Przegląd jaj wielkanocnych
Katarzyna Szulik

Przegląd jaj wielkanocnych

Jajka to jeden z symboli Wielkanocy. Tradycyjnie na stołach dominują jaja kurze, ale może w tym roku warto postawić na kacze, gęsie lub przepiórcze?

Jaja kurze

Zacznijmy od jaj kurzych. W ich składzie znajdziemy szereg witamin, w tym A, E, D, K, B2 i B12, a także kwasy omega 3 i 6, fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń i korzystnie wpływającą na wzrok luteinę.

WHO dopuszcza jedzenie 10 jaj w tygodniu, ale trzeba zastrzec, że w tej liczbie zawarte są też jajka znajdujące się w makaronach i innych produktach.

Zgodnie z jednym z żywieniowych mitów, jajka przyczyniają się do powstawiana miażdżycy. To prawda, że zawierają dużo cholesterolu (ok. 200 mg na jajko), ale nie mają dużego wpływu na jego poziom we krwi. Co więcej, jajko kurze zawiera lecytynę rozbijającą cholesterol i cholinę zapobiegającą odkładaniu się tłuszczów w wątrobie. Białko jaja kurzego zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za białko wzorcowe, służące do odmierzania proporcji aminokwasów w produktach spożywczych.

Oznaczenia jaj kurzych

zdjęcie jajka kurzego

Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej, kurze jaja są oznaczane specjalnym kodem X-YY-AABBCCDD, który teraz rozszyfrujemy. Z naszej, konsumenckiej perspektywy najważniejsze jest „X”, czyli pierwsza wybita na jajku cyfra:

0 – chów ekologiczny: kury biegają na świeżym powietrzu, są karmione ekologicznymi paszami oraz naturalnym pożywieniem (w tym robakami i świeżymi roślinami), a antybiotyki podaje im się w ostateczności;

1 – chów wolno wybiegowy: jak wskazuje nazwa, kury mają dostęp do wolnego wybiegu, mogą opuszczać kurnik;

2 – chów ściółkowy: kury nigdy nie opuszczają hali, ale mogą się swobodnie poruszać i znoszą jaja na swoich grzędach;

3 – chów klatkowy: kury całe życie spędzają w klatkach, często bez możliwości obrócenia się, a ich żywienie jest ściśle kontrolowane.

Nie będziemy rozstrzygać kwestii smaku poszczególnych rodzajów jajek. Wybór pomiędzy jajami z chowu ekologicznego i klatkowego to przede wszystkim zagadnienie etyczne.

Wróćmy do stempla. Po oznaczeniu związanym z chowem, dalej w kolejności mamy „YY”, czyli kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej. Co dość oczywiste, jaja z Polski są oznaczone literami „PL”. Długi ciąg cyfr to po kolei kod województwa (dwie cyfry), kod powiatu (dwie cyfry), kod zakresu działalności (dwie cyfry) oraz kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry).

Na opakowaniu jaj możemy znaleźć oznaczenia wagowe:

XL – bardzo duże jajka (o wadze 73 g i więcej),

L – jajka duże (63-73 g),

M – jajka średnie (53-63 g),

S – jaka małe (poniżej 53 g).

Na bazarach można dostać jaja bez stempla. Pochodzą one z gospodarstw, które mają mniej niż 50 niosek. Jaja wiejskie są często cenione za smak, ale trzeba mieć na względzie, że nie są kontrolowane.

Przy okazji Wielkanocy warto rozważyć kupno innych jaj niż kurze. W marketach bez większego problemu dostaniemy jaja przepiórcze, które są znacznie mniejsze od kurzych, a ich skorupka jest pokryta ciemnymi plamkami.

Powiązane produkty

Jaja przepiórcze

zdjęcie jajka przepiórczego

Jajka przepiórcze charakteryzują się dużym udziałem żółtka w stosunku do białka. Mają mniej cholesterolu i tłuszczu w porównaniu do jaj kurzych, są bogate w fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. Ich białko nie uczula, dlatego poleca się je alergikom i dzieciom. Jajka przepiórcze stosuje się też w diecie osób starszych, cierpiących na anemię, cukrzycę, problemy z ciśnieniem, choroby nerek i wątroby, a nawet przebywających w warunkach podwyższonego ryzyka promieniowania.  Ponadto uznaje się je za afrodyzjak.

Cztery-pięć jaj przepiórczych odpowiada jednemu jajku kurzemu.

Jaja kacze

zdjęcie jajka kaczego

Z dostępnością jaj kaczych jest gorzej, ale można je zdobyć za pośrednictwem internetu. Trzeba jednak starannie wybierać dostawców, bowiem kacze jaja częściej od kurzych są zakażone salmonellą.

Jajka kacze pod względem zawartości poszczególnych elementów zbliżone do kurzych, jednak w związku z tym, że są większe, dostarczają większej ilości składników odżywczych. Kacze jajka mają charakterystyczny, oleisty posmak, dlatego poleca się je raczej jako dodatek do ciast, a nie jako produkty do bezpośredniego spożywania.

Jaja gęsie

zdjęcie jajka gęsiego

Jajka gęsie są podobne pod względem charakterystyki do kaczych. Zawierają sporo tłuszczu, są ciężkostrawne i nadają się do wypieków. W kontekście wielkanocnym, ich dużą zaletą jest wielkość i twarda skorupka, co czyni z nich idealną bazę do pisanek.

Jaja strusie

zdjęcie jajka strusiego

Strusie jajo może ważyć ponad 1,5 kg i stanowić równowartość 15-25 zwykłych jajek. Waga białka wynosi  ok. 1000 g, a żółtka ok. 300 g. Strusie jaja mają sporo cholesterolu, ale mogą mieć nawet 5 razy więcej cennych tłuszczów nienasyconych w stosunku do jaj kurzych. Skorupka strusiego jaja jest 10 razy grubsza niż kurzego, żeby się przez nią przebić używa się dłuta lub wiertarki. Strusie jajo często serwuje się pod postacią jajecznicy, ale może być po prostu oryginalną ozdobą świąteczną.

Strusie jaja najłatwiej jest zdobyć udając się na fermę, ale można je też kupić za pośrednictwem internetu. Przed świętami pojawiają się również w delikatesach.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij