Słoiki z różnymi warzywami i owocami w marynacie
Justyna Piekara

Czy marynowana żywność może powodować raka?

Rodzaj stosowanej diety bezdyskusyjnie wpływa na zdrowie lub jego brak. Żywność może służyć naszemu zdrowiu albo wręcz przeciwnie – szkodzić, potęgować rozwój procesów zapalnych, a nawet mechanizmów nowotworowych. Opublikowane niedawno w „American Association for Cancer Research'' wyniki badań azjatyckich naukowców, wskazują, że jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka o 50 procent.

Marynaty są sprawdzonym sposób konserwowania żywności. Chociaż na ogół uważane są za zdrowe, spożywanie ich w dużej ilości może powodować pewne negatywne skutki dla zdrowia. W krajach, takich jak i Chiny, Japonia i Korea, w których odnotowuje się o wysokie spożycia marynowanej żywności, rak żołądka jest szeroko rozpowszechniony.

Czy jedzenie marynowanych warzyw zwiększa ryzyko raka przewodu pokarmowego?

W 2012 roku naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC, ang. International Agency for Research on Cancer) – agendy Światowej Organizacji Zdrowia dokonali przeglądu danych na temat związku między spożyciem marynowanej żywności a ryzykiem raka żołądka. Pozyskano je z 10 badań prospektywnych (które odnoszą się do przyszłych działań, pozwalając na zaplanowanie szczegółów badania, takich jak np. zakres zbieranych danych czy czas obserwacji pacjentów) oraz 50 analiz kliniczno-kontrolnych przeprowadzonych w krajach azjatyckich.

Okazało się, że konsumenci marynowanych pokarmów, zwłaszcza warzyw, mieli większe prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej niż osoby, które unikają tego rodzaju żywności.

Według wyników pracy naukowców z japońskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, regularne jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50%. Wieloletnie obserwacje wykazały, że w przypadku mężczyzn wynosi ono 1 na 500 rocznie, a u kobiet 1 na 1300 (praca opublikowana w „Cancer Prevention Research” sugeruje, estrogen może chronić kobiety przed zapaleniem żołądka, które może prowadzić do rozwoju nowotworu).

Zespół naukowców z Medycznego Uniwersytetu Fujian w Chinach, dostarczył niedawno nowych informacji dotyczących tego zagadnienia z perspektywy metabolicznej. Badacze przebadali próbki osocza pobrane od 365 pacjentów z rakiem żołądka i 347 zdrowych osób. Analiza wykazała znaczące zmiany w przypadku dziewięciu metabolitów i w procesie biosyntezy kwasu foliowego u osób zmagających się z chorobą nowotworową.

Istnieją , które sugerują związek między spożyciem marynowanych warzyw a rozwojem raka płaskonabłonkowego przełyku. Wyniki prac na ten temat są jednak niejednorodne. Metaanaliza z 2009 roku, która uwzględniła 34 badania, wykazała potencjalne dwukrotnie zwiększone ryzyko raka przełyku związane z dietą uwzględniającą marynowane produkty spożywcze. Autorzy pracy zwracają uwagę, że większość danych pochodzi z badań retrospektywnych (odnoszące się do istniejącej już dokumentacji medycznej, kiedy badacz koncentruje swoją pracę przede wszystkim na analizie dostępnych danych medycznych pacjentów), dlatego zalecają dalsze badania prospektywne. Jedna z nowszych prac, która ukazała się na łamach „Bulletin du Cancer” w 2018 roku, także wykazała, że ten rodzaj żywności, podobnie jak wysoko przetworzone produkty spożywcze, może podnosić prawdopodobieństwo  wystąpienia tego schorzenia.

Jedzenie marynat z umiarem jest kluczem do zachowania zdrowia

Żywność, która została poddana fermentacji, ma właściwości probiotyczne, chroni mikrobiom i wspiera wzrost zdrowych bakterii w jelitach. Może też poprawić trawienie, zapobiec drobnym problemom żołądkowym i oferować wiele innych korzyści zdrowotnych. Nie wszystkie marynaty są jednak fermentowane. Komercyjni producenci konserwowej żywności zamiast probiotycznych bakterii często sięgają po ocet spirytusowy, który działa drażniącego na błonę śluzową żołądka. Większość masowo przygotowywanych produktów nie jest zdrowa ze względu na różne dodatki.

Marynowane produkty spożywcze zawierają sól, która w dużej ilości szkodzi organizmowi. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca utrzymanie spożycia soli poniżej 5 g/dzień. Nagromadzenie sodu, zawartego w soli, może powodować zatrzymywanie wody w organizmie, wzdęcia oraz podwyższać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i raka żołądka. Mikropierwiastek może podrażniać wyściółkę żołądka i czynić go bardziej podatnym na działanie nitrozoamin, które uznano za substancje o działaniu rakotwórczym. Nitrozaminy (NDMA) to związki powstałe jako efekt uboczny rozkładu substancji dodawanych do żywności w celu poprawienia koloru, czy przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Podczas obróbki termicznej lub trawienia konserwowanej żywności przez układ pokarmowy, azotany są redukowane do azotynów, a te łącząc się z aminami, tworzą nitrozoaminy.

Marynaty mogą także uzależniać. Dietetyk Amy Shapiro w wywiadzie dla „PureWow” poinformowała „badania pokazują, że sól, podobnie jak cukier – może uzależniać”. Ekspertka wyjaśnia, że sięgamy po coraz większe ilości słonych przekąsek, takich jak marynaty, ponieważ ludzki organizm jest zdolny do wytworzenia tolerancji na sól. Jeżeli apetyt na słone pokarmy zaczyna nam  towarzyszyć stale, może być objawem zespołu napięcia przedmiesiączkowego – PMS, odwodnienia, ale także poważniejszych dolegliwości, jak niewydolność nadnerczy lub zespołu Barttera (choroba błony śluzowej przełyku).

  1. F. Islami i in., Pic­kled vege­ta­bles and the risk of oeso­pha­geal can­cer: a meta-ana­ly­sis, Bri­tish Jour­nal of Can­cer 2009, 101 (9), s 1641–1647,[online] doi: 10.1038/sj. bjc. 6605372,[dostęp:] 18.01.2022.
  2. J-S. Ren i in., Pic­kled Food and Risk of Gastric Can­cer—a Syste­ma­tic Review and Meta-ana­ly­sis of English and Chi­nese Lite­ra­ture, Can­cer Epi­de­mio­logy Bio­mar­kers & Pre­ven­tion 2021, 21 (6), s 905–15. [online] DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-12-0202,[dostęp:] 18.01.2022.
  3.  Y. Biny­uan i in., Con­sump­tion of pro­ces­sed and pic­kled food and eso­pha­geal can­cer risk: A sys­te­ma­tic review and meta-ana­ly­sis, Bul­le­tin du Can­cer 2018, 105 (11), s 992-1002,[online] doi: 10.1016/j. bul­can. 2018.08.006,[dostęp:] 18.01.2022.
  4. S. Yang i in., Pic­kled Vege­ta­bles Intake Impacts the Meta­bo­li­tes for Gastric Can­cer,  Can­cer mana­ga­ment and Reaserch 2020, 9 (12), s 8263-8273, [online] doi: 10.2147/CMAR. S271277,[dostęp:] 18.01.2022.
  5. R. Taka­chi1 i in., Bur­den of can­cer attri­bu­ta­ble to con­sump­tion of highly sal­ted food in Japan in 2015, GHM Open 2021, 1 (2), s 85–90,[online] DOI: 10.35772/ghmo. 2021.01017,[dostęp:] 18.01.2022.
  6. A. Sheh i in., Parry,17β-Estra­diol and Tamo­xi­fen Pre­vent Gastric Can­cer by Modu­la­ting Leu­ko­cyte Recru­it­ment and Onco­ge­nic Path­ways in Heli­co­bac­ter Pylo­ri­–In­fec­ted INS-GAS Male Mice, Can­cer Pre­ven­tion Rese­arch 2011,[online] DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0219, [dostęp:] 18.01.2022.
  7. A. Del­l­ner, Cra­ving Pic­kles? Here’s What It Means, „pure­wow.com” [online], https://www.pure­wow.com/food/cra­ving-pic­kles, [dostęp:] 18.01.2022.

Powiązane produkty

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienie na HPV i meningokoki obowiązkowe od przyszłego roku? Ministerstwo Zdrowia zapowiada zmiany w kalendarzu szczepień

    Ministerstwo Zdrowia zapowiada znaczące zmiany w krajowym Programie Szczepień Ochronnych – obowiązkowe szczepienia przeciw HPV dla dzieci w wieku 9-15 lat oraz przeciw meningokokom dla osób z grupy ryzyka. Nowe wytyczne mają objąć także kalendarz szczepień przeciw krztuścowi – druga dawka przypominająca podawana wcześniej i nowa, trzecia dawka dla nastolatków. Projekt rozporządzenia wprowadzającego powyższe zmiany jest już gotowy i wkrótce trafi do konsultacji międzyresortowych i społecznych.

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl