
Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?
Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.
Skoki narciarskie to zimowa dyscyplina sportowa niezwykle popularna w Polsce, jak i w wielu innych krajach na świecie. Adam Małysz jest doskonale znanym i cenionym sportowcem w naszym kraju, który w latach 1995 – 2011 był czołowym polskim skoczkiem narciarskim, a jego występy elektryzowały przez wiele lat miliony widzów przed telewizorami.
Dieta Adama Małysza
O diecie Adama Małysza zrobiło się głośno w mediach głównego nurtu za sprawą słynnej już bułki z bananem. Pomysł ten narodził się we współpracy z profesorem Jerzym Żołędziem – fizjologiem wysiłku fizycznego i ówczesnym członkiem sztabu polskiej kadry skoczków narciarskich. Jak się bowiem okazuje, Adam Małysz i profesor Jerzy Żołądź zastanawiali się podczas zawodów w czeskim Harrachovie nad tym, co dobrze jest zjeść przed samymi skokami, żeby z jednej strony mieć bardzo dużo energii, a z drugiej nie zwiększać niepotrzebnie masy ciała. Obaj panowie wspólnie doszli do wniosku, że tego typu posiłkiem jest bułka z bananem.
Oprócz słynnej bułki z bananem spożywanej w czasie konkursów skoków narciarskich dieta Adama Małysza składała się z wielu innych produktów żywnościowych, aby dostarczyć każdego dnia odpowiednią ilość energii oraz jakże ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych, tj. białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. W diecie skoczków narciarskich zwykle pojawiają się również inne produkty zbożowe (np. chleb, kasze, ryż, makarony, płatki), warzywa (w tym ziemniaki i bataty), owoce, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe mleko i jego przetwory, chude mięso drobiowe, ryby, jaja, orzechy, nasiona, pestki, masło orzechowe, miód oraz oleje roślinne (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia).
Bułka z bananem – przepis
Aby przygotować bułkę z bananem wedle mistrzowskiego przepisu Adama Małysza i profesora Jerzego Żołędzia, należy przekroić średniej wielkości bułkę pszenną na połowę i do środka włożyć obranego ze skórki i pokrojonego w plastry dojrzałego banana. Opcjonalnie można również pieczywo posmarować wcześniej łyżeczką miodu i/lub 100-procentowego masła orzechowego. Bułka z bananem zawiera sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów, które są dobrym źródłem energii dla intensywnie pracujących mięśni szkieletowych.
Banany są uważane za najczęściej spożywane świeże owoce na całym globie ziemskim. Są one szczególnie bogate w węglowodany (glukozę i fruktozę), składniki mineralne (głównie potas, magnez, miedź i mangan), witaminy (zwłaszcza witaminę B6 i witaminę C) oraz antyoksydanty (polifenole). Jeden średni banan (120 g) dostarcza około 110 kcal, w tym 26 g łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Bułka pszenna jest źródłem węglowodanów (głównie skrobi), białka, witamin (szczególnie witaminy B1, B2, B3, B5 i folianów) oraz składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i sodu). Jedna średniej wielkości bułka pszenna (80 g) dostarcza blisko 220 kcal, w tym około 45 g węglowodanów i 7 g białka.
Dieta skoczków narciarskich
Nie ulega wątpliwości, że zawodowe uprawianie skoków narciarskich jest związane z koniecznością przestrzegania diety o niskiej kaloryczności. Adam Małysz przez większość swojej kariery sportowej spożywał jedynie około 1500 kcal, co jest wartością bardzo niską, tym bardziej biorąc pod uwagę regularne treningi.
Bułka z bananem w diecie sportowców innych dyscyplin
Bułka z bananem, którą Adam Małysz jadł podczas zawodów Pucharu Świata w skokach narciarskich, świetnie sprawdzi się również u innych sportowców (zwłaszcza uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe), którzy koniecznie potrzebują regularnie dostarczać łatwostrawnych węglowodanów w trakcie podejmowanego wysiłku fizycznego, aby na bieżąco uzupełniać paliwo niezbędne dla intensywnie pracujących mięśni szkieletowych. W wersji bardziej zdrowej dla osób rekreacyjnie uprawiających sport można zastosować zamiast bułki pszennej również bułkę pełnoziarnistą (np. grahamkę, żytnią lub orkiszową).