
Jedz błonnik, zadbaj o jelita
Odchudzasz się? Nie zapomnij o błonniku!
- Ułatwia trawienie - Błonnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz pobudza ukrwienie jelit, a zatem ułatwia trawienie
- Zapewnia uczucie sytości – jedząc produkty bogate w błonnik, zmniejszamy wartość energetyczną pożywienia, szybciej doznajemy bowiem uczucia sytości. Włókno pokarmowe wykazuje zdolność wiązania wody, co sprawia, że zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim, jest zatem sprzymierzeńcem wszystkich będących na diecie odchudzającej. Należy jednak pamiętać, że aby błonnik dobrze napęczniał, należy popić go dużą ilością wody.
- Przeciwdziała zaparciom - W czasie procesu trawienia drażni ściany jelita grubego, przyspieszając perystaltykę i nie dopuszczając do powstawania zaparć. Chroni więc przed żylakami odbytu (hemoroidami) i chorobą nowotworową. Okazuje się, że ludzie, których dieta jest bogatsza w błonnik, rzadziej zapadają na chorobę niedokrwienną serca, zawały czy chorują na miażdżycę.
Zachowaj umiar
Jeśli ilość błonnika w diecie jest niewystarczająca, wzrasta ryzyko otyłości. Oczyszczone, przetworzone produkty zbożowe są zwykle bogate w energię, a zatem – tuczące. Groźny jest jednak nie tylko niedobór, ale i nadmiar włókna pokarmowego w diecie.
Spożywanie nadmiernych ilości błonnika może mieć niekorzystny wpływ na wykorzystanie przez organizm innych składników pokarmowych, tj. składniki mineralne czy witaminy. Zbyt duża ilość błonnika w diecie powoduje także podrażnienia jelit czy biegunkę.
Produkty bogate w błonnik
- ciemne pieczywo
- otręby, niełuskany ryż, kasze
- warzywa (tu: nasiona strączkowe)
- suplementy diety