orzechy pekan w koszyku
Maria Brzegowy

Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, zastosowanie

Zgodnie z rekomendacjami dotyczącymi zdrowo zbilansowanej diety każdego dnia powinniśmy zjeść ok. 30–50 g orzechów. Wśród nich mogą znaleźć się m.in. orzechy pekan. Jakimi wartościami odżywczymi odznaczają się pekany? Do czego można je wykorzystać i na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Orzechy pekan – charakterystyka

Orzech pekan, czyli inaczej orzesznik jadalny, nazywany również orzesznikiem pekanowym, orzesznikiem owocowym (łac. Carya illinoinensis) albo po prostu pekanem, jest gatunkiem drzewa z rodziny orzechowatych (Juglandaceae). Jego owocem jest „niby pestkowiec” (owoc rzekomy), z zewnętrzną, mięsistą owocnią okrywającą owoc właściwy, czyli orzech,

Orzechy pekanowe są blisko spokrewnione z orzechami włoskimi. Ich jądra są podobnie uformowane, choć nieco ciemniejsze oraz cieńsze, natomiast same orzechy bardziej słodsze. 

Orzechy pekan – wartości odżywcze, kcal, indeks glikemiczny

Orzechy pekanowe, podobnie jak wszystkie pozostałe orzechy, są produktami wysokoenergetycznymi. 100 gramów pekanów dostarcza ok. 691 kcal. O wartości tej w znaczącej mierze decyduje udział tłuszczu, który mieści się w zakresie od 60 do 75%. Dokładna jego zawartość zależy od odmiany orzecha, lokalizacji, roku oraz okresu zbiorów, jak również od jego ekspozycji na słońce.  

Tłuszcz orzechów pekan budują głównie kwasy jednonienasycone (ok. 57%) oraz polienowe (ok. 30%). Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią natomiast ok. 8%. Wśród kwasów należy wymienić przede wszystkim wysoki udział kwasu linolowego (ok. 50%) oraz oleinowego (ok. 40%). W związku jednak z niską zawartością kwasu α-linolenowego (ok. 0,65%) orzechy pekan zaliczają się do produktów tłuszczowych, które charakteryzuje niekorzystny stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) n-6 do n-3.

Pekany zawierają bardzo mało węglowodanów, stąd cechuje je niski indeks glikemiczny, co oznacza, że będą mieć niewielki wpływ na poziom glukozy we krwi po posiłku.

Orzechy pekanowe dostarczają wielu cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych, w tym selenu, magnezu, wapnia, potasu, miedzi, jak również witaminy E, błonnika pokarmowego oraz – najwięcej wśród innych orzechów – flawonoidów.

W 2019 roku Komisja EAT-Lancet podała, że w zdrowej diecie mającej na celu profilaktykę oraz dietoterapii wielu chorób rekomenduje się spożycie 50 g orzechów dziennie (przy diecie dostarczającej ok. 2500 kcal na dobę).

Powiązane produkty

Właściwości orzechów pekan

Wszystkie orzechy jadalne należą do grupy produktów spożywczych szczególnie polecanych w zrównoważonej diecie człowieka. Zdaniem specjalistów FAO/WHO dieta roślinna wzbogacona o m.in. orzechy może stanowić o szerokich korzyściach, zarówno w kontekście zdrowia, jak i dbałości o środowisko. Orzechy są dobrym źródłem białka roślinnego, tłuszczu, a także błonnika pokarmowego. Cechuje je również silna zdolność antyoksydacyjna, tzn., że mogą sprzyjać m.in. neutralizacji nadmiaru wolnych rodników tlenowych, będących przyczyną wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym. Wśród orzechów o najwyższym całkowitym potencjalne oksydacyjnym znajdują się właśnie orzechy pekan.

Orzechy pekanowe dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych wywierają również pozytywny wpływ na profil lipidowy, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Orzechy ogółem są polecane m.in. celem poprawy stanu skóry u m.in. nastolatków walczących z trądzikiem czy też u kobiet dojrzałych zmagających się ze zmarszczkami. To też ważny element diety mającej poprawić kondycję włosów oraz paznokci.

Orzechy pekan – do czego są wykorzystywane?

Orzechy pekan stanowią ważny element m.in. kuchni Nowego Meksyku. Są także istotną częścią diety śródziemnomorskiej związanej z profilaktyką chorób serca oraz diety MIND, mającej na celu m.in. ochronę mózgu.

Same pekany są szeroko wykorzystywane w kuchni – jako część słodkich przepisów takich jak ciasta, pralinki lub ciasteczka, a także solo jako zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzają się również w sałatkach, owsiankach czy w pastach do pieczywa. Z orzechów pekanowych wytwarza się także olejek, masło oraz mąkę.

Orzechy pekan – ile kosztują i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Cena pekanów jest wysoka – przykładowo: w porównaniu z orzechami włoskimi, których kilogram kosztuje ok. 30–40 zł, taka sama ilość pekanów wyniesie nas już 7–80 zł. Kupić je można w zasadzie wszędzie, aczkolwiek najlepiej wybierać sprawdzone sklepy oferujące żywność ekologiczną.  

Sprawdź: zdrowa żywność na DOZ.pl

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu orzechy łatwo ulegają procesowi jełczenia, co obniża ich wartość odżywczą, a ponadto stanowi „podkład” dla rozwoju pleśni wytwarzającej szkodliwe aflatoksyny. Utracie jakości najszybciej ulegają m.in. pekany. Kupując orzechy, należy więc zwrócić uwagę na m.in. szczelność opakowania, w którym się znajdują, oraz datę ważności. W domu najlepiej przechowywać je w szklanym, szczelnym słoiku włożonym do szafki i zużyć jak najszybciej

Ze względu na obecność zdrowych kwasów tłuszczowych, wybranych witamin i składników mineralnych wszystkie orzechy korzystnie wpływają na pamięć, koncentrację i samopoczucie.
  1. R. Heerema i in. Pecans: A healthful New Mexico-grown food, College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences „aces.nmsu.edu” [online]. https://aces.nmsu.edu/pubs/_e/E138.pdf [dostęp:] 15.12.2021.
  2. M. Wroniak i in., Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego”, nr 71 (3) 2016.
  3. Z. Goluch, Znaczenie orzechów w diecie człowieka. „Nauki Inżynierskie i Technologie”, nr 4 (35) 2019.
  4. A. Stróżyk i L. Pachocka, Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 97(4) 2016.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij