niosek. Jaja wiejskie są często cenione za smak, ale trzeba mieć na względzie, że nie są kontrolowane.

Przy okazji Wielkanocy warto rozważyć kupno innych jaj niż kurze. W marketach bez większego problemu dostaniemy jaja przepiórcze, które są znacznie mniejsze od kurzych, a ich skorupka jest pokryta ciemnymi plamkami.

Polecane dla Ciebie

Jaja przepiórcze

Jajka przepiórcze charakteryzują się dużym udziałem żółtka w stosunku do białka. Mają mniej cholesterolu i tłuszczu w porównaniu do jaj kurzych, są bogate w fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. Ich białko nie uczula, dlatego poleca się je alergikom i dzieciom. Jajka przepiórcze stosuje się też w diecie osób starszych, cierpiących na anemię, cukrzycę, problemy z ciśnieniem, choroby nerek i wątroby, a nawet przebywających w warunkach podwyższonego ryzyka promieniowania.  Ponadto uznaje się je za afrodyzjak.

Cztery-pięć jaj przepiórczych odpowiada jednemu jajku kurzemu.

Jaja kacze

Z dostępnością jaj kaczych jest gorzej, ale można je zdobyć za pośrednictwem internetu. Trzeba jednak starannie wybierać dostawców, bowiem kacze jaja częściej od kurzych są zakażone salmonellą.

Jajka kacze pod względem zawartości poszczególnych elementów zbliżone do kurzych, jednak w związku z tym, że są większe, dostarczają większej ilości składników odżywczych. Kacze jajka mają charakterystyczny, oleisty posmak, dlatego poleca się je raczej jako dodatek do ciast, a nie jako produkty do bezpośredniego spożywania.

Jaja gęsie

Jajka gęsie są podobne pod względem charakterystyki do kaczych. Zawierają sporo tłuszczu, są ciężkostrawne i nadają się do wypieków. W kontekście wielkanocnym, ich dużą zaletą jest wielkość i twarda skorupka, co czyni z nich idealną bazę do pisanek.

Jaja strusie

Strusie jajo może ważyć ponad 1,5 kg i stanowić równowartość 15-25 zwykłych jajek. Waga białka wynosi  ok. 1000 g, a żółtka ok. 300 g. Strusie jaja mają sporo cholesterolu, ale mogą mieć nawet 5 razy więcej cennych tłuszczów nienasyconych w stosunku do jaj kurzych. Skorupka strusiego jaja jest 10 razy grubsza niż kurzego, żeby się przez nią przebić używa się dłuta lub wiertarki. Strusie jajo często serwuje się pod postacią jajecznicy, ale może być po prostu oryginalną ozdobą świąteczną.

Strusie jaja najłatwiej jest zdobyć udając się na fermę, ale można je też kupić za pośrednictwem internetu. Przed świętami pojawiają się również w delikatesach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni – na bieżni, jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy, staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • Dlaczego warto biegać? Korzysci wynikające z treniongów biegowych

    Do zalet biegania poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającej się w naczyniach ilości cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. To zapobiega rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej, niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij