Woda alkaliczna – czy każdy powinien ją pić? - portal DOZ.pl
szklanka z wodą alkaliczną
Katarzyna Turek-Kawecka

Woda alkaliczna – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowa?

Przeglądając Internet, można natknąć się na wiele informacji na temat diety zakwaszającej, alkalizującej oraz wody mającej neutralizować kwasy w organizmie i działać alkalizująco, niwelując wiele dolegliwości i jednocześnie lecząc wiele chorób. Wśród ofert sprzedaży znajdziemy zarówno gotową wodę alkaliczną, jak i urządzenia do samodzielnego jej wytwarzania, które obiecują pozbycie się wszystkich negatywnych skutków zdrowotnych. Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu i „wyleczenie” go wodą zasadową?

Woda alkaliczna – co to takiego?

Każdy płyn może mieć określone pH. Skala pH określa kwasowość i zasadowość roztworów wodnych związków chemicznych. Może przyjmować wartości od 0 do 14, gdzie pierwsza liczba oznacza bardzo silny, stężony kwas, a druga bardzo silną, stężoną zasadę. Najprościej mówiąc. im niższe jest pH, tym bardziej kwaśny będzie odczyn, a im wyższe, tym bardziej zasadowy. pH zbliżone do 7 oznacza odczyn neutralny, czyli ani kwaśny, ani zasadowy.

W organizmie człowieka pH może być bardzo zmienne i waha się od około 1,35–3,5 w żołądku, do około 8,8 w przypadku płynu trzustkowego. Organizm człowieka posiada szereg mechanizmów buforujących, mających za zadanie utrzymywanie tych wartości na stałym poziomie, ponieważ nawet małe odchylenia poza normy mogą być bardzo niebezpieczne dla życia.

Zwykła woda ma pH neutralne, zbliżone do 7. Woda zasadowa, czy inaczej woda alkaliczna, charakteryzuje się lekko podwyższoną wartością: do pH równego 8–10. Spowodowane jest to zawartością naturalnie występujących w nich zasadotwórczych minerałów lub uzyskaniem zasadowości w procesie jonizacji. Teoretycznie woda alkalizująca ma za zadanie podwyższyć pH płynów ustrojowych, które zostało obniżone przez niezdrową dietę i inne aspekty rozwoju cywilizacji. Czy jednak rozsądnym jest myśleć, że do mogącego się okazać bardzo niebezpiecznym w skutkach zmienienia pH organizmu wystarczy magiczna woda zasadowa? 

Właściwości wody alkalicznej – na co pomoże? Czy jest zdrowa?

Założeniem działania wody alkalicznej jest to, że ma ona wyrównywać pH w organizmie. Organizm człowieka ma jednak na szczęście silne mechanizmy regulujące odczyn jego płynów, nie ma więc możliwości wpłynąć na nie czymś tak trywialnym jak woda o podwyższonym pH. Każdy produkt spożywczy oraz napój po spożyciu trafia do żołądka, który wytwarza sok żołądkowy. Jednym z jego składników jest kwas solny, który ma bardzo niskie pH. Powoduje on, że odczyn soku żołądkowego wynosi 1,35–3,5 (czyli jest bardzo kwaśny, można powiedzieć wręcz że żrący) i nie da się zmienić go za pomocą lekko zasadowej wody. Jony wodoru pochodzące z kwasu solnego bardzo szybko zneutralizują jony zasadowe obecne w wodzie. Kwaśny odczyn żołądka jest potrzebny, aby prawidłowo przeprowadzić proces trawienia składników żywności i jego podwyższenie powodowałoby utrudnienie tego procesu.

Podsumowując: woda alkaliczna nie jest w stanie zmienić pH soków żołądkowych ani żadnych innych płynów ustrojowych.

Woda alkaliczna a choroby

Uważa się, że woda alkaliczna jest zdrowa, ponieważ pomoże na wiele chorób. Wyleczy otyłość, cukrzycę, kamicę nerkową, dnę moczanową, zapobiegnie osteoporozie a nawet nowotworom. Ma za zadanie usuwać z organizmu toksyny, unieszkodliwiać wolne rodniki (działać przeciwutleniająco), usuwać migrenowe bóle głowy, astmę, łuszczycę a nawet celiakię. Łatwo zauważyć można, że spektrum jej rzekomego działania jest dość szerokie. Według jej zwolenników jest w stanie wyleczyć nawet nieuleczalne autoimmunologiczne choroby o podłożu genetycznym jak celiakia.

Istnieją badania sugerujące, że spożywanie produktów mających alkalizujące działanie wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia, ale wystarczy trzymać się zdrowej diety, spożywania dużej ilości warzyw i owoców – żadne specjalne dodatki nie są potrzebne. Prawda jest taka, że jedyną chorobę, jaką wyleczy woda zasadowa, to zespół zbyt wypchanego pieniędzmi portfela.

Woda alkaliczna a zakwaszanie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest pewnym uproszczeniem i nie działa tak, jak kreują je media. Gdyby doprowadzić do prawdziwego zakwaszenia mowa byłaby o kwasicy metabolicznej, leczonej w szpitalu, a nie piciem wody alkalicznej.

Dowiedz się więcej: Czym jest kwasica metaboliczna?

Produkty spożywcze podzielić można na zasadotwórcze oraz kwasotwórcze. Do tych zasadotwórczych należą wszystkie warzywa i owoce/. Dość neutralne okazują się być piwo, wino, kawa, masło, cukier, nasiona roślin strączkowych i coca-cola. Do kwasotwórczych zaliczyć można nabiał (szczególnie sery), jaja, mięso, ryby, orzechy i zboża.  

Łatwo można zauważyć, że część produktów mających zakwaszać śmiało można określić jako dość korzystnie wpływające na zdrowie (jak na przykład ryby i zawarte w nich kwasy omega-3), a te zakwalifikowane jako neutralne już niekoniecznie. Tak jak woda alkaliczna nie wpłynie na zmianę pH soku żołądkowego, tak nie zrobią tego w znaczącym stopniu produkty spożywcze. Woda zasadowa nie zneutralizuje ich rzekomo szkodliwego wpływu na organizm. 

Polecane dla Ciebie

Woda alkaliczna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Woda alkaliczna nie leczy chorób, ale może zaszkodzić niektórym osobom. Nie powinni jej spożywać pacjenci z zaburzeniami pracy nerek, ponieważ wysoka zawartość minerałów może skutkować powstaniem kamieni w układzie moczowym. Wysoko zmineralizowanych wód nie powinny pić także dzieci, dla których nadmiar składników mineralnych może być niebezpieczny.

Wodą ze zwiększoną ilością składników mineralnych nie wolno także popijać leków, ponieważ może to spowodować znacznie słabsze ich wchłanianie.

Woda alkaliczna – gdzie kupić, ile kosztuje, na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wodę alkaliczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, części aptek oraz większych supermarketów. Kosztuje kilka, kilkanaście złotych za półtoralitrową butelkę (5–14 zł). Zależnie od producenta można znaleźć w niej różnego rodzaju składniki mineralne (należy pamiętać, że z wody nie są one dobrze przyswajalne).

Jeśli brakuje nam jakiegoś konkretnego minerału, albo nasze zapotrzebowanie na któryś składnik jest większe, to powinno to determinować, jakiego producenta wody wybierzemy.

Woda alkaliczna – jak zrobić w domu?

Wodę alkaliczną można nabyć w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy kupić jonizator do wody, który z wody w kranie zrobi wodę zasadową. Koszt takiego urządzenia to kilkaset, kilka tysięcy złotych. Jonizator wykorzystuje proces elektrolizy wody, czyli przepływie przez nią prądu elektrycznego, co powoduje jej rozpad na dodatnie jony (kationy) wodoru i ujemne jony (aniony) tlenu.

  1. R.M.C. Ignacio, K.-B. Joo, K.-J Lee, Clinical effect and mechanism of alkaline reduced water, „Journal of Food and Drug Analysis”, nr 20 (1) 2012. 
  2. H. Mousa, Health Effects of Alkaline Diet and Water, Reduction of Digestive-tract Bacterial Load, and Earthing, „Alternative therapies in health and medicine”, nr 22 2016.
  3. J. A. Koufman, N. Johnston, Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease, „The Annals of otology, rhinology and laryngology”, nr 121 (7) 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jonoforeza – na czym polega, jakie przynosi efekty?

    Jonoforeza to zabieg fizykoterapeutyczny, który wykorzystuje prąd leczniczy. Niewątpliwą zaletą tego zabiegu jest fakt, że ma działanie miejscowe, czyli wykorzystywane w nim leki nie obciążają całego organizmu (przede wszystkim przewodu pokarmowego), a działają jedynie tym w miejscu ciała, w którym są one pacjentowi potrzebne.

  • Bób – czy jest zdrowy? Właściwości i zastosowania bobu. Dietetyczne przepisy z bobem

    Bób należy do nasion roślin strączkowych. Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem, za którym przepadają nawet te osoby, które strączków nie lubią. Do jakich potraw można wykorzystać bób? Dlaczego warto go jeść? Czy nasiona bobu są zdrowe?

  • Kolka podczas biegania – jak jej uniknąć? Co robić, gdy nas dopadnie?

    Kolka podczas biegania to ostry, przeszywający ból, który nasila się podczas wdechu. Dlaczego się pojawia? Jak sobie radzić z kolką w trakcie biegu? Co warto robić, aby jej uniknąć?

  • Węglan sodu (E500) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    Węglan sodu, czyli soda, to bardzo popularna substancja stosowana w gospodarstwie domowym, w przemyśle spożywczym, kosmetyce, do produkcji leków, detergentów czy szkła. Mało z nas wie, że węglan sodu występuje w trzech odmianach. Co różni sodę kalcynowaną, oczyszczoną oraz śnieżną? Czy wszystkie odmiany są dozwolone do stosowania w produkcji żywności? Czy węglan sodu jest szkodliwy? Podpowiadamy.

  • Guzki Schmorla – czym są i dlaczego powstają?

    Guzki Schmorla to rezultat przeciążeń kręgosłupa oraz rozmaitych schorzeń. Tworzą się jako struktury wybrzuszające się w górę lub w dół. Wpływają tym samym na sąsiednie kręgi kręgosłupa. Bardzo często kojarzone są ze zmianami o charakterze nowotworowym, co nie jest prawdą. Faktem natomiast jest, że mogą one być z nimi mylone. Wykrywane są przypadkowo i rzadko kiedy dają dolegliwości bólowe czy inne objawy utrudniające codzienne funkcjonowanie.

  • Chrzan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

    Chrzan, choć kojarzymy go głównie z okresem świąt wielkanocnych jako niezastąpioną przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu, to okazuje się, że posiada także wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich dokładnie? Co zawiera korzeń chrzanu? Czy pomoże na przeziębienie? Czy niektóre związki zawarte w chrzanie pomogą w walce z nowotworami? Odpowiadamy.

  • Soda oczyszczona – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

    Soda oczyszczona jest obecna niemal w każdym domu. Wykorzystuje się ją w środkach czyszczących, kosmetykach, żywności i lekach. Czy soda oczyszczona rzeczywiście pomaga na odciski, twarde piety, grzybicę, problemy żołądkowe, nieświeży oddech? Jak zrobić pastę do czyszczenia z sody? Co powstaje, gdy zmieszamy sodę z octem? Czy maseczka z sody oczyszczonej to dobry wybór? Dowiedz się wszystkiego o sodzie oczyszczonej z poniższego artykułu.

  • Gumy do ćwiczeń – czy warto ich używać?

    Guma oporowa do ćwiczeń to jeden z przyborów, które mogą zostać wykorzystywane do wykonywania efektywnego treningu zarówno na siłowni, jak i w domu. Co dają gumy do ćwiczeń? O czym warto wiedzieć, wybierając gumy na trening? Opowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij