szklanka z wodą alkaliczną
Katarzyna Turek-Kawecka

Woda alkaliczna – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowa?

Przeglądając Internet, można natknąć się na wiele informacji na temat diety zakwaszającej, alkalizującej oraz wody mającej neutralizować kwasy w organizmie i działać alkalizująco, niwelując wiele dolegliwości i jednocześnie lecząc wiele chorób. Wśród ofert sprzedaży znajdziemy zarówno gotową wodę alkaliczną, jak i urządzenia do samodzielnego jej wytwarzania, które obiecują pozbycie się wszystkich negatywnych skutków zdrowotnych. Czy możliwe jest zakwaszenie organizmu i „wyleczenie” go wodą zasadową?

Woda alkaliczna – co to takiego?

Każdy płyn może mieć określone pH. Skala pH określa kwasowość i zasadowość roztworów wodnych związków chemicznych. Może przyjmować wartości od 0 do 14, gdzie pierwsza liczba oznacza bardzo silny, stężony kwas, a druga bardzo silną, stężoną zasadę. Najprościej mówiąc. im niższe jest pH, tym bardziej kwaśny będzie odczyn, a im wyższe, tym bardziej zasadowy. pH zbliżone do 7 oznacza odczyn neutralny, czyli ani kwaśny, ani zasadowy.

W organizmie człowieka pH może być bardzo zmienne i waha się od około 1,35–3,5 w żołądku, do około 8,8 w przypadku płynu trzustkowego. Organizm człowieka posiada szereg mechanizmów buforujących, mających za zadanie utrzymywanie tych wartości na stałym poziomie, ponieważ nawet małe odchylenia poza normy mogą być bardzo niebezpieczne dla życia.

Zwykła woda ma pH neutralne, zbliżone do 7. Woda zasadowa, czy inaczej woda alkaliczna, charakteryzuje się lekko podwyższoną wartością: do pH równego 8–10. Spowodowane jest to zawartością naturalnie występujących w nich zasadotwórczych minerałów lub uzyskaniem zasadowości w procesie jonizacji. Teoretycznie woda alkalizująca ma za zadanie podwyższyć pH płynów ustrojowych, które zostało obniżone przez niezdrową dietę i inne aspekty rozwoju cywilizacji. Czy jednak rozsądnym jest myśleć, że do mogącego się okazać bardzo niebezpiecznym w skutkach zmienienia pH organizmu wystarczy magiczna woda zasadowa? 

Właściwości wody alkalicznej – na co pomoże? Czy jest zdrowa?

Założeniem działania wody alkalicznej jest to, że ma ona wyrównywać pH w organizmie. Organizm człowieka ma jednak na szczęście silne mechanizmy regulujące odczyn jego płynów, nie ma więc możliwości wpłynąć na nie czymś tak trywialnym jak woda o podwyższonym pH. Każdy produkt spożywczy oraz napój po spożyciu trafia do żołądka, który wytwarza sok żołądkowy. Jednym z jego składników jest kwas solny, który ma bardzo niskie pH. Powoduje on, że odczyn soku żołądkowego wynosi 1,35–3,5 (czyli jest bardzo kwaśny, można powiedzieć wręcz że żrący) i nie da się zmienić go za pomocą lekko zasadowej wody. Jony wodoru pochodzące z kwasu solnego bardzo szybko zneutralizują jony zasadowe obecne w wodzie. Kwaśny odczyn żołądka jest potrzebny, aby prawidłowo przeprowadzić proces trawienia składników żywności i jego podwyższenie powodowałoby utrudnienie tego procesu.

Podsumowując: woda alkaliczna nie jest w stanie zmienić pH soków żołądkowych ani żadnych innych płynów ustrojowych.

Woda alkaliczna a choroby

Uważa się, że woda alkaliczna jest zdrowa, ponieważ pomoże na wiele chorób. Wyleczy otyłość, cukrzycę, kamicę nerkową, dnę moczanową, zapobiegnie osteoporozie a nawet nowotworom. Ma za zadanie usuwać z organizmu toksyny, unieszkodliwiać wolne rodniki (działać przeciwutleniająco), usuwać migrenowe bóle głowy, astmę, łuszczycę a nawet celiakię. Łatwo zauważyć można, że spektrum jej rzekomego działania jest dość szerokie. Według jej zwolenników jest w stanie wyleczyć nawet nieuleczalne autoimmunologiczne choroby o podłożu genetycznym jak celiakia.

Istnieją badania sugerujące, że spożywanie produktów mających alkalizujące działanie wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia, ale wystarczy trzymać się zdrowej diety, spożywania dużej ilości warzyw i owoców – żadne specjalne dodatki nie są potrzebne. Prawda jest taka, że jedyną chorobę, jaką wyleczy woda zasadowa, to zespół zbyt wypchanego pieniędzmi portfela.

Woda alkaliczna a zakwaszanie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest pewnym uproszczeniem i nie działa tak, jak kreują je media. Gdyby doprowadzić do prawdziwego zakwaszenia mowa byłaby o kwasicy metabolicznej, leczonej w szpitalu, a nie piciem wody alkalicznej.

Dowiedz się więcej: Czym jest kwasica metaboliczna?

Produkty spożywcze podzielić można na zasadotwórcze oraz kwasotwórcze. Do tych zasadotwórczych należą wszystkie warzywa i owoce/. Dość neutralne okazują się być piwo, wino, kawa, masło, cukier, nasiona roślin strączkowych i coca-cola. Do kwasotwórczych zaliczyć można nabiał (szczególnie sery), jaja, mięso, ryby, orzechy i zboża.  

Łatwo można zauważyć, że część produktów mających zakwaszać śmiało można określić jako dość korzystnie wpływające na zdrowie (jak na przykład ryby i zawarte w nich kwasy omega-3), a te zakwalifikowane jako neutralne już niekoniecznie. Tak jak woda alkaliczna nie wpłynie na zmianę pH soku żołądkowego, tak nie zrobią tego w znaczącym stopniu produkty spożywcze. Woda zasadowa nie zneutralizuje ich rzekomo szkodliwego wpływu na organizm. 

Powiązane produkty

Woda alkaliczna – skutki uboczne i przeciwwskazania

Woda alkaliczna nie leczy chorób, ale może zaszkodzić niektórym osobom. Nie powinni jej spożywać pacjenci z zaburzeniami pracy nerek, ponieważ wysoka zawartość minerałów może skutkować powstaniem kamieni w układzie moczowym. Wysoko zmineralizowanych wód nie powinny pić także dzieci, dla których nadmiar składników mineralnych może być niebezpieczny.

Wodą ze zwiększoną ilością składników mineralnych nie wolno także popijać leków, ponieważ może to spowodować znacznie słabsze ich wchłanianie.

Woda alkaliczna – gdzie kupić, ile kosztuje, na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wodę alkaliczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, części aptek oraz większych supermarketów. Kosztuje kilka, kilkanaście złotych za półtoralitrową butelkę (5–14 zł). Zależnie od producenta można znaleźć w niej różnego rodzaju składniki mineralne (należy pamiętać, że z wody nie są one dobrze przyswajalne).

Jeśli brakuje nam jakiegoś konkretnego minerału, albo nasze zapotrzebowanie na któryś składnik jest większe, to powinno to determinować, jakiego producenta wody wybierzemy.

Woda alkaliczna – jak zrobić w domu?

Wodę alkaliczną można nabyć w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy kupić jonizator do wody, który z wody w kranie zrobi wodę zasadową. Koszt takiego urządzenia to kilkaset, kilka tysięcy złotych. Jonizator wykorzystuje proces elektrolizy wody, czyli przepływie przez nią prądu elektrycznego, co powoduje jej rozpad na dodatnie jony (kationy) wodoru i ujemne jony (aniony) tlenu.

  1. R.M.C. Ignacio, K.-B. Joo, K.-J Lee, Clinical effect and mechanism of alkaline reduced water, „Journal of Food and Drug Analysis”, nr 20 (1) 2012. 
  2. H. Mousa, Health Effects of Alkaline Diet and Water, Reduction of Digestive-tract Bacterial Load, and Earthing, „Alternative therapies in health and medicine”, nr 22 2016.
  3. J. A. Koufman, N. Johnston, Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease, „The Annals of otology, rhinology and laryngology”, nr 121 (7) 2012.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij