szklanka z wodą alkaliczną
Katarzyna Turek-Kawecka

Woda alkaliczna – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowa?

Przeglądając Internet, można natknąć się na wiele informacji na temat diety zakwaszającej, alkalizującej oraz wody mającej neutralizować kwasy w organizmie i działać alkalizująco, niwelując wiele dolegliwości i jednocześnie lecząc wiele chorób. Wśród ofert sprzedaży znajdziemy zarówno gotową wodę alkaliczną, jak i urządzenia do samodzielnego jej wytwarzania, które obiecują pozbycie się wszystkich negatywnych skutków zdrowotnych. Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu i „wyleczenie” go wodą zasadową?

Woda alkaliczna – co to takiego?

Każdy płyn może mieć określone pH. Skala pH określa kwasowość i zasadowość roztworów wodnych związków chemicznych. Może przyjmować wartości od 0 do 14, gdzie pierwsza liczba oznacza bardzo silny, stężony kwas, a druga bardzo silną, stężoną zasadę. Najprościej mówiąc. im niższe jest pH, tym bardziej kwaśny będzie odczyn, a im wyższe, tym bardziej zasadowy. pH zbliżone do 7 oznacza odczyn neutralny, czyli ani kwaśny, ani zasadowy.

W organizmie człowieka pH może być bardzo zmienne i waha się od około 1,35–3,5 w żołądku, do około 8,8 w przypadku płynu trzustkowego. Organizm człowieka posiada szereg mechanizmów buforujących, mających za zadanie utrzymywanie tych wartości na stałym poziomie, ponieważ nawet małe odchylenia poza normy mogą być bardzo niebezpieczne dla życia.

Zwykła woda ma pH neutralne, zbliżone do 7. Woda zasadowa, czy inaczej woda alkaliczna, charakteryzuje się lekko podwyższoną wartością: do pH równego 8–10. Spowodowane jest to zawartością naturalnie występujących w nich zasadotwórczych minerałów lub uzyskaniem zasadowości w procesie jonizacji. Teoretycznie woda alkalizująca ma za zadanie podwyższyć pH płynów ustrojowych, które zostało obniżone przez niezdrową dietę i inne aspekty rozwoju cywilizacji. Czy jednak rozsądnym jest myśleć, że do mogącego się okazać bardzo niebezpiecznym w skutkach zmienienia pH organizmu wystarczy magiczna woda zasadowa? 

Właściwości wody alkalicznej – na co pomoże? Czy jest zdrowa?

Założeniem działania wody alkalicznej jest to, że ma ona wyrównywać pH w organizmie. Organizm człowieka ma jednak na szczęście silne mechanizmy regulujące odczyn jego płynów, nie ma więc możliwości wpłynąć na nie czymś tak trywialnym jak woda o podwyższonym pH. Każdy produkt spożywczy oraz napój po spożyciu trafia do żołądka, który wytwarza sok żołądkowy. Jednym z jego składników jest kwas solny, który ma bardzo niskie pH. Powoduje on, że odczyn soku żołądkowego wynosi 1,35–3,5 (czyli jest bardzo kwaśny, można powiedzieć wręcz że żrący) i nie da się zmienić go za pomocą lekko zasadowej wody. Jony wodoru pochodzące z kwasu solnego bardzo szybko zneutralizują jony zasadowe obecne w wodzie. Kwaśny odczyn żołądka jest potrzebny, aby prawidłowo przeprowadzić proces trawienia składników żywności i jego podwyższenie powodowałoby utrudnienie tego procesu.

Podsumowując: woda alkaliczna nie jest w stanie zmienić pH soków żołądkowych ani żadnych innych płynów ustrojowych.

Woda alkaliczna a choroby

Uważa się, że woda alkaliczna jest zdrowa, ponieważ pomoże na wiele chorób. Wyleczy otyłość, cukrzycę, kamicę nerkową, dnę moczanową, zapobiegnie osteoporozie a nawet nowotworom. Ma za zadanie usuwać z organizmu toksyny, unieszkodliwiać wolne rodniki (działać przeciwutleniająco), usuwać migrenowe bóle głowy, astmę, łuszczycę a nawet celiakię. Łatwo zauważyć można, że spektrum jej rzekomego działania jest dość szerokie. Według jej zwolenników jest w stanie wyleczyć nawet nieuleczalne autoimmunologiczne choroby o podłożu genetycznym jak celiakia.

Istnieją badania sugerujące, że spożywanie produktów mających alkalizujące działanie wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia, ale wystarczy trzymać się zdrowej diety, spożywania dużej ilości warzyw i owoców – żadne specjalne dodatki nie są potrzebne. Prawda jest taka, że jedyną chorobę, jaką wyleczy woda zasadowa, to zespół zbyt wypchanego pieniędzmi portfela.

Woda alkaliczna a zakwaszanie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest pewnym uproszczeniem i nie działa tak, jak kreują je media. Gdyby doprowadzić do prawdziwego zakwaszenia mowa byłaby o kwasicy metabolicznej, leczonej w szpitalu, a nie piciem wody alkalicznej.

Dowiedz się więcej: Czym jest kwasica metaboliczna?

Produkty spożywcze podzielić można na zasadotwórcze oraz kwasotwórcze. Do tych zasadotwórczych należą wszystkie warzywa i owoce/. Dość neutralne okazują się być piwo, wino, kawa, masło, cukier, nasiona roślin strączkowych i coca-cola. Do kwasotwórczych zaliczyć można nabiał (szczególnie sery), jaja, mięso, ryby, orzechy i zboża.  

Łatwo można zauważyć, że część produktów mających zakwaszać śmiało można określić jako dość korzystnie wpływające na zdrowie (jak na przykład ryby i zawarte w nich kwasy omega-3), a te zakwalifikowane jako neutralne już niekoniecznie. Tak jak woda alkaliczna nie wpłynie na zmianę pH soku żołądkowego, tak nie zrobią tego w znaczącym stopniu produkty spożywcze. Woda zasadowa nie zneutralizuje ich rzekomo szkodliwego wpływu na organizm. 

Polecane dla Ciebie

Woda alkaliczna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Woda alkaliczna nie leczy chorób, ale może zaszkodzić niektórym osobom. Nie powinni jej spożywać pacjenci z zaburzeniami pracy nerek, ponieważ wysoka zawartość minerałów może skutkować powstaniem kamieni w układzie moczowym. Wysoko zmineralizowanych wód nie powinny pić także dzieci, dla których nadmiar składników mineralnych może być niebezpieczny.

Wodą ze zwiększoną ilością składników mineralnych nie wolno także popijać leków, ponieważ może to spowodować znacznie słabsze ich wchłanianie.

Woda alkaliczna – gdzie kupić, ile kosztuje, na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wodę alkaliczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, części aptek oraz większych supermarketów. Kosztuje kilka, kilkanaście złotych za półtoralitrową butelkę (5–14 zł). Zależnie od producenta można znaleźć w niej różnego rodzaju składniki mineralne (należy pamiętać, że z wody nie są one dobrze przyswajalne).

Jeśli brakuje nam jakiegoś konkretnego minerału, albo nasze zapotrzebowanie na któryś składnik jest większe, to powinno to determinować, jakiego producenta wody wybierzemy.

Woda alkaliczna – jak zrobić w domu?

Wodę alkaliczną można nabyć w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy kupić jonizator do wody, który z wody w kranie zrobi wodę zasadową. Koszt takiego urządzenia to kilkaset, kilka tysięcy złotych. Jonizator wykorzystuje proces elektrolizy wody, czyli przepływie przez nią prądu elektrycznego, co powoduje jej rozpad na dodatnie jony (kationy) wodoru i ujemne jony (aniony) tlenu.

  1. R.M.C. Ignacio, K.-B. Joo, K.-J Lee, Clinical effect and mechanism of alkaline reduced water, „Journal of Food and Drug Analysis”, nr 20 (1) 2012. 
  2. H. Mousa, Health Effects of Alkaline Diet and Water, Reduction of Digestive-tract Bacterial Load, and Earthing, „Alternative therapies in health and medicine”, nr 22 2016.
  3. J. A. Koufman, N. Johnston, Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease, „The Annals of otology, rhinology and laryngology”, nr 121 (7) 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij