Jedz błonnik, zadbaj o jelita

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (inaczej włókno pokarmowe), jest odporny na działanie enzymów trawiennych i pełni wiele funkcji w naszym organizmie, m.in. reguluje poziom kwasu solnego w żołądku i wpływa na wydzielanie hormonów układu pokarmowego (gastryny). To nie jedyne jego zalety, stanowi bowiem dobre podłoże dla rozwoju właściwej flory bakteryjnej jelit, jest zatem niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Odchudzasz się? Nie zapomnij o błonniku!

  • Ułatwia trawienie - Błonnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz pobudza ukrwienie jelit, a zatem ułatwia trawienie
  • Zapewnia uczucie sytości – jedząc produkty bogate w błonnik, zmniejszamy wartość energetyczną pożywienia, szybciej doznajemy bowiem uczucia sytości. Włókno pokarmowe wykazuje zdolność wiązania wody, co sprawia, że zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim, jest zatem sprzymierzeńcem wszystkich będących na diecie odchudzającej. Należy jednak pamiętać, że aby błonnik dobrze napęczniał, należy popić go dużą ilością wody.
  • Przeciwdziała zaparciom - W czasie procesu trawienia drażni ściany jelita grubego, przyspieszając perystaltykę i nie dopuszczając do powstawania zaparć. Chroni więc przed żylakami odbytu (hemoroidami) i chorobą nowotworową. Okazuje się, że ludzie, których dieta jest bogatsza w błonnik, rzadziej zapadają na chorobę niedokrwienną serca, zawały czy chorują na miażdżycę.

Zachowaj umiar

Jeśli ilość błonnika w diecie jest niewystarczająca, wzrasta ryzyko otyłości. Oczyszczone, przetworzone produkty zbożowe są zwykle bogate w energię, a zatem – tuczące. Groźny jest jednak nie tylko niedobór, ale i nadmiar włókna pokarmowego w diecie.

Spożywanie nadmiernych ilości błonnika może mieć niekorzystny wpływ na wykorzystanie przez organizm innych składników pokarmowych, tj. składniki mineralne czy witaminy. Zbyt duża ilość błonnika w diecie powoduje także podrażnienia jelit czy biegunkę.

Produkty bogate w błonnik

  • ciemne pieczywo
  • otręby, niełuskany ryż, kasze
  • warzywa (tu: nasiona strączkowe)
  • suplementy diety

Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus