Deser – jeść czy nie?
Maria Brzegowy

Deser – jeść czy nie?

Każdy, kto przynajmniej raz w życiu „był na diecie”, doskonale wie, że w czasie jej trwania zabronione są wszelkie słodycze, ciastka, ciasta i inne desery. Obecnie coraz częściej mówi się jednak o racjonalnej diecie, która powinna stanowić trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Czy jest w niej miejsce na odrobinę zapomnienia?

Bez wątpienia słodycze oraz słodkie desery dostarczają do naszego organizmu szeregu zbędnych kalorii, sztucznych dodatków oraz cukru. Jednak ich umiejętne wplecenie w codzienny jadłospis, a także wybór tych najlepszych jakościowo słodkości nie powinno stanowić zagrożenia dla większości zdrowych osób.

Desery – czy ich brak sprzyja odchudzaniu?

Cukierki, lizaki, lody, ciasta oraz słodkie wypieki od zawsze były na cenzurowanym, gdy w grę wchodziło odchudzanie. Ich obecność w diecie wiązała się jedynie z pustymi kaloriami, które z czasem powodowały nadwyżkę zbędnych kilogramów. Nic więc dziwnego, że wszystkie panie oraz panowie eliminowali je z menu podczas swoich zmagań z nieprawidłową masą ciała.

O dziwo jednak, całkowite usunięcie łakoci z jadłospisu wcale nie przybliżało do sukcesu, a wręcz przeciwnie. W końcu proces odchudzania dobiegał finiszu, zaś chęć skosztowania czegoś słodkiego w nagrodę kończyła się rzuceniem na słodycze oraz błyskawicznym odzyskaniem wagi i to z nawiązką. A gdyby tak nie pozbywać się całkowicie deserów ze swojej diety, tylko umiejętnie z nich korzystać?

Dlaczego lubimy słodki smak?

Człowiek rodzi się z określonymi preferencjami smakowymi, głównie w kierunku smaku słodkiego. Słodkie są wody płodowe, w których rozwija się płód i słodkie jest mleko, stanowiące pierwsze pożywienie oseska. Na gorzki smak człowiek reaguje obronnie – kojarzy mu się z zagrożeniem, trucizną. Smak kwaśny oraz słony poznaje w momencie rozszerzania diety. W okresie szkolnym większość dzieci dokarmiana jest łakociami przez babcie, ciocie, w przedszkolu oraz podczas małych wypadków, np. gdy stłuką sobie kolano.

Słodki smak współtowarzyszy nam przez całe dzieciństwo i nie sposób temu zaprzeczyć. Istnieją oczywiście osoby twierdzące, że słodyczy nie lubią. Jednakże większość ludzi na samą myśl o słodkim smaku czuje nagły przypływ energii oraz błogość – to samo doświadcza całe ciało, po spożyciu czegoś dobrego gwałtownie rośnie poziom glukozy (cukru) we krwi, żeby w następnym etapie szybko opaść, powodując uczucie tzw. „zjazdu energetycznego”.

Polecane dla Ciebie

Desery a piramida zdrowego żywienia

Aktualna piramida zdrowego żywienia opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia nie zawiera na samym szczycie słodyczy ani słonych przekąsek – tak, jak było to we wcześniejszej. Potwierdza się w ten sposób teza, że desery zdrowe na pewno nie są, nie ma dla nich miejsca w naszym menu.

Jeśli jednak wziąć pod uwagę psychikę człowieka, okazuje się, iż czasem warto byłoby oddać się słodkiemu zapomnieniu. Dlaczego?

Czy restrykcyjne diety to sposób na sukces?

Zdrowie zależy od prawidłowego działania na wielu obszarach, wynika ze sprawności organizmu, wydolności fizycznej związanej z aktywnością, a także z dobrostanu psychicznego. Każdy, kto choć raz w życiu odchudzał się za sprawą restrykcyjnych, eliminacyjnych diet pamięta, że w tamtym okresie trudno było o utrzymanie dotychczasowej efektywności zawodowej, relacji towarzyskich czy witalności fizycznej. Drastyczne ucięcie kilokalorii, milion obostrzeń i tryb funkcjonowania, jak u robota skutecznie uniemożliwiały czerpanie z życia tego, co w nim naprawdę ważne.

Obecność drobnych grzeszków w nowym, lepszym stylu życia jest wręcz niezbędna, pozwala na poczucie minimalnego bezpieczeństwa. W sytuacji, gdy coś nie wyjdzie w pracy, z przyjaciółką czy rodziną będzie można zaszyć się w czterech ścianach, włączyć film i sięgnąć po coś smacznego. Nie jest to oczywiście ostateczne rozwiązanie, zapewne współpraca z psychologiem pozwoliłaby odnaleźć dziesiątki innych sposobów na odstresowanie się. Z punktu widzenia dietetyka, zwłaszcza zajmującego się na co dzień chorymi otyłymi leczonymi chirurgicznie (operacje bariatryczne), nie jestem jednak pewna czy jest to w 100% możliwe. Jak więc wpleść desery w racjonalne żywienie?

Nie da się być idealnym. Nie da się prowadzić idealnego trybu życia, idealnej diety czy powtarzalnego w 100% schematu codzienności. Zawsze może zdarzyć się coś, co z określonego rytmu skutecznie nas wybije. Sumienność oraz obowiązkowość to niezwykle istotne cechy, ale czasami trzeba sobie po prostu odpuścić.

Jak powinna wyglądać nasza dieta?

Zdrowa dieta to odpowiednie bilansowanie, przygotowywanie z możliwie najlepszych jakościowo produktów oraz regularne spożywanie codziennych posiłków. Zgodnie z aktualnymi wytycznymi połowę tego, co jemy w ciągu dnia powinny stanowić warzywa i owoce, gdyż są źródłem cennych dla naszego organizmu składników biologicznie aktywnych, chroniących np. przed rozwojem wielu chorób przewlekłych, niezakaźnych (m.in. cukrzycą, nowotworami).

Na dalszych piętrach piramidy odnajdujemy produkty zbożowe z pełnego ziarna, dalej chudy nabiał, potem mięso, ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych, a na samym szczycie źródła dobrych tłuszczy – oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona. Temu wszystkiemu winna towarzyszyć woda, ograniczenie/eliminacja cukru oraz soli, zastąpienie ich naturalnymi przyprawami, a także ziołami.

Jeśli nasza dieta składa się ze wszystkich wymienionych wyżej elementów, wprowadzenie do niej dnia kiedy sięgniemy po słodki deser nie będzie niczym złym. W praktyce najlepiej wyznaczyć dwa takie dni – jeden w środku tygodnia, aby móc udać się np. na spotkanie z przyjaciółką oraz drugi w weekend, gdy spokojnie odpoczywamy razem z rodziną.

Czy deser może być zdrowy?

Wybór słodkiej i zdrowej przekąski nie jest bez znaczenia. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po domowe, własne wypieki, słodycze przygotowane zgodnie z aktualnymi, zdrowymi trendami (np. z gorzkiej czekolady, owoców, ksylitolu lub erytrolu, niesiarkowanych, suszonych owoców, itd.). Jeśli już kupne to takie o najkrótszym składzie, bez dodatku sztucznych barwników, konserwantów, tony tłuszczu czy cukru. Raczej nie poleca się ciastek paczkowanych, ciast z cukierni na wagę czy wyrobów z najniższej, nieznanej półki.

Czasami jednak, co potwierdzą zwykle kobiety, nadchodzi TEN moment, kiedy ewidentnie mamy ochotę na coś zupełnie niezdrowego. Jeśli więc nasze zdrowie nam na to pozwala, śmiało, korzystajmy z przyjemności z rozwagą. Taki cheatmeal (z ang. oszukany posiłek) nie tylko nie zaszkodzi naszej figurze oraz zdrowiu, ale i poprawi samopoczucie psychiczne. Bo choć stresu związanego z codziennością nie sposób całkowicie wyeliminować, można zadbać o to, aby właściwe żywienie stało się elementem, który jest dla nas normalnością. Bez zbędnych ograniczeń.

Słodki smak towarzyszy nam już od samego początku. Oczywiście absolutnie nie zalecamy, aby wprowadzić go do codziennej diety na stałe. W praktyce nie dostarcza niczego wartościowego. Uważamy jednak, że gdy już się „zdarzy” nie powinien stanowić powodu do wyrzutów sumienia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij