Skoczek narciarski w locie
Mateusz Durbas

Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?

Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.  

Skoki narciarskie to zimowa dyscyplina sportowa niezwykle popularna w Polsce, jak i w wielu innych krajach na świecie. Adam Małysz jest doskonale znanym i cenionym sportowcem w naszym kraju, który w latach 1995 – 2011 był czołowym polskim skoczkiem narciarskim, a jego występy elektryzowały przez wiele lat miliony widzów przed telewizorami.

Dieta Adama Małysza

O diecie Adama Małysza zrobiło się głośno w mediach głównego nurtu za sprawą słynnej już bułki z bananem. Pomysł ten narodził się we współpracy z profesorem Jerzym Żołędziem – fizjologiem wysiłku fizycznego i ówczesnym członkiem sztabu polskiej kadry skoczków narciarskich. Jak się bowiem okazuje, Adam Małysz i profesor Jerzy Żołądź zastanawiali się podczas zawodów w czeskim Harrachovie nad tym, co dobrze jest zjeść przed samymi skokami, żeby z jednej strony mieć bardzo dużo energii, a z drugiej nie zwiększać niepotrzebnie masy ciała. Obaj panowie wspólnie doszli do wniosku, że tego typu posiłkiem jest bułka z bananem.

W ten oto sposób został rozwiązany problem z żywieniem w czasie trwania zawodów Pucharu Świata w skokach narciarskich. Pomysł na bułkę z bananem mocno przypadł do gustu Małyszowi, gdyż była smaczna, pożywna, lekkostrawna, bardzo prosta w przygotowaniu oraz łatwa w transporcie i przechowywaniu.

Oprócz słynnej bułki z bananem spożywanej w czasie konkursów skoków narciarskich dieta Adama Małysza składała się z wielu innych produktów żywnościowych, aby dostarczyć każdego dnia odpowiednią ilość energii oraz jakże ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych, tj. białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. W diecie skoczków narciarskich zwykle pojawiają się również inne produkty zbożowe (np. chleb, kasze, ryż, makarony, płatki), warzywa (w tym ziemniaki i bataty), owoce, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe mleko i jego przetwory, chude mięso drobiowe, ryby, jaja, orzechy, nasiona, pestki, masło orzechowe, miód oraz oleje roślinne (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia).

Bułka z bananem – przepis

Aby przygotować bułkę z bananem wedle mistrzowskiego przepisu Adama Małysza i profesora Jerzego Żołędzia, należy przekroić średniej wielkości bułkę pszenną na połowę i do środka włożyć obranego ze skórki i pokrojonego w plastry dojrzałego banana. Opcjonalnie można również pieczywo posmarować wcześniej łyżeczką miodu i/lub 100-procentowego masła orzechowego. Bułka z bananem zawiera sporo łatwo przyswajalnych węglowodanów, które są dobrym źródłem energii dla intensywnie pracujących mięśni szkieletowych.

Banany są uważane za najczęściej spożywane świeże owoce na całym globie ziemskim. Są one szczególnie bogate w węglowodany (glukozę i fruktozę), składniki mineralne (głównie potas, magnez, miedź i mangan), witaminy (zwłaszcza witaminę B6 i witaminę C) oraz antyoksydanty (polifenole). Jeden średni banan (120 g) dostarcza około 110 kcal, w tym 26 g łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Bułka pszenna jest źródłem węglowodanów (głównie skrobi), białka, witamin (szczególnie witaminy B1, B2, B3, B5 i folianów) oraz składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i sodu). Jedna średniej wielkości bułka pszenna (80 g) dostarcza blisko 220 kcal, w tym około 45 g węglowodanów i 7 g białka.

Dieta skoczków narciarskich

Nie ulega wątpliwości, że zawodowe uprawianie skoków narciarskich jest związane z koniecznością przestrzegania diety o niskiej kaloryczności. Adam Małysz przez większość swojej kariery sportowej spożywał jedynie około 1500 kcal, co jest wartością bardzo niską, tym bardziej biorąc pod uwagę regularne treningi.

Mała kaloryczność diety Małysza wynika z faktu, iż stałe utrzymywanie niskiej masy ciała jest czynnikiem, który wywiera korzystny wpływ na długość wykonywanych skoków, dlatego skoczkowie narciarscy nie mogą przytyć i muszą cały czas kontrolować ilość przyjmowanych kalorii wraz z pożywieniem.

Powiązane produkty

Bułka z bananem w diecie sportowców innych dyscyplin

Bułka z bananem, którą Adam Małysz jadł podczas zawodów Pucharu Świata w skokach narciarskich, świetnie sprawdzi się również u innych sportowców (zwłaszcza uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe), którzy koniecznie potrzebują regularnie dostarczać łatwostrawnych węglowodanów w trakcie podejmowanego wysiłku fizycznego, aby na bieżąco uzupełniać paliwo niezbędne dla intensywnie pracujących mięśni szkieletowych. W wersji bardziej zdrowej dla osób rekreacyjnie uprawiających sport można zastosować zamiast bułki pszennej również bułkę pełnoziarnistą (np. grahamkę, żytnią lub orkiszową).

  1. Biela B., Zagrodzki P.: Ocena opieki żywieniowej u zawodników wyczynowo uprawiających skoki narciarskie i kombinację norweską, „Probl Hig Epidemiol” 2013, 94(2): 291-293.
  2. Rząd Ł., Napierała M.: Wpływ sukcesów Adama Małysza na popularność skoków narciarskich, „Journal of Health Sciences” 2014;4(10):221-248.
  3. Wróblewski P.: Polscy herosi sportowi XXI wieku. Wzory osobowe społeczeństwa polskiego. W: B. Wiśniewska-Paź, P. Wróblewski (red.), Społeczeństwo, sport, edukacja, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2016, 37-62.
  4. Zaczek Z., Michota-Katulska E., Zegan M.: Żywienie w skokach narciarskich, „Bromat. Chem. Toksykol.” XLIX, 2016, 2, 121–129.
  5. Kaczmarek J.: Skoczkowie – tajemnice mistrzów, SAGA Egmont, 2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij